Slovenski socialistični kapitalizem

11

Ne glede na to, da imamo v Sloveniji tržni ekonomski sistem in formalno kapitalistični sistem, pa je v družbi še vedno globoko zakoreninjena socialistična miselnost, promovirana predvsem s strani sil kontinuitete. Izrazi kot so nacionalni interes, socialna država, turbokapitalizem, neoliberalizem…Vsi ti izrazi predpostavljajo kapitalistični sistem kot nelegitimen, izkoriščevalski, nehuman. Pravi demonstraciji anarhističnih idej in nasprotovanja izkoriščevalskemu kapitalističnemu sistemu smo bili priča pri t.i. globalnih protestih. Ni potrebno dvakrat ugibati predstavniki katerih strank so se prišli pokazati na proteste in izkazati podporo demonstratorjem pred ljubljansko borzo.

Volitve so boj za državno korito
Vendar tukaj je paradoks. Večino kapitala in privilegijev praviloma posedujejo simpatizerji ‘socialne države’. Večji problem v Sloveniji je, da se privilegiji in kopičenje bogastva dogajajo z državnim sponzorstvom. Z drugimi besedami, država je korito ob katerem se pase vse preveč prisklednikov, ki s svojimi vplivnimi omrežji poskrbijo, da se kapital steka v prave roke.

Zato pri vprašanju menjave oblasti v Sloveniji ne gre preprosto le za to, katera vrednostna opcija bo zmagala. Gre se za to, kdo bo dobil koncesijo za davkoplačevalski denar. In menjave oblasti se še posebej panično bojijo prav tisti, ki so življenjsko odvisni od privilegijev z državnim sponzorstvom, od državnega korita. V urejeni demokratični državi je menjava oblasti nekaj normalnega. Če je država pretežno odgovorna za vzpostavljanje sistemskih okvirjev in za upoštevanje fair playa, potem večina njenih podanikov, ki verjame v pravno državo in v poštena pravila igre, menjava oblasti ne vznemiri preveč.

V Sloveniji smo tako po padcu ‘komunizma z bolj prijaznim obrazom’ neke vrste mešanici med socializmom in kapitalizmom. In ta simbioza pri nas ni najbolj posrečena. Država igra zelo močno vlogo praktično na vseh najpomembnejših področjih svojih državljanov. Od gospodarstva, civilne družbe, športa, lokalne samouprave ipd.. Vsi so vitalno odvisni od državnih sredstev. To pa stane. Državna vreča se prazni, imamo pa vse manj subjektov, ki bi to vrečo polnili. Dediči komunizma in/ali socializma sprejemajo kapitalizem predvsem v tistem delu, ki se nanaša na pravico do privatne lastnine. Malo manj pa jim diši del, ki govori o pošteni konkurenci in ustvarjanju dodane vrednosti in inovativnosti, ki pomeni tržno prednost pred konkurenti. Tržna prednost v Sloveniji vse prepogosto pomeni imeti veze in poznanstva na vplivnih položajih, ki ti z davkoplačevalskim denarjem pomagajo pridobivanje ali ohranjanje privilegijev in zasebnih koristi. Ali pa poznavanje notranjih informacij, ki jih lahko s pridom izkoristiš sebi v prid (npr. spremembe namembnosti zemljišč, prikrojevanje razpisnih pogojev…). Jankovič ne neha poudarjati, da bo državo vodil kot podjetje če pride na oblast. Pozabi le dodati, da ima v mislih družinsko podjetje.

Podpora silam kontinuitete se splača
Imamo tudi dvoje vrst državljanov. Tisti, ki prisegajo na prave vrednote in ki so v vojni bili na pravi strani. Imamo zato veliko število privilegiranih upokojencev z zavidanja vrednimi penzijami, ki so včasih tudi mnogokratnik kakšne plače povprečnega državljana.

