Prejeli smo: Odpoved službi in izjavi nadškofov Stresa in Turnška

32

stres_turnsekApostolska nunciatura v Sloveniji sporoča, da je sveti oče papež Frančišek sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa msgr. Antona Stresa in odpoved službi mariborskega nadškofa msgr. Marjana Turnška.

Nadškof Anton Stres in nadškof Marjan Turnšek sta se odpovedala njunim cerkvenim službam glede na težko ekonomsko stanje, v katerem se nahaja Nadškofija Maribor, in v upanju, da bo njuna odpoved prispevala k obnovi življenja v Cerkvi na Slovenskem.

Da bi zagotovil redno vodenje obeh nadškofij, je sveti oče imenoval novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana za apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in celjskega škofa msgr. Stanislava Lipovška za apostolskega administratorja mariborske nadškofije.

Omenjeni ukrepi bodo objavljeni v Osservatore Romano 31. julija 2013 ob 12. uri po rimskem času in ostanejo do tedaj pod embargom.

Apostolska nunciatura v Sloveniji

IZJAVA MSGR. ANTONA STRESA

Finančni zlom družb, povezanih z mariborsko nadškofijo, meče že več kot dve leti svojo senco na velik del življenja Katoliške Cerkve v Sloveniji in otežuje njeno poslanstvo v slovenski družbi. Glede na to, da sem v mariborski škofiji in pozneje nadškofiji imel nekaj časa pomembno mesto in vlogo, je padel del odgovornosti za to nesrečo tudi name. Iz tega dejstva so izhajali tudi odgovorni pri Svetem sedežu v Rimu, ki so mi v osebnem pogovoru 29. aprila letos sporočili povabilo papeža Frančiška, naj se odpovem službi ljubljanskega nadškofa metropolita. Dogovorili smo se, da bom to storil, ko bodo opravljene pastoralne dejavnosti, ki so bile v teku. Tako je od danes sedež ljubljanskega nadškofa metropolita izpraznjen.

V tem trenutku se želim najprej iskreno zahvaliti vsem svojim sodelavcem na nadškofiji ter vsem duhovnikom in drugim pastoralnim delavcem za pomoč in velikodušno sodelovanje. Enako se zahvaljujem vsem vernikom za njihovo podporo in molitve ter vso prijaznost, ki sem je bil obilno deležen.

Na koncu vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije, izrekam iskreno obžalovanje in se ponovno opravičujem za svoj del odgovornosti pri tem. Nikoli nisem trdil, da nimam nikakršne odgovornosti, vendar skupaj z nadškofom Turnškom odločno zanikava, da bi bila midva glavna krivca za razmere, ki so pripeljale do tega finančnega zloma. Odločitve, ki smo jih sprejemali na gospodarskem svetu mariborske škofije, tega niso povzročile. Škofija ni potopila Zvonov, ampak sta Zvonova potopila škofijo. Pri upravljanju Zvonov nisem sodeloval in to tudi ni bila moja pristojnost.

Kljub temu me od vsega začetka kriza mariborske nadškofije močno teži. Zaradi tega bremena sem tudi sam čutil, da svoje službe ne morem izvrševati tako, kot je potrebno v teh zelo težkih časih za našo Cerkev in za celotno slovensko družbo. V pokorščini papežu sem zato sprejel njegovo povabilo in se odpovedal vodenju ljubljanske nadškofije. Želim in Boga prosim, da bi moj korak prispeval k temu, da bi Cerkev na Slovenskem spet začela uživati ugled, ki si ga zasluži.

msgr. dr. Anton Stres, ljubljanski nadškof metropolit, predsednik SŠK

IZJAVA MSGR. MARJANA TURNŠKA

Kot sem ob imenovanju za mariborskega nadškofa metropolita v duhu pokorščine papežu sprejel to cerkveno službo, tako sem v istem duhu sprejel tudi povabilo papeža Frančiška, da se ji odpovem. V osebnem pogovoru mi ga je posredoval prefekt Kongregacije za škofe eminenca Marc kard. Ouellet 30. aprila 2013. To sem storil v iskrenem prepričanju, da lahko ta gesta pripomore k prečiščenju razmer v Cerkvi na Slovenskem in zagotovi njenim predstavnikom večjo oznanjevalno in pričevanjsko moč v procesu nove evangelizacije sredi težavnih slovenskih družbenih razmer.

