Šport, družina, duh, vera

52

Tina MazeUspehi naših športnikov niso navdušujoči le z ožjega športnega vidika. Niso le izjemni dosežki telesa in duha nekaterih posameznikov in ekip. So dogodek obče narodnega značaja. Imenitno je biti Slovenec ali Slovenka, ko zmaga eden izmed nas.

Nato je tu še zanimiv socialni in zemljepisni vidik. Pomenljivo je, da večina naših svetovnih in olimpijskih prvakov prihaja iz province in podeželskega obrobja (saj veste: Trdobojci, Pečke, Črna, Dolenja vas, Lopata) in ne iz etabliranih in finančno močnejših metropolitanskih sredin. Po svetopisemsko povedano: pri nas je galilejsko zakotje v športnih arenah precej boljše od jeruzalemske ekscelence.

Ne pozabimo družinskega sporočila. Zgodbe o športnih uspehih so zgodbe o moči družine, ki stoji za svojim članom, vrhunskim športnikom. S tem da so ponekod očetje in matere v športnikovo dejavnost zajeti tudi strokovno in tehnično, ko opravljajo vlogo menedžerjev in trenerjev. Tudi v športu se dogaja, da družina zmore, česar ne zmoreta država in profesionalni klub.

Kaj pa šport in duhovnost? Ali nista telo in duh vsak na svojem bregu? Ne. Sodobni športniki so živ dokaz, da je šport dejavnost celega človeka, ki je telo, duša, duh. Mehansko pojmovanje telesa, se pravi mišljenje, da je telo brezdušni stroj, k športnemu uspehu ne pripomore, prej ga ovira. Filozofski materializem je v športnem okolju dokončno pogorel, ko je padel berlinski zid in smo izvedeli o pošastnih hormonskih eksperimentih na telesih socialističnih športnikov.

To ni vse. Slovenski športniki nove generacije kažejo še nekaj, česar poprej nismo bili vajeni. Ne samo da se ravnajo po občem geslu »zdrav duh v zdravem telesu« in tako zavračajo materialistično mehaniko, mnogi so tudi osebno verni in tega ne skrivajo. Ko takole razmišljam o nekaterih izmed njih, se mi prikrade vprašanje, ki si ga komaj upam povedati na glas. Namreč, ali ni morda v krščanskem humusu naše dežele potihoma vzklila nekakšna teologija telesa po slovensko? Ali ni morda v času »božjega molka« in cerkvenih kriz Bog našel način, da nam tudi preko vseh teh odličnih fantov in deklet pove, da je še tu in nas blagoslavlja?

Pripis: Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in bloger. Besedilo je avtor najprej objavil 11.12.2016 kot uvodnik v tedniku Družina.

52 KOMENTARJI

 1. Ene par najboljših smučarjev, predvsem smučark, je nekoč vendarle bilo metropolitank: Mateja Svet ( najboljša vseh časov ob Tini Maze), Urška Hrovat. Med vrhunskimi skakalci na smučeh jih je bilo včasih precej iz ljubljanske Ilirije. Dokler je bil v Mostecu primat skakalnega treniranja, danes je v Kranju.

  Zanimivo, da danes med našimi vrhunskimi alpskimi smučarji tekmovalci ne prevladujejo Gorenjci. ( Včasih so bili skoraj vsi: Križaj, Strel, Kuralt, Košir in je bil Primorec Jure Franko velika izjema.) Mene preseneča, da je ob Korošcih, ki so v vrhu ne glede na majhnost slovenske Koroške že en čas, zdaj zraven toliko Štajercev, predvsem v hitrih disciplinah.

 2. Je lepo, da precej slovenskih vrhunskih športnikov, same špice, tudi nosilcev olimpijskih medalj, izhaja iz vernih krščanskih družin. Malo pa pogrešam, da bi ti slovenski športniki krščansko vero tudi kdaj vsaj s kakšno besedo javno izpovedali. Danes se sicer redki športniki ob nastopih pokrižajo ( v nekaterih športih bolj, recimo v biciklizmu). Ampak recimo vsaj če so vprašani za verski časopis kot sta Družina ali Ognjišče, pa me malo moti ta “sramežljivost” glede vere, ali karkoli že to je.

