Socialistični kapitalizem

32

kolarDvomim, da kdorkoli v Sloveniji verjame ministrici za zdravje in njeni vladi, da bo z tkim. »zdravstveno reformo« resnično »več dobil in manj plačal«. V resnici ne gre za reformo, temveč za nov davek saj se ukinja prostovoljno zdravstveno zavarovanje in prisili vse, da bomo plačevali osnovno, ki je po tolikih letih vedno novih reform tako prazno, da si ne zasluži več imena zavarovanje. Poleg tega znova uvaja staro uravnilovko, ki jo je postavil na laž oni predsednik, ki je šel v Avstrijo na zdravljenje in s tem pokazal temeljno nezaupanje levice v lastne rešitve. Ko bom s Kučanom v čakalnici in mi bo povedal, da čaka že eno leto, da pride na vrsto kakor navadna raja, potem bom morda začel verjeti, da gre pri vsem tem socializmu za nekaj pristnega. Ker pa se to ne bo zgodilo, ker ta privilegirani (torej »diskriminirani«) upokojenec še nikoli ni bil deležen enake usode kakor ljudstvo (zakaj že ima dosmrtno državno penzijo? Kaj je takega naredil, da si jo je zaslužil? O tem kdaj drugič in morda bi kakšen Tonin znal odgovoriti), se mi ni bati, da bi moral začeti verjeti v socializem.

Če torej niti ti, ki imajo polna usta zdravstvene reforme in populističnih rešitev, ne verjamejo v to, kar govorijo, potem se sprašujem zakaj vse to, kakšen bi lahko bil pravi namen vse te zdrahe okoli pokvarjenega zdravstvenega sistema. Eden od razlogov se mi zdi preprost. Novi milijoni bodo koristili posrednikom in podpisnikom dobaviteljskih pogodb. Mediji dokazujejo, da gre tu za staro udbo-mafijsko kliko, ki pobira stotine milijonov, ko državljani preplačujemo razne postelje, vsadke in druge zdravniške potrebščine. Da tudi zdravnikom ni kaj dosti do poštene reforme priča govorica, da je sindikat zahteval, da se izognejo vsaki zahtevi delodajalca, da bi bili zaposleni 100% samo na enem mestu. Tudi naši zdravniki hočejo popoldne »fušati« in njihove davčne napovedi in prispevki za sindikat pričajo, da jim ne gre slabo. Slabo pa gre uporabnikom njihovih storitev, to smo državljani, ki imamo to smolo, da smo bolni.

Poleg tega čisto materialnega in izračunljivega vidika, ki se ne bo popravil dokler ne bodo sistema prevzeli novi, povsem drugi ljudje (to pa je odvisno od izida volitev!) se korupcija ne bo nehala in se ne bo nič spremenilo. Zdi se mi, da je drugi vidik, recimo mu strateški in bolj nematerialen vidik, ohranjanje mita o socializmu, t.j. o državi kot materi, ki poskrbi za vse: od zibelke do groba, vmes pa ti ponudi bedno življenje z vožnjami v Celovec po čokolado in v Trst po kavbojke. Ta drugi vidik pa je našim levičarjem celo bolj pomemben kakor prvi. Na ohranjanju tega mita in vzdrževanju tega privida sloni njihova dejanska politična premoč. Kaj bi se namreč zgodilo, če bi ljudstvo spoznalo, da je kralj nag? Odvrnilo bi se od socializma kakor se je na Poljskem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, da celo Hrvati so že vzeli to zdravilo streznitve. Vmes pa kakor zaslepljeni, mi Slovenci, ki si domišljamo, da zmoremo kvadraturo kroga in ta je, da bomo imeli čudovit socialistični kapitalizem. Kajti, spoštovani bralci, ti, ki nam zdaj skozi zdravstvo nazaj prinašajo socializem, so naši največji kapitalisti. Ne le milijonarji, ki drago prodajajo zdravniške pripomočke, temveč vsi, ki sistematično plenijo slovensko državo in si pri tem domišljajo, da so oni država, so levičarji po besedah in kapitalisti po praksi. Vsi. Oni lepo, prelepo živijo od države, ki jo imajo za »svojo denarnico«.

