Smo po zboru na Otočcu bogatejši?

46

Gotovo smo bogatejši. Že zato, ker se nas je zbralo tako lepo število ljudi dobre volje in prišli smo z vseh koncev Slovenije. Družba Dars nam je sicer pripravila presenečenje – nam in srečanju mladih v Stični, ker so na Dolenjki ravno tisti dan popravljali cesto in močno ovirali tekoči promet. V veliki telovadnici smo pripravili 750 sedežev – komaj nekaj jih je ostalo nezasedenih.

Bogatejši in bolj trdni smo se lahko razšli tudi v naši krščanski naravnanosti. Že prej smo trdili in zapisali, da je vodenje družbe in države odgovorno in zahtevno opravilo, da ga najuspešneje vodijo ljudje s krščanskim moralnim etosom, ko se trudijo za poštenost, odgovornost, pravičnost in demokracijo. V vsem tem smo se kristjani izkazali na domačem prizorišču, a tudi na svetovnem. Recimo ob uspešni obnovi Evrope po drugi svetovni vojni, pri čemer so se odlikovali ljudje z izrazitim krščanskim etosom, kot so Konrad Adenauer, Alcide De Gasperi in Robert Schumann. Zadnji med njimi bo prej ali slej imenovan za svetnika katoliške Cerkve. Eden izmed predavateljev nam je na zboru navajal izsledke Kitajske akademije znanosti in umetnosti, ki je v svojih raziskovanjih ugotovila, da je zahodna civilizacija tako močno, veliko pred drugimi, napredovala zato, ker je rasla iz krščanskega moralnega temelja. Ko v naših razmerah že tako dolgo, že desetletja poslušamo besedičenja ljudi, ki teh reči ne poznajo ali pa jih namerno, iz nasprotovanja Cerkvi in veri zanikajo, smo to ugotovitev prav z veseljem poslušali in znova ugotavljali, »da smo na vrsti« in na pravi poti,  da imamo pravico in dolžnost v kar največji meri sodelovati pri upravljanju države.

To pa je tisto drugo, kar nam je sporočil zbor kristjanov z Otočca. Na vrsti smo, da spoznamo in se zavedamo, da moramo prevzeti odgovornost za naš obstoj, za našo prihodnost na tej lepi slovenski zemlji. Ljudje, ki so k nam prinesli nekakšno drugo kulturo, nam povsem tujo, boljševizem, s Stalinom v ozadju, ter vse, kar je z njim povezano in se hoče obnavljati še naprej, so nam prinesli nekaj, kar ni zraslo z nami in česar kljub hudemu diktatu nismo sprejeli in ne moremo sprejeti. A ti ljudje bi še vedno radi vztrajali na vodstvenih stolih in nas dokončno odslovili iz krščanske civilizacije, s tem pa tudi v popolno duhovno, kulturno in gospodarsko revščino. Mi, zavedni Slovenci pa nočemo postati evropski izobčenci in berači.

Zbor kristjanov na Otočcu, dne 17. septembra 2011, nam je nakazal pot, kako iz teh razmer. Vsi moramo na volitve, ki bodo kaj kmalu, in izvoliti moramo dovolj veliko število pomladnih poslancev, to je več kot 62 %, da bi najprej v parlamentu, po demokratični poti sprejeli ustrezno zakonodajo, ki bi jo potem nova vlada lahko uresničevala in počasi, z velikimi napori usmerila našo pot navzgor. Volitve, ki so pred nami, so kakor plebiscit iz leta 1990, ko smo šli na volitve vsi in smo si izvolili svojo državo Slovenijo. Kristjani smo bili v večini in tudi zmagali smo. To moramo ponoviti in si zagotoviti nadaljnje dostojno življenje v naši Sloveniji.

Kako si pomagati, da bi to dosegli? Nekateri odmevi želijo vsaj delno ponovitev otoškega zbora v raznih krajih. Še jasnejša je želja, da bi pripravili večji vseslovenski zbor, nekje v središču Slovenije, da bi bil dostopen čim večjemu številu udeležencev. Tako ali drugače, slovenski kristjani in ljudje dobre volje, ki cenimo samobitnost Slovenije, bi morali v čim večjem številu spoznavati resnost časa in demokratične priložnosti, ki je z volitvami pred nami. Ali nam bo uspelo, bo odvisno od nas samih, od naše volje in od naše navezanosti na domovino.

