Slovensko pravosodje nadaljuje prakso »diktature proletariata«

43

grims

V času, ko sem še zahajal na pevske vaje k enemu od ljubljanskih pevskih zborov, mi je starejši kolega pripovedoval anekdoto iz časa, ko je služil vojaški rok v JLA. Reden del vojaščine je bila seveda tudi družbeno-politična vzgoja v duhu marksizma in titoizma, pri čemer je predavatelj lahko tudi izzival poslušalce. Mojega znanca je tako predavatelj vprašal: »Druže XY, je li ima kod nas diktatura proletarijata ili nema?« (Tovariš, ali je pri nas diktatura proletariata ali ne?). Moj znanec je moral kar malo pomisliti, saj je moral biti v tistih časih zelo previden pri pojmih, ki jih je bilo mogoče obrniti na glavo. Zato je diplomatsko odgovoril: »Ne znam, druže kapetane.« (Ne vem, tovariš kapetan.) Oficir je samozavestno odvrnil: »Kako ne znate? Ima kod nas diktatura proletarijata, ima.«* (Kako ne veste? Seveda je pri nas diktatura proletariata.) Moj znanec si je, ko je slišal ta odgovor, sam pri sebi mislil: »Saj itak vem, da je pri nas diktatura, ampak to ti kar sam govori.«

Naj ob tem pojasnim, v čem je bistvo – v tedanjih časih se je bilo zelo nevarno izražati s pojmi, ki so bili dvoumni. Kdor jih je naglas omenjal, so mu jih lahko hitro obrnili v škodo. Vedelo se je namreč, kdo je na oblasti in tudi to, da je treba tiste, ki niso povsem »na liniji«, trše prijeti in jim narediti nevšečnosti takrat, ko bodo najmanj pričakovali. A »diktatura proletariata« se očitno tudi po letu 1990 ni umaknila iz »dežele slovenske«, pač pa je ostala najprej latentno navzoča, da bi dobili vtis, da smo res dobili pravo demokracijo, v kateri imajo vsi državljani in tudi politični makrosubjekti (stranke, organizacije civilne družbe) enake izhodiščne možnosti, dostop do medijev in tako dalje. No, predvsem v zadnjem času se je pokazalo, da temu še daleč ni tako. Slovenija je res formalno demokratična, vendar v sistemsko-vrednostnem smislu še vedno zelo asimetrična država. V naši državi namreč nikoli ni prišlo niti do simbolne obsodbe komunističnega sistema in njegovih zločinov s strani najvišjega zakonodajnega organa, pa tudi storilci teh dejanj niso bili kaznovani za svoja dejanja, prav tako ni bil nikoli razgrajen sistem privilegijev in monopolov. Od tod izhajajoča neenakost se je tako nadaljevala, najprej latentno, v zadnjem času pa vedno bolj odkrito. To pa je bilo omogočeno predvsem zaradi dejstva, da tudi v pravosodju nikoli ni prišlo do resnega preloma.

Če sedanje dogajanje povežemo z zgornjo anekdoto, lahko ugotovimo, da praktično vsako stališče iz opcije, ki jo poznamo kot »desno-sredinsko«, brž naleti na velik val neodobravanja in obsodb. A tudi če bi omenjena politična opcija (stranka, posameznik) izrazila povsem nasprotno stališče, odziv ne bi bil dosti drugačen. Kajti po leninistični logiki razredni sovražnik nima pravice niti do življenja, kaj šele do tega, da javno izraža svoje mnenje. Tovrstna diskriminacija pa še ne bi bila tako moteča, če se ne bi prenesla na raven pravosodja, kjer veliko več kot dokazi šteje to, v kater politični tabor spadaš. Tu ne mislim samo famozno obsodbo Janeza Janše, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria, pač pa tudi nekatere druge primere. Denimo na veliko toleranco pravosodja do tistih, ki s smrtjo grozijo Janši in njegovi družini. Ali pa na sodni primer Grims vs. Mladina, kjer je očitno dovoljeno sedaj opozicijskega poslanca postaviti v nek kontekst z nacistom Josephom Goebbelsom in pri tem celo diskvalificirati poslančevo družino. Prav zaskrbeti nas more, kako arbitrarno in pristransko je sodnica obrazložila sodbo, s katero je dala prav tistim, ki so se poslužili prej omenjene nizkotne primerjave. V kakšni državi sploh živimo?

