Spoštovano uredništvo časnika Delo

37

deloNa zadnji delovni dan pred dvema velikimi praznikoma, božičem in dnevom samostojnosti in enotnosti, sem pričakovala, da nam boste bralcem izrekli vsaj vljudnostno voščilo. Ker tega niste storili, prosim, da objavite moje voščilo:

Vse najboljše, mati domovina!

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti želim vsem ljudem dobre volje obilo ponosa! Naša domovina ni samoumevna danost, prav tako ni rezultat dogovora oblastnikov. Naša Slovenija je zrasla tako iz tihih želja kot iz glasnih vzklikov ljudi, ki so od nekdaj živeli na tem čudovitem koščku sveta. Veliko pogumnih sinov in hčera sloveče matere je zanjo zastavilo besedo, dejanja in tudi življenje.

Domovino nosimo v srcu, državo pa v glavi in rokah. Zato oziranje za nekdaj polnimi lonci nikoli ni in tudi ne bo samo po sebi prineslo ne mesa ne kruha, pa tudi iger ne. Država smo ti in on in jaz. In kar bomo naredili, to bomo imeli. Kogar si bomo izvolili, ta nas bo vodil. Vsak od nas in vsi skupaj smo dolžni skrbeti za polne lonce – tako s poštenim delom kot s pravilnim odločanjem, tako z nagrajevanjem zaslužnih kot z obsojanjem in kaznovanjem nepoštenih. Komu smo in še bomo zaupali, da bdi nad našimi lonci, je stvar vsakega izmed nas. To je dejansko naše samoupravljanje – izmed sebe si izvolimo ljudi, ki bodo vodili državo. Zato je zaman obsojanje »vsi so enaki, vsi so pokvarjeni«. Niso in nismo!

Državo Slovenijo smo želeli, ker smo želeli biti samostojni. Samostojnost prinaša tudi odgovornost, zase, za soseda, za sodržavljana, za brata. Če je poštenje vrednota, o kateri govorijo vsi naši izvoljenci, poglejmo, kakšna so njihova dejanja. To naj nam bo merilo, ko bomo ponovno izbirali! Govorim o ljudeh – lahko je ponujati svetleči kič, včeraj ukraden nemočnim delavcem. Kdo pa nam jamči, da jutri ne bo nam ukraden vsakdanji kruh? Lahko še zaupamo nekomu, ki nas je izdal ali je izdal našega sobrata?

Vsi radi govorimo o vrednotah, razlike se pokažejo pri globljem razumevanju teh vrednot. Kaj si jaz predstavljam pod pojmom poštenost in kaj si moj sogovornik. Torej – zorni kot, s katerega merim okolico, ter kaj je tisto, kar umerja moj meter. Ali ocenjujem po svojih željah in svojem ravnanju, ali si za vzor jemljem nekaj, nekoga, ki je nad mano in mojimi subjektivnimi gledanji. Kajti nihče ne more biti merilo samemu sebi…

Srce nam mora ponosno zaigrati, ker je lahko na tem koščku zemeljskega raja naš korak umirjen, ker se oko lahko spočije ob naravnih lepotah, kjer lepa slovenska beseda najde domovanje v pogovorih s prijaznimi ljudmi. Nimajo vsi narodi te sreče. Zato cenimo to, kar imamo. In gradimo državo, v kateri bo samostojnost označevalec in označevanec, v kateri bo enotnost sinonim za povezanost med družinskimi člani, med sosedi, med sodelavci, med ljudmi, ki jih srečujemo. Cenimo državo, ki je udejanjena ideja, zgrajena na vrednotah, ki so vsem blizu. Država, v kateri je slovenski jezik naš jezik, ki se ga ne sramujemo in ga ne odrivamo iz akademskih krogov.

Kako bo živela mati domovina, je odvisno od nas, njenih otrok. Zato, kot je zapisal Oton Župančič, hodimo po zemlji naši z dvignjeno glavo in pijmo nje prelesti! Ponosni bodimo, da smo s skupno voljo uresničili veličastno idejo. Priznajmo si različnosti, ki nas bogatijo, iščimo to, kar nas povezuje in na tem gradimo prihodnost naših otrok.

Zato ti še enkrat želim vse najboljše, mati domovina, nam, tvojim sinovom in hčeram, pa modrosti, poguma in ponosa!

Opomba: voščilo sem poslala tudi na uredništvo sobotne priloge Dela, za objavo v Pisma bralcev.
37 KOMENTARJI

 1. Priznajmo si različnosti, ki nas bogatijo!

  Iščimo to, kar nas povezuje in na tam gradimo prihodnost naših otrok!

  Hvala, avtorici za to čudežno formulo, ki nam lahko pomaga, da bo ozdravela naša mati domovina!

