Socialni teden letos o tem, kako smo Slovenijo posvojili kot državo

0
Foto: Petra Škrjanec.
Zmagovalna fotografija natečaja socialnega tedna 2016, foto: Petra Škrjanec.

Letošnji socialni teden bo pod naslovom Slovenija, moja država? potekal od 22. septembra do 1. oktobra. Kot je zapisano v poslanici socialnega tedna smo v Sloveniji v petindvajsetih letih “dosegli nekatere ključne cilje, večina državljank in državljanov pa je nad stanjem v državi kljub temu razočarana.” Pisci poslanice menijo, da smo v tem razvoju spregledali bistveno, namreč da “za demokratično državo ne zadoščajo le demokratična načela, ustava in zakoni. Zagotavlja jo šele demokratična drža njenih državljanov. V letu 1991 smo spremenili sistem, nismo pa se, ne takrat in ne kasneje, usposabljali za demokracijo.”

Koordinator projekta je kot prejšnja leta Socialna akademija, projektu pa se vsako leto pridružijo še organizacije in posamezniki iz civilne družbe. Prav tako kot dosedanje izvedbe socialnega tedna bosta dogodke po Sloveniji uokvirjala uvodni dogodek in zaključni seminar, ki se bo v Planini pri Rakeku odvijal pod naslovom 5 x 5 za boljšo državo. Znana je tudi že zmagovalna fotografija natečaja letošnjega socialnega tedna, na katerem je slavila fotografija Petre Škrjanec.

Organizatorji so prijave za dogodke zbirali do 9. septembra. Tako je v program vključenih več kot 40 dogodkov, ki se bodo zvrstili od Gorice, Komna, Pivke, Radovljice, Cerkelj na Gorenjskem, Trsta, Šenčurja, Kamnika, Ljubljane, Slovenj Gradca, Krškega, Solčave, Maribora, Ponikve do Kamnice, in še kje. Na okroglih mizah, razpravah, pogovorih, predavanjih, filmskih večerih, eksurziji, predstavitvi knjige in simpoziju bodo obiskovalci lahko prisluhnili temam, ki se vrtijo okrog naslovne teme letošnjega socialnega tedna. Med drugim bodo lahko na simpoziju v Kamniku spoznavali sindikalista in politika Franceta Tomšiča, na Kmetiji Matk v Logarski dolini kmetijo v njeni naravni in družbeni raznolikosti ali v Kamnici sodelovali v razpravi o vlogi mladih pri družbenem angažmaju. Na dogodkih bodo udeleženci med drugim lahko prisluhnili ali spregovorili z Andražem Arkom, Stanislavom Lipovškom, Jernejem Vrtovcem, Aleksandrom Zadelom, Antonom Stresom, Tonetom Krkovičem, Žigo Turkom, Alešem Mavrom  in še s kom.

Program socialnega tedna 2016 Slovenija, moja država? lahko spremljate na spletni strani, kjer je le ta predstavljen.