A še bolj bi nas morala skrbeti farsa, ki se v teh dneh dogaja v zvezi s Tomažem Lovšetom. Spletni portal Požareport je danes poročal, da so Lovšeta dejansko pridržali na podlagi telefonskih prisluhov, ki jih nima niti sodišče, saj Nacionalni preiskovalni urad (NPU) omenjene prisluhe še vedno »sortira« (kar pomeni, da morda skuša preprečiti, da bi v javnost prišla kakšna informacija, ki bi lahko pomotoma potopila katerega od politikov, ki so podtalno sodelovali pri prodaji Mercatorja). Pri tem pa naj bi Lovšeta »zašil« celo novinar Dnevnika, ki je Lovšetu po telefonu zastavljal natanko takšna vprašanja, kot jih je hotel NPU. Kar je Lovšeta pripeljalo v pripor, a dokaznega materiala nima niti sodišče, kaj šele Lovšetovi zagovorniki. Pravcata kombinacija udbomafijskega policaj-novinarstva ter skorumpiranega delovanja policije in pravosodja. Po zelo vprašljivi obsodbi v zadevi Patria si je pravosodje skušalo dvigniti ugled z obsodbami nekaterih tajkunov, a jasno je bilo, da so bili to predvsem tisti, ki jih je postkomunistična nomenklatura žrtvovala. Ker jih enostavno ne potrebuje več.

Glede na vse te dogodke je jasno, da smo se znašli v nekem položaju, ko imamo formalno sicer demokratično ureditev, ki pa ne preprečuje starih praks diskriminacije in logike avantgardnega sovraštva do tistih, ki ne sodijo v okvir prenovljene postkomunistične elite. Pri tem igra pravosodje celo vodilno vlogo, saj po eni strani ščiti pripadnike te iste elite (razen posameznike, ki postanejo žrtvena jagnjeta), po drugi strani pa ne-pripadnike te elite potiska v položaj, ko (predvsem v zadevah, ki imajo politični predznak) nimajo zagotovljene nobene pravne zaščite. S tem pravosodje dejansko nadaljuje prakso »diktature proletariata« oz. doktrino zaslužnega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti dr. Ljuba Bavcona, češ da je kazensko pravo »sredstvo za zatiranje in za sistematičen boj proti določenemu delu prebivalstva«. Bomo kmalu v položaju, ko ne bomo smeli reči bobu bob in ko bodo lahko dvoumni pojmi, ki so jim izrekli v telefonsko slušalko, postali predmet telefonskih prisluhov in dokaz proti nam samim? Upajmo, da stvari še niso prišle tako daleč, vendar se to utegne hitro zgoditi, če bomo še naprej popuščali kompleksu pasivnosti in vsegliharstva.

Foto: Grims.si

43 KOMENTARJI

 1. Gašper Blažič spet mantra staro SDS-ovsko o komunističnih zarotah. Bi mu lahko kdo povedal, naj pogleda na koledar ?

  • Se moram kar strinjati. Vendar me ne preseneča, če vemo, da je avtor tega skrpucala velik simpatizer, če že ne član SDS, in kot novinar njenega glasila tudi na plačilni listi Janševe stranke. Pač mora delati po navodilih svojega šefa, dokler je še na svobodi.
   Osebno se mi taki osebki, ki takole pišejo po nareku, smilijo. Ne premorejo niti trohice kritičnega mišljenja in distance do oseb in organizacij, ki so omadeževane s kriminalnimi dejanji. Glede na to, da se ima avtor tudi za katoličana, me preseneča, kako poceni je pripravljen prodati svoje krščansko prepričanje za nekaj Judeževih novcev. Ob tem pogosto celo pomislim, če ni slučajno kakšen prikriti pripadnik kakšne satanistične lože.

   • Sandi spet nima argumentov, saj ni sposoben napisati niti stavka o vsebini, ampak le ad hominem napada avtorja.

    In noter je spet potegnil Janšo, ki pa s člankom nima nobene veze.