Ko nam socialistični kapitalisti vsiljujejo solidarnost in se pri tem sklicujejo na družinske, narodne in druge družbene vezi, zamolčijo, da so prav oni tisti, ki te vezi uničujejo, ko vodijo družini sovražno politiko, ko uničujejo narodno zavest in značaj v korist neki samooklicani naprednosti v prid vsem mogočim »manjšinam«, ki so čedalje bolj privilegirane in denarno podprte iz davkoplačevalskega denarja, to je z denarjem tistih, ki jih v resnici zapostavljajo in zatirajo, osebno pa tudi zaničujejo.

Prav populistično nam servirajo, da bo večina revnih plačevala manj in peščica bogatih plačevala več. Dobili bomo pa vsi enako, neko čudovito in krasno postrežbo… utvara na utvaro. Najbolj bogati si bodo uredili stvari po svoje, kakor bivši predsednik ali pa zadnji partijski sekretar. Tisti, ki so bolj pridni, bolj iznajdljivi pa ne morejo ven iz tega socialističnega okovja, bodo pa temeljito razmislili ali se jim sploh splača delati več, biti bolj sposobni… ta ukrep ustvarja namreč lenuhe in znova uvaja uravnilovko navzdol. Ideal bo biti na minimalni plači, nič več narediti kakor le to in popoldan »fušati« kakor v socialističnem sistemu, kajti kar imaš več kot si oblastniki domišljajo, da moraš imeti, ti bo država (t.j. levica) vzela. Prav podobno se bo zgodilo tudi z dodatnimi viri za pokojnino iz drugega in tretjega stebra, ker bo vprašanje zakaj sploh varčevati, če ti bodo potem vse obdavčili in vzeli? Odgovor je seveda: nima smisla, rajši uživajmo sedaj… in spet bo uravnilovka revščina. Cerarjeva vlada v Sloveniji uvaja dvorazredno družbo. Na vrhu smo »mi«, ta bogati, otroci onih zločincev zbranih v KPS in njihovi vnuki, torej levica vseh možnih obrazov in oblik, ki jim je skupno le to, da nikoli niso bili in nočejo biti na trgu kjer se moraš izkazati s sposobnostjo, pridnostjo, iznajdljivostjo ali poštenostjo, na dnu pa narod, raja, ljudstvo, ki lahko odide v tujino, če noče živeti v socialističnem kapitalizmu, ki nam ga ponuja in mora s svojo revščino plačevati luksuz prvih. A žal pobiramo najslabše iz enega in drugega sistema. Iz prvega uravnilovko navzdol, iz drugega divje izkoriščanje z nevoščljivostjo do vseh, ki so gospodarsko in družbeno uspešni. Da le, da ne bi prišlo do kakšne vojne ali nestabilnih razmer, ker bi v tem primeru zadostovala le majhna iskrica, da se zaneti podobna morija kakor jo je sprožila s svojo revolucijo pod masko OF KPS med okupacijo v drugi svetovni vojni.

Ali pa morda ljudje spoznamo, da tako ne more več in najdemo notranjo moč, da na volitvah – kljub propagandi in pranju možganov – odvolimo celotno levičarsko srenjo. Za zdaj pa smo še daleč od te najboljše rešitve.

32 KOMENTARJI

 1. Naša (pravzaprav ne moja in ne naša)zdravstvena “reforma” je odločen korak – v popolnoma napačno smer. Dobro vem, o čem govorim in pišem; evropske zdravstvene sisteme (in kanadskega) sem do potankosti preštudiral in nekatere proučeval na kraju samem. Popolnoma se strinjam z avtorjem prispevka, da je to še en prispevek k slovenski blaznosti, še en korak do enakosti v revščini za drugorazredne državljane. To norost je treba ustaviti in v demokraciji ni druge rešitve, kot so volitve. In če še enkrat zmagajo levičarji, Sloveniji ni rešitve!

  • Prepozno. Tudi če zmagajo desničarji, čeprav ni popolnoma opredeljeno, kdo so, je prepozno. Ne moreš toliko globoko zabresti v vodo, a te ne napade krokodil (stara afrička modrost)!

 2. Predlagana “reforma” je napad na srednji razred, ki gre socialistom že od nekdaj na živce in se ga skušajo znebiti.

  Srednji razred je sicer v normalnih državah gibalo razvoja.