Foto: E revija

46 KOMENTARJI

 1. Vidim, da na besednjak našega vrlega hortikulturnika močno vpliva jezikovna zakladnica Justina Stanovnika. Kar ni ravno pohvalno …

 2. PRJATLI: v ponedeljek je DRSC (Družbi za Republičke Ceste) Zmanjkalo denarja! Do novega proračuna je konec z deli na Republiških cestah!
  Ostalo jim je še za ODLIČNE PLAČE in božičnico BIROKRATOV!
  Ko gre podjetje v stečaj, gredo delavci na cesto!
  Naši birokrati so pametnejši, sebi zagotovijo plače!
  Pri tem pa nič ne delajo! Pravzaprav samo škodo!

 3. Carlos,

  Justin Stanovnik je eden največjih intelektualcev kar jih Slovenija premore. Če torej zakladnico Strgarja primerjaš s to od Stanovnika, potem mu daješ kompliment. Medtem ko pa mu njegov soimenjak, partizan, Janez Stanovnik, ne seže niti do pet. Vse kar zna je citirati partizanske bitke in izjave borcev na pamet…

  • Ljudje, ki so prinesli nekakšno drugo kulturo, da še vedno vztrajajo na stolih? Politične halucinacije brez primere. Poleg tega pa, lepo prosim, eno so kristjani ali ljudje s krščanskim etosom, drugo so klerikalci. Kristjan je bil Schumann, pa ni bil klerikalec, bila sta Mitterand in Chirac, pa nista bila klerikalca. Sta Tony Blair in Tony Benn, če privlečemo na dan dve nasprotni osebnosti, eno z levega, drugo z desnega krila laburistov. Pa noben od njiju ni klerikalec. Justin Stanovnik pa je povsem drugačne vrste tič. Zato me zanima, kaj stric Strgar pravzaprav sploh promovira. Zaenkrat samo floskule in brcanje crknjenega konja. Očitno nekateri menijo, da velja formula krščanstvo = rabidni antikomunizem (komunizem je pa vse, s čimer se ne strinjajo).

   • Kaj pa je za tebe klerikalec? Prosim če mi definiraš ta pojem. In kako potem razmejiš ti klerikalca od kristjana? In v stavku, ki ga navajaš, ne vidim nobenih halucinacij, temveč nekdo dejstvo, ki po mojem mnenju še kako drži. Komunizem je v Slovenijo prinesel neko novo kulturo, novo bit. Tako drugačno od vsega drugega kar smo Slovenci pred tem v svoji zgodovini doživeli. In to v slabem smislu. Posledice so vidne še danes na vsakem koraku. Če slučajno ne veš kaj mislim, ti lahko tudi naštejem…

    • Zelo enostavno: kristjan v politiki je tisti, ki ga pri delovanju vodijo krščanska načela, kot jih razume sam. Klerikalec po drugi strani dosledno posluša navodila iz lokalnega farovža in poskuša svoja “načela” vsiliti vsem ostalim. Kar je seveda mogoče le s kršenjem ločitve med državo in verskimi skupnostmi. Sicer sem pa naštel dovolj konkretnih primerov kristjanov. Lahko pa tudi klerikalce, če želite: na primer Ljudmila Novak ali pa poljska brata Krompir.

     • Torej klerikalcev ni.

      Te lastnosti imajo pa komunajzerji in vsi levaki. Vsiljujejo nam svoj pogled na svet.

      So samo kristjani.

 4. Heh, kako zabaven tekst.

  Kristjani kot avantgarda, poklicana za vodenje države in družbe.

  Komunisti so klicali in hočejo tantieme.

