Matej Kovač: Tradicija skrajne slovenske levice se začne na Čebinah

31

Matej Kovač: Ljudje, ki ne praznujejo božiča, razkazujejo svoj cinizem in nihilizem foto: Klemen KorenjakV Sloveniji v političnih debatah neredko pride do medsebojnega obtoževanja, ko se nasprotniku očita, da je skrajnež. Ni potrebno biti akademsko izobražen strokovnjak na področju političnih ved, da bi opazil, da skrajnosti pri nas nikakor niso uravnotežene, še manj pa, da imajo primerljiv vpliv v družbi. Najprej zgodovina. Skrajna desnica v Sloveniji nima tradicije. Režimski zgodovinarji poskušajo interpretirati naklonjenost predvojne SLS korporativizmu kot dokaz, da je bila stranka protofašistična. Res je, mnogi fašistični diktatorski režimi so udejanjali korporativizem, a korporativističen je bil tudi Rooseveltov New Deal. Konec koncev so glavna dediščina korporativizma danes tripartitna pogajanja, ki prinašajo stabilnost v odnosih med delodajalci in zaposlenimi v številnih socialno usmerjenih kapitalističnih državah.

Skrajni nacionalisti in šovinisti v Sloveniji niso nikdar imeli družbenega vpliva, še več, nikoli se jim ni uspelo niti organizirati. Nekateri špekulirajo, da bi se pri nas lahko razvil fašizem, tako kot se je na Iberskem polotoku. Morda, ampak se ni in Kraljevina Jugoslavija je bila poleg Francije v tridesetih letih edina demokratična država v južni Evropi

Tradicija skrajne slovenske levice se začne na Čebinah

Na Čebinah je Edvard Kardelj, ko je pred tem dokončal »šolanje« pri Stalinu, skupaj s Kidričem in Leskovškom prevzel vodenje KPS. Že takrat so bili komunisti skrajneži. Bili so plačevani od tuje države, da bi z nasiljem prišli na oblast. Brezobzirno so po napadu Hitlerja na Sovjetsko zvezo zanetili državljansko vojno in pobili več kot tisoč političnih nasprotnikov še pred kakršnokoli oboroženo kolaboracijo in po vojni pokončali še dvanajst tisoč sonarodnjakov. Eksperimentirali so z narodnim gospodarstvom v slogu samodržcev in povzročili, da je ob koncu njihove absolutne vladavine življenjski standard njihovih podanikov v primerjavi s sosedi na severni strani Karavank najnižji v dvajsetem stoletju.

Slovenska skrajna levica podpira Madura in nasprotujejo oborožitvi slovenske vojske

Sistematična propaganda, da smo ves čas njihove vladavine živeli v najboljšem možnem sistemu, in promocija mitologije NOB v šolskem sistemu sta povzročili, da se s tradicijo slovenske skrajne levice identificira velik del slovenskega političnega prostora. Socialni demokrati in Levica glasno in ponosno, njihovi liberalni sopotniki pa taktično in oportunistično. Zavezanost tradiciji določa obnašanje v sedanjosti. Tako ne preseneča, da slovenski skrajneži tako kot evropski skrajneži nasprotujejo »vmešavanju« v notranje zadeve Venezuele in podpirajo Madura ali da nasprotujejo oborožitvi slovenske vojske s sodobnim in bolj varnim orožjem.

Prispevek je bil prvič objavljen v tedniku Družina (št. 9, 3. marec 2019, str. 13)

31 KOMENTARJI

 1. To, da skrajna slovenska levica podpira Venezuelskega Maduro in njegov režim, dokazuje, da hoče spraviti Slovenijo v enak položaj v katerem je zdaj Venezuela. Pri tem pa celo pozabljajo, da nimamo ogromnih zalog nafte.

 2. To pa je skrajno sprevrženo in škodljivo ravnanje slovenske skrajne levice za naše posamično in skupno dobro, ki terja obsodbo!

 3. Povsem zgrešeno in netočno. Tradicija komunistov se začne že v letih 1919-1920, lo se je JSDS razcepila in se je en del nato uradno priključil komunistični partiji Jug.

  • Povsem točno in zgodovinsko utemeljeno: komunisti so v letih 1919-1920 tako nepomembna, marginala skupina fanatikov, da niso vredni omembe, kaj šele da bi na njih gradili kakršno koli tradicijo.

 4. Aha, ob nadaljnem branju se vidi, da avtoe natrosi kuo neumnosti in povsem napačnih dejstev (Francija v Južni Evropi, Kraljevina Jug. je bila s kraljevo diktaturo in dvema od države odobrenima strankama demokratična, volilni sistem kjer je volilec prišel na volitve in je moral na glas povedati svoje ime inbpriimek ter za koga bo volilnje demokratični način voljenja ipd.).

