Smrt Pabla Nerude

11

Salvador Allende Gossens (1908 – 1973) je bil prvi svobodno izvoljeni marksistični predsednik v Latinski Ameriki. Predsednik Čila je bil Allende od leta 1970 pa vse do državnega udara, ki ga je 11. 09. 1973 izvedel čilski general Augusto Ugarte Pinochet. Allende je v času prevrata ob letalskem in tankovskem napadu na predsedniško palačo La Monedo resnično storil samomor. Še vedno pa ostaja popolna neznanka, kako je umrl znameniti čilski pesnik in nobelovec (1971) za književnost Pablo Neruda, s pravim imenom Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto, ki je umrl samo dvanajst dni po prevratu, to je 23. septembra 1973 leta. Tamkajšnji komunisti so se namreč pred kratkim odločili, da bodo raziskali tudi smrt pesnika Nerude.

O uradni inačici Nerudove smrti, ko so za vzrok smrti v mrliški list napisali, da je Neruda umrl zaradi karcinoma prostate, obstajajo v Čilu resni dvomi. Pojavljajo se trditve očividcev, da so mu v bolnišnici z injekcijo vbrizgali kalij, kar je povzročilo odpoved srca. Pravnik Komunistične partije Čila Eduardo Contreras je tudi potrdil domnevo o usmrtitvi pesnika z injekcijo. Tako je sodnik Mario Carraoza, ki že nekaj časa preiskuje namige, da je takratni Pinochetov režim naročil tudi pesnikov umor, že izdal zahtevo za ekshumacijo Pabla Nerude. Le tako bo mogoče ugotoviti dejanski vzrok smrti, saj je bil Neruda vse življenje član čilske komunistične partije in Allendejev najbližji prijatelj.

Foto: Wikipedia

11 KOMENTARJI

 1. Tole objokovanje komunistov pa meji že na indoktirnacijo tipa Severna Koreja.

  Čile je najbolj razvita južnoameriška država predvsem zaradi liberalnih reform gospodarstva, ki jih je Čile naredil po nasvetih svetovalca Miltona Friedmana. Tam je najmanj revežev %-ualno gledano.

  Recimo južnoevropske države imajo danes 20% brezposelnost in kar 50% brezposlenost med mlajšimi od 30 let. Ves čas so furali socialno državo s pomočjo astronomskih pufov.

  Če kateri gospodarski red trenutno najbolj zmanjšuje revščino, število revežov – je to še vedno liberalni kapitalizem.
  Vse države, ki pa so revne pa imajo fevdalni oz. socialistični gospodarski red, kjer je klika tajkunov ( oligarhija) privilegirana oz. ji politiki, mediji, sodišča vzdržujejo monopolno položaj v smislu: DREK PLAVA NA VRHU.

 2. Žalostno, pa tudi brezupno. Naj si uredništvo še tako prizadeva speljati razumen, strpen in berljiv desno orientiran portal, mu to, zaradi nekulturne podpore forumašev tipa politikis.si/demokracija/pozareport.si, nikakor in nikoli ne bo uspelo. In potem se sprašujemo zakaj je desnica v Sloveniji tam kjer je. Zaradi vas ljubčki! Noben prisebnež ne more voliti strank, ki jih podpirajo tako tako zaplankani, maščevalni, nerazumni in atavistični podaniki.

  Lp.

  • Verjetno to leti na moj komentar, ki je edini pred tvojim in te dela žalostnega.
   Kako si uredništvo prizadeva narediti desno orientiran portal, ko pa so dobesedno vsi zgodovinski članki o komunističnih vodjih, pesnikih, itd.?
   Se imaš za prisebneža? Se imaš za desničarja?
   Jaz ne sodelujem pri omenjenih portalih.
   Kako si predstavljaš desnico in desnićarja, razen spodaj naštetih lastnosti?
   Se ti ne zdi, da je za največ zla odgovorna prav levica in skrajna levica oz. “levica”: in to od umorov, ropov, množičnih prevar, zavajanj in krivo-sojenj? In da ima v tem monopol in da tega ni konca?
   Slovenija ni zahodna država, bližje je Srbiji in Belorusiji oz. družini Josefa Fritzla.

   • Res je, »levica« je skorumpirana. To je en del problema. Drugi enako velik pa je, da je »desnica« zamočvirjena v svoji nevrozi. Dovolj je, da si pogledam forume kjer se oglašajo njeni podaniki:
    Žveplo. Gnev. Frustracije. Oboževanje lika in dela. Besno pljuvanje. Nerganje. Verbalna produktivnost. Verbalna diareja. Koprolalija. Paranoidni scenariji. Neuvidevnost. Hlapčevstvo. Stopicljanje na mestu.

    Pa lepo sanjajte svoje more še dalje. In ja, se strinjam, če je to 9 SDS-ovskih sonc.

    PS.: In sem razsoden, tisto tam na vrhu sem namreč percipiral kot članek o Pablu Nerudi, ne pa kot del levičarske zarote, ki si prizadeva skorumpirat katoliško orientiran portal.

     • Lojze pozdravljen!

      Če se ti zdi, da si s svojim postom demontiral moje ugotovitve, potem ti svetujem, da nujno obiščeš može v blem. Še letos!

      Pa srečno!

  • Vsake toliko časa se najde komunajzer, ki nekaj modruje, sam je pa zagrizen komunajzer, ki podpira komunajzerske zločine.

 3. Res je, da je po zatrtju Allendejega režima padlo precej žrtev.

  Po zgledu vseh komunističnih režimov pa lahko utemeljeno izračunamo, da je bilo prihranjenih veliko več življenj in trpljenja.

  Da o gospodarski, politični in socialni neučinkovitosti komunističnih režimov ne govorimo!

  • Vsi pišejo o zatrtju Allendejevega režima, nihče pa ne piše o Allendejevih žrtvah. To, da je državo pripeljal v hudo revščino. Da je vse, ki ga niso podpirali, grdo zatiral. Da je spodbujal ropanje hiš v lasti desno usmerjenih in policija ni prišla pravočasno na kraj zločina. Da so lahko nosili orožje le komunajzerji, nasprotniki pa ne.

Comments are closed.