Spomenike kradejo – oskrunjen tudi Jakčev grob!

4
Jakčev bronasti odlitek v Jakčevem domu v Novem mestu (foto: Franci Koncilija)

Kraja nagrobnih spomenikov ni neka slovenska folklora. Nagrobnike kradejo povsod po svetu, vendar ne zato, da jih pretopijo in pri tem zaslužijo bagatelo, ampak so tam na delu zbiratelji, ki resnično ne skoparijo z denarjem, da izbrano skulpturo tudi pridobijo.

Te dni mineva že mesec dni, ko so delavci Komunale v ponedeljek, 26. junija 2017, ugotovili, da je na pokopališču v Ločni nekdo ukradel doprsni bronasti kip Novomeščana, slikarja, akademika in profesorja Božidarja Jakca (1899-1989), prvega rektorja Akademije za upodabljajočo umetnost v Ljubljani in dobitnika Trdinove nagrade občine Novo mesto za leto 1956. Policija do sedaj še ni odkrila zlikovcev, ki so očitno vrhunsko organizirani in še posebej usposobljeni  za krajo bakra in brona! Jakčev bronasti doprsni kip, oziroma plastiko, je leta 1979 izdelal ugleden slovenski kipar Stojan Batič (1925 – 2015). Znano je, da so do sedaj bili na Dolenjskem trije Batičevi originalni Jakčevi bronasti odlitki; eden je bil na grobu družine Jakac na pokopališču v Ločni, drugi odlitek že od leta 1984 stoji v avli Jakčevega doma v Novem mestu, tretji odlitek pa je v Jakčevi galeriji v Kostanjeviškem gradu. Tudi na Kongresnem trgu, pred vhodom v Univerzo v Ljubljani  so 19. junija 2012 slovesno odkrili doprsni spomenik Božidarju Jakcu, ki ga je izdelal portretist in kipar akad. prof. Drago Tršar, slavnostni govornik pa je bil predsednik Slovenske matice in našega društva Milček Komelj.

Spomenike kradejo povsod po svetu

Kraja nagrobnih spomenikov ni neka slovenska »izvirna novost« ali folklora, še posebej ne za tiste, ki to počno! Nagrobnike kradejo povsod po svetu, vendar ne zato, da jih pretopijo in pri tem zaslužijo bagatelo, ampak so tam na delu zbiratelji, ki resnično ne skoparijo z denarjem, da izbrano skulpturo tudi pridobijo. Na  znanem pariškem pokopališču Pere Lachaise je pokopanih veliko slavnih ljudi, kot so: Oscar Wild, pevec skupine The Doors Jim Morrison, operna pevka Maria Callas, pisatelj Marcel Proust, dramatik Moliere, pevka Edith Piaf, skladatelj Frederic Chopin in drugi… Razlika je le v tem, da v Franciji kradejo spomenike bogati zbiratelji, pri nas pa revni zaslužkarji… Sicer pa kaj bi ugibali, na policiji dobro vedo, kdo in zakaj krade spomenike!

Zakaj ni skrbnika Jakčevega groba ?

Zainteresirana javnost se seveda sedaj upravičeno sprašuje, kdo bo postavil nov spomenik? Od najemnice groba, ki je sorodnica Jakčevih, tega ne moremo pričakovati. Strokovnjaki v Dolenjskem muzeju, ki so zadolženi za to področje pa so prijazno sporočili, da je iz vseh njihovih dokumentov razvidno, da Dolenjski muzej ni skrbnik Jakčevega spomenika na pokopališču v Ločni. Pa to sploh še ni vse! Tudi v dopolnjenem Odloku o razglasitvi nepremičnih kulturnih spomenikov lokalnega pomena na območju MO Novo mesto iz aprila 2016 je razvidno, da Jakčevega nagrobnika ni na seznamu kulturnih spomenikov lokalnega pomena, tudi Ignacij Hladnik ni nikjer omenjen, Trdinovo, Kozinovo in Kettejevo obeležje pa so črtali iz omenjenega Odloka, ker dediščina več ne izpolnjuje pogojev za razglasitev kulturnega spomenika lokalnega pomena!

Nezaslišano!

4 KOMENTARJI

 1. Pa kakšno policijo in kriminaliste mi to imamo, da nikakor ne odkrijejo, kateri kreteni to počenjajo, da dragocene spomenike in umetnine pretapljajo v kovino!? Saj to pretapljanje se ne more početi kar kjerkoli, kot tudi na tržišče kovine ne spravi in odkupi kar kdorkoli.

  Sramota za našo nacijo in njene državne službe, da tega početja, ki se ponavlja po celi Sloveniji, v kali ne zatrejo!

 2. Temu podlemu dejanju dajmo ime!

  Priročno in v duhu tega portala bi bilo, da bi za zla dela obtožili ideološke potomce komunistov. /kot niso spoštovali zasebne lastnine, tudi spomenikov ne spoštujejo/. Kaj menite?

 3. Kaj pa če bodo nekoč ukradli kričavega Kidriča, genialnega Kardelja in rajsko Revolucijo!? Verjetno se oblast tega že boji in je zato najnovejši spomenik neodstranljiv dvojni betonski kolos.

 4. (Jakčev kip)”…ne izpolnjuje pogojev za razglasitev kulturnega spomenika lokalnega pomena!”

  So pa zato vse plošče in kipi revolucijonarjev razglašeni za kulturni spomenik državnega pomena! Torej jih državne inštitucije vzdržujejo z našim denarjem.
  Je pa res čudno, da Jakčev kip ni državnega pomena, saj je bil slikar revolucijonarjev, tudi Tita. Se spomnite poštnih znamk?
  Mestni svetniki naj zglasujejo, da postane kulturni spomenik vsaj lokalnega pomena.

Comments are closed.