  V mnogih državah ( Hrvaška, Italija, ZDA in še) se verni športniki navadno ne sramujejo izpovedat svoje vere. Blanka Vlašić, vrhunska svetovna skakalka v višino, je recimo tako odločno izpovedala svojo nedavno spreobrnitev ( vrnitev?) v krščansko vero, da so jo nekateri, recimo kontroverzni komentator Tomić v SD z zafrkavanjem napadli. Potem se je zgodil množični protest v obrambo Blanke Vlašić in njenega javnega izpovedovanja vere v Boga, peticijo je podpisalo na desetine vrhunskih hrvaških športnikov.

  • Moram priznati, da mene osebno zelo moti, če se športnik pred nastopom prekriža. Naj vam prevedem. Zamislite si, da Kubanec pred nastopom v kamero pomaha z rdečo knjižico.
   Skratka naj pošteno ena in drugačeverujočim pokaže, da je boljši. Brez takšne “zahteve po privilegijih od zgoraj”.
   Seveda me križ na Đokoviću ne moti niti malo. Nikoli ni vsiljiv. (Mahanja s tremi prsti se ne spomnim. Takrat ga še nisem spremljal.)

   • No, vidiš. Pri Đokoviću pa te ne moti. Tudi pokriža se včasih. Samo da je prave gore list, a ne? :). Meni je Đoković simpatična osebnost. Ni vseeno, kakšni karakterji so športni šampijoni in kako se obnašajo. Hočeš-nočeš so idoli mnogim, posebej mladim ( torej gre za njihovo vzgojno nalogo).

   • Igor MB: “Moram priznati, da mene osebno zelo moti, če se športnik pred nastopom prekriža.”
    ==================

    Ker si ateist. Mene ne, ker nisem ateist ampak me veseli, ker vem, da jezi ateiste. 🙂

    Igor MB: “Naj vam prevedem. Zamislite si, da Kubanec pred nastopom v kamero pomaha z rdečo knjižico.”
    ==================

    Slaba primerjava, komunistični režimi so zločinski in rdeče knjižice so minljive, Bog je večen. 🙂

    Igor MB: “Skratka naj pošteno ena in drugačeverujočim pokaže, da je boljši. Brez takšne “zahteve po privilegijih od zgoraj”.
    =====================

    Tudi drugo verujočim pomaga Bog. Zanimivo, ateist, ki upošteva Boga.

    Igor MB: “Seveda me križ na Đokoviću ne moti niti malo. Nikoli ni vsiljiv. ”
    ======================

    Res, križ ni nikoli vsiljiv. 😉

    • “Ker si ateist. Mene ne, ker nisem ateist ampak me veseli, ker vem, da jezi ateiste.”

     Mene ne moti, pa sem tudi atiest. Tako da tvoja razlaga tu ne zdrži. Pa tudi ti si ateist, se zgolj tega ne zavedaš. Razen če se motim in si vernik. 🙂

     “Slaba primerjava, komunistični režimi so zločinski in rdeče knjižice so minljive, Bog je večen.”

     Spet ne ravno posrečene logika. Kako vrednotimo to, v kar nekdo verjame, je pač tu brezpredmetno. Zakaj bi nekomu odrekali, da javno izrazi svoje prepričanje, drugemu pa ne iz kateregakoli razloga že? Tu gre zgolj za to, da pač nekdo na tak način izraža svoje prepričanje. In na nek način si pritrdil Igorju, ker na osnovi tvojega odgovora lahko sklepamo, da obstaja možnost, da bi te to, da bi nekdo pred tekmo mahal z rdečo knjižico motilo. To je pa ravno poanta Igorja. 🙂

     In ali je Bog večen ali ne bomo morda uspeli izvedeti takrat, ko bomo uspeli ugotoviti, ali sploh obstaja. 🙂

     “Tudi drugo verujočim pomaga Bog.”

