Soba številka 13

0

Nova premiera gledališke skupine Slovenskega kulturnega kluba.

Tokrat gre za starejšo gledališko skupino Slovenskega kulturnega kluba, oziroma MOSPa. Potem ko se je namreč mlajša skupina že januarja predstavila z novo produkcijo »Razbojnice«, so sedaj za čisto svež projekt poskrbeli še mlada režiserka Helena Pertot in člani skupine, ki jo vodi že tretje leto. Pripravili so premiero mladinske igre »Soba št. 13«, ki jo je Helena Pertot tudi sama napisala. Zaživela bo danes, 4. maja, ob 20h v dvorani Finžgarjevega doma na Opčinah.

Helena Pertot ima rada zahtevne izzive zase in za svojo gledališko skupino. Lani je z njo uspešno postavila na oder igro »Hrup za odrom«, ki velja za enega zahtevnejših sodobnih gledaliških tekstov. Letos pa se je sama lotila pisanja. Tako je nastala igra »Soba št. 13«, zapletena zgodba s komičnimi, deloma pa tudi absurdno-tragičnimi in grozljivimi elementi. Kdor bo pričakoval kako grozljivko iz sobe 1408 Stephena Kinga, se bo uštel. V igri namreč ne gre za sobo iz hotela, pač pa se vse odvija v terapevtski skupnosti, kjer se zdravijo duševni bolniki vseh mogočih tipov. Tako bomo videli na odru primer zasvojenosti, pa še hipohondrije, rupofobije itd., vse pa se vrti okoli skrivnostne sobe št.13, kjer naj bi se bilo zgodilo nekaj izredno hudega.

V igri nastopa devet igralcev, pet deklet in štirje fantje, stari pa so od 17 do 19 let: Kim Furlan, Katerina Pertot, Silvia Počkaj, Tjaša Oblak, Tamara Pertot, Matjaž De Luisa, Igor De Luisa, Matej in Marko Petaros. Tehnično pomoč bo igralcem in režiserki nudil Samuel Kralj.

Predstava je nastala kot projekt Slovenske prosvete, prvič pa bo na sporedu v okviru niza »Gledališče mladih ustvarjalcev«. Uspešen niz prireditev, ki si ga je za mlade in ljubitelje mladinske ustvarjalnosti zamislilo društvo Finžgarjev dom, se je začel oktobra prav z lansko produkcijo gledališke skupine Slovenskega kulturnega kluba. Ista skupina bo torej imela to čast, da bo niz, ki se je izkazal za zelo uspešnega, tudi zaključila. Na predstavo pa so vabljeni vsi, ki bi mladim radi še drugič v sezoni zaploskali.

Breda Susič

Foto: Primorski dnevnik