Slovo s tega sveta po ljubljansko

34

Zahodna družba že stoletja spoštljivo ravna s pokojniki. Umivanje, pripravljanje mrtvaškega odra, kropljenje, bedenje, petje priložnostnih ljudskih pesmi, molitve – vse to je izraz spoštovanja pokojnika in vere v posmrtno življenje ter sočutja do svojcev. Neposrednega stika s pokojniki imamo v današnjem času vse manj, ker so opravila svojcev in sosedov, ki so nekoč imela do neke mere obredni značaj, prenesena na pooblaščena pogrebna podjetja. Zadnje slovo – začetek pogreba že dolgo ni več na pokojnikovem domu ampak v mrliških vežicah. Tam v vežicah jih kropimo, tam molimo za njihov mir in pokoj, tam se poslavljamo od mrtvih teles, tam ob žarah razmišljamo, da so (smo) prah in tam izrekamo sožalje ter sočutne besede najbližjim sorodnikom pokojnih, tam tudi opravljamo in obrekujemo.

V kakšnih prostorih se poslavljamo od naših pokojnih in kako izgledajo mrliške vežice? Ko me pot zanese na deželo ali na pogreb ali na izlet, ugotavljam, da so pri večini pokopališč skrbno urejene mrliške vežice. Ponekod v vaškem okolju z razkošno arhitekturo vežic morda celo pretiravajo. V Ljubljani imamo svetovno znane Plečnikove Žale. Bogu hvala, da se je končalo sorazmerno kratko vandalsko obdobje, ki so ga bile v zrelem komunizmu deležne Plečnikove mrliške vežice. Te sedaj, zopet služijo svojemu namenu in lajšajo slovo ter hvalijo mojstra. Kako pa je kaj na drugih ljubljanskih pokopališčih, ki jih prav tako upravlja Javno podjetje Žale? Stanje je porazno, čas se je ustavil, mrliške vežice so ostale takšne kakršne so uporabljali v primestnih farah in podružnicah za pokojne reveže in brezdomce, ki na parah niso ležali doma, ker pač niso imeli svojega doma.

Moj zapis naj bi bil tudi javno pismo mestnim oblastem in županu »najlepšega mesta«. Nisem si natančno ogledal vseh manjših pokopališč in pripadajočih mrliških vežic v Ljubljani, vendar je dovolj že to, kar sem videl v Štepanji vasi in na Viču. Na štepanjskem pokopališču je skrbno obnovljena rumena hišica, ki bi bila po velikosti lahko tudi vrtnarjeva lopa. Tesno ob njej je novogotska grobnica, zaradi katere vežica ždi še bolj majhna in nebogljena. Na pročelju vežice je pritrjena tablica z opozorilom, naj pogrebci pazijo, da z glavo ne zadenejo ob nizek podboj. Hvala mestnim oblastem za to skrb!

Na Viču pa človek dobi vtis, da je na pokopališču po pomoti postavljena zanikrna železniška postaja ozkotirne železnice iz osrčja Balkana. Na pročelju vežice je pritrjen izvesek za defibrilator. Naj mi bo dovoljen črni humor, ko rečem, da mrtvi aparature verjetno ne rabijo. Živi pa bi jo lahko našli, četudi izvesek ne bi bil neposredno ob vhodu v vežico. Tudi gneča pred »imenitnima« zgradbama in postajanje pogrebcev na bližnjih grobovih nikomur ne more biti v čast.

Le kdo si je izmislil poletne uniforme pogrebnih uslužbencev? Zbogom zdrava pamet in občutek za spodobnost in spoštljivost do pokojnikov in pogrebcev. Srajce s kratkimi rokavi so neprimerne, pa četudi je neznosna poletna vročina in sopara. Bele rokavice problema uniforme ne rešujejo, ampak dodatno zapletajo in pripeljejo do absurda. Bele rokavice, bolj ali manj kosmate šape, visoko nad komolcema pa kratki rokavi – to je lik za maškerado in ne za pogreb!

