Sovražni govor v Dražgošah: lani Lara Janković letos Židan

11
@ZidanDejan: ”Zato je v današnjem času nujno izpostavljati vse, kar fašizem je: grajenje kulta osebnosti, napadi na kritike, netenje strahu pred drugačnostjo, smešenje demokracije, spodnašanje avtoritete sodišč in države, zavračanje volilnih izidov, spreminjanje preteklosti …” Foto TW

Na letošnji partizanski proslavi v Dražgošah so znova, tako kot to počnejo zadnja leta, poveličevali mit o mogočni dražgoški bitki, namesto da bi se spominjali predvsem pobitih vaščanov. Slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan, je izrekel naslednje besede:

»Upali smo, da je evropska zgodovina z 20. stoletjem izčrpala zalogo temačnega zla. A sodobne oblike fašizma ponovno po vsej Evropi dvigajo glave. Ta se ne kaže kot pobesnela zver, ima človeški obraz. Vse bolj prefinjeno je zasidran v naši družbeni realnosti. Standardi o tem, kaj je javno dopustno in sprejemljivo, vse bolj padajo.«

Po Židanovem mnenju je nujno opozarjati na vse, kar fašizem je. To je po njegovih besedah, kot poročajo mediji, gradnja kulta osebnosti, netenje strahu pred drugačnostjo, smešenje demokracije, spodnašanje avtoritete sodišč in države, zavračanje volilnih izidov, zagovarjanje izbranega naroda, spreminjanje preteklosti in pisanje alternativne zgodovine.

Razočarani smo nad dejstvom, da eden najvišjih predstavnikov države pod pretvezo sodobnega antifašizma izvaja nekakšno psihozo in lov na čarovnice, hkrati pa ni sposoben niti minimalne samorefleksije glede dejanj stranke oz. opcije, ki ji pripada. Prav sedanje koalicijske stranke in njihovi botri izvajajo politiko, ki je zelo blizu ukrepom, ki jih zgodovinsko poznamo iz obdobja Mussolinijeve Italije. Tedaj so bili ti ukrepi usmerjeni proti primorskim Slovencem, ki so bili za tri desetletja priključeni tedanji kraljevini Italiji, dandanes pa želijo oblastniki na podoben način disciplinirati vse tiste, ki razmišljamo drugače.

Iz takšnega načina diskurza lahko razberemo, da predstojnik hrama demokracije prikriva slabo vest zaradi zlorab, ki jih izvaja globoka država pri ohranjanju svojih oblastnih pozicij, hkrati pa vse, ki na te zlorabe opozarjamo, diskvalificira kot fašiste. Takšno politiko zavračamo in opozarjamo, da se bo tovrstna retorika obrnila proti tistim, ki jo najpogosteje uporabljajo. Državljanke in državljani takšnega ožigosanja s strani predstavnikov oblasti ne smemo dopustiti.

11 KOMENTARJI

 1. “Takšno politiko zavračamo in opozarjamo, da se bo tovrstna retorika obrnila proti tistim, ki jo najpogosteje uporabljajo. Državljanke in državljani takšnega ožigosanja s strani predstavnikov oblasti ne smemo dopustiti.”
  Toda kako to doseči ??!! V oznaki je pojem kazenska ovadba, ja kako do nje ?!!
  Članek ni avtoriziran, brez prizadetih suverenih državljanov ne more biti udejanjena ovadba zaradi kršenja suverenosti državljanov in žaljenja dostojanstva državljanov.
  Kot član podpiram to zadevo in sem pripravljen podpisati ovadbo, kajti brez tožnika ni sodnika in brez postopka ni rešitve zadeve. Socialistična samouprava, kar je večina člankov in komentatorjev v portalu (ih)! ne more biti uspešnih, pa tudi ni dostojanstveno v duhu suverenosti. Prosim za povabilo in seveda državljansko ovadbo. !!!

 2. Dogajanje v Dražgošah je predvsem nepietetno, čeprav bi zaradi nedolžnih in nepotrebnih smrti ravno to moralo biti. To je slika nasilja in samovolje, da se uveljavlja ideologija,ki je z suverenostjo prepovedana in Ustavno nedopustna. To še toliko bolj, ker se izvaja za račun suverenih državljanov.
  Hvalo zasluži župnija Dražgoše z župnikom Tinetom Skokom, ki je daroval mašo za umrle ljudi !!!

 3. Jaz ne razumem, zakaj enkrat ne končamo s to komunistično farso. Kje ste vplivni demokratični politiki in publicisti, ki bi napisali in podpisali protestno pismo proti takim govorom, v katerih ni niti ena beseda resnična, ter ga razposlali vsem medijem v Evropi? V Sloveniji živimo grotesko. Mar se demokratični blok res ne more vsaj na tej točki zediniti in enotno nastopiti proti tem zločincem in lažnivcem? Mar ne vidijo, da so vsi mostovi, ki so jih do teh norcev gradili razni smešni politični mostograditelji, porušeni?

  • Kako ne razumeš, da smo to mi! Slovenci!Mar ti ni dovolj naša sramota? Bi jo rad po Evropi razglašal?!

   • Odkar spremljam komentarje tukaj, se mi zdi da vse odgovore poznaš, bolj ali manj vsako pobudo zatolčeš, tudi z žalitvami če ne gre drugače.
    Le odgovora kako naprej ni.

   • Oprosti, Zdravko, ampak ti nisi čisto pri sebi. Mar ne poznamo vsak Trumpov, Putinov, Orbanov, Macronov mig? Zakaj ne bi Evropa izvedela še za nepopisno sramoto, ki se tiče celotne zahodne civilizacije in ne samo Slovenije? Kako naj sami razrešimo problem ob takšnih medijih, volivcih in “Zdravkotih”?

    • Navsezadnje, Zdravko, ob “Forumu 571”, novinarsko-mafijski peticiji, ki je pred nekaj leti Evropo obvestila, da je Slovenijo prevzel diktator Janša, kot se spomnim nisi prav nič protestiral.

    • To ni samo naša sramota, ampak celotnega Zahoda, vključno z Rusijo. Od kjer je ideja prišla zanjo.
     Mnogi so se z njo tudi okoristili.
     In bi bilo prav, da spoznajo še ta temni del zgodbe.
     Da bi bilo še njih sram.

Comments are closed.