 3. (Obvezno) dopolnilno zavarovanje, ki smo ga imeli do zdaj, je dejansko nek čuden hibrid in slovenski unikum. Vse je določila država, obenem je bilo omogočeno zavarovalnicam, da se obnašajo, kot da gre za prostotržno blago.

  Dejansko velja argument in številke, pa naj zveni etastično ali socialistično, da je prek dopolnilnega zavarovanja iz denarja zavarovancev ( katerega logičen namen je seveda skrb za zdravje in zdravljenje) šlo kar okoli 500 milijonov letno za režijo teh zavarovalnic. Ogromen denar glede na celotni sistem. Tudi za to recimo, da so si fantje na Vzajemni nekoč kupovali športne službene avte. Tudi za razna sponzoriranja ne vem česa vse mogočega. Tudi političnih strank.

  Ne vem, če se ljudje strinjajo, da grejo njihovi privatni prispevki za lastno zdravje na koncu v sponzoriranje političnih strank namesto v izključno plačilo programov v okviru zdravstvenega sistema.

  Privatne zavarovalnice naj kot tržna, torej profitna tržijo privatna zavarovanja! Ne pa da si delajo milijonske profite na podlagi nečesa, kar 100% določi država. Ob tem ko bolnice tonejo v milijonskih izgubah.

  Mislim, da je prav, da je unikaten slovenskega hibrid obveznega dopolnilnega zavarovanja ukinjen.

  A je bolje, da je zavarovalnica za javno zdravstvo ena ( argument je, da je strošek za zdravstvo v tem primeru mnogo nižji kot če gre za eno korito, pri katerem se napaja več zavarovalnic) ali je boljša tekma med zavarovalnicami ( tekma ponavadi pomeni boljšo ponudbo za manjšo ceno in manjša korupcijska tveganja), je pa druga tema. Slovenija je sicer demografsko zelo majhen prostor, da bi lahko pričakovali na njemu tekmo večih učinkovitih zdravstvenih zavarovalnic.

  • Tu ne gre toliko za problem koliko jih je, ampak za obstoj trga. V sedanjem sistemu je zavarovalnica “državni urad”. Ves sistem je absolutni državni monopol, v katerem so “javno dobro” sami bolniki. To je tisto kar brez “totalne oblasti” ne more delovat, pod “totalno oblastjo” pa bankrotira.

  • Ne nasedajmo popolnoma zgrešenim razmišljanjem o konkurenci med zavarovalnicami za področje obveznega zavarovanja. Tem nebulozam nasedajo tako v NSI (z Novakovo, Vatovcem in avtorjem njihovega programa za področje zdravstva dr. Lavretom na čelu),kot tudi tkim. liberalci (pa jih za področje gospodarstva zelo cenim)kot dr. Šušteršič, Rado Pezdir, dr. Anže Burger. Tudi na tem področju ima daleč najbolj uravnotežen in realen program stranka SDS.

   Po definiciji so zdravstvene zavarovalnice kupci zdravstvenih storitev za svoje zavarovance. Če so to res prave zavarovalnice, bodo kupovale najboljše in najcenejše storitve; ponudnike storitev, torej zdravstveno službo – izvajalce pa prisilile v konkurenčni boj. Konkurenčnost mora potekati med izvajalci (izvajalci,ponudniki,trgovci), ne pa kupci. Očitati ZZZS, da je monopolist, je čisti nesmisel, res pa je, da ZZZS ni prava zavarovalnica, to mora šele postati in in se znebiti vseh državnih intervencij in političnih botrov. Upravljati jo morajo zavarovanci, ne pa sindikati.

   Zagovornike na oko sicer privlačne, z realnostjo pa močno skregane ideje o konkurenci na področju obveznega zavarovanja pa sprašujem, kako si to na tako majhnem in s tem rizično obremenjenem prostoru, kot je dvomilijonska Slovenija, konkurenco sploh zamišljajo. Po teritorialnem načelu? Ljubljanska bi močno prosperirala, murskosoboška ali pa zasavska pa v trenutku bankrotirala. Po prostotržnem načelu? Tiste z mlado in zdravo populacijo bi prosperirale, one s staro in bolno popolacijo pa v trenutku bankotirale. Res zanimiv konkurenčni boj: zavzemanje za mlade in zdrave, zavračanje starejših in bolnih. Rezultat: popolna anarhija in nujna intervencija države.