Ljubljanskemu Javnemu podjetju Žale kot tudi drugim pogrebnim podjetjem po Sloveniji bi rad postavil (morda čudno) vprašanje. Kdo, kdaj in od kod je v naše kraje privlekel navado, da pod zeleno plastično pregrinjalo poskrijete sleherno grudico prsti. Je slovo kaj manj boleče, če pokojnika na oni svet zrinete skozi zeleno plastično luknjo. Problematičen ni samo material pregrinjala ampak še kako tudi njegova barva. Zeleno barvo pri pogrebih namreč uporabljajo v neki drugi kulturi. V krščanskem (katoliškem) izročilu poznamo črno in po 2. vatikanskem koncilu tudi vijolično barvo. Res je, da se časi in navade spreminjajo, vendar se z zeleno plastiko se ne moremo slepiti, češ da ne veljajo več besede iz katoliškega obrednika: »Iz prsti si ga naredil…« ali pa »Vzemi zemlja kar je tvojega…«

34 KOMENTARJI

 1. Kardinal Rode: “Čisti ateizem je, ko posmrtne ostanke vržemo v kante za smeti.” In mi smo že skoraj v čistem ateizmu. Le nekaj nedeljnikov in nekaj muslimanov stoji proti ateistični večini.

  • Hja, če se po tolikih razpravah spet zatekamo k moralnim stereotipom, potem pač moram pripomnit: bo pa manj otrok zlorabljenih! 😉

   • Dare , potem takem , bi morali zapreti tudi kakšno šolo , ali športni klub kjer se privajajo šolski in predšolski otroci športu oziroma dejavnostim , ki krepijo telo in duha ! Mogoče celo kakšno gledališče ? !

    Andrej Briški

   • Kaj ko bi se držali teme? In morala ni stereotip. Brez morale je človek žival.
    Glede zlorabe pa vsak odgovarja za svoja dejanja. Najprej pred civilnim sodiščem in potem še pred Bogom. In za vernega je tista druga mnogo usodnejša. Veljajo pa za vse enako.

    • Ja, ampak verni ljudje niso nič bolj moralni od nevernih. To je stereotip, posploševanje, proti kateremu protestiram.

     Sicer pa božje zapovedi niso nek moralni višek. Razen onih puhlic o spoštovanju boga, se vsega zavedajo tudi živali.

     Žival ve, da je slabo sosedu speljati samico, mu vzeti hrano ali pa ga pokončati itd.

     Tako, da se počasi nehajte trkati po prsih, pa mogoče res preberite še kak Rodetov ali pa morda Štumpfov govor.

 2. Križ je simbol civilizacije, rdeča zvezda pa je simbol uničevanja civilizacije. Saj vsi vemo, o kateri zvezdi je govora, kajne?

  In kaj je krščanstvo prineslo dobrega, ko se je pojavilo v rimskem cesarstvu? Mnogo pozitivnega, mnogo pozitivnega… Križ je zmagal, ker:

  – je duhovna kriza Rima sama storila, da se kaj drugega kot zmaga križa ni moglo zgoditi; po Innocentiju je Rim enostavno „zorel“ za sprejem Kristusa;

  – je krščanstvo s seboj prinašalo racionalno teologijo; ko so rimski intelektualci v 3. stol. začeli brati dela krščanskih apologetov, so v racionalnem monoteizmu, ki je za povrh znal uporabiti grške filozofe, uvideli izhod iz politeističnega in sinkretističnega kaosa ter nekakšno „rešitev“ za um;

  – je krščanstvo ljudi odreševalo intimnega in močnega strahu pred demoni;

  – je krščanstvo, čeprav nelegalno in pollegalno, delovalo povezujoče in državotvorno; formula „dober kristjan = dober državljan“ je vzbuja zaupanje širše skupnosti;

  – se je po krščanski etiki krščanski suženj lahko poročil s krščansko svobodno žensko; ker so krščanski sužnji v svoji matični verski skupnosti bili „bratje“ s svobodnimi in so lahko dostopali do verskih služb; ker je nek bivši suženj postal celo papež – papež Kalist (+222);

  – so krščanske ženske bile versko in socialno agilne, v nekaterih ozirih svobodnejše od poganskih, s strani cerkvene strukture pa bolj zaščitene pred morebitnim moževim nasiljem;

  – je verska struktura krščanstva temeljila na družini, na ecclesia domestica, in se organizacijsko in miselno zgledovala po družini (krščanstvo prvih stoletij namreč ni imelo strukture in miselnosti tempeljske religije, misteričnega kulta, državne religije);

  – je cerkvena struktura v mestu Rim okrog l. 250 materialno skrbela za približno 1500 sirot in vdov; k temu je treba prišteti še vsakdanja dobra dela posameznih kristjanov;

  – krščanstvo enostavno ni imelo sebi primernega duhovnega nasprotnika; Biamonte, ki se razpiše o odnosu krščanstva in mitraizma, zatrjuje, da tudi (misterični in elitistični) Mitra nikoli ni bil resen tekmec Kristusu; če je mitraizem bil tako velika konkurenca krščanstvu, kot še je danes pogosto slišati, zakaj se potem noben antični krščanski pisec z mitraizmom ne ukvarja?

