Smrt fašizmu na Dolenjem jezeru

14

Dolenje Jezero je majhna vasica na robu Cerkniškega polja. Zadnja leta se skozi tipično notranjsko vas, poleg domačinov, vozi tudi veliko turistov. Ne le iz Slovenije, marveč iz cele Evrope prihajajo na obisk te kraške naravne znamenitosti. Večina se jih med svojo potjo proti jugu ustavi za dan, dva ali pa tudi več. Neokrnjena narava ter svetovno znano presihajoče Cerkniško jezero jih očarata. Marsikdo se vedno znova vrača, da si tu spočije telo in duha.

Imam privilegij, da živim dokaj blizu tega naravnega bisera. Le nekaj minut vožnje z avtomobilom me loči, da pridem do njega. Tudi letos sva se z ženo ob popoldnevih kar nekajkrat odpravila kopat na jezero. Letos je voda neverjetno dolgo časa ostala v jezeru.

Tudi v drugi polovici avgusta, po vrnitvi z letnega dopusta, je bila voda še vedno v jezeru. Ko sva se vračala s kopanja, sva na začetku vasi na asfaltnem cestišču opazila napis, ki naju je vznemiril. Z zeleno barvo je bilo napisano ”SFRJ”, pod njim narisana peterokraka zvezda s srpom in kladivom in izpisana parola “SMRT FAŠIZMU”.

Priznam, da sem bil šokiran. Sredi turistične sezone bi na cesti pričakoval (če že) napis DOBRODOŠLI ali NASVIDENJE. Političnih parol, ki smo jih vajeni iz naše polpretekle zgodovine, pa nisem pričakoval.

Smrt fašizmu na Dolenjem jezeru

Napis namreč vsebuje vrsto elementov, ki jih je mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu, ki smo ga kot narod leta 1990 v veliki večini plebiscitarno zavrnili, nekaj mesecev pozneje ( v 10-dnevni  vojni) pa smo se njim (dokončno!?) tudi razšli:

 • SFRJ in peterokraka zvezda sta dva izmed simbolov (podobno kot npr. Josip Broz Tito), ki simbolizirata totalitarni komunistični režim, ki je grobo kršil temeljne človeške pravice;
 • SRP in KLADIVO sta se nahajala na zastavi Sovjetske zveze in na zastavah nekaterih komunističnih partij;
 • Geslo “SMRT FAŠIZMU” je del gesla “Smrt fašizmu, svoboda narodu”, ki je nastalo leta 1941. Partizani so ga imeli za uradni pozdrav. Žal se je geslo kmalu izrodilo v parolo, ki je v bistvu pomenila: “Smrt vsem, ki kakorkoli motijo razvoj komunistične revolucije in njen totalni prevzem oblasti.” Žal so prav na Notranjskem resnični pomen te parole mnogi še kako bridko občutili.

Kot Slovencu, občanu občine Cerknica, predvsem pa prepričanemu demokratu, mi nikakor ni vseeno, kakšna sporočila lahko domačini ter ostali, ki obiščejo ta čudoviti košček Slovenije, najdejo v naši občini. Nenazadnje, že samo pisanje in risanje po cesti kažeta kulturo (nekulturo) nekega kraja. Da ne govorimo o vsebini!

Kaj so si ob pogledu na ta napis mislili turisti iz Češke, Slovaške ali celo Ukrajine (po avtomobilskih tablicah sodeč), ki jih je pot zanesla v našo lepo deželo na sončni strani Alp in so – tako, kot mi – v svojih državah občutili vso težo komunističnega terorja. Prepričan sem, da so bili, če ne zgroženi, vsaj neprijetno presenečeni.

14 KOMENTARJI

 1. Dokaz več, da je Slovenija najbolj trdovratno zatočišče boljševizma v Evropi. Takih packarij ne vidiš nikjer v nekdanjih državah sovjetskega bloka, niti v Rusiji ne. Tudi v bivši Jugi ne. Odvratno!

 2. Pod rdečo zvezdo smo Slovenci iz naroda hlapcev postali narod herojev. Rdeča zvezda nam je dala samozavest, ker smo pod njo bili boj proti nacijem, fašistom in domačim kolaborantskim izdajalcem, pod Rdečo zvezdo si je Slovenija pri borila velik del ozemlja (Primorska, del Dolenjske in verjetno še kaj več). Rdeča zvezda je Sloveniji omogočila izreden gospodarski razvoj. Omogočila je šolanje kadrov. Danes imamo inženirje, zdravnike, kirurge, znanstvenike svetovnega slovesa, ki so se šolali pod Rdečo zvezdo. Rdeča zvezda ima v Sloveniji popolnoma drugačen pomen, kot ga ima v drugih vzhodnih državah. Ni vsaka Rdeča zvezda slab simbol. Zvezda Heinikena zagotovo ni. Morda bi rad avtor tega zapisa želel videti napis: ”Živel fašizem, živel nacizem, živel Janša!’i

  • Morda vi želite samo žaliti. Te slaboumnosti s Heinekenom izpovedujte raje svojemu psihiatru.
   Kako drugačen pomen ima zvezda tu kot v vzhodnih državah pa seveda niste sposobni povedati treh stavkov o tem. Vam teror, krivičnost, suženjstvo ne pove nič. Nimate najmanjšega razumnega pojma o čem govorite, vendar ste pripravljeni žaliti in pljuvati po vseh drugih. Vi boste govorili o narodu hlapcev, sami ste pa voljni suženj!

