Spominska slovesnost pri Kapeli mučencev

24

PREJELI SMO. V poklon pogumnim možem in fantom, ki so se pred 70. leti kot vaški stražarji uprli komunističnemu nasilju vabljeni na slovesnost pri KAPELI MUČENCEV V ŠENTJOŠT NAD HORJULOM, v nedeljo, 8. julija 2012 ob 10. uri.

Sv. mašo bo ob somaševanju vodil prelat ljubljanske nadškofije Anton Slabe.

Sledil bo kulturni program, v katerem bo sodeloval Domobranski pevski zbor mož in fantov iz Šentjošta, Rovt, Sv. Treh Kraljev, Polhovega Gradca in Dobrove, ob spremljavi trobilne skupine iz Logatca, s prepevanjem domobranskih in domovinskih pesmi.

Vljudno vabljeni!

Odbor Kapele mučencev

Foto: www.stjost.si

 

24 KOMENTARJI

 1. Ne vem, v kateri demokratični evropski državi je dovoljeno poveličevati kolaborante z nacifašističnimi okupatorji?

  • Ves čas od nastanka fašizma in nacizma je večino socialistov prestopalo vrste iz teh socialističnih frakcij. Večina komunistov je prestopila v času Hitlerja k nacistom.

   Tudi SZ in Nemčija sta bili kolaborantki 2 leti in pol, tako tudi vse podrepne komunistične celice, ki so služile suženjsko svoji centrali v Moskvi.

   Komunistična partija Slovenije je bila kolaborantka nacifašizma od leta 1939, še celo leto 1940, 1941.
   Frakcijski svetovni spopad socialistov za prevlado katera socialistična revolucija bo zavladala svetu: rdeči fašisti ali rjavo-črni fašisti proti koncu leta 1941 pa jih je spravil na okope.

   Če ne bi bilo komunistične revolucije v Sloveniji, bi bila Slovenija točno 8.maja 1945 osvobojena, morda že prej zaradi izkrcanja angloameričanov v Istri, slovenskem primorju in dalmaciji, ki ga je Tito od leta 1942 ves čas blokiral in “zaveznikom” grozil, da bo v primeru izkrcanja udaril po njih skupaj z nacifašisti.

   V Sloveniji tudi ne bi bilo 120.000 žrtev vojne, ampak 10x manj, če ne bi bilo komunističnega pohlepa po oblasti, kapitalu in moči.

   Smrt komunističnim psihopatom, svoboda narodu!

   • To je res. Izkrcanje v Istri in Dalmaciji bi bilo za zaveznike veliko bolj ugodno kot na Siciliji in Normandiji. Vendar zaradi partizanov je bila ta možnost opuščena. Če bi bili partizani zavezniki, bi bilo vse drugače.
    Revoluciji se bo treba odreči, druge poti ni!

   • ne izkrivljajte zgodovine točno se ve kdo je osvobodil slovenski narod pred okupatorjem in kdo je z njim sodeloval. na youtubu imate belogardistično zaprisego hitlerju originalni posnetek, partizanov še nisem videl da bi prisegli fašistom ali nacistom kot ste to storili ta beli. vi ste isti kot ustaši in četniki, izdajalci svojega naroda. dan d je bil planiran kjer je bil zaradi bližine angleške obale od koder je potekal ne govorite neumnosti kako bi se oni raje izkrcali na istri pa partizani niso dovolili. ker je to popolna laž in izmišljotina. strateško bi bilo izkrcanje zavezniških sil na istri totalna bedarija, morali bi iti skozi sueški kanal. da ne govorim o porabi goriva, sploh bi jih pa nemci potolkli kot muhe, če bi se res izkrcavali na obali yugoslavije. dan d je bil uspešen predvsem zaradi tajnosti in hitrega napada ki ob misli da bi se izkrcli na istri postane popoln idiotizem! bi pa belogardistom to ustrezalo ja da bi jih skupaj z nemci potolkli.

    • “točno se ve kdo je osvobodil slovenski narod pred okupatorjem”

     To ni bila svoboda, to je bilo 45 let okupacije s strani komunističnega totalitarizma. Konec državljanske vojne je bil po besedah dr. Bučarja šele leta 1990.

    • Če ne bi bilo komunistov v Sloveniji, bi bilo vojne konec točno 8. maja ob kapitulaciji Nemčije. Le Prekmurje bi “osvobodila” Rdeča Armada.

     O načrtih izkrcanja so bili objavljeni dokumenti, prav tako, da se je Tito izjasnil in iskal stik z Nemci in jim ponujal pomoč v primeru izkrcanja.

     Nekateri nismo brali samo partizanskih pravljic, ampak smo brali tudi knjige, ki citirajo vojaške dokumente.

 2. Ne vem, v kateri demokraticni evropski drzavi se tiste, ki so bili proti komunisticni revoluciji, imenuje nacifasisticne kolaborante. Ce Vi to ugotavljate, potem bodite dosledni in tudi komuniste imenujte nacisticne kolaborante – na zacetku so namrec sodelovali.
  Dovolj zalostno je, da se je moral lastni narod obrniti na pomoc k okupatorjem, saj je bilo komunisticno nasilje slovenskih partijcev nevzdrzno.