 4. Čestitke avtorju! Zadetek v center zavirajočih vzrokov, da ne preneha privilegirani totalitarizem in ne vznikne demokracija.

  Vmes pa se poslužujejo zunanjih okraskov kot je domnevna vernost premierja in obisk predsednika parlamenta v Vatikanu.
  Tako je deloval nekoč tudi Tito, ki ga v marsičem posnemajo.

 5. Zunanjih zavajajočih okraskov, vsebina v samem jedru pa ostane nespremenjena – totalitarno privilegirana in zavajajoča.

 6. Predlagana “reforma” sicer vsebinsko ni kakšna izrazita reforma. Vse prej kot to. Glavni posegi so v zavarovalniški sistem, v to, kje so bo denar zbiral. Kar se zavarovancev tiče, gre v glavnem za nekaj malega prelaganja denarja iz enega žepa v drug žep. Okoli 80% ljudi bo za obvezno zavarovanje plačevalo malo manj kot do zdaj. 20% ljudi bo očitno poseglo bolj v svoj žep. V glavnem ne gre za tako visoke zneske, da bi bilo upravičeno tako dramatiziranje, kot ga nekateri počnejo.

  Nekdo, ki zasluži 10.000 mesečno, bo mogoče plačal 100 evrov za zdravstvo več. Ne bo konec sveta za to. Obama-care je npr. zahtevala mnogo večja denarna premetavanja.

  Tudi ne gre za napad na srednji razred, kot trdi tine. Srednji razred naj bi v povprečju plačal prej manj kot več. Vsaj večina srednjega sloja.

  Dejansko je Milojka Kolar predlagala socialno všečne spremembe financiranja zavarovanja. Za znatno večino. In po svoje preseneča, kako po medijih ljudje na veliko jamrajo nad predlogi. ( Domnevam, da bo tudi naš avtor plačal nekaj manj.) Pri čemer ostaja precej v ozadju, da se bo na ta način steklo manj denarja v slovensko zdravstvo in da bo pokritje za ta primakljaj po obljubah minstrice prišlo direktno iz proračuna.

  • IF, pri nas, kjer vlada sprevržena socialistična mentaliteta, pravijo, da so tisti, ki zaslužijo več kot 2.500 € neto, bogataši. To niso bogataši, temveč srednji sloj. In ti bodo plačali več. Bogataši so tajkuni.

   Pri nas je najmanjši razpon plač v EU. Torej tisti, ki firme in gospodarstvo vlečejo naprej, niso primerno nagrajeni. Sedaj bodo še manj. Ni čudno, da mladi in sposobni ljudje množično zapuščajo domovino.

 7. Sicer Poznič s člankom pokaže, da tematiko zdravstva precej slabo pozna in da v glavnem povzema nekatera medijska stališča.

  Drugače kot kratkovidnost ne morem oceniti njegovega grmenja proti “popoldanskemu fušanju” zdravnikov. Pravzaprav tu sam pada v isti socializem, proti kateremu sicer tako grmi. Ne vem, odkod prepričanje, da v svojem prostem času zdravnik ne bi smel delati, kar želi. Da ne bi smel imeti svoje privatne ambulante, privatne prakse, da ne bi smel po pogodbi delati za neko bolnico. V nobeni normalni državi na kraj pameti ne pade državljanom in publicistom, da bi zdravnikom očitali svobodno privatno iniciativo.

  To ni fušanje, če nek iskan specialist dela popoldne ali med koncem tedna za neko bolnico, ki takega kadra nima ali takega kadra nima dovolj. Seveda je najbolje, da bolnica sama vzgoji in zaposli dovolj lastnih specialistov. Če jih nima, jih pač mora najemati po pogodbi, če hoče izpeljati programe. To je vsa zgodba v očitanem “fušanju”.