 5. Ko se komunajzerji oglašajo in nekaj opletajo s “klerikalci”, vemo, da ima avtor popolnoma prav.

 6. Lažnjivo zgodbico o tem, da so kitajski družboslovci bojda ugotovili, da je za napredek zahodne civilizacije zaslužno krščanstvo, so si konec 90. let izmislili ameriški protestantski fundamentalisti, potem pa so jo hitro pograbila vatikanska propagandna trobila a la Osservatore Romano. No, kot kaže zdaj to laž ad nauseam ponavljajo tudi razni provincialni politikanti in kvaziintelektualci iz podalpskega zakotja …

 7. Če kdo tukaj laže, je to kar Janko sam.

  Ne samo Kitajska, tudi drugje so prišli do istih rezultatov. Krščanstvo je zasluženo za naš uspeh.

  To pa je tudi logično, sicer ne bi bilo take velike rezlike v razvoju krščanskega sveta in vseh ostalih.

 8. Kako to, da je bila potem Evropa od 4. do 15. stoletja, ko je v njej absolutno prevladovalo krščanstvo, zaostala luknja, kjer so prevladovali fevdalizem, primitivne oblike kmetovanja in manufaktur, stalne medetnične vojne, praznoverje, inkvizicija, zatiranje žensk, nalezljive bolezni ipd.?
  Kako to, da sta bili še na začetku 19. stoletja Kitajska in Indija – torej nekrščanski civilizaciji par excellence – gospodarsko bolj razviti od Evrope?
  Sklep je neizogiben: znanstveno-tehnološki in gospodarski napredek Evrope je v tesni povezavi z njeno postopno sekularizacijo.

  • Spoštovani soimenjak, vi ste pa v slovenske šole hodili, kajneda. In vam je za veke vekov ostala mantra o “temačnem srednjem veku”.

   Kakšen sistem pa so imeli na Kitajskem v času evropskega srednjega veka? Pa menda je ne socializma?

   Baje je moral v gnilem fevdalizmu tlačan za to, da si je zgradil prebivališče, vprašati fevdalca – svojega gospodarja. Ta je menda že bil toliko pameten, da je dovoljenje dal. Saj je šlo za njegovo delovno silo. Od presežka njenega dela (desetine) se je vendar preživljal.

   A če hočeš danes hišo sezidat, sta pa kramp in lopata zadosti? Jok brate, odpade. Današnji gospodar je seveda brez imena, priimka in plemiškega naziva skrit za birokratskim aparatom. In takole brezimen je tudi brez odgovornosti. Zato si lahko privošči celo tako neumnost, da ne dovoli zidati niti podjetniku, ki bi zaposloval delovno silo. Čeprav se od presežka njenega dela (četrtine) preživlja.

   Primitivne oblike kmetovanja. A se ne reče zdaj temu ekološka pridelava hrane?

   Manufakture. Kakšno gospo, oziroma njenega moža, povprašajte kakšno ceno ima ženska torbica, če na etiketi piše “Hand made”.

   Praznoverje. Kolikor mi je znano, je po krščanskem nauku človek svobodno bitje, ki samo odloča o svojih dejanjih in ni determinirano po raznoraznih oblikah praznoverja. V delih sveta, ki jih omenjate, se zakoni še vedno sklepajo na osnovi astoloških kart in osebnih horoskopov.

   Seveda sklepanje zakona pomeni, da starši sinu izberejo primerno ženo. Če vam že to uspe spraviti v kontekst svobode žensk, vam najbrž ne bo uspelo ob informaciji, da je imel še nedolgo tega v Indiji (precej kasneje kot v začetku 19. st.) novorojenček ženskega spola v prvih dneh svojega življenja možnost priževetja enako, kot mačji zarod.

   Nalezljive bolezni. Te v srednjem veku najbrž niso bile privilegij Evropejcev. Pa itak, saj se tudi še danes kakšna najde. Neozdravljiva. Še par deset let počakajte, da vse bakterije imuniziramo. Kaj bo šele takrat veselo.

   Vaše življenje, dragi moj Janko, se od življenja srednjeveškega Evropejca razlikuje precej manj, kot si vi mislite. Takole na prvi pogled mogoče celo edino v tem, da si vi lahko zjutraj, za razliko od vašega prednika, na kahli preberete dnevni časopis. V zadnjem letu, če imate notesnik na kolenih, pa lahko napišete še post na Časnik.

   Ampak, a so za to Kitajci izumili tisk?

