Sodbe v imenu prava in ne pravičnosti ter demokratični protesti

3

Avtor: Jože P. Damijan. Vir: damijan blog.

“Mariborska iskra”, ki grozi, da bo zanetila požar po celi državi, se je sicer zanetila zaradi kombinacije številnih lokalno specifičnih dejavnikov, toda v njenem ozadju je vnetljiva mešanica splošnega nezadovoljstva, ki so jo uspešno “mešale” politične garniture, različne veje oblasti ter kriza. Pa vendar je v srčiki nezadovoljstva ljudstva predvsem veliko nezadovoljstvo z neučinkovitim delovanjem pravne pravne države. In morda prav zaradi tega političnim garnituram, ki pravosodne veje oblasti niso uspele narediti bolj učinkovite, grozi, da bo njen lep del ljudska vstaja izbrisala.

Ljudstvo v spontani vstaji proti oblasti vzklika gesla o lopovih in o ukradeni državi. Pri tem pa imajo v mislih vso tisto kapitalsko elito, ki je v povezavi z bankirji, politiko in z mižečimi regulatorji finančnega sistema in politike konkurence uspela državo pripeljati na rob bankrota. Pri čemer pa se nikomur izmed “elite”, razen obtoženih v primeru lastninjenja Merkurja, in nikomur od regulatorjev ali politikov ni zgodilo nič. Nič. Ne samo, da ni bilo splošne politične preiskave, kot denimo v Islandiji, o krivcih za finančni zlom, tudi pravosodnih preiskav proti kopici pripadnikov elite (razen že omenjenega primera Merkur in primera Mercatorja ter z njim povezanih Istrabenza in Pivovarne Laško) ni bilo. Pa tudi ta zadnja se je razvodenela.

Kar ljudje vidijo, so “kriminalci”, proti katerim sploh ni bilo sproženih postopkov, ali pa pravi kriminalci, ki so bili izpuščeni zaradi “procesnih napak”, “pomanjkanja dokazov”, “izločitve dokazov”, “pozabljanja” tožilcev, založitev sodb itd. Če po tekočem traku padajo obtožnice zaradi procesnih napak, je nekaj hudo narobe s pravosodnim sistemom. Slovenski pravosodni sistem je kronično neučinkovit. Smo med evropskimi državami z največjim številom sodnikov na prebivalca in hkrati država z največ sodnimi zaostanki ter država z najdaljšimi sodnimi procesi. Če tako preprost primer, kot je proces proti poslancu, ki je prepisoval na izpitu, traja štiri leta, pa še ni pravnomočno zaključen, je nekaj hudo narobe s pravosodnim sistemom. Če zaradi izločitve dokazov, ki so bili v drugi državi pridobljeni po tam veljavnih zakonih, izpustijo balkanskega kralja heroina, obsodijo pa njegove kurirje, je nekaj v temelju zelo hudo narobe s pravosodnim sistemom.

Če poslušate sodnike, boste slišali vedno isto zgodbo: da delajo v skladu z zakonodajo, po črki zakona. Pritožujejo se le, da dobijo premalo denarja od države. Če vprašate pravno stroko, ki te odvetnike, tožilce in sodnike vzgaja, bodo podobnega mnenja kot sodniki. Vse je prav, sodniki sodijo v skladu z zakonodajo. Sodniki ne morejo sodniki soditi drugače, kot jim nalaga črka zakona. Še več, nekateri pravijo, da je potreben “velik pogum” sodnika, da razsodi v skladu s črko zakona in drugače kot pričakuje javnost. Kot je prejšnji teden v komentarju sodbe o “balkanskem bojevniku” napisal Dragan Petrovec, profesor s pravne fakultete:

Nadaljevanje: damijan blog.


