Spremembe zdaj

29

KrekVodilo dr. Janeza Evangelista Kreka je bilo, da je potrebno vedno narediti vse, kar je v tvoji moči, da pomagaš pomoči potrebnim, da spreminjaš stvari na bolje. S tem argumentom je celo utemeljil razliko med socialisti in svojim krščanskosocialnim gibanjem. »Razlika med nami in socialisti je v tem, da socialisti zmeraj govorijo: »najprej oblast, potem bomo pa nekaj naredili«, medtem ko mi pravimo: »ne glede na to ali smo na oblasti ali ne, bomo naredili, kar zmoremo in je naša dolžnost«. To dr. Krekovo stališče mi je prenesel Ivan Oman, njemu pa Ivan Dolenec, dr. Krekov sodelavec in njegov prvi biograf. Dolenec in Oman sta bila prijatelja.

Podobno stališče, kot ga je imel dr. Krek, predstavi tudi papež Benedikt XVI v zbirki esejev Evropa, kje si?: Izzivi prihodnosti. Tudi on uči, da so kristjani dolžni pod vsako oblastjo delati v skupno dobro vse, kar je v njihovi moči.

Zadnje čase slišim precej negodovanja in celo zamorjenosti. »Ah, saj se ne da nič narediti. Levica ima dvotretjinsko večino in lahko dela kar hoče.« Res ima levica dvotretjinsko večino. Res morda oni mislijo, da lahko delajo, kar hočejo, vendar to še zdaleč ni res. To se je pokazalo tudi predvčerajšnjim, ko se je Janez Janša, po nezakonitem, protiustavnem in nesramnem poslanskem izgonu, kot zmagovalec vrnil v parlament.

Veliko bolj je res, da lahko mi v civilni družbi, ki nimamo nobene oblasti, delamo, kar hočemo. Pravzaprav so največje ovire našemu delovanju tiste, ki si jih sami postavimo v svojih glavah. Moja civilnodružbena izkušnja je, da je najboljši čas za delovanje takrat, ko niso na oblasti tisti, ki naj bi bili tvoji »naravni zavezniki«, ampak takrat, ko so na oblasti »naravni nasprotniki«. To je pri nas zaenkrat najboljši humus za delovanje svobodne in neodvisne civilne družbe. Tiste, ki ni prisesana na davkoplačevalski denar, ampak se napaja z vizijo boljšega, lepšega in pravičnejšega jutri.

Zato ne odlašajmo! Delajmo spremembe zdaj. Povsod, kjer imamo ideje za izboljšave.

Na področju prizadevanj za družine, smo v teh mesecih od nove vlade zahtevali uveljavitev rešitve za nakup vinjet za družine s štirimi in več otroki ter družine z invalidom oz. osebo s posebnimi potrebami, ki za svoj družinski avto potrebujejo kombi. Lani sta nam uspela prisluhniti Alenka Bratušek in minister za promet Samo Omerzel, sedanji predsednik vlade in njegov minister za promet, pa se na naša opozorila s konca oktobra še nista odzvala, 1. decembra pa se bodo vinjete že začele prodajati. A mi bomo vztrajali, saj verjamemo, da tem družinam vsak privarčevani denar prav pride.

Smo tudi v tednu Karitas, ko je v Celju organiziran tradicionalni Klic dobrote, kjer dobrotniki pomagajo Karitas zbrati nujno potrebna sredstva za lajšanje stisk najrevnejših družin po vsej Sloveniji. Številni nastopajoči glasbeniki, pevci, zbori, plesalci in drugi umetniki bodo tudi letos s svojim zastonjskim nastopom nagovorili slovensko javnost. Vsi verjamejo, da lahko nekaj naredijo in da zmoremo, k čemur nas vzpodbuja tudi dr. Krek.

Jutri, 27. novembra, bo obletnica njegovega rojstva. Poklonimo se mu z obljubo, kaj bomo obrnili na bolje. In to tudi naredimo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


29 KOMENTARJI

 1. Se strinjam z napisanim, da moramo biti aktivni in s tem toliko bolj odgovorni državljani. Dr. Krek je imel zelo prav in v njegovem socialnokrščanskem gibanju vidim tudi jaz pot za Slovenijo v prihodnosti.Zatorej berimo dr. Kreka, sledimo papežem, in bodimo aktivni v civilni družbi, predvsem pa v svojem okolju kjer živimo, delamo bodimo tvorni, pošteni, da “bomo naredili, kar zmoremo in je naša dolžnost”!