  Anesteziologi so npr. tipičen primer. V Mariboru, a ne samo v Mariboru jih manjka. Če se jih ne bo najemalo po pogodbi ( in omogočalo s tem “popoldansko fušanje”, nad katerim Poznič tako vije roke), bojo operacije pač odpadale ena za drugo. In bojo čakalne vrste vse daljše in daljše.

  Kaj zdaj hočete: krajšanje čakalnih dob ali zatiranje privatne pobude zdravnikov ( in s tem pogodbenega dela v bolnicah, kjer manjka določenih specialnosti)? Oboje ne gre skupaj.

 8. Kot pravim, reforma to ni. Reforma bi bilo, če bi prevzeli recimo avstrijski zdravstveni sistem. To bi pa bile globoke spremembe. Samo ta sistem ne bi bil cenejši. Približno 2 krat dražji je avstrijski ( ali tudi nemški) zdravstveni sistem od slovenskega. Mislim, da se Slovenci niti ne zavedajo, da dobijo v povprečju več kot 50% kvantitete in kvalitete zdravstvene oskrbe neke Avstrije in Nemčije za polovico tamkajšnjega denarja.

  Medijski konstrukt je, na katerega pada tudi Poznič, kako je slovensko zdravstvo zanič in predrago. Resne študije ( Svetovne zdravstvene organizacije, pred dnevi sem v Delu bral primerjalno študijo učinkovitosti zdravstvenih sistemov neke druge ugledne mednarodne ustanove) dokazujejo obratno – da je Slovenija po kazalcih kvalitete zdravstvene oskrbe glede na vložena sredstva v zlati evropski sredini, celo bolj v zgornjem kot v spodnjem delu.

  Skratka, z neumnimi spremembami je možno tudi, da pademo proti dnu. In se bo ljudem še kolcalo po današnjih časih. Mnogim Slovencem, ki so odšli v tujino, se kolca po slovenskem zdravstvu.

  • Glede na 2x nižje plače pri nas, glede na to, da lahko dobimo več donacij, bi lahko s pol denarja imeli enako dober sistem.
   Sicer pa je plačilo za zdravstvo pri nas za 30% dražje kot v Avstriji. Razumi kdor more.

   • Plače so pri nas mislim da v povprečju nekje na 60% avstrijskih. BDP na prebivalca pa nekje na 2/3 avstrijskega. Slovensko zdravstvo ima na bolnika samo nekaj čez 40% tistih sredstev, ki jih ima avstrijsko. Ne vem kako jih zberejo v Avstriji skoraj 2 in polkrat več( verjetno precej tudi preko proračuna), če drži tvoje o tem, da so individualna vplačila gori za 30% nižja. Sicer dvomim v to. Mogoče za kakšno ozko kategorijo zavarovancev. Najbrž ni vračunano, da se večina še individualno odloča za razna privatna dodatna zavarovanja.

    • Od povprečne plače pri nas se plača za zdravstvo 180€, od povprečne plače v Avstriji 120€.
     Gotovo gre precej denarja tudi iz proračuna. Normalno. A spet davki so v Avstriji nižji kot pri nas.
     Tako to gre. Pusti statistiko.

  • IF, tako poenostavljene primerjave so zavajajoče. V Nemčiji so tudi bruto plače dvakrat višje kot v Sloveniji, neto plače pa seveda še precej višje. Zato je logično, da so tudi stroški približno dvakrat večji. Naše zdravstvo je cenejše predvsem na račun nižjih plač vseh. Tako zdravnikov kot sester.

   Se pa strinjam, da naše zdravstvo ni slabo. In spet predvsem zaradi primerljive strokovne usposobljenosti zdravnikov in sester. Šibki smo pri organizaciji. Zato bi bili lahko še precej boljši. Denar odteka pri dobavah. Tako kot pri drugih državnih firmah. To je posledica socialističnega gledanja na gospodarstvo, zdravstvo in šolstvo.

 9. Ustvarjalna kritika je koristna zato, da se stvari spremenijo na boljše. Ne moremo trditi, da se ni nič izboljšalo, v primerjavi z nekaj leti nazaj ( 2009- 2015), vendar pa bi lahko bilo marsikaj boljše.

  Zato so potrebni takšni prispevki kot je avtorjev.

  Slabo je, da smo zadovoljni s stanjem, ker potem bomo razvojno stagnirali.

