Šolska reforma uvaja teorijo spola?

13
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

Pred kakšnim tednom je poslanska zbornica v Italiji odobrila šolsko reformo. Zakon št. 107 z dne 13. julija 2015 je bil najbolj pod drobnogledom sindikatov, učnega in neučnega osebja ter političnih in parlamentarnih skupin glede nove vloge ravnateljev in stalne zaposlitve suplentov. Ostale tematike, ki jih zakon ureja, so bile nekoliko manj v ospredju. Precej manj “uradne pozornosti” je doživel člen 16, ki obravnava izvajanje načela enakih možnosti, tako da spodbuja na vseh stopnjah, od vrtca do višjih šol, vzgojo k enakosti med spoloma in preprečevanje nasilja zaradi usmerjenosti ter razne oblike diskriminacij. Ta člen omenja tudi potrebo po informiranju študentov, učnega osebja in staršev o tematikah, ki jih obravnava 5. člen (2. odstavek) zakonskega dekreta št. 93 z dne 14. avgusta 2013 ravno na temo preprečevanja spolnega nasilja.

V tem kontekstu je govor tudi o teoriji spola, po kateri se spol ne določi ob spočetju oziroma po naravni poti, temveč na podlagi vzgoje in vplivov okolja. To teorijo v zadnjih časih, tudi na podlagi evropske zakonodaje, skušajo vključiti v kurikularne šolske programe. Namera je v Italiji razburila veliko število družin, ki so se začele organizirati in kljubovati temu načrtu, ker izenačuje zakon in družino z istospolno skupnostjo in vključuje vzgojo na podlagi teorije spola že od otroškega vrtca naprej. Družine so že večkrat protestirale, ker niso bile obveščene o uvedbi določenih besedil, ki so očitno opisovali istospolne odnose med mladimi. In ravno to je ključno vprašanje, saj kurikularni programi so bistveno manj podvrženi obvezi o informiranju staršev kot dodatne dejavnosti.

Family day: manifestacija za družino v Rimu

Zelo odločno sporočilo državnim institucijam so organizatorji – odbor “Zaščitimo naše otroke” – dali z manifestacijo, ki je potekala v Rimu, 20. junija 2015. Na množičnem zborovanju, ki se ga je udeležilo okoli milijon ljudi, so poudarili specifiko tradicionalne družine, ki jo sestavljata moški in ženska, ter pravico staršev, da odločajo o vzgoji svojih otrok. Poročevalec organizacijskega odbora, neurokirurg Massimo Gandolfini, je manifestacijo označil za uspeh. S političnega vidika pa se je država razdelila na dvoje, saj so manifestacijo v glavnem podprli le predstavniki desnosredinskih strank, kritike pa so letele s strani vladnih predstavnikov in skrajne levice.

Organizatorji manifestacije za družino so poudarili, da spoštujejo vse ljudi in nočejo delati razlik. Zahtevali pa so, da se ne postavlja na isto raven zakon med moškim in žensko oziroma tradicionalno družino in istospolno skupnostjo. V tem smislu so se izrazili tudi proti zakonskemu osnutku Cirinna’, ki v italijansko zakonodajo uvaja to vprašljivo enakost in jo prav sedaj obravnavajo v parlamentu.

Zaskrbljenost katoliških laičnih krogov

Za specifiko tradicionalne družino se borijo v glavnem katoliške starševske organizacije, ki so se začele ustanavljati, brž ko so se pojavili v šolskem kontekstu primeri poučevanja teorije spola. Starši so večkrat protestirali, ker so za tako poučevanje izvedeli posredno ali naključno od lastnih otrok ali drugih ljudi. Nagovorile pa so jih tudi besede papeža Frančiška, ki jih je izrekel med avdienco 20. maja letos, ko je kritiziral dejstvo, da je današnja družba vzela iz rok staršev vzgojo njihovih otrok; dejal je, da je nastopil čas, da jim jo spet vrnejo. Velja pa povedati, da je prišlo tudi do kritike laikov do dela Italijanske škofovske konference zaradi popuščanja na področju vrednot življenja.

Da je celotna zadeva precej resna, nam govorijo tudi nekateri skrajni primeri vsiljevanja teorije spola v šolskih klopeh, ki so privedli do osnovanja skupine odvetnikov “Giuristi per la vita” (www. giuristiperlavita. org), ki pomagajo številnim starševskim organizacijam pri uveljavljanju pravice o vzgoji lastnih otrok.

Številne podobne starševske organizacije že nekaj let delujejo na evropski ravni in kot primer lahko citiramo špansko fundacijo CitizenGO (www.citizengo.org), ki se je razširila na več evropskih držav. Podobne organizacije katoliških laikov pozna tudi Slovenija: www. iskreni. net in www. kul24. si. Precej informacij pa je mogoče dobiti tudi v katoliških spletnih medijih kot npr. www.bastabugie.it.