 2. Odličen in aktualen prispevek avtorja.

  Neverjetno, da je imela Bratuškova bolj etičen čut do družin z več otroci kot pa Cerar, ki je obljubil volivcem več etike.

 3. Velik optimizem veje iz tega članka.

  V Skd in sls je veliko častilcev Kreka. Še več napišite v čem je bil drugačen od ostalih socialistov in v čem podoben.

  Slovenija je v takem podnu, ker ima premalo klasično liberalnih ljudi.ter vecino socialističnega prebivalstva.

  Večina NVO so od vlade placana civilna družba. Zato branijo fritzlovo klet socializma.

  • Krek je deloval v času socialnoekonomskih razmer, ki so povzročale mogoče 10krat odliva Slovencev v svet v primeri s tem, kar se nam dogaja danes. Največji odliv v zgodovini. S svojimi idejnimi pobudami, predvsem pa konkretno socialno akcijo na področju ljudskega izobraževanja, zadružništva, hranilništva je rešil na tisoče slovenskih kmetij, obupno zadolženih in na robu preživetja. Slovensko kmetstvo ( daleč prevladujoč sloj v takratni družbi) in slovensko delavstvo v zgodovini naroda nista imela človeka, ki bi več naredil za njih.

   Upoštevaj malo to, pavel. In ne, Krek ni bil socialist, ampak krščanski socialec in predhodnik krščanske demokracije. Celo socialdemokrati niso socialisti.

   • Premalo vem o Kreku. Morda si je sam, ali pa so mu njegovi sledilci naredili škodo. Liberalce in kapitalizem je dajal v nič, kar delajo socialisti, ne pa pravi levičarji in socialdemokrati.

    Ja, za slovenskega kmeta je ogromno naredil.Sem zadnjič govoril s predsednikom za družbe zveze dr. Francem A vsem, ko sem ga peljal domov. Zadruznistvo je pozitivno, ker malim podjetnikom pomaga pri nižjih stroških in vecji moci na trgu. Socializem pa je za družni st o spridil in v zadrugo nabasal birokratske parazite, ki so na koncu obvladovali kmete.

    A takrat je bilo 95% ljudi kmetov, danes pa 5%. Amerika je prosperirala, nasi so tja hodili delat. Zakaj se ni spomnil razvoja podjetnistva?

    Bi bil Krek danes KL? Je bil tako inteligenten? Saj trg je obstajal ze v kameni dobi. A tudi tam so ga paraziti in mocni ukrivili v svojo korist.

    Kaj pa je drugega komunizem kot crony kapitalizem, ki je najbolj viden v sloveniji, na kitajskem in v rusiji.

 4. Odločamo se med politiko, ki hoče z govoričenjem, leporečjem in slalomiranjem doseči visok odstotek na volitvah
  in načelno programsko politiko, ki svoje volivce zvesto zastopa ne glede na trenutno javnomnenjsko podporo.

 5. Vem za povezanost Omana s Krekom preko v Sloveniji danes malo poznanega, a izjemnega človeka Ivana Dolenca, rojaka s škofjeloškega konca, ki so ga komunisti zaradi medvojnega dogajanja spravili na seznam ožigosanih. Tudi zato mi je bila vsebina tistega, kar so mediji poročali z zadnje okrogle mize, ki se jo je Oman udeležil ( z Grando in Kekom), v veliko presenečenje. In razočaranje. ( Zvenelo je, kot da se bi odrekel tistemu, kar je celo življenje verjel in v kakršnem smislu je deloval.)

 6. Primerjava, kako je Bratuškova imela več razumevanja od Cerarja je žal napačna. Takratni ukrep je temeljil na ponižanju družine v socialno kategorijo, v reveže, kar je bil vendarle le enkratni ukrep. Gospodje, tako ne gre. Ker nisem član Družinske pobude se bom vzdržal kritik.
  Povedal pa bi, da je zgornji razred za vinjete unikum v Evropi, da imamo relativno gledano daleč najdražje vinjete v Evropi. Če je to vam vseeno, se ne čudite če boste ostali celo povsem praznih rok.