     Še en razlog več torej, da se je križati pred tekmo nesmisleno. 🙂

  • Jaz bi pa rekel, da je to križanje pred in tudi po športnih tekmah samo odraz nekega zelo primitivnega odnosa do krščanstva oz. vere. Kot da bi se Bog ukvarjal s tem, kdo bo na kateri tekmi zmagal oz. kaj se bo na tisti tekmi zgodilo in kaj ne. Kaj se torej zgodi, ko si nasproti stojita tekmovalca, ki se oba prekrižata? Komu bo Bog dal prednost? 🙂

   Zame je to znak neke egocentričnosti, ko si pač predstavljamo, da smo tako pomembni, da se bo Bog ukvarjal ravno z našimi željami, pričakovanji, upanji. Ljudje se na zemlji dnevno srečujemo z velikimi tragedijam, pa Bog v to ne posega, potem pa naj bi se uvkarjal z neko športno tekmo in njenim izidom. Morda, če igra šprtno loterijo. 🙂

   Jaz se glede tega vedno spomnil nogomoteša NK Maribor Tavaresa, ki se vedno zahvaljuje Jezusu, ko pač da gol. Tako da ne vem, kako se je Tavares Jezusu zameril, da NK Maribor lani po dolgih letih ni postal prvak lige. Na tak način dejansko vero degradiraš v neko banalnost. Kot je verjetno realnost, da večina ljudi moli, da bi zadeli na loteriji, pa da bi dobili višjo plačo, pa da bi našli službo, pa da bi bili zdravi, skratka kot da bi bil Bog neke vrste Božiček, ki pač deli darila. Samo vprašat ga moraš. 🙂

   Mislim, stvari so res bizarne. Na eni strani imaš morda človeka, ki se v ruševinah nekje križa in moli, da ga ne bi zadela raketa, na drugi pa človeka, ki se križa in moli, da bi pač na nogometni tekmi dal gol in popoljel svojo ekipo do zmage. In potem se to slednje res zgodi, drugega pa raketa ubije. In kaj naj si potem človek o tem misli, ko ta drugi verjeme, da mu je gol in zmago prineslo to, da se je križal in za to molil? Če je to ideal izračanje vere, potem lahko človek reče samo “Bog pomagaj!” in zmoli kakšnega “očenaša” zraven. Pa seveda ne bo nič zaleglo. 🙂

    • Eh, dokazuješ, da si del tega, kar opisujem. Ne zaničujem ne kristjanov, še manj krščanstva, zgolj kritiziram pristop, ki krščansko izročilo in sporočilo popolnoma banalizira.

     • Brezbožnež in ateist govori o banaliziranju izročila?! Ti banaliziraš izročilo. Ti zaničuješ krščansko izročilo.

     • Poglej, Zdravko, tebi osnove krščanstva niso jasne. Pa kdo si ti, boš sodil nekaj, kar je Bog ustvaril in kar Bog dopušča, torej ateizem in ateiste? 🙂

      Če je tebi bistvo krščanstvo to, da moliš in se križaš zato, da bi sosedu krava crknila, potem tudi prav.

      Če bi zaničeval krščanstko izročilo, potem bi ga zaničeval, ne pa ljudi, ki o njem očitno pojma nimate. 🙂 In to razliko ti ne razumeš. Tvoje krščanstvo je toliko vredno vsak kič, ki se mu ljudje predajamo in niti približno ne dosega duhovnega sporočila Jezusovega izročila. Ti pač nosiš neko masko, pod katero pa ni omembne vredne vsebine. Če kaj, potem je to banaliziranje in zaničevanje krščanskega izročila. 🙂

     • Glej prvi komentar.
      Ti sam s svojim brezboštvom pričaš, da banaliziraš vero, kristjane in krščanstvo.

     • Prvi komentar je napisan ravno z vidika tega, kako nekateri dojemata Boga. Torej kot nekoga oz. nekaj, kar ima čas in voljo se ukvarjat z vašo majhnostjo in nepomembnostjo, ki se je očitno ne zavedate. 🙂 Skratka, opisujem Boga, ki ga ustvarja vaša “vera”, torej Boga, ki se uvkarja s tem, ali bo nekdo na tekmi dal gol, ali bo nekdo zadel na loteriji, ali bo nekdo pisal na izpitu vsaj 6, ali bo za rojstni dan dobil iphone. 🙂 In če se iz tega delam norca, se zagotovo ne delam norca iz Boga ali pa vere, na kateri je utemeljen, ampak iz ljudi, ki vero v Boga prakticirajo na takšen primitiven in brezvsebinski način. Ampak ti pač ne kapiraš. 🙂

      Edino, kar lahko jaz s svojim brezboštvom pričam je to, da nas je Bog ustvaril na način, da lahko vsak sledi svoji lastni volji. Tudi kar se tiče vere v Boga. Ti si pa očitno toliko pameten, da boš to božjo voljo obsojal, a ne? 🙂

 3. Branko Cestnik se ne dotakne direktno tega, kar je par dni prva novica vseh informativnih oddaj. Iskreno, mislim, da mediji krepko pretiravajo. V resnih državah je to lahko prva novica le pri rumenih medijih.