   • Mogoče bi kazalo JANKA poučiti, da se je v srednjem veku plačevalo desetino, danes pa devet desetin.

 9. Res čudno. Celo tisočletje naj bi bila Evropa zaostala za drugimi, pa se je po 15. stoletju, ko ni bila čisto nič manj krščanska iz zaostale, prelevila v najbolj razvito okolje. ZDA so pa itak produkt Evrope.

  Sklep je neizogiben. Krščanstvo je najbolj zasluženo za napredek Evrope in ZDA, saj v obdobju najhitrejših rasti, ljudje niso bili nič manj verni kot prej.

 10. “V veliki telovadnici smo pripravili 750 sedežev – komaj nekaj jih je ostalo nezasedenih”. …. a tolko???

  spoštovani gospod Strgar, samo 750 sedežev ste pripravili??? in sedaj na naslednjih volitvah upate na zmago? Poglejte, na prvih slovenskih volitvah je krščanska stranka zmagala z večino, potem pa nikoli več, to se je treba zamisliti gospod Strgar. Prav ponosen sem bil na tak rezultat, (naj omenim, da imam vse zakramente, da ne boste mislili, da sem ta rdeč), sam pri sebi sem rekel, pa smo jih, toda iz volitev v volitve, je ta procent padal in danes je NSi pred pragom parlamenta, ZAKAJ?
  Jaz imam čisto preprosto računico g, Strgar, če pogledate v SLO stat. stran, je v naši prelepi deželici cca 3000 cerkva, volitve so vedno ob nedeljah, takrat so tudi maše, ena ob 6:00, druga ob 8:00 in tretja ob 10:00; pri vsaki maši in v vsaki cerkvi je cca 100 vernikov ….IN VSI TI VERNIKI “NAJ MORAJO” NA VILOTVAH OBKROŽITI KRŠČANSKO STRANKO, (po kmečki logiki je to samoumevno) gospod Strgar, sami izračunajte kakšen bo izkupiček, upam da ste toliko vešči v računstvu, ker tukaj ni nobene višje matematike.
  O tem mojem razmišljanju, bi se morali vi udeleženci pogovarjati na Zboru kristjanov na Otočcu, dne 17. septembra 2011,
  s spoštovanjem g. Strgar
  Gorenc
  p.s. ampak ta Krščanska stranke na ne bo klerikalna

 11. @Ančka,vaša trditev, da je kraščanstvo najbolj zaslužno za napredek Evrope in Zda ima trhle noge.Kot vsaka stvar ima tudi krščanstvo začetek, višek in padec. Le-to pa z razvojem družb nima prav veliko veze.Da je dosegla Evropa velik ekonomski vzpon je zasluga predvsem bele rase( vojaško opremljene), ki je nemilostno pobila prebivalce ostalih kontinentov in na tej osnovi prišla do nesorazmernega bogatstva.Prav posebej pri temu izstopa Zda,koder so belci (Francozi in Angleži) pobili prvotno prebivalstvo in si uzurpirali ozemlje in ostale dobrine. Skozi to se je tam tudi ustvarila družba, ki nima tradicije in ni zavezana nikakršnim normam tradicije, oziroma filozofije (modrosti).Po drugi vojni je Evropa sledila Ameriki namesto bi bilo obratno. In kot poznate je božja kazen neizogibna in le-ta prihaja tako nad Zda kot tudi Evropo. Najprej kot degeneracija,izguba ekonomskih pozicij, pozneje pa še kaj.
  Medtem, ko pri aziatih, ki so sledilci hinduizma ali budizma velja mnogo več priučenih naravnih norm ( velja za preprost narod, elite so kot povsod tudi tu izjema).Pri ljudeh azijskega porekla, ki so katoliki,le-ti zadržki često ne delujejo. (konkretno Philippini).
  Bela rasa, ali nosilci katoliške religije so po svetu raztrosili vero pa tudi materializem, oziroma je bila često vera le podlaga za materialno izkoriščanje in potrošništvo. Materializem kot najbolj izstopajoča oblika razvite družbe je ravno posledica bele rase in katoliških nosilcev.
  Seveda pa s tem ne trdim, da religija ni potrebna, oziroma sem zagovornik osveščene religije.

  • martinekkeber: ANČKA ima kar prav! Prav krščanstvo ima zasluge, da je Evropa taka kot danes je! Kajti potrebno bo poznati zgodovino, dragi moj mojster martinekkeber, v grabnu, kosti levo, rit pa desno!
   Treba bo analizirati razpad Rimskega cesarstva, vdore Obrov, Turkov, Hunov, Mongolov!!!!!! In brez krščanstva bi ne bilo Evro držav in vere, opore, da smo to prestali!!!
   In vaša trditev, da je krščanstvo pobilo cel kup prebivalcev ostalih kontinentov je bolana! Bili so drugi časi, dragi mok kebermartinek!
   Neusmiljeni, kdo bo koga! Nič ne razumete, ne zgodovine, ne filozofije!
   Pa pustite vaše hindujske prednike v Indiji, hinduizem ni vera!!!!!
   ENO IN ISTO, PRED LETOM DNI; IN DANES! Brez vam ljube srbščine pa tudi ne znate povedati nič!

   • G. Petrovc, Očitno vam je materija neznana, oz nerazumljiva, zato vam bom poizkušal pomagati . Ali je V. da Gama (vzhod) in C.Columb (zahod) imel za glavno nalogo širitev katoliške vere.Ne, Columba je poslal na pot Ferdinand Aragonski in Isabellla Castillska, da bi kaj pridobila.Isto Portugalec Manuel, ki je poslal da Gamo.Torej gnal jih je opohlep in požrešnost, kot belo raso še danes goni pohlep in priposestvovanje. In kot sem navedel, božja kazen je plačilo. Religija je bila le kritje za nizkotne nagibe kot razloge. In ali se je bela rasa v stoletjih kaj spremenila???
    Požrešnost je ena naglavnih grehov!!!
    Jaz vam ne bom stregel s priporočilom kam rit in kam kosti.Le svetujem, da občasno vključite tudi del možganov, ki ni striktno namenjen politiki.

 12. G. Petrovc vaše pomanjkljivo poznavanje materije, vam ne daje pravice, da svojo omejenost trosite po blogih.
  Hinduizem ni vera,pač pa…. ali je to kaj za pojest? Naj vas dharme obsvetijo in vam dajo sposobnost razmišljanja, da ne bi redno napadali sokomentatorjev na blogih le z namenom, da bi bili glavni.
  Ali ste prepričani, da se vam “out” ne more ponoviti??

 13. MartinKeber=ROGERG: sedaj pa ste šli korak predaleč, CIGO! Pokradli svojega direktorja, pokradli še kaj, saj veste, kar se sveti!
  Vi ste zreli za OUT! OUT iz Slovenije!
  Kajti vi ste pisali, da je vse Slovence treba pobiti!! In če bi si to dovolil kak CIGAN v Rusiji, bi bil takoj deportiran!
  Hinduizem je FILOZOFIJA! Sem upal, da boste sami to dopolnili, pa ste bedak in ste padli v nastavljeno luknjo, ne prvič!
  In sedaj mi boste, vi, ki obožujete nam tujerodno raso, solili tu pamet!
  TO, KDO SE PO VSEJ SILI HOČE ZA GLAVNEGA PA JE VAŠA AMBICIJA, bolestna in za to ste brez prijateljev! Meni očitate nekaj, kar veste, da ni res, JAZ PA VAM LAHKO MIRNO REČEM, na udba net ste pod številko, poglejte, pa ne tisto, kot jaz, jaz sem med 016000 do 017000, VI PA STE MED TISTIMI; KI SO bolj kooperativni!
  Pri tem pa ste tudi na “peder.net”!
  Nek cigo pa res nima manir, da se spravi na Juda!

  • Ja Gospod Jud,ne vem o čemu vse govorite, vendar vaša reakcija je ilustracija vas samega.
   Hinduizem pa ni filozofija, pač pa religija in to najstarejša od poznanih. V svoji bolestni glavi ste zamenjali-filozofija je budizem.
   In umirite se !

   • Martinkeber says:

    09. 10. 2011 at 09:26

    Gospod Petrovc, kot izhaja iz podatkov, ste bili vnet sodelavec UDBe, bili ste prijatelj M.Potrča, ste prijatelj in sogovornik Dušana Kumra in kot izhaja iz internetnih arhivov VEST.Si ste poleg ostalih abotnosti vztrajno prepričevali sokomentatorje o primernosti J.Zemljariča za slovenskega premierja.
    Po vaših zasebnih zadevah se doslej (še) nismo poglabljali, začetni indici pa govorijo, da bi bilo kaj primernega za rumeni tisk tudi tam.

 14. BARABA-martin keber: POJASNI, SI PISAL ALI NISI PISAL, DA JE VSE SLOVENCE TREBA POBITI! hOČEŠ, DA TI SKOPIRAM TISTO TVOJE PISANJE!
  Pa ne zate, za druge, da vidijo s kom imajo opravka, kdo se skriva pod drugim imenom na teh straneh, pa tudi na “časnik.si”!

  • Sicer se z vami g.Petrovc, Jud ( Žid ali Izraelec) po delovanju, nimam namena prepirati , vendar če me nečesa obtožujete, prosim, da se pred publiko izkažete z dokazi.Torej kje sem pisal o potrebi pobojev nacije??
   V kolikor tega ne boste dokazali,sledi sodni pregon.
   Ali ste tudi vi še eden levih Zgag, ki vsenaokrog obtožujejo, ko pa je treba postreči z dokazi, pa se podmuklo skrijejo.
   Torej z dokazi na dan!!!!

   • Martin Keber: o tem ste pisali na spletu z imenom “VESTI.SI”, kot ROGERG!
    Takole nekje 9 mesecev nazaj! Vi kar na sodišče, jaz imam to še shranjeno!
    Pa tudi mnenja sokomentarjev!

    • Gospod Petrovc, kot izhaja iz podatkov, ste bili vnet sodelavec UDBe, bili ste prijatelj M.Potrča, ste prijatelj in sogovornik Dušana Kumra in kot izhaja iz internetnih arhivov VEST.Si ste poleg ostalih abotnosti vztrajno prepričevali sokomentatorje o primernosti J.Zemljariča za slovenskega premierja.
     Po vaših zasebnih zadevah se doslej (še) nismo poglabljali, začetni indici pa govorijo, da bi bilo kaj primernega za rumeni tisk tudi tam.

     • MALO ZA ŠALO…: in se je izdatno nakakal in odšel-ušel na zdravljenje! Sedaj bo pa nekaj dni, predvidoma, mir!
      To pa je vredno, tudi neuravnovešenega Frenka Herberta in njegovega cikla ZF (Arakis, Maud Dib, Prerok, Mesija, Otroci Arakisa I in II)
      Kaj vse bom še izvedel o sebi!
      Morda bi, cigan, dodal še:
      -da je Petrovc križal Spartaka,
      -da je Petrovc izdajalsko, sodeloval, pri kazanju poti Hanibalu čez Alpe,
      da je Petrovc iztrebil cele nacije, s križem in mečem, v Ameriki,
      etc!
      – da je Petrovc kriv, ker na pismeno prošnjo nekega Rog…. ali Mart.. Keb… ali Petr…Klep…. za sodelovanje s KGB niso niti obravnavali ali mu celo odgovorili!
      ……MALO ZARES…..:
      1. Kot izhaja iz podatkov je bil Petrovc NADZOROVANA OSEBA udbe! Vodil se je pod številko (016000 do 017000!!) Vir: udba.net!
      Kot nacionalist in sumljiv proti komunist! Toda o tem sem že pisal in se mi ne da več!!!! Briga me, kaj si mislite, vsi skupaj, tako ne poznate, na desni, v SDS, kaj pomeni beseda “komerat”!
      Višek laži pa je, da sem bil “vnet sodelavec udbe”!
      2. Kot izhaja iz komentarjev na “vest.si”, sem pisal:
      2.1 Da je gospod Zemljarič izjemno sposoben gospodarstvenik in da ga cenim, da cenim njegov prodoren um, kljub letom, na področju gospodarstva in da bi moral biti ali minister za gospodarstvo ali “modrec” v novi vladi in da si samo želim, da bi ohranil vitalnost kot jo ima on!
      In pri tem vztrajam! Nimamo mnogo, kar nas je starih oslov, ljudi, ki se spoznajo na gospodarske družbe od ustanovitve, do delovanja in do izvedbe sistemskih projektov. In gospod Zemljarič tak je in ga cenim in pika! Nikoli pa nisem pisal, da bi bil predsednik države ali vlade! To pa je laž!
      2.2 O gospodu Dušanu Kumru sem pisal, da je oče več kot treh otrok, vzgleden oče in mož, da je prijeten sogovornik, širok in nezamerljiv. Da ni ujedljiv in primitiven.
      Da pa je nesposoben politični strateg! To in nič več in pika!
      2.3 O gospodu Potrču, pa sem pisal vse kaj drugega, kot navajaš! Pa ne bi ponavljal! To vsi, ki so sodelovali, vedo! In žalostno je, da se branim sedaj sam, ko pa je bil kdo potreben branjenja, sem bil vedno komeratsko ob strani! Si velja zapomniti! Zgleda, da so manire podpornikov SDS precej bizarne, ko se je potrebno postaviti pošteno za prijatelja!
      ……PA POD RAZNO….: seveda pričakujem še kaj o meni s področja rumenega tiska, bi me veselilo! Ti kar piši!
      …..IN ZA KONEC: lahko je pljuniti, težje je počistiti! In zgleda, da ta ciganska mentaliteta vlada vsevprek v Sloveniji! In nekaj se prime! In za to se mi niti ne da več zanikovati laži, briga me!