  • Cena vinjet mora biti tolikšna, da se z njo krije obnova avtocest + odplačevanje kreditov Darsa. Kdo pa naj bi to plačeval? Sveti duh? Davkoplačevalci iz proračuna? Novi krediti, vzeti v lažnem prepričanju, da jih nikoli ne bo treba odplačat?

   Razrez različnih plačil različnih uporabnikov je edino diskutabilen. Prav je, da velike družine niso na slabšem. Relativno malo pri nas plačujejo recimo tuji tovornjakarji, zato ni čudno, da so jih tako polne avtoceste.

   Elektronsko cestninjenje, po katerem bi vsak plačeval toliko, kolikor avtocesto uporablja, bi seveda omogočil najpravičnejši sistem plačevanja. To je tudi stališče Evropske komisije.

   • Opa.
    Ko sem zacel brati, se mi je zazdelo, da if brani Darsovo mafijo. Gradbene barone. Gradbeno birokracijo, ki je v slo arogantno kraljevala skupaj s sls in šle socialisti.

    Zakaj so slo ac najdražje na svetu na km po gradnji in po cestninah?

    Zakaj imajo tovornjakarji tako nizke cene?

   • To, da je elektronsko cestninjenje najpravičnejše, je največja laž, kar jih je.

    Ali tisti, ki se pelje po avtocesti enkrat na mesec, ne rabi avtoceste? Je bila zanj kaj cenejša? Tukaj gre za infrastrukturo, ki jo potrebujemo vsi, tudi tisti, ki sploh nima avtomobila. Ker je cilj, da gre čim več prometa na avtoceste, stran od naših vrat in naših vrtcev, šol,…

    In elektronsko cestninjenje je le dodaten strošek, in to ne majhen. Zakaj gre sedaj tudi Nemčija na vinjete?

   • Neverjetno, da tak intelektualec kot je IF pade na Darsove fore elektronskega cestninjena ali “pravičnih” cestnin in podobne navlake. In še opravičevanja cen vinjet, ki so v večkratniku dražje od denimo, avstrijskih.

 7. »najprej oblast, potem bomo pa nekaj naredili«,
  ====================
  To pa je bistvo članka, vseeno. Le naj si to preberejo vsi tisti, ki jamrajo glede volilne udeležbe in tega da nimajo večine in potem se nič ne spremeni.
  Odlično, Primc. Janši je uspela tale mala zmaga, v nasprotju z množico, maso, poražencev, ki jim (nam) ne uspe niti najmanjša stvar. Ki ne znamo zmagati niti v najmanjši stvari. Kjer celo Cerkev ni sposobna zmagati niti v enem od nekih 800 procesov proti njej po vojni.
  Kaj smo to mi, kdo smo to mi, da smo kanon futr komunistom?!

 8. Gospod Krek nas je spravil v jugoslavijo in to je bila druga največja napaka za naš narod, večja je kvečjem sprejem komunizma in s tem načrtno brisanje našega naroda.

  • ce se prav spomnim je bil krek zelo avtokratski in nadut v sls, prav nic odprt za drugo mnenje. Trmast kot JJ. Ali bom jaz glavni ali pa bo potop!

 9. Alo-Alo!

  Kako doživljam paradržavnega nemeščenca in Apartčika in koritarja Cerarja?

  Vse mu je bilo “prinešeno k riti, pedenali so ga odspredaj in odzadaj”!

  Sistem ga je vzgajal kot rožico lončnico.Samo malo je zapihala sapica in že so ga vzeli z balkonske ograje v zavetje tople dnevne sobice.

  Razvajeno dete se je razvilo v razvajenca, ki je menjaval
  svoje izvoljenke, takoj, ko se mu je malo sprdnilo.Tako pišejo, namreč.

  In tak človeček se je česa naučil?
  A tak crtanček ima trdno hrbtenico?
  A tak razmazanček ima pokončno in samostojno držo?

  A tak nakladač, da bo kej naredu?

  A se vam je zmešal, prosim?

  IZ TE MOKE NE BO KRUHA!
  TA KANTA NE DRŽI VODE!

  Butnskalske Butale s petimi zvezdicami!