  Zmeraj sem z veseljem navijal za Tino, tudi ko ji je šlo slabo in so množično tisti, ki jo potem ob uspehih slavijo, napadali njen karakter, njeno čustveno muhavost ipd. Ampak zdaj se mi pa malo obrača, kako bi se vsi lepili na Tino Maze in se zgražali do onemoglosti nad tistimi, s katerimi je Andrea Massi prišel v nek precej banalen konflikt.

  Infantilno je, kako bi vsi ta hip hoteli biti Tina Maze! Naj potem začnejo smučat, ne pa da se usajajo po medijih.

  • Moje jasno stališče je, da če Tina želi na Pohorju tekmovati na tekmi svetovnega pokala, pa čeprav svoji poslovilni, potem ne more pričakovati drugega kot tekmovanje pod istimi pogoji kot katerakoli druga tekmovalka, ki se bo pognala s štarta. To je del športnega fair-playa. Ki je sine qua non v športu.

   Jasna so pravila FIS, kako se določi štartno številko tekmovalca, tekmovalke. Meni je nesprejemljivo pričakovanje Tinine ekipe, s katerim so prišli v spor tudi z vodstvom svetovnega pokala ( ne le slovenske smučarske zveze), da bi jo spustili na tekmo s štartno številko, ki ji trenutno ne pripada glede na aktualne rezultate. Pretekle zasluge in šampijonstvo gor ali dol.

   Če hoče na tekmo, se mora podrediti pravilom, ki veljajo enako za vse tekmovalke. Če želi show in slovesnost ob slovesu od tekmovalnega smučanja, naj se spusti po progi izven tekmovalnega programa.

   Lepo slovo pred publiko si zasluži, če si ga želi. Vedno nam bo v prekrasnem spominu njeno vrhunsko zavijanje med količki in tudi njen obraz, nasmeh, solze in sploh njena osebnost.

   • Eno analogijo vidim z avstrijskim smučarjem Karlom Schranzem, ki je bil na prelomu iz 60. v 70. leta vodilni in najbolj vsestranski alpski smučar sveta. Samo tisto je bila res velika afera, ki je polnila vse medije sveta, ko mu je Olimpijski komite leta 1972 preprečil nastop na zimski olimpijadi v Sapporu. Karl Schranz je bil na vrhuncu moči, najboljši, a ga niso spustili tekmovati, ker je kršil tedanja pravila olimpizma. Mislim, da so prav naredili, čeprav so se kasneje pod Samaranchom olimpijska pravila glede komercializacije zelo zmehčala in bi isti Schranz lahko nastopil…

    V Sapporu 1972 je potem zmagal v smuku Bernhard Russi, v veleslalomu Gustav Thoeni, v slalomu pa presenetljivo Francisco Fernandez Ochoa ( njegova prva in edina zmaga, če se ne motim).

   • Spoštovani, se absolutno ne strinjam s tem, kar govorite.

    Tina Maze ni katerakoli druga tekmovalka. Je slovenska mega zvezda svetovnega formata. Za mene lahko zahteva karkoli, glede na to kar je naredila za prepoznavnost svoje države in posebno kot pozitivni zgled za mladino. Njen nasmeh tudi mene naredi boljšega in bolj veselega.

    Kot sem kot vi pred leti v ZDA tipične slovenske pripombe, so me domačini pogledali, kot da sem padel z neba!

    Vsi normalni narodi podpirajo uspešne posameznike ne glede na njihove človeške slabosti, razen samo destruktivnih Slovencev.

    • Nespodobno je zahtevat drugo štartno številko za neko regularno tekmo svetovnega pokala, kot ji pripada glede na trenutne FIS lestvice.

