Slovenski narodni svet

12

Na angleškem radiu BBC je dr. Alojzij Kuhar 23. novembra 1941 prebral Program Slovenskega narodnega sveta, o katerem sta se jeseni leta 1941 sporazumela prvaka Slovenske ljudske stranke dr. Marko Natlačen in Jugoslovanske nacionalne stranke dr. Albert Kramer. V programu je bilo zapisano, da je Slovenija samostojen in enakovreden del Jugoslavije, določili so naloge skupne države na področju obrambe in zunanjih zadev, opredelili so demokratičnost politične ureditve, združitev Jugoslavije in Bolgarije, ter ustanovitev Balkanske unije. V Londonu ustanovljen Narodni svet se z zadnjima dvema točkami ni strinjal. Ban Natlačen je umrl oktobra 1942 v atentatu, ki ga je na njegovem domu izvedla KPS.

Foto: Svarog

Vir: Wikipedia

12 KOMENTARJI

 1. Natlačna je likvidiral isti morilec kot Lamberta Erlicha . In ta morilec ima ime: Franc Stadler – Pepe, razglašen za “narodnega heroja”, kar pove vse. Tovariš Pepe je kot poklicni morilec VOS (predhodnica Ozne oz. Udbe) izvršil tako, da se je preoblekel v duhovnika in tako prišel v Natlačnovo hišo.

 2. Iz morilcev so narodne heroje delali samo Hitler, Duce in Broz. Še striček Josif je vedel, da morilcev ne gre častiti in je prej ali slej rabil novega morilca, da se je znebil starega. V Dokumentih revolucije pa si lahko preberete Kardeljevo sadistično naslajanje nad pobijanjem.

 3. Sicer so pa tako imenovane meščanske stranke imele smolo: sposobni politiki so bodisi pomrli, šli v London ali pa se priključili OF. Ostali so samo drugorazredni šalabajzerji, ki so vse, ki so jim brezglavo sledili, odpeljali v pogubo.

 4. Če imata pa Kubiš in Gabčik kakšno zvezo z Vosovskimi likvidatorji potem pa ostanem brez besed.

  Njuno junaštvo demokratičen svet spoštljivo obravnava, niso pa iz njiju delali narodnih herojev po totalitarnem vzorcu. Sem si šel obnovit znanje na Wikipedijo pa sem mi je zdelo zanimivo, da je Kubiš pokopan v bližini soborca, ki jih je izdal Gestapu.

 5. “No, kaj se pa ima en kolaborantski ban z narodnim herojem za primerjat”

  Značilen cinizem. Čaščenje morilca, demonizacija žrtve. Sprevržena logika civilizacije.

  Sicer pa, tudi Kučan je vedel, kako je zadeva potekala. Najprej diskvalifikacija, nato likvidacija. Včasih je bilo tudi obratno – ko so koga umorili, so ga naknadno diskvalificirali, ga umazali.

  In očitno bi nekateri takšne metode tudi danes s pridom uporabljali.

Comments are closed.