 2. Prispevek je že po jezikovni plati katastrofalen, nekje na ravni šestega razreda devetletke. Ne vem, ali pri Časniku nič ne preberete prispevkov, preden jih objavite?
  Kar se vsebine tiče, pa gre za klasičen pamflet, ki jih sicer avtor objavlja na spletni strani Demokracije. Polno nekih napihnjenih fraz o nekakšni postkomunistični nomenklaturi. Ah dajte no, gospod Blažič, odrastite že enkrat! Od osamosvojitve je že 22 let, Slovenija je normalna demokratična država, vi pa sanjarite o neki diktaturi proletarjata in podobno. Morda bi bil čas, da enkrat že začnete pometati pred lastnim pragom in nehajte jokat zaradi krivice, ker SDS ne more zmagati na volitvah. Dajte se že enkrat sprijaznit, da vas večina Slovencev NE MARA. In to iz povsem tehtnih razlogov. Ne samo zato, ker so vašega vodjo JJ dobili s prsti v marmeladi (in verjemite, da sodišče ne bi obsodilo Janše, če ne bi obstajali trdni dokazi, da je zaradi prejema podkupnine zrihtal posel Fincem), pač pa tudi zaradi vašega načina komunikacije, ki je dostikrat nesramen, prostaški in ponižujoč do vseh, ki mislimo drugače in si upamo to tudi izraziti. To velja tudi za vas osebno, g. Blažič – očitno ne prenesete resnice, da je vaš strankarski šef navaden pobalin, ki je za lasten žep pripravljen iti tudi preko trupel. Čas bi bil, da že odrastete enkrat, greste k spovedi in se pokesate vaših grehov, ki so že tako očitni, da zaudarjajo do neba. Nič ne pomaga obiskovanje raznih srečanj Prenove v Duhu in podobnih zadev, če boste še naprej takole z lastnimi dejanji pljuvali po lastni veri, govorili eno, delali pa drugo. Res škoda!
  In še nekaj: s slovenskim pravosodnim sistemom ni nič narobe. V zadnjem času je bilo obsojenih kar nekaj razvpitih tajkunov in prav je tako. To tudi dokazuje, da je slovensko pravosodje učinkovito. Če pa se je v družbi obsojenih tajkunov znašel tudi Janša, je to pač njegov problem, pa tudi vaš. Tudi zadeva glede Grimsa je povsem jasna: ta gospod je pač promoviral otroke za politične potrebe in se nastavljal fotoaparatom. Drugače pa ima oster in hudoben jezik, zato je njegovo postavljanje v prvih vrstah v cerkvi naravnost ogabno.

  • ja,Slovenija je res demokratična država…Krvavemu Mitji,odgovornemu za smrt desettisočev nedolžnih ljudi ne morejo sodit,ker baje umira..in to že celih 20 let.

   drgač pa,druže…lej,na Mladini in Nedeljskem udbovniku se imaš idealno okolje za tvoje globoke in tehtne misli o tem,kdo je pravi in kdo ne.
   Mogoče te za nagrado pošljejo v Avstralijo iskat eno famozno kliniko..Od Lukšićeve žene, baje…

  • “Prispevek je že po jezikovni plati katastrofalen, nekje na ravni šestega razreda devetletke.”
   ====

   “… nekje na”. Napačno uporabljen krajevni prislov.

   ” Kar se vsebine tiče, pa gre za klasičen pamflet
   … ”
   =====

   Napačno postavljena vejica

   itd …

   O vsebini pa, tipično levičarsko blejanje: “… če ne bi obstajali trdni dokazi, da je zaradi prejema podkupnine…” Trdni dokazi???? Na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznan način …

   Koliko ste sploh prebrali obtožni predlog, tožilčev zaključni govor (kjer se tožilec 6-krat zlaže) in dosedaj dostopni opis sodničine ustne sodbe?
   Vam ni potrebno brati, kajne? In misliti? Zadostuje vam slepo sledenje partijskih medijskih trobil!

   Zaradi teh “trdnih dokazov” bo imeli višje sodišče veliko težav. Ali naj sledi “trdnim dokazom” in se posledično blamira na Evropskem sodišču za človekove pravice ali pa naj sodi v skladu s pravom in razveljavi prvostopenjsko odločitev?

   • Potem naj se pa JJ pritoži na evropsko sodišče.

    Ampak sem prepričan, da tega ne bo poskusil, ker bo sodba slovenskih sodišč potrjena. In bo mita o udbomafiji hitro konec.