3 KOMENTARJI

 1. Recej res je to, ta pravni formalizem je linija najmanjšega odpora. Seveda odprava trajnega mandata ne bi rešila ničesar, tka kot projekt Lukenda ni odpravil zaostankov. Okrajni sodnik je (govorim na pamet) plačan 1200€, napisati mora od 130-200 strani sodb (oobrazložitve) na mesec. Če mu ne uspe, mora oddati poročilo (Lukenda) za vsako sodbo, v kateri ni razsodil v predpisanem roku. Dodatna obremenitev in zaostanki se podvajajo. Dodajmo še začasni mandat in dobili bomo pogodbenega mezdarja, ki bo po tekočem traku napisal 200 strani sodb na mesec, odlično. In nekateri še vedno menijo, da bodo te sodbe izvirna uporaba duha zakona in pravičnosti, ki je ne bo mogoče uspešno izpodbijati na pritožbenih stopnjah?

  • Projekt Lukenda je postopno zmanjševal zaostanke, potem je pa Zalar vse pokvaril.

   Kaj ima veze začasni mandat s tvojim pisanjem?

 2. Zahtevam ustavno spremembo v smislih:
  – Noben Zakon se ne sme sprejemati v paketu
  – Za vsak člen zakona morajo biti postati znani njihovi snovalci in tisti parlamentarci, ki so ga potrdili.
  – Snovalci in parlamentarci morajo postati pravno, kazensko in materialno odgovorni za sprejete člene zakonov, za katere se bo izkazalo, da so škodljivi.
  – Sodniki morajo postati pravno, kazensko in materialno odgovorni vsaj za dokazane napake v sojenju !
  – Enako kot je že v Zdravstvu je treba tudi v Sodstvo uvesti laični nadzor !! Če smo si ga izborili na področju zdravstva, ki je res široko strokovno področje, ki ga večina med nami le sluti, ne pa povsem razume, je povsem prav, da si laični nadzor izborimo tudi na področju prava, saj je to področje nečesa, kar je bistven del vsakogar od nas : odnos do poštenja in pravičnosti je nekaj naravnega v nas samih. In ta občutek v nas samih je (lahko) izrojen prav toliko, kot mi. Zato stopnja izobrazbe ne more biti merilo in zagotovilo zaupanja v moralo in poštenost nekoga. Izkazana morala in poštenost posameznika mora postati prvi predpogoj, da se nekomu podeli zaupanje arbitrarnosti. Iz tega izhaja, da bi smel postati sodnik le tisti pravnik s stažem, ki je te vrednote zaupanja s svojim delom dalj časa izkazoval.
  – Frazo »Sodba v imenu ljudstva«, bolj znano iz povojnih procesov, je treba takoj ukiniti, saj je zame žaljivo, da jo kdorkoli izreka (tudi) v mojem imenu, ne da bi me vprašal za mnenje !! (op1,2)
  1 – Ta skonstruirana fraza je v procesih po 2sv služila dvojnemu namenu : 1 – zadovoljila je primitivnost množic, ki so zahtevale obsodbo neglede na dokaze; 2 – s tem so sodniki prenesli precejšen del svoj moralne odgovornosti za politično diktirano obsodbo na drhal, ki je bila na to celo ponosna
  2 – Primer iz našega časa : Za podivjanost mladine pred diskoteko Lipa, v kateri so bila do smrti poteptana tri dekleta, ni bil preganjan in ni bilo sojeno nobenemu od teh asocialnih nevzgojencev ali kar nasilnežev in njihovih staršev !!, čeprav je (bi lahko ?) policija pridobila njihova imena, ampak je bil za potolažitev nizkotne maščevalnosti mojih sorojakov obsojen le lastnik.
  In še :
  – Treba je najti ključ, da bo lahko več fantov vpisalo Medicinsko in Pravno fakulteto.
  Ti področji so v zadnjih desetletjih popolnoma prevzele ženske, saj fantje zaradi večje naravne podvrženosti norenju v najstniških letih ob vpisu ne dosegajo pogojev zanj !

Comments are closed.