Starševske šole v Italiji

Vključevanje teorije spola v kurikularne šolske programe je v nekaterih primerih v Italiji povzročilo, da so se starši sami odločili, da uresničijo besede papeža Frančiška. Začelo se je v Sieni, kjer je skupina staršev ustanovila starševsko šolo. Upoštevali so ustavna in zakonska določila ter sami začeli šolati lastne otroke. Zamisel je imela uspeh in danes obstajajo starševske šole v Brescii, Bergamu, Padovi, Vicenzi, Monzi in Veroni. Med temi šolami je nastala mreža “Alleanza parentale” (www.alleanzaparentale.it), ki pomaga, da se ta izkušnja širi še v druge kraje.

Tema o vključevanju teorije spola v šolske programe je morda nekoliko manj prisotna v slovenski šoli, kjer so bolj v ospredju druga vprašanja. Ne moremo pa izključiti, da se je ne tiče.

V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

13 KOMENTARJI

 1. Evropa si daje s takimi stvarmi le še zadnji metek pred smrtjo. Katoliška cerkev žal nima nobene moči, kriva pa je kar sama, saj je mižala na obeh očesih pri zlorabah pa nas pa je postala pohlepna in ta pohlep je skoraj da uničil nadškofijo tako moralno kot finančno. Nasprotna stran pa ima podporo liberalcev, levice in medije.

  • Jaz pa trdim, da je slovenska Cerkev kot tudi Vatikan poseljena s prostozidarji. Ti v ključni trenutkih potegnejo “prave” poteze in rezulat je tak, kot pač je.

   Pohlep je drugotnega pomena in učinka.

 2. AlFe ima prav! Tudi sam sem pomislil na to ob drugih prilikah: ob vatikanskih odlikovanjih Kučanu, ob silno ljubeznivih sprejemih pri papežu za Bratuškovo in Cerarja, ob serijskih odstavitvah naših nadškofov, ki so bili vsi od Urana preko Stresa in Turnška po nedolžnem obsojeni ali celo pregnani, ob zaostajanju Zoreta pri papežu za Cerarjem itd. Vse našteto kaže na prisrčne odnose med našim komirežimom in Vatikanom in s tem na prostozidarske oz. raznih skrivnih združb povezave. Podobne uspehe istega izvora žanje naš režim v Bruslju – spomnimo se na ljubčkanje Junckerja z Bratuškovo in skrivnostni umik trojke, ki je bila z eno nogo že v Ljubljani, zdaj pa zavzeto prijateljuje z našim komirežimom, medtem ko je sorodno Sirizo speštala kot ščurka.

 3. Sicer sem pa vesel, da gender teorija ne cveti samo pri nas ampak tudi drugod kot eden od vodilnih simptomov gnitja in razpadanja zahodne kulture. Podobni simptomi so še medsebojno pobijanje Amerikancev, begunsko osvajanje Evrope, ki bo poleg miljonov Arabcev v Franciji in milijonov Turkov v Nemčiji ter islamistov v Britaniji in Skandinaviji v nekaj desetletjih doseglo tisto, kar ni mogel v nekaj stoletjih doseči osmanski imperij: islamizacijo in propad evropske kulture. Potem bodo pa po šeriatskem pravu gender in lgbt teoretike praktike kamenjali. Prav verjetno pa tudi zdaj njim naklonjene komije.

 4. Jaz ne vidim tu kakšne zarote. Problem nastane, če je Cerkev postavljena direktno pred konfortacijo. Papeža si ne predtavljam, da bi rekel Kučanu, ne hvala, vas pa ne sprejmem na obisk. Morda celo narobe. Morda je Kučanovo odlikovanje v smislu, kdor višje leta trše pade. Vse velike diktatorje poveličujejo, čez vse meje dobrega okusa. Upam, da je to razlog.
  Dejansko pa se cerkev umika iz vse bolj agresivne družbe. Če je to prav, ne vem, ne vem pa niti, kako naj se temu upre. Težke besede bi to bile, če bi papež rekel, da so veliki slovenski komunisti zločinci.
  Sicer pa ni vse na papežu. Lokalna cerkev mora tudi reagirati. Seveda pa mora imeti pamet in vpliv. Pri nas ni ne enega ne drugega. Naša Cerkev deluje kot sužnja države.
  Nikakor pa ne rezumem kako so v Španiji uspele istospolne poroke. Tam je Cerkev še pri pameti.
  Bomo videli kako bo v Italiji. Tam bi pedri morali dobiti po nosu.

 5. Pa jih ne bodo dobili po nosu, enostavno ker je to IN. Na žalost seveda.
  Glejte sedanjega papeža, kako lahko obišče Bolivijo potem pa se čudi kaj mu tisti bedak od morales da v dar? Ali pa to, da na letalskem prevozniku ni križa. Do sedaj je edino Benedikt XVI pokazal pogum, ostali samo klečeplazijo.
  Sarkazem
  Sam se tega ne veselim kar si napisal.

 6. Robert, pravzaprav tudi jaz ne! Bil sem samo privoščljiv, ker mi gre ta bebasta gender teorija tako na živce.

 7. Naša Cerkev se mora zresniti. Preveč so nekaj mehki, sploh resno ne jemljejo znamenj časa. Pridige so velikokrat šibke – no tiste h kateri jaz hodim so malce boljše, sem našel kar dobro župnijo.

