Slovenskim domoljubom, kako živeti iz samega sebe! (1. del)

19

Kolikšen je celotni slovenski dolg, točno ne ve – nihče! Časopis Finance je pred letom dni zapisal, da znaša dolg slovenskih podjetij, prebivalstva, bank in države, 69 milijard €, sedaj se približujemo 75 milijardam, dolg se povečuje eksponentno. V letu ali dveh bo dosegel 100 milijard. Sprožil se je finančni stampedo, vendar je nespodobno, da kritiziramo druge, začnimo pri sebi! Dolg lahko odplača le tisti, ki nekaj izdela in dobro proda, ostali le trošijo. Dolg bo še naprej naraščal in vprašanje je, če se bo Slovenija sploh kdaj izvila iz tega stanja. Znašli smo se v katastrofalnem finančnem stanju, kako naprej, trenutno ne ve nihče!

Zadolževali smo se postopoma. Pravi vzrok leži v preteklosti. Pri nas je bil namreč pred 70 leti prekinjen naravni razvoj in se zato nismo razvijali kot Avstrija, ki izhaja iz istih zgodovinskih korenin. Slovenija je zdaj demokratična država, ki se mora naučiti samostojnosti, vendar je ranjena. Vstopila je v resnični svet, vendar je brez moči, je na razpotju, kako naprej pa zopet ne ve nihče!

Slovenija se še ni naučila živeti iz samega sebe. Zaradi katastrofalnega stanja in negativnih trendov, nam préti bankrot, oblika samoukinitve ali status vazalne državice. Stanje bo še slabše, konkurenca bo še hujša, še težje bo zaslužiti kruh in krize zlepa ne bo konec, če sploh. Pred nami je nemirno obdobje in ničesar ne bo mogoče zadržati, celo osebno imetje utegne postati breme, brez koristi! Kriza je nastajala dolgo, zaželeno okrevanje bo zahtevalo mnogo let, celo nekaj generacij pri pogoju, da začnemo zavoženo stanje spreminjati takoj.

Slovenija je izčrpana, brez tekmovalnih sposobnosti, industrija je izrinjena na rob enakopravnega sodelovanja, slovenski delavec že vrsto let ni več partner, postaja hlapec, zgolj delovna sila, ki tekmuje z nerazvitim svetom. Pred našimi očmi usiha slovensko proizvodno gospodarstvo, ukinja se dediščina, kot temelj nacionalnega obstoja. Slovenci postajamo statisti, porinjeni pred TV ekrane, na obrobje opazovanja, zapovedana je servilnost in podložništvo podivjanim kapitalistom, ki jih ščiti država. Deset tisoči mladih izobraženih ljudi, ki vsako leto prihajajo iz šol, želijo vizijo ter delo s spodobnim plačilom in dostojanstvom, a nimajo uspeha.

Slovenija je imela še pred leti številne odlične izdelke s katerimi je vznemirjala svetovni trg, sedaj pa je postala nepomemben storitveni partner. Sprožila se je celo amputacija šolstva, sicer pa, le zakaj bi se izobraževali, če ostajamo brez lastne industrije, lastnega sistemskega znanja in tudi spodobnega dobička? Ukinili smo lastno njivo za spodobno preživetje svojih ljudi. Stanje je kritično, saj prav inštitucije, ki bi se morale zavzemati za nacionalno dostojanstvo, molčijo. Komaj verjetno. Morala, vrednote? Ni jih več!

Rojevanje vzrokov

Vzroki ležijo v načinu vodenja države. V zgolj dveh desetletjih so se sesuli največji industrijski proizvodni sistemi, ki so omogočali relativno homogenost gospodarstva in socialno varnost. Vodenje so prevzeli nesposobni ljudje, ki so jih usmerjali politiki in izčrpavali vsakokratni vladi všečni in pohlepni posamezniki, ki so v načinu lastninjenja državnega kapitala, to priložnost razumeli kot lastno materialno korist, pridobljeno s prevaro. Brez vizije, pogleda naprej, ni mogoče zasnovati ničesar. Večkratni premier Janez Drnovšek ni bil naklonjen vizijam, ni ga zanimal razvoj po zgledu razvitih držav: Bil je ekonomist, zato je proizvodnjo usmerjal predvsem v storitve, kar je bila enostavna rešitev, vendar dolgoročno usodno škodljiva. Iskanje razvoja je prepustil ekonomistom, ekonomski fakulteti ter bankam. Tako je Drnovšek sprožil izjemno škodljiv proces; intenzivno izobraževanje ne-proizvodnih poklicev, ki nimajo nobenega vpliva na nastajanje dodane vrednosti. Istočasno je pospešil usihanje zanimanja za tehniške poklice, ki izključno ustvarjajo dodano vrednost. Ta je osnova vsega, tudi preživetja nacije, česar se zavedajo vse razvite države, razen slovenskih politikov.

Ti niso hoteli prisluhniti resnici, da temelji sodobno gospodarstvo predvsem na proizvodni industriji, lahko tudi na storitveni industriji velike zahtevnosti. Ti pa temeljita na inovacijah, ki zagotavljajo izvoz kakovostnih izd

elkov. Pravi prihodek se skriva predvsem v prodaji sistemskega znanja in ne kaj prida v elementih, dodelavnih poslih in komponentah! Pri nas pa je zmagoval storitveni lobi in tako je Slovenija začela drseti v brezno.

Taka politika je povzročila pomanjkanje inženirjev, brez katerih ni mogoče pričakovati ničesar, razen poti navzdol, v bedo in siromaštvo. Posledice so vidne. Nastal je absurd, tisti ki ustvarja dodano vrednost, je slabše plačan od tistega, ki jo jemlje. V razvitem svetu je ravno obratno. Zaradi tega so tehnični kadri leta dolgo zapuščali industrijo in odhajali v storitveni sektor, industrija je začela hirati, ostajati brez ljudi, brez razvojne strategije, programov in novih izdelkov, saj ni imela več sposobnega strokovnega kadra, sploh pa ne primernega dotoka mladih. V razvitih državah so vedno, kar iz šolskih klopi pritegnili ljudi v gospodarstvo, pri nas se celo diplomantov otepamo. Nerazumljivo, nelogično in komaj verjetno. A tu zgodba še ni končana. Tudi politiki so večinoma prihajali iz storitvenega lobija, zato so poskrbeli za približno tretjino višje investicije v tem sektorju kot v industriji. S tem so bankam, državi in posredno državljanom povzročili usodni udarec, kar je spet slovenska anomalija in nerazumna politična odločitev. Bo za to kdo prevzel odgovornost? Verjetno nihče!

Če sestavimo vse pretekle »politične smernice«, dobimo današnje stanje! Zavračanje razvoja industrije se je maščevalo. V krizi pa storitvene aktivnosti niso dovolj inovativne, konkurenčne, imajo nizko dodano vrednost. Prav tako niso sposobne prevzeti večjih finančnih bremen, to zmore le inovativna industrijska proizvodnja izdelkov, še bolje, tehniški sistemi. A pri nas v storitveni Sloveniji, je spet drugače, ker še nismo vstopili v postindustrijsko družbo. V krizah se najbolje izkažejo prav proizvodne industrije, kot npr v Nemčiji, ki je sposobna ohranjati finančno stabilnost in pozitivno gibanje družbenega blagostanja, ostalo so zgolj puhlice.

Opomba: članek napisan v sodelovanju z dr. Markom Kosom in dr. Janezom Jerovškom

19 KOMENTARJI

 1. Kako smo spoštovali svoje odlične žene in može, PUČNIKA, BAJUKA, BREZIGARJEVO, BERNIKA, JANŠO, ROSVITO ? Nikakor!
  Poslušamo pa Madžara (Huna) Kučana, Srba Jankovića, prevaranta Viranta,….
  Janković je takole oropal Slovence za malo več kot 1 miljardo Euro!!!!
  In kot dober mafijec je seveda delil to z: Kučanom, Stanovnikom, Virantom, sinovi,…..
  IN Pravi, da je gospodarstvenik! Njegovi navijači pa, da je uredil Ljubljano! Oboji pa ga hvalijo kako je vodil Mercator!
  1. Jankovič, tako kot Boscarol, ki je prejel od državljanov RS ukradenih 3 miljone Euro državne subvencije in dva miljona plačano v USA za nagrado, oba nista gospodarstvenika! Prvi je vodil trgovino, trgovina pa ni gospoodarstvo, drugi pa živi od davkov davkoplačevalcev, se nag slika za koledarje in igra z maketami!!
  2. Uredil je Ljubljano in od tega osebno imel 10% v gotovini! Ureditev Ljubljane pa plačujemo vsi Slovenci in jo bomo še desetletja!
  3. Mercator je trgovina, jesti in piti moraš in kupiti moraš!