      In Žid je po SSKJ zaničljivka! Torej bodite kulturni! In Izraelec in Jud, ni nujno isto!

     • Gospod Petrovc, ni bilo treba celega romana na Časniku.Le dokaz o mojem pisanju glede potrebe po poboju nacije,kot sem vas prosil pred dnevi.
      In ni treba iskati pomoči pri ostalih častnih komentatorjih niti na Časnik.Si niti na Politikis.Si ; vi samo predložite dokaze za svoje trditve. Sicer boste definitivno padli skupaj z Zgago Blažem v skupino zgag, ki obtožuje, da so nezanega dne na neznanem mestu bla bla bla….. itd.

 15. MartinKeber, moja trditev je na trdnih temeljih, ti pa ponavljaš laži, ki jih predvsem razni levičarji trosijo o beli rasi.

  Kako pa ti misliš, da je Evropi uspelo kolonizirati praktično cel svet v tistem času? Ker je bila že pred tem tako superiorno razvita nad ostalimi.

  In ni res, da so prvotno prebivalstvo pobili. Nikjer ni bilo tega. Domorodne Američane so pobile bolezni, na katere niso bili odporni. Od njih smo pa v Evropo dobili sifilis.

  Krščanstvo je zasluženo za razvoj kapitalizma, svobode in napredka.

  • Ančka: brez krščanstva, bi Slovenci izginili, kot so izginili Obri!
   Krščanstvo nas je ubranilo pred Turki!
   In Krščanstvo je bilo temelj, kot vi pravilno pišete, za razvoj vseh sodobnih oblik življenja, tehničnih in literarnih vrednot!

 16. Jaz sem slučajno vklopil Vroči stol na Info tv in župan Popovič bo baje dal za mašo, samo da NSI ne pride v parlament.

  • RX170, ki živi med samimi kristjani,, najbrž ve, da darovanje maše ne zaleže, če ni bila plačana za dober namen.

 17. HINDUIZEM: je to vera ali filozofija? Tu so mnenja lahko različna! Literatura navaja oboje!
  Moje mnenje je, da so vere pač tiste, ki imajo Boga, v tem so si tako Muslimanska, kot Krščanska enake in verovanja, ki temeljijo na resnicah, nalogah življenja ali zakonih, te so bližje filozofiji!
  Toda tu, kot pravim, ni jasnih meja!
  Hindujci imenujejo hinduizem “vedsko” vero! Večni zakon, Sanatan Dharma. Večni zakon, ki vlada vesolju in človeku!Govori o štirih nalogah življenja. Resnici, ki je ena in edina, čaščenju “murtiji in mantre” Toliko, po moji oceni, ki pa ni nujno pravilna, gre za filozofijo!
  Vsekakor pa Judje svoje stare zabveze niso temeljili na hinduizmu!