  Kje ste pa dobili človeka, ki je v tekstu sposoben natrositi toliko napak in netočnosti? Saj je eden od urednikov portala vendarle zgodovinar …

  • Aha, ob nadaljnem branju se vidi, da avtor natrosi kup neumnosti in povsem napačnih dejstev (Francija v Južni Evropi, Kraljevina Jug. je bila s kraljevo diktaturo in dvema od države odobrenima strankama demokratična, volilni sistem kjer je volilec prišel na volitve in je moral na glas povedati svoje ime in priimek ter za koga bo volil je demokratični način volitev ipd.).

   Kje ste pa dobili človeka, ki je v tekstu sposoben natrositi toliko napak in netočnosti? Saj je eden od urednikov portala vendarle zgodovinar …

   p.s. popišljam popravljeni prispevek, saj se starejšim občanom rado zgodi, da na telefonu težko tipkamo in potem pride do velikega števila škratov

   • Uh, a vi da ste starejši?! Potem je vaša sramota še toliko večja!
    Kaj je narobe z diktaturo, ki je bila nujna zaradi vzpona komunistov?
    Kaj je narobe z “naglas povedati ime” na volišču?
    Zaradi takih očitkov, vam nit ne verjamem, da bi moral kdo naglas povedati za koga glasuje.
    Nekredibilni stari komunist ste!

    • Haha, saj zgodovinska dejstva niso stvar verjetja. Poglejte zakonodajo tistega časa. Bi tudi predlagal kak učbenik za 1. razred, ampak boš tako ali tako rekel, da so noter izmišljeni podatku, ki jim ne verjameš.

     Nazadnje pa je spet fajn priti do SDS fanatikov, ki sami sebe nazivajo z demokrati, hkrati pa zagovarjajo številne diktature in nedemokratične režime.

     • Haha, ne bo šlo. Jaz se ne nazivam z demokratom. In ja, zagovarjam diktaturo v stari Jugoslaviji. Tako da, fanatik si kvečjemu sam. Komunistični fanatik. (še posebej, če vam je referenca učbenik za 1. razred)

   • Neizpodbitno drži, da je bila predvojna Jugoslavija poleg Francije na jugu Evrope ena bolj demokratičnih držav, seveda demokratičnih v tedanjih razmerah in razumevanju. Takšna je tudi Vidovdanska ustava, ena najboljših v tistih časih. Če ne bi bilo tako, se ne bi komunisti, ki jih tako častite, šli oddih po zaporih, se tam izobraževali po marksistično-boljševiški literaturi in jo celo pravajali ter se svobodno sprehajali po celi Evropi, zlasti trideseta leta, da bi širili boljševizem. Španska državljanska vojna ni bila nič drugega kot spopad dveh totalitarizmov. Mi pa še danes slavimo španske borce in denarno podpiramo celo njihove vnuke.

    • V Španiji menim, da je šlo samo za zlom revolucije. Fašizem je Francu čisto podtaknjen. Franco je branil kraljevino.

    • Ni razloga slaviti ne spanskih borcev, ne generalissima Franca.

     Sestojanuarska diktatura kralja Aleksandra je bila izhod v sili, potem ko so se mednacionalna politicna trenja stopnjevala celo do atentata v parlamentu. Vsekakor je bila kraljevina Jugoslavija ena demokraticnejsih drzav tedanje Evrope. Zelo tolerantna npr. do komunistov. Se prevec. Precej normalna drzava skratka.

 5. “Matej Kovač, pomočnik direktorja Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) in svetovalec agencije svetovne banke MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency).”

  vau, veliko izkušenj s področja zgodovine Slovencev v Jugoslaviji

  • Vsekakor večje kot pa vaše (vikam vas samo zato, ker pravite, da ste stari – tako so me vzgojili) iz čitank prvih povojnih let. Vaše razumevanje zgodovine je temu primerno.

 6. Poanta članka je, da pri nas ni skrajne desnice, ampak je samo skrajna levica. Zaradi opranih možganov jo podpira precejšen del volilnega telesa. Zato zaostajamo in bomo še zaostajali, dokler skrajna levica ne bo izgubila moči.

  In vse to je res, gospod Eržen.

  • Drži,v Sloveniji obstaja samo skrajna levica,ki pa že od začetkov po navodilih Kominterne in potem vedno znova poskuša provocirati in generirati nasilje do drugače mislečih-dokler se ti temu res ne uprejo-potem pa ta legitimni upor označi za fašizem- le taka laž ji omogoča preživetje.

  • Point članka je, da Kraljevino Jugoslavijo v času diktature imenuje za edino demokratično državo poleg Francije v Južni Evropi.