  • Narobe ste napisali. Ne Rdeca zvezda. Ampak Rdeca Zvezda. Oboje je treba iz spostovanja z veliko. Tako kot recimo Kim Il Sung. A janso z malo, tako kot fasizem in nacizem.

  • Dejstva so neizprosna. Pod rdečo zvezdo so komunisti kolaborirali s svojimi ideološkimi brati nacional socialisti in fašisti ter s svojimi mentorji sovjetskimi boljševiki. Borili so se skoraj izključno samo proti domačim nasprotnikom boljševizma, saj jih je zanimala samo revolucija in nasilen prevzem oblasti.

   Pod rdečo zvezdo so bili storjeni množični zločini nad nedolžnim civilnim prebivalstvom, sistematično so bile kršene osnovne človekove pravice, gospodarsko in v vseh pogledih smo v primerjavi z drugimi zaostali, dokler režim rdeče zvezde ni bankrotiral in propadel. Rdeče zvezda simbolizira najbolj sramotno obdobje slovenske zgodovine.

   Seveda z indoktrinacijo pohabljenim ljudem dejstva nikakor ne morejo prodreti v glavo.

  • Zivo,
   vidim, da imate težave s tujo pisavo.
   Napiše se namreč HeinEken, kot manEken, ne pa Heiniken… stari… pa tak poznavalec rdečih zvezd!

   Splačalo bi se vam razmisliti o vpisu na jezikovni tečaj, npr. nizozemščine, kajti pregnali bi dve muhi na en mah. Naučili bi se tujega jezika ter se rešili težav s tujo pisavo, obenem pa bi imeli manj časa za pisarjenje sramotnih komunajzerskih* nebuloz po forumih.

   (*komunajzer = sodobni častilec komunističnega simbola krvavo rdeče zvezde, ki predstavlja zločinsko naravo komunistične revolucije ter vse zlo komunističnega totalitarnega režima; neokomunist, prim. z neonacist in neofašist )

 3. Tako je, ko sta mlajša in srednja generacija izobraženi v komunističnem šolskem režimu.
  Starejša generacija, ob socialističnem mafijsko pokradenem zdravstvu odmira, mafijski komunizem pa obrača mlajše z blefiranjem in ne zanimanjem za UKRADENO DRŽAVO. Konec.
  Spite v socializmu še naprej !!!

 4. Premalo ljudi ve, kaj piše v preambuli (Temeljna ustavna listina) ustave. Tole (v 3. točki):

  …ob dejstvu, da SFRJ ne deluje kot pravno urejena država in, se v njej hudo kršijo človekove pravice, nacionalne pravice in pravice republik in avtonomnih pokrajin,…

  Zagovarjanje SFRJ je torej PROTIUSTAVNO!
  Ustava je najvišji zakon demokratične države. In vedno bolj nekateri kršijo 3. alinejo Temeljne ustavne listine.
  Suma sumarum: naša država ni pravna država, ker se pravosodje na KRŠITVE ustave ne odziva.

  • “Ustava je najvišji zakon demokratične države.”

   Ni čisto tako. Ob sprejemu v EU smo sprejeli človekove pravice in temeljne svoboščine kot najvišji zakon. Če Ustavi ni v skladi z njimi, se mora spremeniti. In najvišje sodišče je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) s sedežem v Strasbourgu (glavno mesto Alzacije, severovzhodni del Francije).

   Ja, tudi to nam potomci rdečih skrivajo. In Slovenija je na omenjenem sodišču glavna, kar se tiče pritožb.

 5. “Pod rdečo zvezdo smo Slovenci iz naroda hlapcev postali narod herojev.”

  Tisti, ki so poimensko navedeni kot “narodni heroji” so DOKUMENTIRANO najhujši izprijenci in najhujši sadisti ter najbolj izprijeni morilci. Lahko rečemo, da so pravi IZMEČKI slovenskega naroda.

 6. Ja, tam so večino pobili, usodno razdelili in ne nehajo. Turisti pa vedo, kaj se tukaj dogaja in se nam posmehujejo, tako, kot so se naši turisti popolnoma zaprtim za železno zaveso, le da se je nam malo pomaknila in se je videlo sonce skozi, sedaj pa montirajo prozorno. Tem, ki smo se sočutno nasmihali ali tudi kdo komu kaj pamagal, imajo zaveso odgrnjeno, čeprav še visi… Veliki brat pa jo je prebarval.

 7. Popravljam: Znanec mi je pojasnil, kako tam turisti gledajo na ta napis: “V Sloveniji imate hibrid: na komunizem cepljen fašizem, ki je posledica dolgorečne strategije, ki se šele sedaj kaže in sem takojugotovila, da so to pisali potomci žrtev, ne potomci totalitarizmov!”

 8. ”Živel fašizem, živel nacizem, živel Janša!’i”

  To se pa napiše malo bolj resno, tovariš Zivo. Takole: “Smrt fašizmu, komunizmu, nacizmu – svobodo narodom”

  Odrasti, človeček, odrasti!

Comments are closed.