Leta 1999 sem postal član zbora svetovalcev v mariborski škofiji; leta 2010 sem pričel v mariborski nadškofiji opravljati službo nadškofa pomočnika in leto kasneje sprejel polno odgovornost zanjo kot ordinarij. Vse to me neločljivo in soodgovorno povezuje z gospodarskim zlomom Nadškofije Maribor in reševanjem te težavne situacije. Po svojih najboljših močeh sem se trudil, da bi z domačimi in tujimi sodelavci kar najbolj omilili posledice; a, žal, iz različnih razlogov nismo bili uspešni. In prav v zavesti svoje soodgovornosti za nastalo situacijo in neusposobljenosti za učinkovito vodenje nadškofije v tej situaciji, verjamem, da bo moj odstop nasledniku omogočil neobremenjeno delovanje zaradi preteklih dogodkov in mu zagotovil večjo moralno avtoriteto znotraj in zunaj Katoliške Cerkve.

Vsem, ki so zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije oškodovani ali prizadeti, morda pohujšani, duhovnikom in laikom, se osebno še enkrat opravičujem za svoj del odgovornosti.

Ko sklepam škofovsko služenje v mariborski nadškofiji in je sedež mariborske nadškofije in metropolije izpraznjen in prav tako vse službe, ki sem jih opravljal v okviru SŠK, se prisrčno zahvaljujem za prizadevno sodelovanje vsem škofom, sodelavcem na ordinariatu in v drugih nadškofijskih ustanovah, zlasti pa duhovnikom in pastoralnim delavcem, bogoslovcem ter redovnikom in redovnicam. Z vsemi je bilo prijetno sodelovati. Vernikom mariborske nadškofije sem iskreno hvaležen za vedno zelo tople in domače sprejeme po župnijah, za izraženo vsestransko podporo in pomoč, najbolj pa za vse molitve in žrtve.

Boga še enkrat prosim, da bi današnje dejanje pomagalo Katoliški Cerkvi na Slovenskem z večjo verodostojnostjo oznanjati evangelij in zato lažje približati Kristusa najbolj oddaljenim in ubogim.

msgr. dr. Marjan Turnšek, mariborski nadškof metropolit, podpredsednik SŠK

Vir: Tiskovni urad SŠK

 

32 KOMENTARJI

 1. Saj komaj verjamem. Predvsem mi ne gre v glavo totalno zanikanje in popolna nedolžnost v vsem, potem pa bum, odstop! Ta zlaganost, ki je že del slovenske kulture nasploh, je katastrofalna. Namesto, da se stvari sproti rešujejo, se jih zavlačuje do totalnega propada. Sramota g. Stres! Sramota g. Turnšek, da ste nas tako vlekli za nos ves ta čas. Da je moral poseči sam papež, da bi se kaj spremenilo v tej vasici od Slovenije. Hvala papežu Frančišku.

  • Kdo pa ti je kriv-in drugim socialistično izobraženim naivnežem,če ste svoje certifikate tvegano naložili-računati bi vendar morali s povsem predvidljivo možnostjo,da je kapital v tveganih investicijah mogoče izgubiti-posebno,če si nevednež-vendar pa bi vsi,ki ste dali skoz socialistični drill vendarle morali računati s tem,da komunisti ne oblasti ne kapitala ne bodo hoteli deliti z nikomer drugim,še najmanj s Cerkvijo-le zato,ne pa npr.zaradi teh dveh škofov- sta načrtovano!propadla Zvonova.