  • Gledano sociološko, potem Slovenija desnice dejansko sploh nima. Bila je potolčena med vojno in takoj po njej, nove pa režim ni dovolil vzpostaviti. Še najbolj bi bili po materialnem statusu podobni desnici naši tajkuni oziroma “tovarišijski kapitalisti”, toda kaj, ko pa so ideološko izpričani levičarji. O desnici govorimo bolj tako, na pamet, iz praktičnih razlogov, kot o oponentu levice. Bolje bi bilo to stran poimenovati kot demokratično stran. Domoljube in zagovornike zakonitosti glede migracij levičarji takoj označijo za desnico. Pa tu ne gre za površnost, ampak prefinjeno manipulativno orodje iz časa boljševikov – projekcijo; kar počnejo sami, naprtijo nasprotniku. Ko govorijo o nestrpnosti in homofobiji, potem je neizpodbitno, da jo izvajajo sami. Skratka, politična dihotomija levičar – desničar je pri nas čisto nekaj drugega, kot velja v zahodnih demokracijah.

   • Ja, komunisti ali levičarski skrajneži so velemojstri hipokrizije. Veliko ljudi jim nasede.

    Osel gre trikrat na led, Slovenec neskončnokrat.

   • Se bojim, da bodo “demokrati” morali postati normalna desnica. Glede migrantov demokrati zganjajo mnogo prevelik cirkus, tako da jih levičarji vedno znova spotaknejo. In še glede marsičesa. Naši demokrati državo razumejo kot lastno dvorišče. Tako komunisti izpadejo državotvorni, pa še pravični za povrhu. Od izbrisanih dalje, da ne naštevam, vse je bilo z blagoslovom demokratov. Afere mendarodnih razsežnosti. Demokrati tako ne predstavljajo politične identitete v resnici. Treba bo kar nazaj k pravici in svobodi, kot pravi republikanci.

    • Drzava ima vso pravico kontrolirati drzavne meje in na dostojen nacin preprecevati ilegalne prehode. Tudi dolocati, kdo se lahko priseljuje in v kaksnem stevilu.

     Ponavljam mnenje, da je bilo priseljevanje z Balkana v Slovenijo za casa komunisticne Jugoslavije pretirano. In je zdaj spet pretirano. Podprl bi politiko, ki bi to priseljevanje danes in v prihodnje nadzorovala in omejevala.

     Ob osamosvojitvi je bila Slovenija se prevec lahkotno radodarna pri podeljevanju drzavljanstev. Edina napaka pri izbrisanih je bila nezadostna informiranost ljudi o potrebi ureditve statusa in upostevanje okoliscin nekaterim, ki so imeli objektivne ovire pri ureditvi tega statusa.

     • Potem sploh ne razumeš problema izbrisanih. Za nekoga, ki se sklicuje na vladavino prava, prav nerazumno.
      Pogoji za državljanstvo niso isto kot akcija v Mercatorju. Državotvornost je pogrnila na celi črti. Z blagoslovom desnice. Kar je najbolj “zabavno” je, da je to levica vedela in pustila, da osamosvojitelji padejo na nos. Že tako “osamosvojitev” ni bila državotvorna, ampak bi bila neodvisnost. In tako še danes zmagujejo z omalovaževanjem samostojnosti.

     • Osnova zapleta izbrisanih je bila prav v evforiji podeljevanja drzavljanstev priseljencem. To je bila razprodaja. Resne drzave postavijo pogoje: 10 ali 15 letno nepretrgano legalno bivanje, nekaznovanost, znanje jezika, spostovanje kulture, drzavnosti itd. Baltske drzave so tako ravnale z ruskimi priseljenci in jim nihce nic ne more. Slovenijo se pa izsiljuje v imenu jugodominacije.

     • In sodišče za človekove pravice je sodilo po jugodominaciji?!
      Ni čudno, da nam Bog vsak dan obuja komuniste. Vedno znova, vedno nove in hujše.

     • … “je sodilo po jugodominaciji?” ..
      ——-
      Ne verjamem, da je ta vidik sodišče upoštevalo. Vprašanje je, če so sodniki sploh slišali zanj.

 7. Sicer je definicija, kdo so skrajnezi, precej jasna.

  Tisti, ki jim cilji, utopicni ali zgreseni ali celo patoloski, posvecujejo sredstva. Ki ne upostevajo civilizacijskih eticnih norm in nacel vladavine prava. Ki se v parlamentarnih demokracijah spogledujejo z nedemokraticnimi, avtokratskimi, podtalnimi, mafijskimi nacini odlocanja. Ki nacrtujejo in izvajajo prekucije. Vsekakor vsi, ki jim ni grozljivo iz politicnih razlogov zapreti ali celo ubiti cloveka ali pri tem celo sodelujejo. Recimo, ko zaprejo brez dokazov kaznivega dejanja vodjo opozicije ali to dejanje odobravajo. V Sloveniji. Ali v Venezueli.

  Vsi ti so skrajnezi. Bojim se, da jih v Sloveniji mrgoli. In najvec na levici ali celo t.i. levi sredini. Ki taksna kot je in dokler je, to ne more biti. Pot do demokraticne normalnosti Slovenije bo zaradi totalitarne poskodovanosti mentalitete se dolga, ce se bo sploh zgodila.

  • