Slovo lepotice

0

V sredo, 23. marca, se je od nas poslovila Liz Taylor. V 80. letu starosti ji je zatajilo srce. Svet je izgubil eno zadnjih filmskih ikon. Vzdevek najlepše in ene največjih igralk vseh časov jo je spremljal velik del življenja in naredil iz nje neprekosljiv mit, igralko »večjo od življenja«, katere talent, moč izvedbe in stas, presegajo okvirje filmskega platna.

Elizabeth Rosemund Taylor se je rodila 27. februarja 1932 v Londonu, kot drugi otrok Francisu Lennu Taylorju in Sari Violi Warmbradt. Njeni starši so bili Američani, izvorno iz Arkansas Citya. Oče je bil trgovec z umetninami, mama pa nerealizirana igralka, ki je svoje ambicije prenesla na svojo hčer, saj se je odločila, da bo njena lepotica zasijala na filmskem platnu in osvojila svet.

Ljubek obraz »vijoličnih« oči

Elizabeth Taylor je za mnoge svoj čas veljala za najlepšo hollywoodsko igralko. Bila je temnolasa, pravilnega obraza in vpadljivih »vijoličnih« oči. Bila je prelepa, velikodušna, ki se je znala razdajati. Bila je ogenj, njeno telo je bilo čudežno, je z navdušenjem 19-letno Liz opisal Richard Burton, za katerega je bila ljubezen njegovega življenja. Lizina lepota, močna osebnost in karizma je pustila trajen pečat v zgodovini filma ali nasploh.

Bogata filmska bera

Liz je svoj prvi film »Rodi se vsako minuto« posnela že kot 10 letna deklica, vendar so jo posebej opazili v filmu iz leta 1943 »Lessie se vrača domov«, ki ji je prinesel tudi pogodbo z MGM. Na pot velike slave je zakorakala v začetku 50-ih let z vlogo v filmu Georga Stevensa »Mesto pod soncem«. Leta 1956 je z legendarnim Jamesom Deanom posnela film Velikan. Dve leti kasneje je posnela s Paulom Newmanom v glavni vlogi hit »Mačka na vroči pločevinasti strehi.« Svoj prvi oskar je prejela za film »Butterfield 8« iz leta 1960. Zatem je sledil odmeven zgodovinski spektakel Kleopatra (1963), za katerega je kot prva igralka presegla s honorarjem sanjsko mejo 1 milijona dolarjev. Svoj drugi oskar je prejela za psihološko dramo »Kdo se boji Virginije Woolf«, iz leta 1966. V svoji dolgi filmski karieri (med letoma 1942 in 2001) je posnela več kot 70 filmov, za katere je prejela okrog 40 nagrad filmske industrije, poleg dveh oskarjev (za katere je bila nominirana 4-krat) še Zlati globus in nagrado Bafta.

Vsi njeni možje

Elizabeth Taylor ni bila v javnosti poznana samo kot očarljiva filmska diva, ki se je prikupila milijonom gledalcev, temveč tudi po svojem burnem zasebnem življenju, kjer je vstopala iz zakona v zakon. Poročila se ja kar 8-krat. Prvič pri 18 letih, s podjetnikom in lastnikom verige hotelov Conrada Nickya Hiltona. Zakon je trajal vsega leto dni. Leta 1952 se je poročila z britanskim igralcem Michaelom Wildingom. V zakonu je ostala 5 let in v tem času povila dva sinova: Michaela in Christopherja. Tretji zakon je okronala z filmskih in gledališkim producentom Michaelom Toddom. V Zakonu jima je bila rojena Elizabeth Frances Todd. Todd je umrl v letalski nesreči, v svojem letalu z imenom »Srečna Liz«, ki je strmoglavilo v New Mexicu. Z njim bi morala leteti tudi Liz Taylor, vendar Todd na to ni pristal, ker je bila prehlajena. Z Eddie Fisherjem, četrtim možem, je bila v zakonu 5 let. Peti mož in hkrati tudi šesti je bil Richard Burton. Svoj čas sta veljala za najslavnejši hollywoodski par. Imela sta hčer Mario. Njuna ljubezen, polna strasti, se je pričela na snemanju Kleopatre, končala pa z obsesivnim ljubosumjem, prepiri in ločitvijo in to dvakrat. Za njiju se je neredko govorilo, da nista mogla biti eden brez drugega, a nista mogla biti tudi skupaj. Iz nekaterih Burtonovih pisem, ki jih je Liz hranila kot nekaj bolj dragocenega od diamantov, je razvidna vsa moč njune velike ljubezni. Sedmič se je Liz poročila z ameriškim republikanskim politikom Johnom Williamom Warnerjem, ki je bil petkrat senator. Ločila sta se koncem leta 1982. Njen zadnji mož, s katerim je bila poročena 5 let (1991-1996), je bil gradbeni delavec Larry Fortensky. Fortensky je leta 1998 pristal v zaporu zaradi napada na mladoletnico. Leto zatem se je resno poškodoval pri padcu po stopnicah.

Borka za življenje

V enem intervjuju iz leta 1992 je Liz izjavila: »Imela sem neverjetno srečo v svojem življenju. Vse sem dobila na pladnju: lepoto, slavo, bogastvo, čast, ljubezen. Redkokdaj sem se morala za kaj boriti. No, to srečo sem plačala s številnimi nesrečami.« Zadnjih 20 let svojega življenja so Liz pestile številne zdravstvene tegobe. Dvakrat je prebolela pljučnico, imela je dva tumorja, številne zlome, zamenjali so ji oba kolka. Dolga leta je kljubovala smrti, vendar se Liz ni borila samo za lastno življenje, temveč tudi za življenja drugih, saj je primaknila vsaj 100 milijonov dolarjev skladu za boj proti AIDS-u.

Zadnja leta se je gibala s pomočjo invalidskega vozička. Bila je izredna ženska, ki je živela hitro, strastno, s humorjem in ljubeznijo. Čeprav je njen odhod velika izguba za vse nas, ki nam je bila blizu, bomo vedno navdihnjeni z njeno nesebično pomočjo, je izjavil njen sin Michael.

Foto: Wikipedia