Sončna energija bo reševala življenja (foto)

3

V soboto se je v Gatini pri Grosupljem zbralo 40 odraslih skavtov, da bi pred prevozom na Madagaskar preizkusilo dve sončni elektrarni, ki ju je izdelal skavt Anton Lampret v okviru projekta Skavtske akademije ZBOKSS. Sončni elektrarni bosta dajali energijo za delovanje ambulante in župnišča. Med preizkusom sta sončni elektrarni kljub oblačnemu vremenu dali dovolj energije za delovanje tudi močnejših porabnikov energije kot sta likalnik in industrijski grelec.

V misijonu Matanga na Madagaskarju, kjer deluje slovenski misijonar Matija Nared, bodo tako lahko operirali pri luči, lahko bodo uporabljali hladilnik za zdravila in cepiva, ter se lažje povezovali s svetom.

Sončni elektrarni je otvoril direktor Misijonskega središča Slovenije Stane Kerin, ki je v nagovoru poudaril pomen skavtske iznajdljivost in naravnanosti za dobrodelnost. Elektrarni sta odlično prestali testiranje in se v aprilu selita na Madagaskar.

Foto: Aleš Čerin

3 KOMENTARJI

 1. ##V soboto se je v Gatini pri Grosupljem…##

  Grosuplje, kraj nesrečnega spomina,
  kjer rdečim je bilo gorje rojeno
  od dveh očesov čistega plamena!

  (prosto po Prešernu)

 2. Aleš hvala za ta informativni članek, ki sporoča o svetlem dogodku v sedanji slovenski stvarnosti in vzbuja upanje za prihodnost.

  Tone Lesnik – Ksilander

 3. Tone, a veš, da me je dogodek tako navdušil, da ga kar ne morem pozabiti. Projekt je bil pripravljen s tako voljo, skavtskim “žarom” in tudi veliko strokovnostjo, da mi skoraj ne da spati. Prav res – svetel dogodek.

Comments are closed.