Sovraštvo namesto blaginje

22
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Življenjski standard v bivši, propadli, državi je bil slab. Primanjkovale so celo osnovne dobrine. Ne vem če si mlade, v demokraciji zrasle generacije, sploh lahko predstavljajo, da v trgovinah ni bilo pralnega praška, sladkorja, nakup avta (stoenke) je bil proces, ki je lahko trajal tudi več, kot pol leta. Nisem potrošnik, ne želim si imeti dragega avtomobila, raje kot z avtom se tudi pozimi vozim v službo s kolesom. A tudi pri vožnji s kolesom sem imel v bivši državi težave: celo po plašč za kolo sem moral nekoč v Gorico. Iz današnjega stališča je nepredstavljivo, da je bil prestop državne meje lahko tudi večuren dogodek. Ugled bivše države je bil tak,da so Francozi za nas zahtevali vstopno vizo. Zelo neprijetno je bilo, ko se je zaradi redukcij električne energije za dve uri ustavila kabina dvigala in si dve uri čakal v temnem prostoru dimenzij 1x1m. Pred kratkim sem bil na Sveti Trojici, v Krpanovi deželi. Mnogi starejši so pozabili, mladi si danes težko predstavljajo, da je bilo obsežno območje med Postojno in Pivko okoli Svete Trojice zaprto vojaško območje, ne edino v državi.

Za manjšanje nezadovoljstva v bivši državi je propagandni aparat uporabljal gesla o napredku in blaginji v bodočnosti. Po drugi strani pa je komunistični režim za slabo stanje v državi krivil sovražnike. Ti so bili številni: notranji, zunanji, kontrarevolucija, reakcija… Z gesli o napredku, predvsem pa z vzpodbujanjem sovraštva je propagandni aparat bivše države dobro obvladal družbo. Sovraštvo je močno čustvo, ko se srca napolnijo s sovraštvom, v glavah zmanjka prostora za razmislek.

V Sloveniji s komunizmom nismo prelomili, zato je po petindvajsetih letih od začetka demokratizacije stanje podobno zgoraj opisanemu. Večina v politiki in medijih še vedno goji kulturo sovraštva, le nekoliko bolj so uglajeni kot njihovi predhodniki in sovražniki so drugi: osamosvojitelji, ljudje, ki so nam omogočili življenje v svoji državi. Namesto gesel o napredku in svetli bodočnosti pa lahko slišimo in beremo, kako nam je bilo v bivši državi lepše, kako je bila bivša država bolj ugledna od sedanje. Ni čudno, da se v mnogih krajih glavna ulica še vedno imenuje po bivšem diktatorju bivše države, po osamosvojiteljih se ne imenuje nobena ulica.

Sovraštvo zamegli razum tako, da je velikemu delu slovenske javnosti normalno, da prva novica v radijskemu dnevniku govori o tem, kako v družini Janeza Janše plačujejo položnice za elektriko in šele četrta novica tistega dne je odločitev vlade o dokapitalizaciji več sto milijonske bančne luknje. Slovenski raziskovalni novinarji uspejo priti do podatka o plačevanju položnic za elektriko, kdo je odgovoren za bančno luknjo pa jih ne zanima. Odgovornost za bančno luknjo ne zanima niti koalicije, niti sodstva. Plačujemo pa za bančno luknjo vsi!

Leta 2008, preden se je začela vrteti spirala sovraštva povezana s Patrio je bila v Sloveniji blaginja. Socialna država je delovala; imeli smo visoke otroške dodatke, drugi otrok je imel vrtec zastonj, Stanovanjski sklad je kreditiral mlade družine, gospodarstvo je dobro delalo, nezaposlenost je bila zelo majhna. Pa danes?

Dokler bo velik del politike in medijev gojil sovraštvo in objokoval bivšo državo nam bo šlo slabo. Namesto sovraštva in objokovanja preteklosti bi se morali posvetiti reševanju hudih gospodarskih problemov. Reševati gospodarske probleme pa je težje kot netiti sovraštvo! Za reševanje gospodarskih problemov so potrebne resne spremembe. Bojim se, da jih koalicija, ki jo v dobršni meri drži skupaj sovraštvo, ni sposobna izpeljati.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


22 KOMENTARJI

 1. V bivši državi nisi v trgovinah mogel kupiti pralnega praška, kave, južnega sadja, pogosto tudi ne mesa, bencina in nafte, gradbenega materiala, raznih tehničnih izdelkov….

  Poleg tega je bila visoka draginja, zlasti pri obutvi, tekstilu in tehničnih izdelkih

 2. Če bodo politiki in mediji ter drugi družbeni akterji spoštovali slovensko ustavo in mednarodne pravne akte, ne bo sovraštva in bomo doživljali civilizacijski in gospodarski vzpon.