S tako razvejanimi privilegiji za določene skupine ljudi, in s tako razvejano mrežo priseskov na državne jasli, je tudi lažje razumeti zakaj imajo določeni posamezniki ali politične stranke, ki spadajo pod simbole prejšnjega sistema, še vedno tako podporo med ljudstvom. Zato ker se veliko ljudem to splača. Odločajo se pragmatično, ne pa ideološko. Ideologija je le slepilni manever, ki se vedno uporabi zato, da se mobilizira nevedno množico, kadar je nevarnost, da bi se preveč nagnila na napačno stran. Igranje na čustva ljudi in manipulacija sta zato glavni orožji tistih protagonistov, ki nimajo drugih argumentov. Ki se bojijo poštenega boja, ki niso inovativni in ustvarjalni. Ki že desetletja prisegajo na preverjene metode.

Seveda bi bilo nepošteno če bi dejali, da se tovrstnih metod poslužujejo le ‘dediči’ prejšnjega sistema. Ta virus seže tudi na drugo stran. Vendar je okužba neprimerno večja na levi strani pljuč, kjer je srce, ki poganja okuženo kri v žile. Vsi najpomembnejši centri moči in izvor te bolezni je zasidran na eni strani.

Gospodarska kriza kot razkužilo
Paradoksno bo morda gospodarska kriza dolgoročno gledano za Slovenijo lahko celo nekaj pozitivnega. Ker v zaostrenih gospodarskih razmerah, ko je državna vreča prazna, in ko zadolževanje doseže zgornjo mejo, maske padejo in ko realna situacija sili v učinkovite ukrepe, ostaja prostora za manipulacije in podkupovanja vse manj. Podjetja, ki so živela predvsem na račun državnega sponzorstva in koncesij, morajo najti druge, inovativne pristope če želijo preživeti. Sicer propadejo. Trg in konkurenca jih izvržeta. Enako je z vodenjem države. Resnost situacije zahteva konkretne in učinkovite ukrepe. Skrivanje za ideološko platformo ne vžge, ko ljudje nimajo služb, ko občutijo poslabšanje življenjskega standarda na lastni koži. Takrat jim je figo mar za ideologijo.

In ne se sprenevedati. Podporniki takšnega sistema smo vsi. Tudi navadni državljani, ki pričakujemo od države, da bo ta zagotavljala vedno več pravic. Pravice so včasih bile označene kot ‘svoboščine’ in so pomenile predvsem zaščito posameznika pred vmešavanjem države, ki je te svoboščine omejevala. Danes pa smatramo državo kot institucijo, ki garantira pravice in svoboščine in ki celo definira in omogoča uveljavljanje pravic.

James V. Schall pravi, da »ko enkrat človek ni več smatran kot nekaj čigar ultimativni smoter in usoda presegata državo, se njegovi pogledi spustijo na ta svet. Ko se ta spustitev zgodi v mislih posameznikov, potem je relativna veljava države povzdignjena na najbolj pomembno institucijo, ki je na voljo človeku…moderni diskurz pravic in upravičenj je rezultat tega subtilnega premika pozicije države od naravne institucije, ki je podrejena naravi in ciljem človeka, do same najvišje institucije«. Nekaj je gotovo. Naša polpretekla zgodovina in njeni režiserji so se zelo trudili, da pogled človeka ni segal čez dovoljeno mejo, onkraj tega sveta. V veliki meri čutimo te posledice še danes. Človekov pogled v Sloveniji je sila kratkoviden.