   • Jaz nisem nič izgubil v teh investicijah. Ne vem zakaj si mene prepoznal v tem. V čem sem te jaz spomnil na to?

    • Vidiš, Zdravko, sedaj lahko razumeš, kako se jaz počutim, ko ti na enak način reagiraš na moje zapise.

 2. Zivljenje zal (ali k sreci) ni crno-belo. Zadeva, ki je pred leti bila videti majhna, je zrasla… Ce bi takrat vedela, kje bosta danes, gotovo ne bi sprejela sluzbe.

 3. Ja, no. Luštno je biti nadškof?! Ali je to nauk? Zakaj dve leti sprenevedanja, da je smrad segel do Rima? Slovenija je raj za komuniste! Torej, slava papežu. Tole je lahko začetek padca komunizma v Sloveniji!

  • Tudi jaz gojim podobne upe, mogoče se bo zdaj obrnilo?! Mogoče dobimo škofa, ki bosta luč na poti poštenim ljudem.

 4. Oba škofa sta zvesta Kristusu in Njegovi Cerkvi na Slovenskem dobro opravljala svoji službi!Prav tako dobra in primerna pa je tudi njuna zadnja poteza in ponovna odločitev za pravo pokorščino Kristusu in Cerkvi pod vodstvom sedanjega papeža.Hvala obema za vse!

 5. Dobro.

  Predvsem to, da se je sploh kaj zgodilo (ko je že izgledalo, da se računa na tihi izzven te teme).

  Sta naposled ugotovila, da je zelo težko kaj verodostojnega reči (javno, a tudi na prižnici) o Kristusovi stvari, če si malce pridržaval vrečo. Škoda sicer, da se bolj čuti obžalovanje ‘da nam ni uspelo’ kot pa ‘da smo tako narobe razumeli širjenje evangelija’.

  Želim si, da bi nova nadškofa zmogla ravnati odrešeno s to raboto – najprej jasno ubesedit, kaj je bilo pri vsem tem temeljno narobe in iz tega začet vleči nauke/delovanje za lastno rabo …

  Ne rečem, da je to zdaj vse posledica Frančiška, ma tako pa zgleda (ko potrti zapuščajo tiskovno sobico, jim iz reklamne slike na steni maha lih on s tisto svojo prostodušno faco;))

 6. Udbaškim kriminalcem danes uspeva bistveno bolje sesuvati slovensko Cerkev, kot ji je to uspevalo v svinčenih časih. Zato potrebujemo svetniškega škofa, kot je bil npr. Vovk. Vabiljeni vsi h goreči molitvi.

 7. Vprašanje je, če je na mestu kazenski pregon jasnega oškodovanja davkoplačevalcev, ki morajo sanirati obe banki- dajalki slabih kreditov tem svetim firmam.

  • Ne nakladaj. Kakšno oškodovanje davkoplačevalcev? Si ti morda lastnik česa v neki NLB recimo? Kdo si ti? Rupa.

   • Si že začel. Najmanj 100 milijonov evrov je NLB zgubila v propalih cerkvnih firmah. To bo treba pokriti iz davkoplačevalskega denarja.

    • Odgovornost pri tem nosijo predvsem bančniki, ki so dajali take kredite in ne tisti, ki je ta kredit vzel.

     • Ne bo držalo, Alojz.
      Enako je odgovoren tisti, ki je take kredite jemal. In je vedel, da gre zadeva lahko v maloro. Končni račun plačujemo davkoplačevalci, če nam je všeč ali ne.

  • Menda je šlo za legalni hazard. Verjetno so izgubili denar na borzi. Tam lahko v eni noči milijarda evrov postane ničvredni prah. Ampak! Ugibam.

 8. Če se bo na ta dogodek gledalo kot opomin stvarnika: N e p o č n i t e v e č takšnih in podobnih dejanj, ampak širite pristno duhovnost!

  Potem bosta slovenska cerkev in Slovenija le pridobila in nič izgubila.

