Slovenski mendoški oktet

0

Z veseljem sporočamo, da se bliža turneja slovenskega mendoškega okteta. Rojaki iz Argentine bodo imeli naslednje koncerte:

Petek, 28. september: Nova Gorica, Dvorec Vogrsko, ob 20:00. (skupni koncert z Goriškim oktetom Vrtnica).

Ponedeljek, 1. oktober: Črnomelj, Pastoralni center, ob 19:30.

Sreda, 3. oktober: Ptuj, Refektorij minoritskega samostana, ob 20:00.

Četrtek, 4. oktober: Slovenj Gradec, dvorana Druge OŠ, ob 19:30. (skupni koncert z MEPZ Carinthia cantat).

Petek, 5. oktober: Gornja vas (Oberdorf, Avstrija), dvorana Gostilne Hafner, ob 20:00. (skupni koncert z Oktetom Suha in Pevsko – instrumentalno skupino Žvabek).

Nedelja, 7. oktober: Ljubljana, Narodna galerija, ob 19:00. (skupni, poslovilni koncert s Slovenskim oktetom).

 

Lepo vabljeni!

Rafaelova družba, organizator turneje

 

Slovenski mendoški oktet

Slovenski mendoški oktet je uresničitev lepih sanj osmih prijateljev. V slovenski mendoški skupnosti so medsebojno delili mnogo lepih doživetij. Kot potomci Slovencev tretje generacije so spoznavali in vzljubili slovensko pesem, ki jih je spremljala na prijateljskih srečanjih, v cerkvi in pri različnih šegah, kot je na primer “pobiranje pirhov”. Vsi so peli pri Slovenskem mendoškem pevskem zboru, ki je resnični zaklad slovenske skupnosti, saj skozi več kot šestdeset let nepretrgano druži tri rodove pevcev.

Že od vsega začetka, od leta 1998, je oktet pričel obširno delovati in nastopati na neštetih prireditvah, proslavah in obletnicah v Slovenskem domu, na prijateljskih srečanjih in porokah. Sčasoma je v svoj slovenski repertoar vključil pred vsem argentinske pesmi. Redno prireja samostojne koncerte, tako v Slovenskem domu kot v najpomembnejših dvoranah in teatrih v Mendozi. Leta 2001 je bil na pevski turneji v ZDA in imel koncerte v Clevelandu, Lemontu in Ely-ju, v katerih delujejo slovenska društva. Naslednje leto je skupaj s Slovenskim mendoškim pevskim zborom pripravil koncert v Bariločah – Río Negro. Leta 2004 je potoval na jug Mendoze v Malargüe – pel je ob odprtju razstave »Slovenki priseljenci v Argentini« in imel koncert; nato še v Rosariju – Santa Fe. Nastopil je tudi v Buenos Airesu (2005) in čisti dobiček namenil domu ostarelih v Rožmanovem domu. Leta 2009 je pel na »I. Srečanju slovenskih zborov« v San Justu – Buenos Aires. Lani je oktet dvakrat predstavil na odru Slovenskega doma v Mendozi spevoigro »Kovačev študent« skladatelja Vinka Vodopivca.

Večkrat je pel na slovenskih glasbenih večerih prirejenih v Buenos Airesu. Pogosto se predstavi na »Cantapueblo« (Mendoza), najpomembnejši mednarodni festival pevskih zborov v Latinski Ameriki. S pesmijo je sprejel mnoge pomembne osebnosti iz Slovenije, tako državne kot tudi cerkvene, med katerimi so dr. Mihaela Logar in Melita Steiner, dr. Andrej Bajuk, Tone Kuntner, slovenski konzuli iz Latinoamerike, ljubljanski nadškof Alojzij Uran, misijonar Peter Opeka.

Pozdravljal je tudi razne pevske skupine iz Slovenije: pevski zbor Ave (2000), oktet Deseti brat (2002), dekliški zbor Carmina Slovenica iz Maribora (2003), pevski zbor Pomlad iz Novega mesta (2005), oktet Povodni mož iz Ljubljane (2007), pevski zbor Lubnik iz Škofje Loke (2008), Ptujski nonet (2008), oktet Suha iz Avstrije (2009), Slovenski oktet (2010) in oktet Vrtnica iz Nove Gorice (2011).

Oktet je do sedaj posnel eno zgoščenko in pripravlja drugo.

Za strokovno vokalno vzgojo skrbi Alberto Vitoria, njegov pevovodja pa je mag. Diego Bosquet.

Oktet sestavljajo: Ernest Bajda (1. tenor), Tone Štirn (1. tenor), Vladimir Triep (2. tenor), Andrej Šmon (2. tenor), Matjaž Grintal (bariton), Pavel Šmon (bariton), Tine Šmon (bas), Diego Bosquet (bas – pevovodja okteta)