Viri: Georgetown

Foto: Mladina

11 KOMENTARJI

 1. Celotnega članka ne bom kometiral, ker samo reciklira stare ideje in kaže, da desnica ni intelektualno sposobna narediti globje in prodornejše analize realnosti. Komentiral bi pa tole: “James V. Schall pravi, da »ko enkrat človek ni več smatran kot nekaj čigar ultimativni smoter in usoda presegata državo, se njegovi pogledi spustijo na ta svet. Ko se ta spustitev zgodi v mislih posameznikov, potem je relativna veljava države povzdignjena na najbolj pomembno institucijo, ki je na voljo človeku…moderni diskurz pravic in upravičenj je rezultat tega subtilnega premika pozicije države od naravne institucije, ki je podrejena naravi in ciljem človeka, do same najvišje institucije«.” To morda deloma drži, toda v modernem svetu se je zgodil ironični preobrat, ko je državo na mestu najvišje institucije izpodrinil kapitalistični red. Posameznik se mora podrediti tako kot v totalitaristični državi tej čisto abstraktni entiteti, imenovani kapitalistični sistem, ne glede na ceno (brutalno izkoriščanje delavcev, uničevanje okolja, ukinjanje tako elementarnih pravic kot so brezplačno zdravstvo itd.). Tako smo prešli iz komunističnega totalitarizma v kapitalističnega. S to razliko da komunizem predpostavlja-spet ironija-, da bo država sčasoma odmrla, kapitalizem pa državo potrebuje, saj samo ta lahko z nasiljem vzdržuje stanje, ko revni postajajo še bolj revni in bogati še bolj bogati.

  • Kljub predpostavki, da bo država odmrla, je komunistični totalitarizem krvavo potreboval državo, predvsem njene organe represije – tako legalne kot skrite.Čeprav bi jaz namesto komunističnega totalitarizma raje pisal o bandi kriminalcev, saj imajo svoja imena in priimke.

  • Primož, saj veste, da je na delu nevidna roka. Ko pa zaškriplje, pa namesto nje nastopi železna pest – včasih državna, včasih privatnih pogodbenikov. Blackwater ‘ma nas rad!

 2. Razlika med Pahorjem in Virantom je velika! Pahor je sicer butast, toda zvest svojim ljudem in roko na srce, kradel ni nikoli! Virant pa je pameten, toda samo za to, kako oropati državljane, popolnoma nezanesljiv in zvest le sebi! Virant je izprijen do fondamenta! In je tiudi slabša varianta kot Janković! Ob tem pa vsi trije lažejo, lažejo, lažejo! Toda samo Virant in Janković lažeta z nasmehom na obrazu!
  Virantove “rabote” bi moralo presikati sodišče! In ob tem tudi Šušteršiča, ki mu je nosil udbovski denar v vrečkah!
  Pahor je v primerjavi z Virantom poštenjak in mož beseda!

  Pezdir: špred dvema tednoma je na neformalnem pogovoru izjavil dobesedno: “….. če bomo vladali, bom novo vlado jebal!….” Danes je na RTVSLO njegova izjava: “..do nove, naše,mišljeno je Virantove, vlade bom neprizanesljiv!”
  1. KDO PA SI PEZDIR, kdo te je pooblastil, kaj si predstavljaš, da boš s svojo oceno? Samo eden od dveh miljonov in pika!
  Ti nisi v stanju niti šoferskega izpita narediti pri več kot tridesetih letih!
  V strokovnih krogih veljaš za bedaka, popolnega analfabeta tako ekonomije, kot financ! Pravijo, da je celo Križanič proti tebi doktor ekonomsko-finančnih znanosti!
  2. Izrazaš pa se slabše kot furman! Tako, kot kak srbski desetar v JNA!
  Oni so tudi jebali sve po spisku, i svakog, koji ti je bil najdražji! Tako je mojemu znancu iz Štajerlanda, tak oficirček jebal onog, koji mu je najdražji, vpričo cele čete! In znanec mu je odvrnil, v stroju pred 100 vojaki, da mu je najdražji druže Tito! Po tem pa je bil cirkus!
  3. Tudi tvoja trditev, kvazi strokovnjak, Pezdirc, da gre dvig DDV DIREKTNO V INFLACIJO, ne drži! VSAK, ki malo pozna finance, Euro, EU, ve, da to ni res! Lahko je “basati” v klopeh študente, ki te poslušati morajo, da že izpit narede! Pa tudi študentje imajo o tem Pezdirju zanimivo mnenje! Baje so njegova predavanja katastrofa!
  4. Me pa zanima, kakšna bo to vlada? Virant, dvocevka, predsednik! Pezdir, tudi dvocevka, finančni minister! Šušteršič, kurir, pa minister za finance v senci! Žena Šušteršiča bo gospodarski minister! Priležnica Viranta, konkubinatorka, bo minister za sodstvo! Fasada prijateljica Pezdirja, pa bo minister za šolstvo in kulturo!
  In vse te bo jebal Pezdir!
  Pa smo ali pri mozohistični vladi ali pa smo pri klubu swingerjev!
  Jurij iz SD, je bil prava ovčka!
  Glede na to, koliko ti ljudje trošijo, bo pa prvi dekret Virantove vlade, da bodo imeli po 190.000 Eurovčkov TEDENSKE NETTO PLAČE! Če pa bomo državljani kaj bentili, bodo 1.200 Eurovčkov vrnili!

