Specialna olimpijada z geslom “Pustite mi zmagati.”

0

Danes se v Kopru začenjajo 15. poletne državne igre specialne olimpijade Slovenije. Na njih bo v treh dneh v različnih športnih disciplinah nastopilo preko 300 ljudi z motnjami v duševnem razvoju. Udeležence bo nagovoril predsednik države dr. Danilo Türk.

Specialna olimpiada je, po besedah organizatorjev, način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.«

Začelo se je davnega leta 1963

Na pobudo družine Kennedy je bil leta 1963 v Združenih državah Amerike organiziran prvi športni tabor za osebe z motnjami v duševnem razvoju. Pet let kasneje so bile izvedene tudi prave športne igre, katerih so se udeležili specialni olimpijci iz ZDA, povabljeni pa so bili tudi športniki iz drugih delov sveta, ki so specialno-olimpijsko idejo ponesli v svoje sredine. Danes je v svetovno gibanje specialne olimpiade vključenih že prek 200 programov iz 150 držav sveta, ki so združene v sedem regij. Specialna olimpiada Slovenije spada pod evro-azijsko okolje.

Program specialne olimpiade ni namenjen le športu, ampak združuje športne, socialne in kulturne aktivnosti. Večina držav, ki so danes članice svetovne družine specialne olimpiade, je razvila svoj sistem treningov, lokalnih, regijskih in državnih tekmovanj. Udeležba na svetovnih igrah je vrh celovite dejavnosti. Športni rezultat ne predstavlja edino vrednoto, ampak specialno olimpiado označuje kot način življenja, vadbe, socializacije in drugih vidikov skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

V Sloveniji

Slovenija je v gibanju specialne olimpiade začela sodelovati že leta 1990. Specialni olimpijci po celem svetu tekmujejo v 26 poletnih in zimskih športih, v Sloveniji pa je razvitih 12 – zimski športi: alpsko smučanje, smučarski tek in krpljanje ter poletni športi: plavanje, kolesarstvo, atletika, košarka, nogomet, namizni tenis, balinanje in judo. Program MATP (Motor Activities Training Program) je namenjen osebam z najtežjo motnjo v duševnem razvoju.

Tekmovalci, katerih število želimo do leta 2010 povečati na 1900, se vsako leto pomerijo na regijskih igrah in MATP regijskih igrah, turnirjih v posameznih športih, državnih MATP igrah in državnih igrah specialne olimpiade (izmenjujejo se poletne in zimske).

Vir: Spletna stran zveze društev Sožitje

Foto: Sundeip Arora, SXC