Sprejem pri Borisu Kidriču

33

Predsednik Narodne vlade Slovenije Boris Kidrič je 11. julija 1945 ob prisotnosti notranjega ministra Zorana Poliča sprejel zastopnike škofijske in redovne duhovščine ljubljanske škofije pod vodstvom generalnega vikarja msgr. Antona Vovka. Generalni vikar Vovk je ob tej priložnosti prebral spomenico duhovščine ljubljanske škofije, v kateri je navedel kar precej pomembnosti. Najprej je poudaril, da slovenska Cerkev podpira delo narodnih oblasti za blaginjo slovenskega naroda v Ljubljani in Beogradu. Cerkev se veseli osvoboditve slovenskega naroda in slovenske domovine, pa tudi Jugoslavije izpod kruto nasilnega jarma okupatorjev, naši narodni vojski, njenemu poveljniku maršalu Titu ter zaveznikom pa se slovenska duhovščina za osvoboditev toplo zahvaljuje. V nadaljevanju je Anton Vovk pred Kidričem, ki je predstavljal narodno vlado, izjavil iskreno vdanost, spoštovanje, pokorščino in zvestobo slovenske duhovščine, hkrati pa je oblast pozval, da se zavzame za doslej zapostavljenega malega človeka, ter za žrtve vojne in socialno pomoč potrebnim. Enako vdanost, spoštovanje, pokorščino in zvestobo je kasnejši škof izrekel tudi zvezni vladi Demokratične federativne Jugoslavije v Beogradu.

Vovk se je še kako zavedel pomena teh izjav, ko je z neizprosno iskrenostjo do sebe in drugih obsodil zanemarjanje patriotičnih dolžnosti. Obsodil je tudi zavestno izdajstvo nad narodom in jo okvalificiral tudi kot hudo grehoto pred Bogom. Obžaloval je, da so takšne napake zaradi nepoučenosti, sovražne propagande ter pritiska okupatorjev, zagrešili tudi katoličani in celo nekateri duhovniki, katerih krivdo ni mogoče docela opravičiti. Obžaloval in ostro je obsodil tudi vsa ne pravna nasilna dejanja bele garde, zlasti še dejanja »črne roke«. Ob tem iskrenem obžalovanju vsega hudega, ki je prišlo s strani Cerkve ali katoličanov pa je Vovk izrazil upanje, da bo narodna oblast v Ljubljani in v Beogradu z veseljem omogočala versko vzgojo otrok, cerkveno poroko, potreben verski tisk, vzgojo duhovnikov itd. Generalni vikar pa se je zavzel tudi za številne vojne begunce, ki so iz strahu pred maščevanjem zapustili Slovenijo. Prepričan je bil, da bo vlada našla način za vrnitev teh beguncev v domovino. Na koncu je Vovk spomenico izročil predsedniku Kidriču, z željo, da jo posreduje tudi Zvezni vladi v Beograd. Ob tem je izrazil željo, da bi bila slovenska Narodna in Zvezna vlada po tej spomenici prepričana, da se duhovščina ljubljanske škofije želi iskreno vključiti v novo Jugoslavijo.

Predsednik Kidrič je spomenico pričakovano sprejel hladno in z nezaupanjem. V odgovoru je omenil načelna stališča oblasti in Osvobodilne fronte glede vere in sodelovanja vernikov, kritično pa je ocenil delovanje škofa Rožmana in velikega dela duhovščine ljubljanske škofije med okupacijo. Odločno je zavrnil tudi nekatere misli iz spomenice, glede beguncev pa je izjavil, da imajo možnost vrnitve. Govor je zaključil z besedami:«Če bodo načela, ki jih izpoveduje spomenica duhovščine ljubljanske škofije uresničena, je mogoče urediti odnose med Cerkvijo in novo slovensko narodno oblastjo!«