    • Dokazujete da nimate pojma o stvareh o katerih podajate kategorične trditve. Sicer bi vedeli, da se lahko pritoži na evropsko sodišče šele, ko bodo vse možnosti za pritožbe v SLO izčrpane. In to je JJ že takoj po prvostopenjski obsodbi napovedal. In sodišče je že prekršilo zakon (že zdavnaj prekoračen rok), ker mu še dosedaj ni izročilo pismenega izreka obsodbe (ki se ne sme razlikovati od ustnega izreka obsodbe).

     Šele ko bo JJ to prejel ima možnost pritožbe, ne prej, očitno tudi tega seveda ne veste. Pojma nimate o eni sami stvari, ki jo tako vehementno komentirate. Ste nizkoten agitpropovec.

     Za kaj tako zavlačevanje? Zato, da se zadeva razteguje v nedogled, sodišče deluje izrazito politično in pristransko, ne drži se niti zakonov.

     Na višji stopnji bodo sodniki morali vzeti v obzir, da bo, če zadeva ne bo ustavljena ali zavržena, ta obsodba prišla pod lupo mednarodnih sodnikov. To bi pomenilo še eno blamažo več za slovensko sodstvo.

     • Točno tako Riki. V tem procesu je bilo toliko napak, toliko kršitev zakonov, norčevanja iz javnosti – s strani tožilstva, da bo že zaradi tega na mednarodni ravni prišlo do štale.

      Najprej – kot po pravilu ob teh sodbah (ni edina), protizakonito dobi skrajno levičarski časopis Mladina. Pod pritiskom javnosti izvedejo raziskavo, katere rezultat je – niso krivi tožilci in so zaključili.

      Potem tožilka Zobec Hrastar se v izjavi za javnost – posmehuje iz javnosti s tem, da se igra z izrazi obtožnica in obtožni predlog. Javnost, ki niso sami pravniki, ne pozna vseh teh razlik, ki jih izraza pomenita.

      Seveda zavlačevanje s pisno sodbo, ustna sodba ni bila posneta…

    • In tako je Sandiju uspelo debato speljati v čisto druge vode.

     Sodba na evropskem sodišču proti Janši ne bo potrjena, saj ni nobenih dokazov.

     Sodišče je Janšo obsodilo brez dokazov.

  • Sandi kot obilčajno nima argumentov, zato je prvo, v kar se vtakne, jezikoslovje, kjer naenkrat postane jezikoslovni strokovnjak.

   Vse ostalo je pa itak spet njegovo antijanšistično bruhanje, pri tem pa ni opazil, da sploh ne gre za Janšo, ampak za Grimsa.

 3. Grims ima sedaj krasno priložnost, da dokaže, da Slovenijo obvladuje udbomafija. Pritoži naj se, doma izčrpa vse pravne možnosti in gre na evropsko sodišče. To, ki ni pod nadzorom udbomafije, bo zagotovo obsodbo razveljavilo.

  Ker ve, da nebi uspel, ne bo niti poskusil. Še tega bi bilo treba, da bi evropsko sodišče potrdilo, da imamo v Sloveniji demokracijo. Na čem pa naj potem politik Grimsovega kova, še snuje svoje politične govore?

  • Saj drugega itak ne znajo kot iskati teorije zarote. Vse to le dokazuje, da desnica dejansko ni sposobna delovati v pogojih parlamentarne demokracije.
   Očitno se takoj vidi, da zgodovinsko temelji na tisti opciji, ki je leta 1943 na Plečnikovem stadionu prisegla Hitlerju.

   • Še en dokaz, da nimate pojma o čem pišete.
    Leta 1943 ni nihče prisegel Hitlerju na Plečnikovem stadionu.

    • Sandi se ima za katoličana, potem pa komunajzersko laže in komunajzersko obsoja drugo stran.

     Čisto nič krščansko…

   • Dejansko levica ni sposobna delovati v okvirih demokracije, saj se gre politične procese proti nasprotnikom.

    Očitno se res vidi, da ste komunajzerji in nacisti eno in isto.

  • Ti si sicer želiš, da bi evropsko sodišče to potrdilo, ampak evropsko sodišče je podobne sodbe tudi drugje razveljavljajo.

 4. .veliko, veliko bolj je Mladina dosegla moralno in etično in civilizacijsko dno, ne le s tem, da je uporabila za satiro sliko Grimsa s svojo družino oz. njegovimi otroci

  …temveč, da je za satiro zlorabila in uporabila pobite oz. umorjene otroke Goebbelsa..