 2. Lepo.
  Delo sem prebiral 40 let doma. Dnevniku smo se odpovedali, ko je Delo postajal ob osamosvajanju daleč boljši kot vsakodnevni ali nedeljski UDBOVNIK. Pa ga še vedno, a ne kot naročnik. Zakaj? Ker je režimski, FDVjevski, ekstremno levičarski in protislovenski, promafijski, probirokratski, protidomoljubni in niti malo pluralni.

 3. Ne bi smeli biti kot razvajeni in pokvarjeni otroci, ki ne marajo ali celo sovražijo svojo mamo, če od nje ne dobijo vedno tisto, kar želijo.

  Od mačehe ne bi prejemali materine topline.

 4. Jaz pa mislim, da se bo stvar razvijala tako, da bodo zavedni Slovenci čez leta mislili, da je praznik samostojnosti in enotnosti namenjen predvsem blagoslavljanju konj. Nekateri tako mislijo že sedaj. Ta praznik je neverjetno zgrešeno izbran. Tekmuje z božičem, in je istoveten s tradicionalnim cerkvenim praznikom Štefanje. Samo zelo pozoren človek se lahko zaveda, zakaj sploh gre. Ta praznik je naravnost nedržavotvorno izbran in določen. Nikoli ne bo zaživel. Pa ne zaradi nezavednih državljanov, ampak zaradi nesposobnih in neumnih državnikov.

  • Če dovolite – ali lahko razumem, da ste tudi Vi med tistimi, ki že danes mislijo, da je praznik namenjen predvsem blagoslavljanju konj?!
   Ko prebiram Vaše komentarje sem dobila vtis, da ste zelooo pozoren človek. Ampak važno je kaj Vi mislite (Vaših misli niti ne skušam prebirati, da tako račem), zato prosim odgovorite, v izogib mojim dvomom.
   Se veselim …

  • Marjetka, ne se prenevedati, da ne rečem lagati. Iz dikcije vašega vprašanja se jasno vidi, da niti malo ne dvomite, da spadam med tiste, ki že danes mislijo, da je praznik namenjen predvsem blagoslavljanju konj. Motite se, če bi moj komentar prebrali brez predsodkov in vnaprejšnjega sovraštva v srcu, bi razumeli, da sem izrazil iskreno skrb za ta naš praznik.

   • Tone, še enkrat,
    napišie, če lahko

    ali ste tudi Vi med tistimi, ki že danes mislijo, da je praznik namenjen predvsem blagoslavljanju konj?!

    Tudi Vi komentatorjem ponovno zastavite vprašanja in želite odgovore in nič drugega!

    Lepo nedeljo želim.

   • Po slovenskem pregovoru se samo v mlinu dvakrat pove, ampak naj bo. Nisem med tistimi. Pa tudi pri najboljši volji ne bi mogel biti: kot ateist cerkvenih praznikov ne praznujem, zato je zame 26. december samo praznik samostojnosti in enotnosti slovenske države.
    Moti me pa, da je dan tako nerodno izbran, da mnogi, ki so manj državotvorno zavedni kot jaz ali pa samo površni, vse pomešajo. Štefanje je tudi starejši praznik in zasidran v tradiciji, zato bo prevagal. Pa ne zato, ker bi bili državljani premalo zavedni, ampak, ker so bili tisti, ki so ga postavili premalo državotvorni ali pa samo primitivni.

    Še enkrat vam svetujem, da razmislite o svojem sovraštvu, ki vam preprečuje prebrati in razumeti tako preproste misli, kot sem jih zapisal v zgornjih komentarjih.

    • Tudi to je odgovor.Sama bi na Vašem mestu v enakem primeru odgovorila že prvič!
     Novo vprašanje:

     Zakaj mislite, da se bo stvar razvijala tako, da bodo zavedni Slovenci čez leta mislili, da je praznik samostojnosti in enotnosti namenjen predvsem blagoslavljanju konj? Če lahko, želim le p r e p r o st odgovor in nič drugega.

     • No, to je samo moje mnenje in ni rečeno, da se bo uresničilo. Glede na moje poznavanje človekove narave, bi rekel, da se bo. Prazniki, ki funkcionirajo, imajo svojo notranjo logiko in sledijo ustreznim duševnim in družbenim zakonom. Sama državljanska zavest je premalo. Pomembna je tudi forma v kateri se lahko uresničijo.
      Preprost in enoznačen odgovor na to vprašanje ni možen. Vsekakor pa ne drži, da se bodo ljudje tega praznika vse manj zavedali, ker bi imeli kaj proti njemu.

    • Citat:

     Še enkrat vam svetujem, da razmislite o svojem sovraštvu, ki vam preprečuje prebrati in razumeti tako preproste misli, kot sem jih zapisal v zgornjih komentarjih

     Tone,

     jaz tega preprosto ne razumem;da imam sovraštvo, ki mi preprečuje razumeti Vaše pisanje- ne, absolutno ne.

     Prosim ostale komentatorje,za mnenje, če se da.

     • Marjetka,
      opravičujem se, če sem napačno ocenil, zakaj me ponovno in ponovno sprašujete, kaj mi pomeni ta praznik, čeprav je od vsega začetka popolnoma jasno, da sem kritičen do datuma in ne do praznika. To je samo eno mnenje, vi pa ste se spravili name kot da sem zločinec.
      Na teh straneh sem že neštetokrat doživel, da nikogar ne zanima kaj napišem, ampak kaj sem. Tudi vi niste odgovorili na nobeno od mojih razlag, pa sem zelo potrpežljivo odgovarjal na vaša vprašaja. Zanimalo vas je smo to, kako bi mi podtaknili, da ne ljubim svoje domovine.
      Če vas resnično zanima to kar vas muči, skopirajte moje in vaše komentarje in jih pokažite kakemu psihologu. Videli boste, da bo dal prav meni.

   • Spoštovana Marjetka,

    ne razumem, zakaj želite, da večkrat ponovim isto, pa bom vseeno, morda bom sčasoma tudi to razumel. Sicer predvidevam, da je vzrok temu to, da ste si ustvarili o meni mnenje, da sem komunist, ki je nesrečen, da je Slovenija samostojna država in sovraži vse, ki praznujejo njene praznike. Ne bi se mogli bolj motiti. A vaše vnaprejšnje prepričanje vam onemogoča uvideti, da sem že prvič samo izrazil svojo skrb, da je za ta pomembni praznik izbran napačen datum.

    Sedaj pa po vrsti:
    1. Jaz upoštevam vse ljudi, vse državljane, upoštevam človekovo dejansko naravo. Strinjali se boste, da veliko večino državljanov okoli božiča zanimajo predvsem smrečice, darila, jaslice in potice. Vse se prične že nekaj dni pred praznikom. Zaradi božiča in svetega večera so državne slovesnosti že nekaj dni ped samim praznikom in ne na predvečer kot je običaj. Zato marsikdo misli, da je s tem stvar že opravljena.
    Ali ste opazili, da je na ta dan izobešenih manj zastav, če je sploh katera, kot sicer na druge državne praznike? Spet niso krivi nezavedni državljani, ampak praznik sam. Kdaj pa naj bi zastave izobesili? Že takrat, ko potekajo slovesnosti v skupščini in Cankarjevem domu? Na sveti večer? Sredi božičnega prazničnega dne? V noči pred praznikom? V zagati so še posebno komunalni delavci, ki naj bi z zastavami okrasili ulice. Ali bi morali priti v službo na božič in izobešati zastave med novoletno okrasje? Na vse to bi državotvoren in pameten politik pomislil še pravočasno. Še posebno, ker se 26. decembra spominjamo dogodka, ki se je zgodil 23. decembra. Skratka – zmeda, in bolj nazorno ne znam pojasniti.

    2. Tega z valovnimi dolžinami pa ne razumem. Mene zanimajo samo dejstva. Če mislite, da se lahko pogovarjajo samo ljudje iz iste nazorske skupine, se ne strinjam z vami. Kjer dva mislita enako, je eden odveč. Lahko pa ljudje različnih prepričanj pridejo na podlagi stvarnih dejstev do enakih zaključkov. Samo to šteje. Naši me ne zanimajo.

    • Spoštovani Tone,

     že na začetku je bilo možno na preprosto vprašanje samo preprosto odgovoriti,

     da nekateri zavedni Slovenci, že danes razmišljajo, da je da je Praznik samostojnosti in enotnosti namenjen predvsem (podčrtano) blagoslavljanju konj,Vi pa jasno niste med temi zavednimi Slovenci.

     Sama pa bi potem lahko napisala, da se absolutno ne strinjam z Vami (podčrtano), da zaveden Slovenec razmišlja na tak način.

     Tako preprosto jaz to razumem in to možnost imam.

     Kaj ste vse Vi napisali o meni, o mojem sovraštvu, o Vašem predvidevanju kaj da si mislim o Vas, o Vašem vedenju, kaj da meni preprečuje, onemogoča uvid v to, da bi kar takoj razumela Vaše pisanje …

     Zaključujem komentarje na to temo.
     Lahko noč

     • Dobro jutro,
      malo sem analiziral najino dopisovanje in sem ugotovil, da je najbrž prišlo do nesporazuma, ker sem napisal, da bodo “zavedni” Slovenci čez leta mislili, da je praznik samostojnosti in enotnosti namenjen predvsem blagoslavljanju konj. Mogoče ste razumeli, da s tem mislim tudi vas. Ta zavedni je tam odveč, čeprav sem prepričan, da bi že na letošnji praznik našli marsikoga, ki je imel z žegnanjem konj in drugimi štefanjskimi običaji toliko opravkov, da se je bolj malo utegnil spomniti na državni praznik. Če bi ga osebno spoznali, pa ne bi mogli zanj reči, da ni zaveden Slovenec. Samo neprimeren datum praznika ga je zavedel.
      To je moje ločeno mnenje, če vsi ostali mislite drugače, potem je za praznik izbran najboljši možni datum.