Danes vemo, da odnosi na civilizacijski ravni med Cerkvijo in državo, še desetletja dolgo niso bili urejeni. Komunistično novo oblast je najbolj motila navezanost in pokorščina Cerkve papežu in Vatikanu. Izdelali so načrt, kako razbiti enotnost in edinost katoliške Cerkve na Hrvaškem in v Sloveniji, skratka, kako jo odcepiti od Rima. To ji je na slovenski ravni deloma uspelo z ustanovitvijo vzporednih struktur v obliki Ciril – Metodijskega društva, kjer je delo popolnoma nadzorovala Udba, ter z obsodbo škofa Rožmana v odsotnosti. Na jugoslovanski ravni pa so z zloglasnim montiranim političnim procesom proti zagrebškemu kardinalu Alojziju Stepincu nameravali uničiti hrvaško Cerkev. S tem je partija še enkrat, kot že tolikokrat doslej na ravni OF dokazala, da ne dela tako, kot govori, da princip njenega delovanja temelji na laži in prevari. Kajti masovnim pobojem brez vsakršne sodbe maja in junija 1945 na Rogu, v Teharjih in v Laškem (Barbarin rov) so že čez nekaj let sledila množična preganjanja in zapiranje duhovnikov, izključitev Teološke fakultete iz Univerze v Ljubljani, nacionalizacija itd.

Foto: Wikipedia

33 KOMENTARJI

 1. Oče, tega ravolucionarja, gospod z ugledom DR. FRANCE KIDRIČ, je na smrtni postelji preklel sina in ga imel za neuravnovešeno barabo !
  TO mi je pred nekaj leti povedal človek, njihov sosed in hišni prijatelj KIDRIČEVIH !

 2. CACTUS, spet natolcuješ!

  Boris Kidrič in Zoran Polič sta zaslužna človeka.

  Marsikomu sta skrajšala življenje, da mu potem ni bilo treba do pozne starosti garati za vsakdanji kruhek

  Ne boš verjel, koliko smo jih imeli in jih še imamo, ki so bili enako dobrega srca..

 3. Zenimiv članek, a kaj je njegov namen? Mar ste lačni konemtarjev bralcev? Morda uživate pri tem, ko se ljudje zmerjajo in kregajo? Če je to namen, potem Časnik ni magazin z mero temveč se vključuje v duha ostalih SLO medijev, ki živijo iz provokacije. Zgornja dva komentarja sta že primer morda pirčakovanga odziva?

 4. MINISTER GREGOR, ko bo prišla prilika in če bo prišla, bomo pa tudi o Kidriču rekli kaj lepega.

 5. Ne gre za Kidriča, gre za porvokacijo niti za Vovka, gre za provokacijo izven konteksta. Nejasna uredniška politika!

 6. MINISTER GREGOR,

  obžalujem, da vas članek ni nagovoril z njegovo zgodovinsko sporočilnostjo, saj le malo ljudi ve, da se je slovenska Cerkev
  že leta 1945 “poklonila” novi oblasti, jo sprejela za legitimno
  in legalno in bila pripravljena za dialog! To so dejstva! Preberite še enkrat! Celotno pisanje NIMA Z UREDNIŠKO POLITIKO POPOLNOMA NIČ!
  Moč tega resničnega dogodka je v tem, da slovenski narod s strani Cerkve ne potrebuje nobene SPRAVE VEČ, ker jo je 11. julija 1945 že ponudila novi komunistični oblasti s Kidričem na čelu, pa je ta to gesto naduto zavrnil!Sedaj je na vrsti druga stran, ki je po mojem prepričanju še mnogo bolj potrebna, da se končno že SPRAVI sama s seboj in z vsemi, ki jim je v imenu revolucije in borbe proti okupatorju storila kakršno koli krivico, da o izven sodnih pobojih niti ne govorim…
  Kar pa kdo napiše je to popolnoma njegova stvar, ne pa uredniške politike. Gre za njegov vidik in asociacijo na konkreten zgodovinski dogodek in v tem je čar spletnega medija, mar ne?!

  Vsem želim lep in miren dan.
  Franci Koncilija

 7. G. Koncilija, opisani dogodek, sestanek, je nastal v času, ko so še mnogi sorodniki, nedolžnih zaprtih ljudi, pričakovali in upali na njihov povratek domov ! Torej, so upali , da je pri komunistih malo etike, usmiljenja, pa so se motili, tudi škof VOVK !

 8. Najhuje je ko se tudi škof moti. G. Konciliji, Cerkev se je poklonila novi oblasti, tako, brez narekovajev. Popolnoma. Brez vseh zadržkov.

 9. Ko je Kidričev sošolec (sicer pri ljudeh priljubljeni graščak ) izposloval sprejem, takrat že pri ministru BORISU , je v njegovem kabinetu videl svojo dragoceno , ukradeno, preprogo !
  Usmrtiti ga sicer ni dal, izgnati pa, preko Jezerskega !

 10. RX170, ugleden profesor je pred leti zapisal v enem od sloveskih dnevnikov sledeče besede:

  ” Če bi leta 1941 vedel to, kar vem danes, se v boju proti komunistom ne bi povezal le z okupatorjem, temveč tudi s samim hudičem.”

  Jaz tudi, RX170, če bi le bil dovolj stzar!

 11. Spoštovani Mefisto, debata “kaj bi če bi” je že v osnovi v zgodovinskem diskurzu kot veste irelevantna – hkrati s tem pa trditev ni nujno pravilna pa čeprav jo je izrekel domnevni ugledni profesor (argument iz avtoritete).

  Franci, ko govorite o slovenski cerkvi, bi bilo bolj pošteno, če bi se omejili na ljubljansko škofijo. Zanimivo pa, da jo postavljate kot stranko v postopku v spopadu z okupatorjem in kolaboranti; pa čeprav se je sama menda izrekla, da ni stranka v tem sporu….

 12. RX170, v imenu novega boljšega reda ste ali so pobili v revolucionarnih in “narodnoosvobodilnih” časih le dobrih 5% Slovencev.

  In kaj ste dosegli z revolucijo in tako imenovano osvoboditvijo.

  En krut režim je zamenjal še bolj pokvarjen in zlagan sistem.

  Grob pri grobu je nema priča vaših dobrih namenov.

 13. rx170, najprej, zate nisem noben tovariš! To kot prvo! Drugo, kaj počne Cerkev znotraj nimaš nobene pravice niti kritizirat, še manj ji kaj očitat, ker se ne šteješ za pripadnika.
  Tretje, partizani so bili nelegalna vojaška formacija, ki kot taka nima pravice do sojenja drugim, niti razglašanja kogarkoli za kolaboranta.

 14. “To kot prvo! Drugo, kaj počne Cerkev znotraj nimaš nobene pravice niti kritizirat, še manj ji kaj očitat, ker se ne šteješ za pripadnika.”

  V kolikor je temu tako, potem tudi ti ne govori o partizanih saj navsezadnje nisi njihov pripadnik, mar ne :).

  “Tretje, partizani so bili nelegalna vojaška formacija, ki kot taka nima pravice do sojenja drugim, niti razglašanja kogarkoli za kolaboranta.”
  Katerikoli odpor je strogo pravno nelegalna vojaška formacija (tudi npr. norveški ali francoski ali v današnjem času iraški ali afganistanski). Na žalost kolaborantov in z njimi povezanih družbenih grupacij (tudi delov RKC) pa so partizani bili s strani zavetnikov legalizirani.

 15. Ti bi rad vse prevaral. Jaz govorim o vojaški formaciji, ti pa o odporu. Vse tja še leta 43 je trajalo da so priznali, da so na isti strani. Do takrat pa so jih imeli za bando, enako kot nemci.

  Kaj počne Cerkev znotraj se te ne tiče. In še to, Cerkev je legalna organizacija, za razliko od partijske milice, partizanov.

 16. Znana Slovenka je v svojih spisih na podlagi lastnih izkušenj opisovala partizane kot cestne razbojnike.

 17. V Celju in še mnogokje , IMAMO- jo ŠE VDNO PARTIZANSKO CESTO,
  PREGOVORNO LJUDSKO, PA ” banditnštrase ” !

 18. Tovariš Zdravko, do leta 1943 je trajalo, da zavezniki priznali partizane, prej so jih pa imeli za “bando”? Kakšna pa je sociološka definicija “bande”?
  Vsekakor pa je žalostno, da je bil škof Vovk že leta 1945 pripravljen priznati velikansko zablodo kolaboracije, šestinšestdeset let kasneje pa nekateri še naprej vztrajajo v zmoti, da so bili pripadniki pomožne SS-policije, med drugim tudi sodelavci pri holokavstu, pravzaprav na “pravi strani”. A kaj, ko le lastno prepričanje o “pravi strani” ni dovolj, zatorej se trudijo, da bi za svoje ideje pridobili žegen od … ZDA, Britanije? Francije? Pa Vatikana? “To so naši ljubljeni sinovi, nad katerimi imamo veselje”? Bo škof Rožman, ki je strahopetno pobegnil in se, medtem ko so njegove zavedene ovčice šle v smrt, bogato gostil, kedaj blaženi postal?

 19. CARLOS CONTRERAS, glede na ideologijo in politično opcijo, ki jima pripadaš, bi se ti nekako bolj
  podalo, da bi te malo manj skrbelo za duši škofov Rožmana in Vovka in bolj za zveličanje duš klavcev iz vrst revolucionarjev ter tako imenovanih osvoboditeljev.

 20. Mi judeoboljševiki smo vobče brez duše, kam pa je Dante postavil izdajalce domovine in prijateljev, pa si lahko zainteresirani oboževalci fantov v Himmlerjevih gatah v Capudrovem prevodu Božanske komedije prečitajo …

 21. CARLOS CONTRERAS, z Dantejem in njegovo Božansko komedijo si v tem primeru ne boš mogel pomagati.

  Tudi s komunistično razlago idajalcev ne boš nikamor prišel.

  Ljudje so se upravičeno bali boljševikov.

  Izklazalo se je, da so imeli prav.

  Saj veš, da sta fašizem in nacizem pobrala vse najslabše od komunizma.

 22. Carlos, ti ne razumeš niti vrstice Božanske komedije. Samooklicani judeoboljševik, očitno ne razumeš niti kdo in kaj je to.

 23. Zdravko, kaj jaz razumem in česa ne, bom odločal kar sam. Kar pa se tiče Vašega razumevanja zgodovine, dragi tovariš Zdravko, sem Vam pač neskončno superioren. Jaz sem zgodovinar, Vi, tovariš Zdravko, pa v najboljšem primeru amaterski avtodidakt. Sva se razumela, kokolo? 😉

 24. Najbolj cenjeni so pri nas tisti zgodovinarji, ki ne vedo veliko o zgodovini ali pa jo po okusu ideoloških gospodarjev še kar naprej ustvarjajo.

 25. CARLOS , tako mimogrede, ko že omenjaš HIMMLERJA ! Ali bi zavezniki dopustili, da bi HIMMLERJEV sin postal ustavni sodnik ? Ali bi dopustili, da je “nekdo ” , po vojni, odkljukal preko 220 ljudi v zaporniški knjigi in to ni dovolj, za eno samo posrano obtožnico !

 26. Nekdo je očitno pozabil, kdo je vse te zavedene duše v Himmlerjevih gatah brez posebnega usmiljenja ali simpatij vrnil Jugoslovanski armadi …

 27. Carlos: Uporaba termina judeoboljševik te še ne napravi za žrtev antisemitizma, tako kot koga drugega nošnja “Himmlerjevih gat” ne napravi za zločinca. Rada verjamem, da ste treniran zgodovinar. Veliko takih je potrebno, za apologijo komunističnih zločinov.

 28. Tale Carlos Contreras me spominja na nekega štorimotornika z Golega otoka, ki je bil tako zaverovan v partijo, da je celo na sodišču izjavil, da njega ni preganjala partija, temveč OZNA in UDBA, tepli so ga pa bosanski kriminalci.

 29. MEFISTO, čas je , da poveva , kdo je bil tisti “štirimotornik” iz GOLEGA ! RADOVAN , HRAST, njegovega partizanskega pseudonima se ne spomnim , njegova trditev , pa je povsem točna !

Comments are closed.