  ..torej, ko so pomorjene otroke uporabili za zasmehovanje politika….

  ..če tega sodnica ni znala prepoznati…tudi sama spada med tak civilizacijski poden…

  • In zakaj je civilizacijsko dno, če nek medij upravičeno opozori na zlorabo otrok za lastno promocijo?
   To, kar je počel Grims, je politična pedofilija sui generis. Tednik Mladina pa je na to upravičeno opozoril, zato si zasluži čestitke.

 5. ..Tonček..kaj te spet fuka..??…mar ni logično, da se kaj takega po potrebi vpraša tudi na zadnjo evropsko sodno instanco..??

 6. Mislim da je popolnoma pravilno če ne bo šel na evropsko sodišče. Če bo pa Tone to razumel kot pravičnost in zmago je pa njegov problem. Pleši Tone, pleši.

 7. Problem pritožbe na evropsko sodišče je tudi v tem, da se mu v Sloveniji lahko zgodi tudi to, da bo vmes umrl, ker gredo stvari tako počasi – in tu bodo še namerno zavlačevali.

  Pa stroški se bodo tudi višali zaradi zavlačevanja, tako, da lahko človek vmes tudi bankrotira.

 8. Vedno se nestrinjanje da učinkovito ubesediti. Naj ponazorim s šalo, ki smo si jo mulci tedaj pripovedovali na ulici.

  Huso in Haso sta se nekaj mesecev učila za izpit iz marksizma. Huso se je trudil iz petnjih žil, a Haso se je občasno tudi malo šlepal na njega. Po izpitu iz kabineta pride le Haso. “Koliko si dobio?”, vprašajo sošolci nasmejanega Hasota.

  “Pao sam.”

  “Pa zašto se onda smiješ?”

  “Samo ćuti, eno Huso je sve znao, pa ga vežu.”

 9. Samo majhna informacija za tamlade: “diktatura proletariata” v Jugoslaviji ni bil nikoli prav nič dvoumen ali celo nevaren izraz, ampak nasprotno: to je bila uradna ideološka osnova za ves družbeni sistem ter ustavno ureditev! Spominjam se, kako mi v gimnaziji kar ni šlo v glavo, da je lahko diktatura nekaj pozitivnega… ampak sem moral kar lepo odgovarjati, da je, tako kot je bilo tudi v vseh učbenikih…

  • Ko te ima v rokah Tajna Internacionalna Teroristička Organizacija(TITO/Zver), potem vedi, da si na pravi poti. Če te pusti pri miru in si z njo v prijateljskem odnosu, potem si že skrenil z ozke poti na široko tlakovano pot, ki vodi v brezno.
   V devedtesetih letih prejšnjega stoletja smo menili, da je zver smrtno ranjena, a je ponovno dvignila glavo in začela boj proti svetimi. Itak so ji dnevi šteti. Potrebno je vztrajati v zvestobi veri in krščanskim vrednotam,… na ozki poti, ki edina vodi v življenje.

  • Kaj nisem rekel, da pisec članka ne pozna niti osnovnih pojmov, Časnik.si pa njegove pamflete veselo objavlja??

 10. Dajte no nehajte se že smilit in nasprotovati vsaki obsodbi SDS veljakov. Ti imajo enako masla na glavi kot ostali politiki. Nehate zagovarjat za vsako ceno. Pogledat je potrebno svoje napake in jih spreminjat ne pa gledat preko "plota" in videt samo sosedovih svojih pa ne.

  • Saj to govorim že ves čas, ampak potem pa začnejo tulit, da sem “komunajzer”. To je pač miselni domet SDSovih jurišnikov.

   In prav pomilovanja vredno je, da lahko neki samooklicani intelektualec Gašper Blažič čisto vedno najde opravičilo čisto za vsak drek, ki ga naredijo janševiki. Ampak ne moreš pomagat, fant je na plačilni listi SDS kot novinar “Demokracije” in očitno tudi uživa v svojem prostituiranju.

   • Tovariš Sandi, ti si komunajzer, kajti vse, kar ni brezglavo napadanje Janše in desnice, napadeš.

    Po drugi strani pa najdeš opravičilo za čisto vsak drek, ki ga naredijo komunajzerji.

  • Jernej, ne nakladaj. SDS-ovci imajo mnogo manj masla na glavi kot levaki.

   In kaj lahko očitaš Grimsu? Nič.

Comments are closed.