  Povzeto po blogu p. Cestnika http://branenacesti.blogspot.si/2017/06/rim-ad-250-zmaga-kriza.html in r. Žiga Turka, rednega profesorja na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, ki ga pater omenja.

  • Križ je tudi simbol pozivanja k sodelovanju s Hitlerjem. Preganjanja Trubarja. Sedenja na glavah našega kmeta skupaj s fevdalci. Sežiganja slovenskih knjig. Trpljenja naših mater samohranilk in pankrtov.

   To znamenje mora biti za vsakega domoljuba žaljivo! Se strinjate?

   • Tudi rdeča zvezda je sodelovala s Hitlerjem …

    Škof Hren je rešil Trubarjeve knjige, ki so jih morali po ukazu z Dunaja sežgati, saj je Trubar kršil pomembno načelo miru v Evropi …

    Kaj je šele rdeča zvezda delala s slovenskimi kmeti …

    Samohranilke? E tu ste me pa našli. Če odštejem književne vire, ki smo jih morali po ukazu rdeče zvezde znati, ne vem ničesar … le o Petru Pavlu Glavarju, slovenskemu rimskokatoliškemu duhovniku, gospodarstveniku in mecenu vem, da je bil nezakonski sin komendatorja barona Petra Jakoba Testaferrate z Malte.

   • Neumnost je res neskončna.

    Križ imajo v zastavi Velika Britanija, skandinavske države, Gruzija itd. Kot je znano, Velika Britanija ni nič pozivala k sodelovanju s Hitlerjem. Križ seveda nima nobene zveze s Hitlerjem. Kolikor vem, so slovenski protirevolucionarji na kapah nosili slovensko zastavo in ne križa.

    Križ pomeni stik horizontalnega, tj. vsega zemeljskega in navpičnega, tj. povezave zemeljskega z višjimi sferami.

    Dokazano je, da rdeča zvezda ni samo pozivala k sodelovanju s Hitlerjem, temveč je z njim tvorno tudi sodelovala. Hitler je skupaj z rdečo zvezdo zanetil 2. svetovno vojno. Družno sta si razdelila okupirana ozemlja in tesno sodelovala in se podpirala, dokler Hitler ni prekršil prijateljskega dogovora in napadel nosilce simbola rdeče zvezde.

    • Jooooj, do smrti boste recitirali tri argumente, ki ste jih slišali od štirih zgodovinarjev, ki očitno ne berejo preveč dobro tujih jezikov, pa potem vse življenje 5 virov preobračajo.

     Take sporazume je imela Nemčija s pol Evrope.

     Tudi Velika Britanija in Francija sta 30. septembra ’38 s Hitlerjem podpisala Munchenski sporazum. Ki je nekaj točno takega.

     Ampak, pomembno je, da so vse te države – vključno s SZ – takoj, ko je Nemčija pokazala agresijo, od teh sporazumov odstopile.

     So pa nekateri biseri še 20. aprila 1945 prisegali Hitlerju, to pa je dosežek, ja. Pa če se ne motim, jih tule zagovarjate? 🙂

     • Oh, ja. Neville Chamberlain je s tem mahajočim “papirjem” odobril razkosanje in zasedbo Češkoslovaške.

      To pa malo prevaga par vagonov žita, a?

      Jao! 🙂

     • Ampak, no, dajmo še malo razpravljat o tistih, ki so se dali “duhovnim vodjem” slepiti do bridkega konca vojne in so kot lemingi sledili Hilerju v prepad.

      To je tisti resnični dosežek za Darwinovo nagrado.

      Čeprav so kar neumni, tako zelo pa celo Sovjeti in Britanci niso. Celo Italijani so dve leti prej zamenjali klub.:)

     • Tovariš Dare,
      vi sedaj verjetno govorite o Slovencih, ki še sedaj sledijo Stalinovi rdeči zvezdi pa čeprav je bil Stalin večji hudič kot Hitler?