 9. V REPORTERJU, lani 2012, metropolit nadškof dr. Anton Stres še pravi: “Brez T2 bi danes Zvonova veselo zvonila”, kar pove veliko, da dr. Stres ve veliko.
  V istem REPORTERJU pa v članku “Dolžniški Krč za T2″ piše:
  ”Kljub temu da so bili lastniki, naj bi v »Zvonu ena« do zadnjega ne vedeli o pornografskih programih, kar je za investitorja nedopustno. In tudi v trenutku, ko je to postalo javno, naj bi v Zvonu ena kolebali z zatemnitvijo spornih programov…”
  Kdo se vse še danes spreneveda?! Žalostno za vero, resnico in moralo, Cerkev in državo!

 10. V REPORTERJU, lani 2012, metropolit nadškof dr. Anton Stres še pravi: “Brez T2 bi danes Zvonova veselo zvonila”, kar pove veliko, da dr. Stres ve veliko.
  V istem REPORTERJU pa v članku “Dolžniški Krč za T2″ piše:
  ”Kljub temu da so bili lastniki, naj bi v »Zvonu ena« do zadnjega ne vedeli o pornografskih programih, kar je za investitorja nedopustno. In tudi v trenutku, ko je to postalo javno, naj bi v Zvonu ena kolebali z zatemnitvijo spornih programov…”
  Kdo se vse še danes spreneveda?! Žalostno za vero, resnico in moralo!

 11. Nikoli si ne bi mislil tega, ampak v tem trenutku je v duhovno DALEČ najboljši poziciji med slovenskimi škofijami koprska škofija. To je moja domača škofija :=))

  Nimajo nobenih dolgov. Kar imajo izobraževalno socialnih ustanov (gimnazija, dva doma za ostarele, nekaj malega mogoče še kakšen duhovni dom) je bilo vse narejeno s trdno finančno konstrukcijo, s kar minimalno kredita, ki so ga kar ga je bilo – čimprej odplačali. Tudi župniki po Primorskem zelo preudarno prenavljajo župnišča in ne razmetujejo s sredstvi. Celo tako daleč gre, da marsikateri župniki na Primorskem (še posebno Severna Primorska) živijo zelo revno – neprimerljivo slabše od svojih ljubljanskih “vrstnikov”.

  Primorska je duhovno najbolj močna škofija v državi. Ima nekaj izjemnih duhovnih središč (Sv. Gora, Stržišče), ki so izvir vere za vso državo. Celo anti-katoliški mediji načeloma pri Primorskih škofih in duhovnikih ne morejo najti slabe besede. Škofa Jurija so zanimivo zelo pozitivno sprejeli – mogoče zato, ker je res velik intelektualec, eden večjih med slovenskimi škofi.

  Primorska se duhovno še vedno drži. Duhovna ost Primorske nekako leži v območju Brda, Vipavska dolina (ki daje največ duhovnikov!!) in Kras. Od tam se žarki vere nato razlegajo na Notranjsko-Primorsko do Bistrice, v Brkine na Bovško,v Istro,…. Koprsko škofijo tareta sicer dve VELIKI težavi: 1. veliko pomanjkanje duhovnikov in 2. kljub pregovorni primorski narodni enotnosti (ki jo poudarja celo Stanovnik) dve močni rdeči anti-katoliški enklavi: Obala in Nova Gorica.

  Sam pričakujem, da bo prenova slovenske Cerkve, kot je to bilo že pred 50 leti (Ognjišče itd.) prišla iz Primorske. Sedaj, ko se škof Pirih počasi umika pa je mogoče čas, da bi Primorska dobila enega mladega, milega, duhovno močnega škofa in, da bi v prihodnosti Korpska škofija morda celo dala slovenskega Nadškofa.

  Molimo za koprsko škofijo in za primorske duhovnike! Naj prenova slovenske Cerkve pride iz Primorske!

Comments are closed.