     Če je trenutno na FIS lestvici Mazejeva na 30. ali 40. mestu med tistimi, ki bojo na Pohorju štartale, potem bo imela tako štartno številko. Ali pa ne bo štartala na tekmi. Ne pa ker je velešampionka in domačinka in ker se poslavja, recimo priviligirano podelitev številke med prvih pet ali vsaj prvih 15. Tega se nikoli ni delalo v svetovnem smučarskem pokalu, kar jaz pomnim ( in ga spremljam od ranega otroštva).

     Tako ne gre. Potem bi katerakoli druga tekmovalka, ki bi zaradi Tine dobila štartno številko magari za eno samo številko višje, zlahka spodbijala regularnost take tekme.

     Funkcionarjem mednarodne smučarske zveze dajem 100% prav, ko pri štartni številki nočejo popustiti. Tako ne gre v resnem športu, to je neresno, domačijsko, balkansko.

     Kar se tiče pa odnosa med Tinino ekipo in sponzorji- to je pa njihova privatna stvar. Sponzorji lahko vsi po vrsti rečejo ja ali pa rečejo ne. To je, ponavljam, njihova stvar in presoja. Javnost se nima kaj vmešavat.

     Za smučarsko zvezo Slovenije ne mislim, da je prav, da je stvar dala v javnost. To je zgrešeno. Se mi zdi pa prav, da svojih zelo omejenih sredstev ne namenja temu nastopu. Denar smučarske zveze naj gre za tiste slovenske smučarje in smučarke, ki se zdaj prebijajo v ospredje. In niso brez vrhunskih rezultatov v svetovnem pokalu. Ilka Štuhec, Ana Drev, Žan Kranjec. In za podmladek teh, na katere upamo čez leta. Ne pa za čaščenje preteklosti in nekih kultov. Dovolj in preveč je bilo čaščenja kultov osebnosti od 1945 naprej.

     • Ti si očitno bolje obveščen. Povej nam kje si zvedel. Jaz vem samo za teh famoznih 90000€, ki so jih na Zvezi povezali z reprezentančnim dresom.

     • To je bilo javno že pred kakimi 10 dnevi, pa je potem potihnilo. Ne vem, kako je rešeno glede štartne številke, če sploh je.

    • Tako JE !!!
     Tina je dosegla izjemne rezultate, zato je upravičena do izjem.
     Zanima me koliko izjem zahteva zase in svojo bando večni Vogrinc ???????????????

    • Pa še moje mnenje o tem:

     Kot prvo, to kar je naredila Smučarska zveza Slovenije je velika svinjarija.
     Ne objavlja se pisem, tudi elektronskih ne brez dovoljenja pošiljatelja. Tajnost pisemske pošiljke, tudi, če gre za elektronsko pošto mora veljati.
     Tudi, če ne bi pošiljatelj pripisal na koncu svoje želje, da gre za strogo tajnost.

     Se ne strinjam z IF, glede štartne številke.
     Tina ni ogromno naredila samo za sebe in za SLO smučanje pač pa tudi za svetovno smučanje. Namreč take velike zvezde so redke v kateri koli športni panogi in brez njih bi bil vsak šport dolgočasnejši za gledalce. Zato FIS lahko mirno naredi izjemo glede štartne številke. In sicer iz dveh razlogov. Gre za poslovilni in edini nastop v sezoni in zato ne bo s svojim nastopom škodovala ostalim smučarkam, ki se bodo borile za točke vso sezono. Drugič, s konkurenčno štartno številko se bi lahko videlo koliko lahko taka smučarka izgubi v eni sezoni brez nastopanja.
     Različne zveze imajo različna pravila glede vrnitve bivših tekmovalcev. Ker sem omenjal šah, FIDE bi npr. B. Fischerju, če bi bil še živ priznala (pa ne samo njemu ampak vsakemu) rating, ki ga je imel ko je prenehal igrati. Pri tenisu, ki je tudi omenjan pa je drugače.
     Mogoče ne veste, na največji kolesarski dirki na svetu Tour de France je nastopila celo smučarska zvezda Hermann Maier, res samo v prologu. Mednarodna kolesarska zveza, ki je znana po svoji “tečnosti” se ni pritoževala. Maier je povečal zanimanje.

     http://www.active.com/articles/ski-star-hermann-maier-to-open-tour-de-france

     • In, kaj čmo zdaj ?
      Oba, IF in Riki sta povedala svoje, planinka je pa razsodila.
      Se kar strinjam z njo.