  SAMO SLABOUMNI ALI ZLONAMERNI LAHKO VOLI VIRANTOVO LISTO!

  Vsi za SDS in NSI!

  PS: prosim, da mi ADMIN oprosti za vulgarne besede, vzete so direktno, kot so bile, v primeru Pezdirja, na teletekstu POP TV objavljene! V primeru JNA, pa vsi, ki smo tam služili vemo, da so bile te besede prvo, kar smo slišali ko smo zjutraj: “diž se rajo!” In ko smo zvečer zatisnili oči, če nam niso zakurili listka med šprsti na nogi!

 3. DAVČNI ŠPOLICIJI: DAJTE ZA BOGA, VSAJ RAZIŠČITE, KOLIKO JE TA ROPAR VIRANT V RESNICI POKASIRAL! V Makedoniji ni pokasiral 95.000, kot trdi sam! DOBIL JE 200.000!!!!!

 4. PRJATLI: pa res mislite, da je Makedoncem kaj do svetovanja nekega Slovenskega smrkavega pedrolina, Viranta!? Haloooooo! To je samo preko Makedonije očiščen denar SLO udbe!! In uradno je prikazano, da je dobil 95.000! KAJ PA OSTALIH 100.000, ki jih je očiščenih dobil v škrniclnu polivinilastem! Makedonija je Ciper za bivše stare udbo šefe!

 5. VIRANT: pri vratih velike veleblagovnice ujamejo Viranta! Pod pazduho skriva 10 kg stegna pršuta, iz obeh žepov v hlačah gledata flaši šampanca, pod srajco v pasu, kjer imamo dedci žensko srečo. pa se napenja otroški avto na daljinsko vodenje!
  ” HOPLA, VIRANT, PA TE MAMO!”
  Se zadere varnostnik in ga odpelje v poseben prostor za raziskave!
  Ko ga pretipajo, otresejo in oberejo, je na tleh pol skladišča veleblagovnice, nakradenega!
  Virant:” Ja kaj pa mislite, pošteno sem nabral, kaj pa naj rečem doma ženi, če pridem brez, že ves dopoldne se odpoveduje, seksa, pa Havajev, pa Maldivov, pa z Kresalovo bi šla v Milano,….!”
  Varnostnik: ” Jaa, gospod Virant, to pa ni bilo moralno, pa predsednik veleblagovnice hočete biti!”
  Virant: ” Dobro, dobro, bom poravnal!”
  IN VZAME S KUPA POKRADENEGA JETRNO PAŠTETO
  ZA 90 CENTOV!
  “Evo, vračam, da dokažem, da sem moralen!”
  In zgrabi vse ostalo pokradeno in odide!