 18. PA ŠE TOLE: filozofija “vesoljnega jaza” je v glavnem skoncentrirana, preko 95% na Indijski podcelini! In tako lahko vidimo nazorno, kam pelje ta filozofija STATIČNOSTI! Dandanes so Indijci definitivno najbolj umazano in zahrbtno ljudstvo na svetu! Toda tudi najboljši programerji!
  In tako kot so panslovani krdeloma za Germanskim plemenom prišli do Donave, so današnji Romuni=cigani prišli za Hanibalom, ki je pred tem vojskoval v Indiji in jo podjarmil, prvič, tudi v Evropo!
  In ohranili svoje lastnosti! Visoke ideale filozofiranja in dosti bolj pritlehno realnost!
  Vera je nekaj povsem drugega! Temelj ver sodobnosti so postavili Judje! Da pa so črpali iz raznih virov (vesoljni potop,…) območja med Azijo in Indijo, Kitajsko, pa je posledica, da so tam živela čisto druga, BELA ljudstva, tako rokodelsko, kot družbeno razvita, SKIFI, GERMANI, VENETI, ki so izginila!

  • Bebo, kaj pa je zavržena semitska religija kot je krščanstvo dobrega prinesla indoevropskim narodom? Bore malo, bistveno več slabega!

   • Janko, tebe moti le to, da ne podpira tvoje zločinske komunajzerske ideologije.

    Krščanstvo je prineslo večino dobrega.

 19. Janko: čitati so te očitno naučili, za silo, tudi pisati, za silo!
  No, razumeti, imeti pamet, to pa se ne da naučiti in tako pišeš kao što misliš! Kdo pa po tvoje so indoevropski narodi?
  In kaj jim je slabega prineslo krščanstvop?
  In sploh veš, kdo so semiti?
  Sračje gnezdo od pameti!
  Mimogrede, za olajšanje življenja, lažje bivanje, katera veroizpoved je doprinesla 99% izumov in izboljšav! Kdo pomaga Afriki in kdo Kitajski, pred lakoto!
  In kdo vzdržuje mir.

 20. Spoštovani admin: mislim, da ni pravičen ukrep, da “janka” eliminirate!
  Verjamite nam, mi, komentatorji, ga lahko sami premagamo, v poštenem besednem boju.

 21. Na fakulteti sem zmetal iz IO Študentske organizacije komplet komunistične študente!
  In zagovarjal Kavčiča!
  In rekel sem NE človeku, ki mu v YU nihče ni upal v Beogradu!!!!!
  In napisal sem v Delu pamflet čez Dolanca in Popita, da se je zabavala cela Slovenija!
  In krstil v farni cerkvici oba otroka, kjub izrecnem opozorilu in izjavil človeku, ki me je klical na pogovor: “Jebite se z vašo partijo, 700 let se je moja rodbina krstila in se bo naslednjih 700 let!”
  In dosegel, da so iz gledališča risank za otroke umaknili srbšino, v Ljubljani!
  Pa me bo tu pljuval nek lažnjivec, ki pa to vse ve, kar je žalostno!

 22. Do krščanstva pričakujem več prizanesljivosti.

  Zaradi krščanstva smo Slovenci stali in obstali.

  Ko v Sloveniji ne bo več nobenega kristjana, tudi Slovenije ne bo.

 23. Ključna napaka krščanstva je, da smo sami sebi vcepili občutek krivde, ker nismo idealni – oziroma nismo nikoli dovolj dobri, požrtvovalni, dobrodelni itd…

  Posledično nam lažje očitajo “grehe” izpred stoletij. Čeprav takrat nihče ni bil kaj dosti boljši.

  Muslimani so tukaj dosti boljši. Grehov nimajo nič manj kot kristjani, se pa znajo pohvaliti, kaj so dobrega prinesli, ohranili, ko so osvajali/kolonizirali druge države.

Comments are closed.