 10. Če bo nov zakon uveljavljen, se nam seveda obetajo višji stroški za zdravstveno zavarovanje, kajti košarica zdravstvenih storitev, poplačanih iz obveznega zavarovanja se bo brez dvoma skrčila.
  V taki situaciji bodo na trg zdravstvenih uslug znova vstopile zasebne zavarovalnice.

  Karkoli ministrica Kolar Celarc sedaj na veliko obljublja, bo ob morebitni uveljavitvi novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju dejansko izpadlo popolnoma drugače.
  A tedaj bo ministrica že zdavnaj na nekem drugem položaju in v drugačni vlogi in je nihče več ne bo mogel prijeti za njene lažnive besede.

  • Zdi se da ne bodo mogle vstopit. Te Vzajemna, ipd., bodo odpravljene, končno, druge pa ne bodo mogle pridet zraven, ker to bi bila pa res velika reforma zdravstvenega sistema.

   • Ja in kaj naj bi dobrega prinesla ukinitev ostalih zavarovalnic?

    Da bomo zdravstvene usluge, ki ne bodo zajete v košarici (in takih bo zagotovo kar nekaj), plačevali naravnost iz svojih žepov, kdor pa ne bo imel dovolj denarja, ne bo mogel biti deležen teh uslug ali pa bo primoran zbirati dobrodelne prispevke od sodržavljanov?

    • 500 milijonov iz obveznega dodatnega zavarovanja menda požre režija teh zavarovalnic. Njihovi aparati in funkcioniranje. To bi bilo dobrega iz ukinitve tega zavarovanja za zavarovance.

     Če vse določi država: katere pravice in za kolikšno ceno, ni videti nobenega smisla v konkurenci zavarovalnic. Konkurenca bi imela svoj smisel, če bi zavarovalnice tekmovale, katere storitve ponujajo zavarovancem in po kolikšni ceni.

     Privatna zavarovanja po svetu so individualne ponudbe. Cene zavarovanj pa odvisne od zdravstvenih tveganj zavarovanca. Od njegove starosti, tudi spola, zdravstvenega stanja, življenjskih navadi in razvad itd. V marsičem bi bile za slovenske razmere taka zavarovanja, čeprav povsem logična in tržna, doživeta kot preveč kruta.

     Ampak to spada h kapitalizmu. Možni so socialni korektivi tržnih mehanizmov. Ampak brez njih ne gre. Tudi v zdravstvu ne. Imeti kubansko medicino v tržni ekonomiji je absurdna predstava. Če nič drugega, bojo počasi vsi kvalitetnejši zdravniki in medicinske sestre potem zbežali iz države.

  • Zaenkrat ni napovedano nobeno krčenje košarice obveznega zavarovanja. Seveda bi bil prav s tem na naraven način odprt prostor privatnim zavarovalnicam.

   Ljudje v Sloveniji se niti ne zavedajo, kako čudaške stvari in kako nenavadno široko pri nas pokriva obvezno zavarovanje. Kje imajo še v neki zahodni državi iz zdravstvenega zavarovanja krito neko posmrtnino in pogrebnino, kot je bilo še donedavno pri nas?

   Kje drugje še kot pri nas zastonj s helikopterji rešujejo ponesrečence v gorah? Za to se je treba zavarovati, ali pa nezavarovan v celoti pokriti stroške reševanja. Podobno velja za najrazličnejše športe, tekmovalne in rekreacijske ( razne nevarne adrenalinske toliko bolj).

   Mislim, da v drugih državah tudi smučarske poškodbe krije delež v ceni smučarske karte, ne pa da bi to solidarno krili tudi tisti, ki ne smučajo ali si smučanja niti privoščit ne morejo.

   Take stvari so samoumevne povsod na zahodu. Pri nas pa je samoumevno, da gre vse iz solidarnostnega skupnega žaklja. Ljudje mislijo, da je to socialno. Pravzaprav ne razumejo, kako nepravično dejansko je. V omenjenih primerih neredko reveži financirajo hobije in muhe elite.

   Mentalna meja na Karavankah je precej višja kot pri 2000 metrih. Glede zdravstva še posebej.

