Slovenski kozolci

5

Slovenskim kozolcem se kot izgleda ne obeta lepa prihodnost. Večina jih propada celo na podeželju, v urbanem okolju pa je sploh komaj še videti kakšnega, ki spominja na kmečko preteklost.

Foto: Tone Lesnik

5 KOMENTARJI

  1. Kaže, da bo ostal le še tisti, ki ga ima princ Charles na enem svojih posestev. Seveda kozolci zaradi spremenjenih kmetovalskih praks niso več funkcionalni, res pa v naših koncih služijo kot ogrodje za oglaševalske plakate. 😉

  2. Kaj nam bodo kozolci? Slowenistanci bomo pol države pozidali, drugo polovico pa asfaltirali.

  3. Pred kratkim sem na obrobju Ljubljane iz avtomobila zagledal kozolec (enojni) v katerem je bila lepo zložena skladovnica drv. To sicer ni primarna raba kozolca, ki se izgublja, ker kmetje zdaj seno shranjujejo v plastične bale, vendar mi je bila ideja za shranjevanje drv kar všeč, tako funkcionalno kot tudi estetsko.

  4. Tone, način z okroglimi plastičnimi okroglami balami se uporablja predvsem za shranjevanje travne silaže in ne sena, hkrati pa so se kozolci uporabljali predvsem za dosuševanje (to je razlog, da jih v glavnem najdemo predvsem v delu Slovenije z več padavinami), danes pa so jih nadomestile dosuševalne naprave. Pri teh balah gre za precej stroškovno neugoden način in predvsem večji kmetje so ugotovili, da jih te bale stanejo toliko, da si v enem letu poplačajo samonakladalno silažo prikolico s katero silirajo trave na klasičen način v koritastem silosu, hkrati s tem pa so te bale tudi precej neestetske za moj okus.

  5. Ja seveda, res, travna silaža je nekaj drugega kot seno. Zanimiva ugotovitev o stroških, ki jih imajo kmetje z balami. Glede estetike plastičnih bal se popolnoma strinjam. Sicer pa sem v otroštvu “gor rasel” v predelu Slovenije, kjer ni bilo kozolcev. Seno so sušili na travniku in, ko je bilo suho je šlo takoj na senik, rekli so mu “peter”. Dež jo je seveda velikokrat zagodel. Kozolci so mi všeč in si želim, da bi jih ohranili kot slovensko kulturno dediščino ter jim morda našli še kakšno novo lepo funkcijo.
    .

Comments are closed.