Slovenski klekljarski dnevi

0

PREJELI SMO. Slovenski klekljarski dnevi (sedmi po vrsti), ki bodo potekali od 26. aprila do 2. maja v Žireh se približujejo z velikimi koraki. Članice Klekljarskega društva Cvetke so 21.3.2013, v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani, pripravile tiskovno konferenco, na kateri so predstavile program letošnje največje žirovske kulturno etnološke prireditve.

Marica Albreht, predsednica Klekljarskega društva Cvetke je spregovorila na splošno o društvu in delu v preteklosti,Valči Žakelj, podpredsednica je zarisala okvir dogajanja od 26. aprila do 2. maja, Rok Klemenčič, predsednik TD je zbranim povedal, da bodo ob tej priložnosti organizirali oglede bunkerjev Rupnikove linije, odprt bo tudi Muzej, vse, ki jih bo zanimalo, pa bodo odpeljali med konfine Rapalske meje.

Klekljarice za letošnjo veliko razstavo klekljajo starodobnike (stare avtomobile), ki bodo razstavljeni v galeriji DPD Svoboda, k sodelovanju so povabile klekljarice iz Trbovelj in ženske z obale, oziroma Krasa, ki bodo predstavljale svoja ročna dela. Poleg različnih klekljarskih tekmovanj bo v nedeljo, 28. aprila, moč videti sprevod starodobnikov, ponovno pa vabijo tudi na uprizoritev prave ”bitke” na Rupnikovi liniji.V okviru klekljarskih dni že tradicionalno poteka literarni natečaj, na vrt pri Bahaču, pod stoletne kostanje, pa bodo vabljeni slikarji na že 2. slikarsko kolonijo.

Moderatorka tiskovne konference, Renata Miklavčič, je s pomočjo klekljaric zbranim razložila pomen žirovskega klekljanja, ki je že zdavnaj prerasel tradicionalno klekljano čipko in ji upravičeno dodal pridih umetniške stvaritve.

Žirovske klekljarice so trenutno edine v slovenskem prostoru, ki klekljajo brez papircev (podloge). Vsaka čipka posebej je zato unikatna, saj klekljarica vanjo vtke ne le znanje, ter izkušnje, temveč tudi umetniški čut.

Ob tej priložnosti so Žirovke izpostavile nešteto prostovoljnih ur, ki jih vtkejo med raznobarvne niti. Poudarile so tudi, da klekljarskih dni ne bi bilo, če se ne bi pri organizaciji vsi sodelujoči odpovedali plačilu.