  • Po principu demokracije je praznik 23.december ko je bil plebiscit. Ta dan mora biti določen(vrnjen) za državni praznik, če resnično uveljavljamo demokracijo. Štefanovo pa naj bo namesto drugega novoletnega dne drugi božični dan, kot je to v EU !

  • Spoštovani Tone,

   po mojo oceni na tem forumu gre za “Mi med seboj” – izmenjava misli, torej ne za samo Dialog ali morda Monolog.

   Pišete med drugim, da samo zelo pozoren človek se lahko zaveda, zakaj sploh gre.Sklepam, da Vi to dobro veste (če ne veste me popravite)in

   ali lahko ponovite za kaj sploh gre po Vaše?
   Ali si kot odgovor na to moje vprašanje naj kar še enkrat preberem Vaše besede:

   Ta praznik je naravnost nedržavotvorno izbran in določen.Nikoli ne bo zaživel.Pa ne zaradi nezavednih državljanov, ampak zaradi nesposobnih in neumnih državnikov.

   Potrebno je vedeti na kakšnih valovnih dolžinah se pogovarjamo …

 5. Jozo, to je pa zelo nekapitalističen, naravnost boljševističen način razmišljanja. Ti so imeli navado spreminjati imena, celo mest, če niso bila ideološko ustrezna. Ime DELO je bila znamka, ki je noben lastnik ne bi spreminjal. Vsaka sprememba bi pomenila drastičen padec prodaje in s tem dobička. Pravemu kapitalistu je dobiček važnejši od naziva firme ali proizvoda.

  • No, prvo – kar se tiče Božiča in Dneva samostojnosti – mislim , da je kar dobro izbran . Tisti , ki se zavedamo , kaj pomeni , da imamo svojo državo – že vemo , kako in kaj .Božič nas tudi veliko iskreno praznuje !! In seveda ne bomo mešali praznik sv. Štefana . Na ta dan je bil tak običaj !! Upam , da tudi otroke po vrtcih in šolaš pravilno učijo !? Če ne , delajo namerne napake . Poznamo ” njihove običaje ”
   Kar se pa časopisa delo tiče , pa mislim , da ga mnogi ne bi več kupovali . Ker pa želimo biti vsestransko obveščeni o dogajanju …..preberemo tudi Delo . Poleg Demokracije , Reporterja , Družine , ter seveda raznih portalov – Časnik.si , Siol.
   Draga moja domovina , upam na boljše čase.

  • Ne se sprenevedati, moj poudarek je bil na boljševističnem načinu razmišljanja.
   Jozo pravi: “DELO -organ KP” On bi spreminjal boljševistično ime DELO v kaj manj boljševističnega. Morda v PROFIT, saj je danes delo postalo nekaj sramotnega, saj delajo samo še tisti, ki se ne znajdejo.

  • …in po Tonetovo so v Nemčiji vsa imena, ki so tako ali drugače slavila nacizem po deokratično ohranili.

 6. Pa še nekaj o izobešanju slovenske zastave

  Spoštovani komentatorji ne vem od kod prihajate?
  Ali morda kdo ve, če na stolpu ljubljanskega gradu visi zastava vsaj za Prazni, če že ne more med letom (vendar je Ljubljana najlepše mesto na svetu)

  Lahko noč

 7. Marjetka, še kar naprej rovarite. Opravičilo zgoraj preklicujem, očitno sem vas prej pravilno ocenil.

  Svoje mnenje o zastavah sem vam podrobno opisal, pa ste kar preskočili in vas ni zanimalo. Očitno ste spoznali, da meni sovraštva do osamosvojitve ne morete več očitati, ne da bi se osmešili sami, pa sedaj iščete novo žrtev, drugega sovražnika osamosvojitve. Veste, kdor je poln sovraštva, vidi sovraštvo povsod. Znebite se ga, sovraštvo škodi samo tistemu, ki ga ima polno srce.

  • Tone,
   dokončno na ta članek in v kontekstu mojega “dopisovanja” z Vami le še dodajam:

   da jaz, Marjetka, “namesto”, da bi sovražila,
   pomilujem.

 8. Spoštovano (?) uredništvo ? Zakaj spoštovano? To je bruharija od časopisa. Sramota novinarske stroke.

Comments are closed.