  Zakaj pa ne pokličemo na odgovornost tiste, ki ne spoštujejo ustave?

  Spoštljiv poklon SDS-u, ki predlaga dopolnitev zakona o himni, da bi končno smeli zaželeti s himno vse najboljše Sloveniji in slovenski skupnosti!

 3. Sicer velik del razvoja neodvisne Slovenije, tudi v času dobrih makroekonomskih kazalcev ( v času prve Janševe vlade celo odličnih), ni bil na čvrstih, zdravih temeljih. Dr. Ante Kovačević je včeraj na SLO3 slikovito govoril, kako je, če se zida nova hiša in njena streha na nepočiščenem terenu in gnijočih temeljih preteklosti.

  To je moja edina pripomba na članek. Ki sicer jasno in enostavno pove bistveno, med drugim tistim, ki se nostalgično ozirajo nazaj in bi se vračali vedno znova na totalitarne vzorce.

 4. Sovraštvo lahko preženemo iz Slovenije le, če bomo vzpostavili ustavni red, ki zahteva domoljubje in spoštovanje človekovih pravic in svoboščin na individualni in kolektivni ravni.

  Tisti, ki kršijo ustavo, nimajo kaj iskati v politiki in na vodilnih mestih, zlasti še v pravosodju!

  • Hm … tipična socialistično/komunistična želja: ustvariti tak družbeni red, da človeku ne bo treba biti dober. Če to tako zapišem, se ta želja zdi blago rečeno naivna. Če jo pa zapišem, kot jo je zapisal gospod Svitase, grem pa lahko z njo na volitve in zmagam … če me ne bi že MC prehitel.

 5. Poglejmo ustavno naravnanost Slovenije

  – 1. člen ustave: Slovenija je demokratična republika. Če bi to spoštovala politika, državne institucije, se ne bi več ukvarjali s totalitarizmi

  -2. člen ustave: Slovenija je pravna in socialna država

  – 66. člen ustave: Država ustvarja možnost za zaposlovanje in za delo.

  Če bi spoštovali slednja dva člena, ne bi imeli proračunski primanjkljaj, nezdrava državna podjetja, visoko brezposelnost in socialne probleme

  Odločitve politike in državnih organov bi bile takšne, da zagotavljajo uspešno uresničevanje ustavnih ciljev!

  Vsaka državna odločitev mora biti v skladu z ustavo!

 6. Problemi se ne bodo začeli pozitivno razreševati, dokler na pomembnih položajih ne bodo ljudje, ki spoštujejo slovensko ustavo.

  Zato so potrebne nujne menjave!

  Nikakor ni mogoče sprejeti tezo, da se morajo menjati generacije, da lahko pride do sprememb.

  Sedanje primerjave med državami in zgodovina nas uči, da so možne takojšnje spremembe, če pridejo na pomembne položaje v družbi ljudje, ki spoštujjeo ustavo, domoljubje, načela dobrega gospodarjenja in življenjske logike za učinkovito delovanje državnega sistema.

 7. To je nujen demokratičen ukrep, ki omogoča delovanje demokracije in spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter zagotavlja pospešen in uravnotežen duhovni in materialni razvoj slovenske skupnosti!

 8. Le s takšnimi izhodišči je mogoče pridobiti volivce.

  Ne pa le ponavljati lajno, hočemo močno gospodarstvo, pri čemer ljudje mislijo, da gre le za dobrobit gospodarstvenikov.

  Desne stranke bi morale v tem smislu spremeniti svoj pristop. Blizu tega je SDS.

  Končni cilj in učinek takšnega delovanja bi bilo: močno gospodarstvo, vitka država, nizka brezposelnost, visok standard ljudi, socialnih problemov ne bi bilo.

 9. V slovenski ustavi naštete in zajamčene človekove pravice zagotavljajo njihovo uresničevanje v vsakdanjem življenju.

  Posebej še naslednje:
  – 14. člen: enakost pred zakonom
  – 21. člen: varstvo človekove osebnosti in dostojanstva
  – 28. člen: načelo zakonitosti v kazenskem pravu
  – 39. člen: svoboda izražanja
  – 41. člen: svoboda izpovedovanja vere.

 10. In seveda 23.člen ustave, ki zagotavlja nepristransko sojenje.

  Splošna in evropska deklaracija o človekovih pravicah in svoboščinah zahtevata tudi pravično sojenje, pri nas pa je izraz pravičnost nadomeščen z izrazom “v skladu z zakonom”, ki je lahko tudi nepravičen oziroma totalitaren.