   • Ravno to pripovedujem: da bo za pokrivanje zdravstvenih uslug, ki ne bodo vključene v osnovno zavarovanje, nujno dopustiti zraven dodatna zavarovanja.

    Da bo zdravstvena košarica, kakršna je sedaj pokrita iz osnovnega in najbolj množičnega dodatnega zavarovanja (ki po uravnilovki znaša cca 28 evrov), ostala nedotaknjena, verjamejo samo najbolj naivni – npr. taki, ki so ob dvigu DDV pod Bratuškovo verjeli, da bo ta ukrep samo začasen. Zdaj je višji DDV trajen. No, tako bo tudi zdravstveno zavarovanje na koncu višje od obljubljenega.

    Sicer pa se strinjam, da je skrajno čudaško, da ne rečem noro, da osnovno zdravstveno zavarovanje krije nujno zdravljenje poškodb, ki nastanejo kot posledica skrajno tveganega obnašanja in ravnanja posameznikov.
    Ob gorskem reševanju so iz davkoplačevalske malhe poplačani celo stroški dragih helikopterskih prevozov in to ne le slovenskim, temveč tudi tujim državljanom.

    https://www.dnevnik.si/1042750204

    Kakor je rekel oni, ki je užil najboljše od socialističnega zdravstva, a kljub temu umrl brez leve noge: “Sve če to narod pozlatiti!”

    • Mislim, da je umrl brez obeh nog. Če bi ju prej pustil rezati, kot mu je bilo svetovano, bi utegnil še živeti nekaj let. Seveda življenje v invalidskem vozičku ni bilo po njegovem okusu. Ali še prej, da bi se odpovedal svojim havankam, ki so bile, predvidevam, pomemben dejavnik, da se je 1980 sploh znašel v UKC LJ.

   • Se popolnoma strinjam. Pravice iz obveznega zavarovanja so absolutno preširoke in dolgoročno nevzdržne. Prava reforma bi morala startati tu, ne pa pri zbiranju denarja. Storitve, ki jih krije obvezno zavarovanje, se bodo morale krčiti in to bo eo ipso povzročilo nujo po vzpostavitvi dodatnih zavarovanj. Tega država ne more preprečiti. Zdravje popolacije kot kompleksen produkt je odvisno tako od endogenih kot eksogenih dejavnikov, dejstvo pa je, da preširoka paleta zdravstvenih pravic in popolnoma solidarnostno zbrana sredstva za njihovo kritje ustvarjata neodgovornega posameznika.Prav zato je Celarčeva “zdravstvena reforma” razen nekaj nujnih izboljšav dejansko korak v napačno smer.

 11. Avtor razkriva zlorabo demokracije, ki dopušča, da v demokratični slovenski skupnosti prevladajo tisti, ki v resnici niso za resnično demokracijo in njene človekoljubne vrednote.
  To se nazorno kaže v ignoriranju in onemogočanju tistih, ki opozarjajo na totalitarno miselnost in privilegije, kar je pravo nasprotje demokratičnemu sistemu vrednot.

  • To vemo vsi. Samo eni to obsojamo, drugi pa to koristijo. Je kakšna ideja, kako “premagati” te druge?

 12. Prepričan sem, da je korupcija v zdravstvu, vzrok vsem slabostim zdravstva, ki se koncentrirano posledično kažejo v nečlovekoljubnem odnosu do bolnikov.

  Zaradi korupcije v zdravstvu so :
  – čakalne vrste
  – preplačani materiali in storitve
  – izgube v bolnišnicah
  – slabo načrtovanje in vzgajanje kadrov
  – nečlovekoljuben odnos do bolnikov…

 13. Oblast pa ravna kot običajno, ker ne odpravlja vzrokov za nastale težave.
  Namesto, da bi odpravila korupcijo, pristopa formalistično in zavajajoče, saj spreminja le zakon.

  • To vemo vsi. Samo eni to obsojamo, drugi pa to koristijo. Je kakšna ideja, kako “premagati” te druge?

 14. Pri takih stvareh se mi vedno vsiljujeta dve nasprotni misli:
  1. potreba po solidarnosti in
  2. priložnost za izkoriščanje
  Žal ljudje glasujejo za solidarnost, potem pa pozabijo na odgovornost.

Comments are closed.