     • To vaše in tudi po drugih medijih dokazovanje privrženosti “naši” Tini Maze ne pelje nikamor. Megli razsodnost.

      Vsaka tekmovalka, če hoče biti del regularnega tekmovanja in da se njen rezultat beleži kot tekmovalni, štarta s številko v skladu s trenutnim položajem na lestvici FIS. Ne more biti drugače, tako je vedno bilo in pika.

      Tini lahko omogočijo, da se odpelje izven tekmovalnega programa in naredi show. Lahko ji tudi beležijo rezultat, če si tega želi in se še čuti sposobna.

      Kaj pa, če bi ji na Zlati lisici kot regularni tekmovalki s hipotetično priviligirano štartno številko slučajno ratalo in se po prvi vožnji uvrsti med najhitrejše. A bo treba spet spreminjat štartni red za drugo vožnjo, ker taka domača šampijonka v drugi vožnji vendarle ne sme voziti okoli 30. štartnega mesta po razriti progi?

      Dajte no, ne se hecat s takim slaboumjem. Če bi se tako po domače delalo, bi svetovni pokal alpskega smučanja že zdavnaj propadel. Tako pa kontinuirano teče vsako sezone že po mojem vsaj pol stoletja …

 4. Sramovanje zaradi vere je velik problem pri nas. Začenši s Peterletom, ki je ob predsedniški kandidaturi tako sramežljivo rekel, da hodi v cerkev, da je Tuerk izpadel pravi car, kot ateist.
  Nasploh pri nas se nihče v javnosti ne pokriža, prosim popravite me.
  In tako družba eksponencialno divja v barbarstvo.
  Pravi Babilon iz Stare zaveze.

  • Ja, zelo redki so pri nas, ki se izven Cerkve javno pokrižajo. In mediji tega praviloma ne posnamejo; če pa, pa izrežejo. Saj se mora vedeti, kakšna ( laicistična) država da smo in kaj da piše v ustavi ( ločenost države in cerkva, kar prevajajo kar v ločenost medijev od kristjanov ali pa kristjanov od pravice do izpovedovanja vere).

   Nekateri naši nogometaši se pokrižajo na tekmi. ( praviloma tisti, ki igrajo v tujini.) Tudi največji umetnik med njimi- Josip Iličić. Me zanima, kdaj bo padlo po njemu …

 5. Tina je pokazala, da je mogoče v svetovnem merilu uspeti, če nisi pod nadzorom in vodstvom pripadnikov komunistične miselnosti. To seveda njim ni všeč. Še manj jim je všeč, da sta oba z Massijem nagnjena bolj na desno, tj. k odgovornemu in resnemu delu. Zato jima nagajajo, kjer lahko.

  Tina je pokazala, da bomo lahko tudi v drugih disciplinah (ne samo športnih) prvaki, če se bomo kdaj otresli mentalitete komunistične preteklosti. Potem bomo na vrhovih in ne dolinah svetovnih lestvic.

  • Kaj sledi v prvi partiji na Kg8? Dg5 ali Tg3? Vsekakor izgleda žalostno predel pred črnim kraljem. Kraljica in konj črnega odtavala nekoristno na a linijo, a ne? Ampak pred 20, 30 leti Karpov ne bi tako odigral. Ni na vidiku vseeno, vsaj meni se zdi, da bi se najboljša šahistka lahko enakovredno kosala z najboljšimi šahisti. Verjamem pa, da se približujejo.

   • Ženske v šahu. Precej staro vprašanje. Po mojem je stvar v temeljih različna. Nekatere stvari, ki jih počnemo moški, so ženskam preprosto, bizarne. In ena takih je šah. Da bi ženska igrala šah, ji je lahko edini motiv denar. To pa ni dovolj.
    Gotovo bi lahko umetno vzgojili enako dobre šahistke. Toda, ženske so bolj konkretne od nas. Šah je pa nekaj povsem abstraktnega.

    • Lepa kombinacija Polgarjeve. Samo figure Karpova so že na prvi pogled strašno nesrečno postavljene, nekoristne za obrambo kralja.