  Vendar so naša sodišča dolžna direktno uporabljati konvencijo, ne glede na našo napačno ureditev.

 11. Upravičeno se moramo vprašati, kdo je odgovoren, da ni uvrščeno v slovensko ustavo pravično sojenje, ampak le nepristransko.

  Prav zaradi tega se je naša pravna stroka in politika vedno izogibala pojmu pravičnost, ne pa le sojenje v skladu z zakonom, kar je bilo uresničevano tudi v totalitarni Hitlerjevi Nemčiji in Titovi Jugoslaviji in Stalinovi Rusiji.

  Vendar je ustavno sodišče kot tudi druga sodišča, dolžno upoštevati pravično sojenje.

 12. Drugi odstavek prejšnjega komentarja poporavljam v toliko, da pravna stroka in sodišča izogibajo pojmu pravičnost in se le oklepajo sojenju v skladu z zakonom.

 13. Skratka:

  Sklicevanje na ustavni temelj države je najmočnejše orožje za sprejem pravilnih in takojšnjih državnih odločitev!

  Zakaj se desnica tega premalo poslužuje?

  Zakaj ne prekine neustavno delovanje levice, tako doma kot tudi v odnosu s tujino.

 14. Potrebno je omeniti tudi ustavno zlato finančno pravilo, ki ga desnico odlično zagovarja in uveljevlja,. Levica pa ignorira.

 15. Gospod Simon je zapisal: “Sovraštvo zamegli razum tako, da je velikemu delu slovenske javnosti normalno, da prva novica v radijskemu dnevniku govori o tem, kako v družini Janeza Janše plačujejo položnice za elektriko in šele četrta novica tistega dne je odločitev vlade o dokapitalizaciji več sto milijonske bančne luknje.”

  Napačno je poimenoval vzrok, zakaj so JJ medijsko šikanirali. Ni sovraštvo, temveč je množično pranje možganov z medijskim blatenjem, to so laži in smešenje, “naj osebe” na desnici. “Naj oseba” pomeni največjo nevarnost za odvzem oblasti, ki jo morajo imeti.

  Če je diagnoza napačna, potem bodo tudi ukrepi napačni. Zato je domet desnice 20 do 30%. Oziroma še manj, saj nam pred očmi izgineva … torej samo kakih 15% in sicer 10% za SDSD in kakih 5% za NSi. Vse ostalo bo levo po principu MCja. MC je bil poslan na desno in na sredino, da zbere čim več glasov ter jih pripelje na levo stran. To je zelo uspešno naredil. Zakaj JJ “tega” ne zmore narediti? To je, prepustiti oblast nekomu drugemu? Zakaj pomladna stran niti članov volilnih komisij ne zna sestaviti tako, da bi možnost goljufij zmanjšali na minimum? Ko sem videl sestavo volilne komisije v moji volilni enoti, sem rekel: “Adijo pamet! Adijo Slovenija!”

  • Mislim da je avtor VZROK … “Sovraštvo zamegli razum tako” … poimenoval pravilno. Okolje v katerem odraščamo je tako naravnano in vzdrževano. Množično pranje s strani medijev je le posledica, saj je tako pripravljeno okolje pravi teren za manipuliranje…

   • Kot sem zapisal, jaz ne vidim sovraštvo kot osnovno gibalo komunizma oziroma postkomunizma oziroma tega, kar pač imamo. Mogoče je še najboljši izraz kriptokracija – to je vladavina neke skupine ljudi, ki ostaja nekako skrita. To “sovraštvo” takoj izgine, če prestopite na njeno stran.

    Vzrok je sla po oblasti, ki pa ni preprečila razumu, da deluje. Ob odsotnosti moralnih zadržkov dobimo natanko to, kar imamo. Sovraštva pa jaz ne vidim.

 16. “Življenjski standard v bivši, propadli, državi je bil slab. Primanjkovale so celo osnovne dobrine. Ne vem če si mlade, v demokraciji zrasle generacije, sploh lahko predstavljajo, da v trgovinah ni bilo pralnega praška, sladkorja, nakup avta (stoenke) je bil proces, ki je lahko trajal tudi več, kot pol leta.”

  še kako si predstavljajo, a današnja realnost je še veliko bolj kruta; vse te “dobrine” lahko opazujejo skozi izložbe, a si jih ne morejo privoščiti, oz. jim jih starši ne morejo privoščiti; mnogi nimajo niti za hrano, kaj šele za topla oblačila ali “prazično” vzdušje v teh dneh

  • Današnja realnost ni nič bolj kruta, saj osnovne dobrine si lahko privošči vsak – tudi s socialno podporo.

   V Jugi pa še osnovih dobrin ni bilo.

Comments are closed.