  • Petrovc!
   Koliko ljudem vi redno dajete kruh (redno zaposleni) vsak mesec? Mislim, da Boscarolu ne sežete niti do čevljev v celotnem konceptu! Za ostale pa … Verjetno zgolj mešetarji v ne najbolj…

 2. Mojster Bertoncelj, povejte mi, kaj pa še proizvedejo v Ameriki, razen orožja? In boste rekli, da do deindustrializacije v ZDA in Veliki Britaniji ni prihajalo že konec 70. let? Če Vam zgodovina ne gre od rok, Vas bo pa poučil Bruce Springsteen. Instantno in od srca, kot radi rečejo.
  “A pri nas v storitveni Sloveniji, je spet drugače, ker še nismo vstopili v postindustrijsko družbo.” Hkrati pa prevladuje terciarni sektor? Smo malo kontradiktorni, ka-li?
  Poleg tega pa, domoljub, je apokaliptični mazohizem res domoljubna drža? Še posebej, če se opira na lažno prikazane podatke: ja, nismo se “razvijali kot Avstrija”, ampak zakaj pa potem znaša državni dolg Avstrije 73,8 odstotkov BDP-ja, Slovenije pa 42,8 odstotkov?

 3. Carlos.
  1. Ni problem, koliko si zadolžen, problem je kako lahko vračaš! In problem je, kdo je zadolžen! Država ali državljani!
  2. V USA pa proizvajajo,poleg najsodobnejšega orožja, tudi vse nove tehnologije, od naftnih do plazme! Od vesoljskih, do letalskih in kuhinjskih! Tudi železarstva niso ukinili!

  Ekonomija in gospodarstvo ti ne gresta in ostani pri splošnem!

  Deindustralizacija je samo stvar in problem Rusije in Evrope!
  Vzrok tega pa je, da smo II svetovno vojno izgubili, oboji, tudi Angleži!

  • Raziskovalni in razvojni sektor ZDA je mogoče res močan, ampak ta ne more zaposlovati večine prebivalstva. In je tudi ne. O nevzdržnih dohodkovnih razlikah, ki se že več kot tri desetletja povečujejo iz leta v leto pa kdaj drugič.

   • Dodajam: proizvodnja vse omenjene visoke tehnologije se vse bolj seli bodisi v Mehiko bodisi v Azijo. Hewlett Packard je na primer v času direktovanja gospe Fiorina odpustil 30.000 delavcev. Delovna mesta so šla na Kitajsko. Ker so Američani predragi.

    • Carlos: ne skrbi za USA!!! Moj sin je kaki dve leti delal v NASA na nekem programiranju! V tej državi je delovnih mest kolikor hočeš! Z brezposelnimi pa je kot z našimi protestniki pred borzo!!! Sami lenuhi in narkomani in potepuhi! Njih mesto ni ne pred borzo, ne pred banko, naj gredo v Murgle, tam je mali Hun, ki nam je vsem ukradel prihodnost! USA imajo takole 150x več prebivalcev kot Slovenija! In odpust kakih 100 delavcev v SLO že več ne objavljajo!
     IN KAR JE KLJUČNO: USA IMAJO V ROKAH 70% SVETOVNIH MODERNIH TEHNOLOGIJ! In tu je dodana vrednost 100%!
     Mi pa delamo za dodano vrednost 1%!
     Če gradiš sežigalnico odpadkov na plazmo, tehnologijo plačaš v USA!! Predelavo nafte, vse tri postopke, prav tako itd!
     USA delovna mesta so tudi VOJSKA! Njih vojska je najbolje izurjena! In njih posege plačuje ves svet!

     Eeeeee, keneda, moj Carlos, pijani, nori, morilski W. Churchil, največji zločinev človeštva vseh časov, je UNIČIL EVROPO!