  O katastrofalni situaciji pastorale se ne govori. Cerkev se udinja levim kolumnistom, ki so anti-cerkveni (npr. Ranka ivelja), ampak ki iščejo upogljive “ljudske” škofe in tako komentirajo da Cerkvi dajejo drobtinice: Šuštar – dober, ljudski, Rode – katastrofa, Uran – ljudski, priljubljen, Stres – katastrofa, Zore – ljudski, tih, umirjen. Čeprav sedaj so se začeli spravljati na Zoreta, ker je nekaj zadev odločno povedal.

  Sicer menim, da so trenutni škofje v redu. Kar se ljudskosti tiče: škof mora biti bolj naroden, v smislu, da narodu predstavlja cerkveno oblast, da narodno bit pomaga napolnjevati s kulturno-duhovno vsebino, ki narodu daje istovetnost s preteklimi rodovi in tradicijo in narod umešča v njegovo zgodovinsko vlogo. Ta ljudskost je prišla bolj iz govora levice: delovno ljudstvo, ljudski škof itd.

  Opažam pa, da nekateri mladi duhovniki, novomašniki zadnja leta bolj resno jemljejo svoje poslanstvo – več so pripravljeni žrtvovati, verjetno tudi vedo, da jim ne bo lahko postlano: v družbi nimajo podpore, duhovništvo ni več materialno varno (včasih so imeli kuharice, vsestransko podporo, duhovnik je bil gospod itd.). Tako, da opažam, da so bolj odločni in resni in to je prav: verno občestvo (tisti, ki se še čutijo del Cerkve) duhovniku dajo materialno, finančno, molitveno podporo, duhovnik pa to vrača s pastirskim delom, ki vodi k Resnici.

  V takšnem primeru, tudi teorija spola ne more uničevati naših družin.

  DA PA NE BO VSE TAKO ČRNO: V tujini (ZDA, Kanada, Nemčija) je že dolga leta škandal in bitka po župnijah, ker imajo gejevske maše (z mavričnimi zastavami na oltarjih), duhovniki pridigajo o tem, da sodomija ni greh. Tega pri nas ni in ni vse tako slabo. Mislim, da morate spremljati tudi katoliške tuje medije in boste videli, da na Zahodu glede Katoliške Cerkve ni vse tako ‘dandy’.

 8. Če je to, kar je sicer res zelo na kratko, opisano v tem prispevku, ta zloglasna teorija spora, potem sploh ne gre za teorijo, ampak dejstvo. To, da je potrebno ločevati biološki spol, od spolne identitete posameznika, ki ne pomeni nič drugega kot odnos, ki ga ima posameznik do svojega biološkega spola, nam kažejo dejanski primeri. Zadnji medijsko odmevni primer je npr. primer Bruce Jenner, ki si je kot moški dal spremeniti spol in je tako sedaj ženska. To pač niso osamjeni primeri, ki kažejo ravno na to, da lahko pri ljudeh pride do konflikta med biološkim spolom, ki je seveda dan z rojstvom oz. se oblikuje v fazi nosečnosti in spolno identiteto, ki se dejansko oblikuje na podlagi vpliva okolja in je večinoma v skladu z biološkim spolom, včasih pa tudi ne. Saj če to ne bi bilo tako, potem se takih primeri v praksi ne bi dogajali.

  Tu se spet ustvarja nepotrebna psihoza, saj nihče nima interesa, da bi moške spreminjal v ženske in obratno ali heteroseksualce v homoseksualce, ampak gre preprosto za to, da lahko družbene okoliščine vplivajo na to, kakšen odnos bo do svojega biološkega spola oz. svoje spolne vloge v družbi posameznik imel. Saj pravim, to ni teorija, to je preverljivo dejstvo.

  Del tega je tudi to, ko recimo slišimo, da so moški poženščeni, da so “copate”, ali pa kot se reče, da “ženske nosijo hlače”. Tu gre preprosto za spremembe v dojemanju spolnih vlog, ki so posledica vzgoje oz. vsesplošnih družbenih sprememb. Skratka, zdi se, da je ta teorija spolov nek izmišljen “bav-bav”.

  Predlagam, da se glede tega prebere izjavo Slovenskega seksološkega društva, ki pokriva različne strokovnjake s tega področja: http://www.seksoloskodrustvo.si/p/aktualne-razprave.html

  • Gospod,
   zgrešili ste bistvo:

   teorija spola uvaja način življenja, ki da premalo otrok, da bi se življenje vsaj ohranjalo.

   TO JE DEJSTVO! Če ste vi s tem zadovoljni, je to vaš problem.

  • Nihil se ponavlja kot papiga.

   Ugotovil je, da ponavljanje floskul ne deluje. Zdaj se sklicuje na tisti majceni delež takih ljudi, ki si z operacijo zamenjajo spol.

   Seveda v drugem odstavku že laže, saj gre trend v to smer, da bi zabrisal razliko med sopoloma.

   To ni teorija, ampak ideologija, saj je dokazano obratno, kot pravijo ideologi spola.

Comments are closed.