Sodni dan?

15

Zdi se, da se je iz jajca po imenu Patria, ki so ga nekateri mediji in politiki zavzeto greli in ujčkali zadnji dve leti, končno izvalilo otipljivo pišče. Vložene naj bi bile obtožnice in ena naj bi bila – kar je najpomembneje – namenjena J-ju, kronski tarči celotne afere.

Seveda je edino resnično zanimivo vprašanje ob tem, kaj se mora dogajati v glavi politika ali državnega uradnika, da se odloči tvegati in se vključi v takšno zgodbo. Vsaj če sklepamo po nedavnih homatijah s Sanaderjem, ki je zaradi takšne zgodbe postavil na kocko in uničil svojo kljub vsemu osupljivo kariero, najbrž ne prav dosti. A ker celo osrednji slovenski časnik, poglavitni razširjevalec “blagovesti o finskih oklepnikih”, svari pred prevelikimi pričakovanji glede končnega izida procesa proti najbolj znanemu obtožencu, saj da obtožnica temelji na “posrednih dokazih”, se lahko za zdaj v zavetju podmene o nedolžnosti domnevnih obtožencev zadovoljimo zgolj z ocenjevanjem posledic Mladininega razkritja za vpletene.

Olajšanje

Kakor koli že, marsikomu na levici je odleglo. Če so obtožnice zares postale meso, bo v vsakem primeru težko še naprej trditi, da je celotna saga, zaradi katere je Finska postala najbolj znana tuja država pri nas, v bistvu vzklila v pisarni nikakor ne neproblematičnega nadangela v boju proti korupciji. Kar je že nekaj. Hkrati je glavna opozicijska stranka skupaj s svojim prvakom ne bo mogla odnesti čisto brez škode. Bržkone pomemben podatek mesec dni pred lokalnimi volitvami in v času, ko je podpora vladajočim zopet rekordno nizka.

Po drugi strani traja afera že vse predolgo in se je kljub prizadevanjem svojih apostolov, da bi jo v periodičnih presledkih priklicali v spomin javnosti, že zdavnaj razvodenela. Za razliko od nekaterih drugih afer ne premore (več) udarne moči političnega torpeda.

(Verjetno) brez sodnega dne

Zato kljub drugačnemu prvemu vtisu ni pričakovati, da bi se še lahko sprevrgla v sodni dan za Janšo.

Res je: polovica Slovencev ob sami misli na obtožnico in ne glede na izid sodnega procesa vnaprej “ve”, da si je bivši premier umazal roke z jemanjem podkupnine. Ampak ti niso bili nikoli njegovi volivci, zaradi česar možakar z njihovo gotovostjo ne izgubi ničesar. Nasproti jim namreč stoji nezanemarljivo število Janševih privržencev. Slednjih verjetno niti posnetek predaje kovčka ne bi prepričal o njegovi krivdi.

Janši je potrebno hkrati priznati, da se je na novico o obtožnici odzval precej vešče, v svojem znanem slogu. Njegova prva skrb je (bržčas taktično modro) veljala mobilizaciji najzvestejših privržencev. Zadevo sta mu nedvomno olajšali dejstvi, da se je zgodba o tožilskem papirju najprej pojavila v Mladini in je zanjo najzaslužnejša tožilka, že od prej znana po svojih “trkih” z Barbaro Brezigar.

Vodja opozicije se utegne iz vsega dogajanja torej izvleči zgolj s praskami. Seveda pa bo nad njim kot Damoklejev meč vsaj nekaj časa visel strašljivi zgled Iva Sanaderja.

15 KOMENTARJI

 1. no zgodba s Sanderjem je precej iz drugačnega filma kot tale z Janšo – vsaj po tem, kar je znano v javnosti.

 2. “Janši je potrebno sočasno priznati, da se je na novico o obtožnici odzval precej vešče, v svojem znanem slogu. Njegova prva skrb je (bržčas taktično modro) veljala mobilizaciji najzvestejših privržencev. Zadevo sta mu nedvomno olajšali dejstvi, da se je zgodba o tožilskem papirju najprej pojavila v Mladini in da je zanjo najzaslužnejša tožilka, že od prej znana po svojih “trkih” z Barbaro Brezigar.”

  Pravzaprav je z odzivom samo demonstriral, kako on razume pravno državo. To pa marsikaj pove tako o njem kot tudi o njegovih volilcih.

 3. Zanimivo bo opazovati, kako se bodo krščanski krogi, ki sedaj brezpogojno in popolnoma nekritično podpirajo Janšo, odzvali na dokončno sodbo, če bo ta dokazala njegovo krivdo in s tem razkrila vse laži, ki jih je Janša trosil pred tem. Kako bo takrat s temeljno vrednoto vsakega kristjana, zavzemanjem za resnico? Kaj ni prav velika nevarnost, da bomo kristjani zopet (upravičeno) označeni za navadne hinavce?

 4. Janša je pokazal, kako nekateri tožilci razumejo pravno državo. Svinjarija je, da je režimsko trobilo dobilo obtožnico pred obtoženimi. Svinjarija je – če je šlo za to – da se tožilka norčuje iz javnosti in obtoženega z besednimi igricami.

 5. Do sedaj mi še nihče ni odgovoril na naslednje vprašanje:

  Zakaj je bila podkupnina sploh potrebna. Janša itak ni maral LDSosvske Sistemske tehnike, po drugi strani je pa Patria dala na razpisu ugodnejšo ponudbo.

 6. Zato je vprašanje, zakaj sploh gre pri obtožnicah. Če je res, kar nekateri pišejo, se je zgodba začela že leta 2003 pod Ropovo vlado. Pod Ropovo vlado verjamem, da je bilo potrebno lobiranje in morebitne podkupnine, pod Janševo je bilo to popolnoma nepotrebno.

 7. Mislim, da bi bilo v interesu pravne države, da z enako odločnostjo preiskuje odtekanje informacij s tožilstva ali kakšne druge inštitucije kot to dela v primeru Patria.

  Novinarji delajo tisto, kar pač delajo. Omejevanje svobode govora ne bo okrepilo demokracije. Pač pa zaupanje v demokratično pravno državo spodkopava tisti, ki torperdira pravni postopek.

 8. Omejevanje svobode sigurno ne. Se mi pa zdi pošteno, da se vsaj javno pove, da je to svinjarija, da se objavi neko obtožbo preden postane uradna, še posebej, ker se žrtev ne more braniti.

 9. Peter, se strinjam, da bi bilo treba pošteno uza šesa tistega, ki takole pošilja informacije, ki niso še za javnost, ravno pravim novinarjem.

  A še bolj za ušesa bi bilo treba Janšo, ki na tako gnusen način (uporabljam njegov izraz) izpodbija verodostojnost tožilstva in s tem pravne države. Politik, katerega besedi sledi pol naroda, je prvi, ki bi moral paziti na pravno državo, namesto da jo takole ruši.

  Prav on je tisti, ki je zadnjih 15 let s takimi izjavami povzročil največji porast nezaupanja v pravno državo med ljudstvom. In sprožil spiralo, v kateri sedaj ne veš, kdo je večji izpodkovalec, saj kar tekmujejo med sabo, enkrat levi, drugič desni. Slabo se nam piše, res.

 10. Zanimivo je bilo včeraj spremljati ‘novo’ oddajo na nacionalki (v bistvu gre za Trenja v preobleki nacionalke).

  Še posebno en detajl mi je ostal posebno v spominu. Drago Kos najprej ves čas zatrjuje, da je po njegovem mnenju Janša moral vedeti za vse, kar se je dogajalo glede Patrie, vključno z dogovarjanji za provizije ipd.

  Ko Janša to večkrat potem jasno zanika, pa ga Drago Kos vpraša: Poslušte gospod Janša, kakšen predsednik vlade pa ste bili, da o tem poslu, kjer gre za toliko denarja, niste vedeli ničesar? (približno tako se je glasilo vprašanje)

  Torej, če prav razumem razmišljanje Kosa in njegovih somišljenikov je situacija za Janšo sledeča. Če je Janša vedel za posel, je storil kaznivo dejanje. Če pa Janša ni vedel za posel, pa je bil slab premier?!!!!

  Skratka očitno je Janša v lose-lose situaciji.

 11. Janko, ne nasedaj komunajzerskim manipulacijam.

  Nikakor ni rešitev v tem, da se omejuje svoboda govora in se prepove kritiziranje tožilstva. Ni Janša kriv, da se je zgodila svinjarija. Krivi so tisti, ki so jo naredili.

  Na pravno državo naj na prvem mestu poskrbi samo pravosodje in policija. To delo pa opravlja zelo zelo slabo.

  Preganjali so že praktično vse pomembnejše voditelje opozicije – Janšo, Popoviča, Jelinčiča, proti levakom pa nič. Kako naj verjamem policiji, če po dveh revizijah, ki sta dokazali, da je Jankovič oškodoval Mercator, potem po kosilu s Kresalko, policija reče, da je Jankovič nedolžen.

  Vsekakor ni rešitev v tem, kar si želi Kresalka, da smo lepo tiho in slepo zaupamo v policijo in vse ostalo, ter jim nič ne gledamo pod prste.

 12. Levaki si želijo, da bi bil Janša v loose-loose situaciji. K sreči pa ni. Ta afera Patria je tako znucana, da je čedalje več ljudi prepričanih, da je vse skupaj zrežirano.

  Normalno je, da dober premier zaupa svojim ministrom in se mu ni treba ukvarjati z vsemi detajli. Odgovornost nosi Erjavec.

  Druga zgodba pri vsem tem pa je, če je obtožen Janša, le kako to, da Erjavca ni zraven? Erjavec nosi neposredno odgovornost, saj je vse skupaj vodil.

 13. Kolikor jaz vem je tudi proti Erjavcu vložen obtožni predlog. Zaradi nevestnega dela v službi. In prav je tako.

Comments are closed.