     Si ti sam našel L:g7, ki takoj zmaga? Jaz sem ga kasneje opazil tudi v komentarjih. Saj ni velik kunšt, samo si nisem vzel čas in že dolgo nimam kontakta s šahom.

     V komentarjih so zapisali, da je usodna napaka Karpova 24. … Dc5. Meni se, odkrito, položaj črnega na prvi pogled zdi izgubljen že prej. Grozi ne le L:h7 šah, ampak tudi Dh5 z matom v nekaj potezah.

     Ti vidiš v 24. … kakšno obrambo za Karpova?

     • Sam, saj ni težko, ker je črni kralj popolnoma na prepihu in drugi beli lovec in ena bela trdnjava v pripravljenosti (na tretji vrsti) za matni napad. Za rešitev porabil 2 minuti s preračunavanjem vseh variant. Res pa sem se potem spomnil da so spodaj komentarji in pogledal če sem našel pravo rešitev (in se oddahnil hahaha)
      Ko sem računal sem pogledal tudi, da črni ne vzame lovca na g7 s kraljem (ker mu je grozi mat na h8) in kaj mu v takem primeru ostane. Edino, da si naredi ventil za kralja s pomočjo f kmeta, vendar v tem primeru sprosti polje g6 za belo kraljico, in potem ni več rešitve.

      Res, izgubljen je črni že prej, se strinjam, po mojem že po svoji pasivni potezi 19. … Ld7, očitno je spregledal 20. d5, ker tega kmeta ne sme vzeti z damo zaradi Lh7+ in pade črna kraljica. Bolje bi bilo 19. … Lg4. (zveže belega konja, ki se je potem preselil na nevarno mesto v centru).Karpov je imel verjetno v planu Lf6 in zamenjavo obeh belih trdnjav, ki sta močni. Tudi bela lovca delujeta na kralevo krilo, črni lovci pa stojijo slabo. Spregledal pa je 20. d5 kar je pognalo še črnega konja na rob in izven igre.

    • Škoda da otroci danes tako malo igrajo šah. Redki. Ne samo punce ( Zdravku ne dam prav, da dekle šah lahko igra samo za denar, ne iz veselja.) Moj sin ni navdušenec. Kljub temu je mislim da edini v razredu, ki ga sploh za silo igra.

     Jaz sem prepričan, da šah za razliko od računalniških igric prispeva k mentalnemu razvoju otroka. Logiki, zmožnosti načrtovanja, predvidevanja, mentalnemu redu, zmožnosti koncentracije …

 6. Mea Culpa-nisem niti prebral kaj Cestnik razlaga, sorry.

  Samo tole ob tem, kar so nakakali posranetje, voluharji in sekretarji na SZS veliki Tini Maze:

  * pezdetje voluharski-sram naj vas bo v rit in v glavo

  + če bi se vsaj nano-minimalno zavedali kako in zakaj je Tina naredila, kar je naredila, bi jo nagradili vsaj z dvakratno mero tega, kar se zdaj obravnava kot denar.

  * to, kar je naredila Tina Maze je za Slovenijo sanjsko in neponmovljivo vsaj tri desetletja

  ker pa ne veste, ne razumete in ne morete dojeti, kaj je punca ustvarila in kako je ustvarila in za kaj je ustvarila, je bolje, da se poskrijete v svoje voluharske luknje in skrijete svoje pezdetaste mozoljaste riti še preden vas zmečemo na cesto. GROZJAKI NESPOSOBNI!

  Tina je velik človek, sposobna punca in garaško bitje!
  TINA JE VELIK DOMOLJUB IN OBA Z MASSIJEM STA VELIKOKRAT POKAZALA PRED SVETOM KAKO SE LJUBI SVOJO DOMOVINO!

  OBA STA SRČNA ČLOVEKA IN ZGLED NARODU SLOVENCEV!

  Zato ponavljam : PEZDETJE IZ SZS – velika narodna sramota!
  VELIKO SI DRZNETE.

 7. Ni kaj. Iz dneva v dan nas stvarstvo z uspehi naših športnikov ozavešča, da smo alpska država z alpsko kulturno tradicijo.

  Zato bodimo to, kar smo in potem bomo in smo najboljši.

  Tako bomo s svojo izvirno kulturo, ki je v ravnovesju z našo lepo Slovenijo, prepoznavni v Evropi in svetu.

Comments are closed.