Spremenimo paradigmo igre!

5

Piše: Laris Gaiser. Vir: Siol. Finančni špekulanti so v zadnjih letih napadli vse najšibkejše članice in dobili bitke. Mastne vsote so zaslužili, ko na primeren način nismo znali reševati Grčije, Portugalske, Irske. Po Španiji vsi kazalci kažejo, da bo naslednji val napad na Slovenijo!

Avtor trdi, da se o tem govori v Washingtonu in Bruslju.Bonitetne hiše že pripravljajo pot in nam znižujejo ocene. Mi, Evropejci, pa še naprej igramo po paradigmi igre, ki nam jo predlaga bančni svet. Plešemo po taktih sovražnika! Spremeniti moramo paradigmo nastopa! In, hočeš nočeš, velik del odgovornosti oziroma upanja bo visel na plečih slovenske vlade.

Laris Gaiser napoveduje, da za umiritev sovražnika ne bo dovolj, da bo Janez Janša preoblikoval vlado, zamenjal nekaj ministrov ob morebitni mednarodni pomoči za to, da pošljemo sporočilo o prelomu med našim starim in “novim” načinom vodenja. Stalne zahteve finančnih oblasti, da moramo nekaj spremeniti, so v resnici le kritje za vojno.

Slovenija naj bi bila zadnje upanje, da se v Evropi nekaj spremeni. Avtor trdi, da bo Vlada Republike Slovenije morala predlagati drugačen ples, spremeniti poglede in zunanjo politiko, se jasno pogovoriti z določenimi zavezniki, preoblikovati prijateljstva in državljanom povedati resnico!

Več: Siol


5 KOMENTARJI

 1. Zgleda, da je avtor družboslovec, ker nabija neka leporečja in sanjarjenja in kritizira nekaj kar ne pozna ali miselno ni sposoben dojeti.

  Problematičen je ta članek, ki je iskanje problema v zunanjem sovražniku in ne pri resničnem vzroku. Globalni kapitalizem pač pušča za sabo provincialne, nekonkurenčne in fevdalne družbe. Zadolženost v Evropi je posledica socialistične politike, ki je jemala pufe, da je plačevala povečanje državne birokracije, pomagala slabim državnim podjetjem in dajala predobre plače državnim uslužbencem. Gospodarstvo v Evropi ni prožno, kar je znak fevdalnega odnosa določenih podjetij do politike, korporativizma in številnih zlorab kapitalizma.

  Seveda so med vlagatelji denarja tudi špekulanti. Koliko jih je, 10% ali 90% noben ne ve.

  Problemi so v Evropi in v Sloveniji. To so nekonkurenčno gospodarstvo, šolstvo, zdravstvo. Razvajena družba. Če bi tekmovalnost veljala povsod v družbi, bi na vseh mestih imeli najboljše možne ljudi, prav tako pa med mladimi ne bi bilo toliko brezposelnosti. Tako pa je vedno več ljudi, ki branijo svoje rente, fevde, privilegije. Več je grabljenja kot ustvarjanja.

  • Več je grabljenja kot ustvarjanja.
   ————————————
   Bolje se skoraj ne da opisati problem. Lahko samo navajamo primere: tekstilno industrijo so preselili v države, kjer so otroci-sužnji delali, prodajali so pa po EU. Da je imel narod denar kupovati, so morali dati dobro plačane državne službe. Tako so bogateli …

   Še hujši problem so bankirji, ampak večina ljudi tega ne razume.

   • Se ti ne zdi ena velika hinavščina, da v slovenski družbi prav tisti, ki so ves čas na oblasti in ki so naredili največje izgube miljard in so največ miljard pokradli, govorijo kako je treba spremeniti kapitalističen sistem, paradigmo?

    V Sloveniji pravne države in svobodnega trga ( kapitalizem) niti imeli nismo. Še vedno je večino srednjih in vsa velika podjetja v državni lasti in jih vodijo politiki socialisti, kar sta uvedla socialista – fašista Hitler in Mussolini (monopoli, korporativizem, politično vodeno gospodarstvo, centralno plansko: gradnja AC 40km na leto, 5.000 stanovanj vsako leto je enako 2,5% rast GDP).
    V tej krizi pa je večina Evrope naredila res majhne korake k varčevanju in kleščenju izgub državnega denarja in odvzemanju rent politično povezanim podjetnikom, birokratom ( ki kradejo miljone €), ter miljone podkupljenih državnih uslužbencev, ki jih “leva” oz. socialistična politika že 70 let podkupuje, da dobi njihov glas na volitvah.

    Je Laris tebi desničar, ali je neki “sredinski” oz. SLS oz. SDS socialist, ki bi rad, da vse zablode Slovenije plača nekdo drug, npr. Nemčija. TREBA je sremeniti paradigmo… špekulanti so vsega krivi … ukrepi ne delujejo ( in kdo jih je začel resno delati razen deloma Špancevi in Italijanov, vednar se 70 let zablod ne da tako hitro ozdraviti kot angine ( v enem tednu z antibiotiki).

   • Pazi. Tu sta dva svetova: mi in zunanji sovražnik!

    Kar se tiče nas, nas mora spet sprečati zdrava kmečka pamet. Trenutno najbolj poudarjamo tisti del, ki pravi, da ne smeš pojesti semena za naslednje leto. Postati moramo zdravi zaradi nas samih. Izvleči se moramo zaradi nas samih.

    Kar se pa tiče zunanjega sovražnika, ta obstaja. Ali res kdo misli, da ni nikogar, ki bi poskušal zaslužiti na račun nesreče drugih. Pa naj bodo to obveznice, delnice NKBM, Facebook ali Grčija ali Slovenija ali kakršen koli drug nacionalni interes.

    Nekaj se dogaja, ker je toliko cviljenja. Ali so začeli zabijati žeblje v našo krsto. Raje pa verjamem, da se je nekdo ustrašil, da se utegnemo res izvleči in ne bomo več lahek plen.

Comments are closed.