 10. Članek vseeno dojemam kot pozitivnega.
  Konservativni (katoliški) tabor v Sloveniji vseeno ima nekaj za pokazati: ima majhne a STABILNE medije z rednim bralstvom (Reporter, Družina), dve tri trdne založbe (Družina, Ognjišče, Mohorjeva), ima dogodke, ki so že več let uveljavljeni v javnosti (Stična, Socialni Teden), ima društva z večletno tradicijo (Pučnikov inštitut, Inštitut J.E. Kreka), ima nekaj malo vzgojne strukture a je trdna (OŠ, gimnazije, Katoliški inštitut) in ima predvsem še vedno trdnjave vere po župnijah (zbori, ŽPSji, GPSji, oratoriji, župnijski misijoni).

  To je kar veliko ljudi.

  Problem je ker veliko teh ljudi svoja skromna finančna in časovna sredstva namenja nasprotnemu polu.

  Kolikokrat pridem k sorodnikom ki so trdni katoliki, pa na kuhinjski mizui pod bogkovim kotom leži Nedeljski poleg Družine. Koliko je še vedno naročnikov Dela ali celo vedno bolj dejansko militantno-sovražno anti-katoliškega Dnevnika. Veliko katolikov je vsa devetdeseta pridno nosilo denar k levim časopisnim hišam.
  Koliko katolikov nekritično podpira delovanje Rtvslo. Koliko jih gleda 24ur ali Kanal A?
  Koliko jih nosi denar nacionalnointeresentskemu Mercatorju?
  Koliko jih nosi denar skorumpiranemu Rdečemu Križu?

  Konsevativci in katoliki bomo morali bolj jasno podpreti lastne inštitucije in strukture in kjer se le da, prekiniti tok denarja k levim inštitucijam in ustanovam.
  Hkrati pa moramo naše lastne inštitucije narediti bolj vabljive na način, da le-te ne bodo sodelovale v notranjih političnih bojih znotraj desnice.

  Sam vseeno menim, da se da. Je možno.

  Podprite ne-leve inštitucije, ignorirajte režimske medije in inštitucije in tako boste lahko največ prispevali k boju za poštenost v tej državi. Tako boste naslednike uničujoče ideologije preteklosti tudi najbolj prestrašili – strah pred praznimi denarnicami je najhujši 🙂

  • To bi morala biti organizirana reklama za tako akcijo. Recimo, da vsi kristjani odpovemo RTV.

   Je taka akcija možna? Kdo naj prične? Aleš Primc?!

   • Množična odpoved bi bila težko izvedljiva. Bolj pomembna je podpora tistemu, kar imamo dobrega. Časnik, iskreni.net, ostali, ki so zgoraj našteti, itd. Tega ni malo. Večinoma je vse na prostovoljni bazi, zato potrebujejo našo pozornost in pa seveda kakšno donacijo. Ja, donacijo. Mogoče potem uspe tudi kakšen tiskan medij.

    Jaz levih medijev sploh ne pogrešam. Niti ne pogrešam množice novic, ki nam jih servirajo.

    • Se strinjam – podpora tistemu kar imamo. Navsezadnje, človeška odločnost podprta z močjo idej je neustavljiva. Tudi v še tako navidezno brezupnih časih 🙂

     Tudi na Časniku pomisite, kako bi nadgradili portal. Ali bi potrebovali morda kakšno donatorsko akcijo itd.

     Treba je vztrajati in delati počasi. Iskreni.net so za današnji uspeh potrebovali 10 let trdega dela.

 11. Če se na tem portalu Kreka ali Korošca ne bo cenilo, potem ne vem, kje bi se ju. Iz firbca sem na googlu kliknil na geslo J.Ev.Krek in bil presenečen, kako presenetljivo malo je prisoten na spletu, kako malo o njem napiše Wikipedia itd.

  Ko je Krek prezgodaj umrl, je Ivan Cankar, drugačnega-socialdemokratskega prepričanja zapisal, da je umrl največji Slovenec tiste dobe. In doba je bila vse prej kot revna velikih duhov in ustvarjalcev.

  No, sto let kasneje, me pa tule katoliški intelektualci sprašujejo, kaj je Krek sploh naredil. Ali pa mu, drugi, očitajo, da je narod obrnil v jugoslovansko smer.

  Ojej, kam smo padli!

Comments are closed.