 3. Kolikor jaz vem, so vaške straže komunisti neusmiljeno pobijali, še preden je prihajalo do kolaboracije z Nemci; oz. do leta ’42 so bili komunisti zavezniki nacistov…

 4. Vaške straže so nastale zaradi komunističnega nasilja.

  Torej najprej je VOS, pod vodstvom KPS temeljito pobijal.
  Ker se je val komunističnega pobijanja (revolucije) v letu 1942 iz Ljubljane vse bolj širil proti podeželju, so se vaški fantje začeli samoiniciativno združevati in braniti pred gotovo smrtjo s strani komunistov – VOSovcev.

  Začele so nastajati vaške straže. Prva je bila s strani italijanskih oblasti potrjena v Šentjoštu.

  Kot večkrat kasneje, se je tudi tokrat izkazalo, da so komunisti svoj narod v njegovi najtežji uri vzeli za talca. Cilj je bil jasen – revolucija in oblast za vsako ceno.

  Matej

  • Okupator in kolaboranti so leta 1945 kapitulirali. Vojna (ki se po atributih nikakor ne more imenovati državljanska) se je s tem končala z zmago zavezniških enot.

   • Tito je v Moskvi stanoval v hotelu RX, kar se izgovarja ReX. V njem je pripravljal karakteristične ocene svojih sodelavcev in jih ovajal. Vse do zadnjega so likvidirali. V spomin na “plodno” bivanje v hotelu Rex je svojega psa poimenoval po hotelu polnem “lepih” revolucionarnih spominov.
    Izkušnje nabrane v Moskvi je s pridom uporabil v kvazi enobeju in izpeljal revolucijo. Domobranci so se prvi uprli komunističnim revolucionarjem, napol opravljeno proti komunistom se je zgodilo pa z osamosvojitvijo. Ko poslušate “sumoborca” Stanovnika poslušate laganje, partizanski fantje so pripovedovali povsem drugačne zgodbe tistih dni. Kučan laži samo pri življenju ohranja. Te laži so v zgodovino že zapisane, zdaj čakajo samo še na neodvisno zgodovinarjevo razlago.

  • Dokler so na politični sceni dediči revolucionarnih izročil se v Sloveniji sprava ne bo zgodila. Previsokao stopnico v parlamentu predstavlja zahtevana 2/3-ska večina, ki naj bi odločala o lustraciji. Z lustracijo bi iz politike izločili vse pomembne politične akterje, odgovorne za početje v bivšem, propadlem enopartijskem sistemu. Meršol npr. bi bil samo še ponarejeno diplomirani novinarski upokojenec.
   Lustracijo naj bi kot referendumsko vprašanje postavili pred ljudi in ljudje bi s sprejeto odločitvijo naložili parlamentu, da jo izvrši. Domobranci se pogodbeno ne morejo spravljati s tistimi, ki so jih morili. Kmečki fantje v partizanih so bili tudi žrtve rdečega terorja.

 5. K sodelovanju pri takih praznovanjih bi bilo potrebno povabiti okoliške osnovne šole itd.

 6. Slovensko partizansko gibanje je do 17.7.1942 pomorilo preko 1000 nedolžnih civilistov (Slovencev in Romov). S tem je storilo temeljni zločin na ozemlju Slovenije in postavilo na kocko obstoj slovenskega naroda v odločilnem zgodovinskem trenutku.
  Slovensko partizansko gibanje je usodno razklalo Slovenijo.
  Z divjanjem je nadaljevalo med vojno in po vojni.
  Z agresivnim pripovedništvom (pravljičarstvom) o slavni zgodovini slovenskega partizanskega gibanja izčrpava Slovenijo.

  Depresijo vernikov slovenskega partizanskega gibanja razumem in sočustvujem.

 7. Iz Štajerske se organizatorjem zahvaljujem za pogum in prostovoljstvo.

  Če bi v zgodovini manjkal pugumni upor slovenskih vaških stražarjev bi me bilo sram. Hvala borcem.

 8. REVOLUCIONARNO pšrestopništvo , klanje , se e razbohotilo vsled kapitulacije Italije !
  NA Štajerskem je bil relativni mir , ker si NEMCI niso dovolili , da bi boljševiki likvidirali v njihovem imenu in so komunistične zločine preprečevali in raziskovali ! KRVAVO raboto so partijci torej odložili , za po “osvoboditvi ” , po odhodu , kapitulaciji NEMCEV , prej so se jih izogibali , kot hudič križa !

 9. REVOLUCIONARNO prestopništvo , klanje , se je razbohotilo na DOLENJSKEM, vsled kapitulacije Italije !
  NA Štajerskem je bil relativni mir , ker si NEMCI niso dovolili , da bi boljševiki likvidirali v njihovem imenu , zato so komunistične zločine tudi preprečevali in raziskovali ! KRVAVO raboto so partijci torej odložili , za po “osvoboditvi ” , po odhodu , kapitulaciji NEMCEV , prej so se jih izogibali, bali, kot hudič križa !

 10. Ne vem, zakaj se podporniki partizanov razburjate zaradi vaški straž. Na vaš uradni spletni strani http://www.zzb-nob.si/zgodovina-nob/ lepo piše, da je partizansko nasilje sprožilo spontan nastanek vaških straž. Citiram:

  … so Italijani ustanovili Prostovoljno protikomunistično milico in vanjo takoj vključili tudi slovenske vaške straže, ki so bile ustanovljene že julija 1942 kot spontan odpor dolenjskega in notranjskega prebivalstva proti nasilnemu ravnanju nekaterih partizanskih samovoljnežev (neutemeljene usmrtitve in kruta zasliševanja nasprotnikov osvobodilnega boja).

Comments are closed.