     • Dare, kdo je okupiral Poljsko? Hitler in Stalin! Kdo je Hitlerju čestital za osvojitev Pariza? Stalin! Kdo je med vojno Hitlerja oskrboval s surovinami? Stalin! Kdo je po dogovoru s Hitlerjem okupiral Litvo, Latvijo, Estonijo in Finsko? Stalin!

      Dare, zgodovina ni komunistični propagandni pamflet. Zgodovina kot znanost temelji na dokazljivih dejstvih.

     • Saj to ti pravim. Ti vzameš en izsek zgodovine, ki ti pride prav in ga trobiš.

      Hitler je pohod začel ’38 s pripojitvijo Sudetov. To mu je odobrila mednarodna skupnost. Poljska je brž pristavila piskrček in si odkrhnila vzhod Češke.

      Hočem reči, ni lih veliko nedolžnih v tem obdobju. Vsi so se Nemčije bali, vsi so imeli kolonije in vsi so vedeli, da ji bo nekaj treba dati.

      Kar se pa pošiljanja materiala tiče, zavezniki so bili po Normandiji leta ’44 začudeni, da se tudi nasprotniki vozijo naokoli v Oplovih in GM-ovih vozilih.

      Pred leti se je med kongresnim zaslišanjem ugotovilo, da sta obe tovarni delali s polno paro za Nemčijo že takrat, ko jih je Roosevelt še zaman prosil, naj proizvodnjo namenita domači vojski. Link? Evo:

      http://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/daily/nov98/nazicars30.htm

      Še vedno pa nihče od teh ne poseka naših mojstrov geopolitike, ki so s Hitlerjem navdušeno sodelovali do samega konca. In smo enega njih z vsemi častmi pred leti pokopali v stolnici.

     • Tisti, ki jih vi navajate, da so tudi sodelovali z okupatorjem, so se borili izključno priti revolucionarnemu terorju. Medtem ko so se tisti, ki jih sam navajam, borili proti meščanskemu liberalizmu in skladno z marxovo doktrino tudi proti judom, romom idr. manj vrednim rasam, predvsem pa jim je šlo za nasilen prevzem oblasti. Negativne posledice revolucionarnega terorja še sedaj občutimo.

      Mimogrede, resnični antifašisti so bili Benedetto Croce, Thomas Mann, Otto Klepper, Konrad Adenauer ipd. Ti so se borili proti fašistični in nacional socialistični ideologiji. Medtem ko so jo komunisti pozdravljali, saj so se fašisti, nacional socialisti in komunisti skupno borili proti istemu sovražniku, meščanskemu liberalizmu.

      Ja Dare, treba je videti celoto in kontekst dogajanj, ne samo to kar bi radi videli.

     • Še enkrat Tine, tako sodelovanje je bilo do operacije Barbarossa. Trajalo je poldrugo leto, od junija 1939 do septembra 1941. Američani so sodelovanje z naciji vlekli še dlje.

      Medtem, ko so slovenski kolaboranti recimo veselo trpali Jude in sonarodnjake v taborišča vse do osvoboditve. Borisa Pahorja so recimo domobranci aretirali 1944 in ga predali Gestapu.

      Skratka, na začetku so vsi sodelovali z naciji, važno pa je – upam, da zdaj razumete tudi na bolj poceni sedežih -kdaj si kot država odprl oči in se priključil zaveznikom.

      In tule smo Slovenci izpadli precej retardirano. In danes se nekateri še kitijo s tem.

     • Ne laži Dare. Hitler in Stalin sta podpisala dokument o prijateljstvu, s katerim sta skupaj napadla Poljsko in baltske države.

      Tako, da ne laži. Niso vse države imele enakih pogodb kot SZ in Nemčija.

     • Dare, ti iz konteksta vzameš izsek, ki ti paše in ves čas tuliš – komunistične laži.

      Medtem, ko so domobranci ugotovili, da je komunizem večje zlo – kar se je izkazalo za res.

      So komunisti enostavno na začetku vojne naciste imeli za svoje partnerje.

 3. Žiga Turk in Branko Cestnik sta te dni objavila dva povezana članka, res odlična članka, ki so posebej dotikata simbola križa in pomena krščanstva za civlizacijo, ki ji pripadamo.

  Škoda, da tokrat Časnik ni povzel njunih člankov ( glede na to, da jih je v preteklosti pogosto povzemal). Enega ob drugem lahko članka najdemo na portalu domovina.je.

Comments are closed.