 6. PA ŠE MALO O VIRANTU (Gre doli):
  1. O njegovem občasnem “ljubimcu” L. OBLAKU (oblaku na nebu, mislim), raje ne preveč, me bo tožil! O tem sem slišal na tržnici!
  2. Vodja Virantovega volilnega štaba Janko Jenko, je bil obtožen goljufije pri prijavi in utaji plačila davkov RS! Jasno, kakor delajo naša sodišča, je zastaralo!
  3. Medtem, ko se pošteni otepajo vpletati družine v umazano politiko, Virant z svojo družino čisti svojo umazanijo, kot pomivavko!
  4. Član Virantove ekipe, visok član, Dušan Kričej, je bil vsa leta Virantovega ministrovanja DOBAVITELJ IN SERVISER INFORMACIJSKIH OPREM DRŽAVNE UPRAVE, PO VIRANTOVEM IZBORU! Denar so črpali v VASGONIH od davkoplačevalcev preko raznih firm!
  5. Virant je za domače zabave najemal opremo iz predsedniškega dvorca BRDO V KRANJU!!!!!!! Najel, pripeljal domov, postavil in odpeljal! VSE ZA DENAR DRŽAVLJANOV SLOVENCEV!
  6. Virantov sodelavec in član ekipe, Gorazd P., je v postopku zaradi spolnega amoralnega vedenja! Saj bi ne bilo vredno niti omenjati! OBE SESTRI; KI STA BILI PRI NJEM V SLUŽBI, KI MU JO JE UREDIL VIRANT, je slačil in ju preko kolen tepel po goli zadnjici z KUHOVNICO!

  IN TO NAJ BO ČLOVBEK VREDEN ZAUPANJA? FUJ!

 7. “Izrazi kot so nacionalni interes, socialna država, turbokapitalizem, neoliberalizem…Vsi ti izrazi predpostavljajo kapitalistični sistem kot nelegitimen, izkoriščevalski, nehuman. Pravi demonstraciji anarhističnih idej in nasprotovanja izkoriščevalskemu kapitalističnemu sistemu smo bili priča pri t.i. globalnih protestih.”

  Kapitalizem je SVOBODNI TRG, spoštovanje privatne lastine, pravna država:
  kaj od tega smo imeli v Sloveniji zadnjih 20 let, da ne rečem 70 let. Nič.
  Imamo videz demokratičnosti in kapitalističnega sistema.
  V resnici pa imamo fevdalne odnose. Vsaka pisarna v državni upravi, zdravstvu, šolstvu in državne banke so odraz fevdalizma.
  Ko prideš kot svež diplomiranec v državno firmo hitro vidiš lobije.
  RDEČI in ČRNI so bili v podjetju leta 199x, ko sem se zaposlil po diplomi. Vsi so bili proti tujim investitorjem, vsi so imeli radi PRIVILEGIJE na svojem vrtičku, VSI so se bali tekmovalnosti.
  Vsi bi radi ohranjali fevde in rente v neskončnost. Radi so “POSLOVALI” PODMIZNO na škodo države, delavcev, podjetja in v interes svojih mafijskih (kriminalnih) lobijev. Socializem in številne ovce mu to omogočajo.

  Na vprašanju kapitalizma vidimo kdo od “desničarjev” je resnični desničar in kdo je v resnici socialist kar je meni že nekaj let znano, da večino politikov v Sloveniji in njihovih volilcev je v osnovi SOCIALISTOV. Oni se počutijo ZELO OSEBNO ogroženi, če bi se v Sloveniji nekaj v resnici spremenilo v smeri svobodnega trga in prihoda tujega kapitala. A se spomnite enega NSI gospoda ( nekoč je bil eden od managerjev banke) v času prodaje Banke Koper kako je norel po forumih, bolj kot vsi komunisti skupaj. Socialist ima srce v MAMONU, v renti, v kapitalu, v PRIVILEGIju, kajti drugače ve, da bo težko sebe preživljal kot PODMIZNO, MAFIJSKO.
  Normalni kristjan ima srce pri Bogu. Hkrati pa zna delati v suženjstvu, tlačanstvu ( fevdalizmu in socializmu) in v kapitalizmu ( podjetništvu).

Comments are closed.