  • Carlos: premalo se sšpoznaš tako na ekonomijo, kot na gospodarstvo! USA tekoče odplačujejo vse dolgove! Končno pa vsi uporabljamo njihov denar! ERGO……
   I na skrbi za USA! Oni odločajo, kje in kdaj bo kaj!
   Evropa je v problemih! NI EVROPE BREZ MOČNE NEMČIJE!
   Evropa je danes OKUPIRANA!
   NEMCEM dso oprali mozeg!
   Slovenci pa,……. samo še malo malo nas je, ki mislimo …

   • Evropa je okupirana s socializmom. Samo še Nemčija se upira in noče vplačevati luzerjem težko prigaranega denarja. Zato luzerji v Evropi krivijo Nemčijo, ker jim ne da denarja. Kdo je tu pohlepen? Tisti, ki trdo dela za svoj denar ali
    tisti, ki grdo manipulira in brez dela zahteva tuj denar na svoj račun?

 4. Gospod Petrovc,
  ste pa resnični čustveni! Tako čustveni, da ste spregledali izginotje komunistične JNA, le v Republiki Sloveniji so še neki njeni ostanki. Pa še o teh ostankih se bo resno odločalo decembra letos. Če decembra še ne bodi izginili, jih bo EU počistila čez par let, ko bodo prišli z računi in rekli: “Hop! Plačajte ali pa ste naši!” In bodo te ostanke vrgli ven, kot so naredili red v tisti banki.

 5. Sicer se pa z Gospodom Julijem kar strinjam, sem pa grem na vzrok propada iskat na moralno raven: Slovenci smo se nismo odločili za Boga, niti nismo do njega nevtralni, bolj smo celo proti Bogu. Še njegova institucija slovenska Cerkev je namesto projekta ponovna evangelizacija izvedla rajši izlet v tajkunske kredite ter moralno in finančno bankrotirala.

  In kaj pravi Bog nekako takrat, ko je človeka ustvaril? Med drugim tudi sledeče: “V potu svojega obraza boš jedel kruh, dokler se ne povrneš v zemljo, kajti iz nje si bil vzet. Zares, prah si in v prah se povrneš.” Prištevam se med tiste, ki to razumejo, da življenje iz rente, obresti in podobno ni po Božji volji. Skratka, moraš delati ali fizično ali umsko. Mogoče smo ravno zaradi tega tako proti Bogu. Težko se je upreti življenju elite, ki se napaja iz davkov …

  Kako pa je ta odklonitev Boga potekala na izvedbeni ravni, je pa čudovito opisal gospod Julij. Hvala!

 6. Kar berem dr. Marka Kosa v Delu je prebavljiv in prodoren.
  Gospoda J. Bertonclja, dr. strojništva, sem poslušal na enem predavanju, kjer je predstavljal kako je delal nekaj let v ZDA. Takrat mi je izpadel izredno socialističen, dolgočasen, birokratski, nestrokoven.

  Tudi tale članek je deloma dober, ker operira z nekaterimi bolečimi dejstvi. A vse se ustavlja v jadikovanju in moraliziranje to kar dela večina NSIjevcev), hkrati pa vsebuje še ogromno miselnih vzorcev socializma. Kje so rešitve? Da Država VLAGA… ( pa to je spet socializem tipa Hitler, Stalin in Tito) …

  Moramo kopirati najbolj kapitalistične ( najuspešnejše) države na svetu in to brez modifikacij na slovensko okolje. Te države so Honk Kong, Singapur, Irska, Nova Zelandija, Avstralija. Tisto kar imajo v preseku in ne tiste čudaške zakone, ki so jih pri njih izposlali kakšni lokalni zadrteži ali sanjaški socialisti ( npr. Avstralija ima zadnja leta socialistične vlade, ki že delajo škodo).

   • Zgleda, da sporočila dr. Julija ni v tem: VRŽIMO ŽE TA KRIMINLANI socializem proč in začnimo brez socialnih eksperimentov. Temveč je edino sporočilo: Birokrati ni družboslovci so našo družbo popolnoma uničili. Če jih naredimo za drugorazredne, nas tehnike in inženirje pa za prvorazredne, bo šlo državi, državnim podjetjem in državnim raziskovalnim institucijam spet dobro naprej.

    Spet? Kdaj pa jim je že šo dobro?

 7. Carlosu je treba razložiti, da velike razlike v premoženju in dohodkih niso zato, ker bi ljudje slabo živeli, ampak, ker vsi živijo bolje.

  Pri nas so razlike med 1 in 2, v ZDA pa med 5 in 10.

  On bi pa rad, da živimo raje v dreku, le, da so razlike čim manjše.

Comments are closed.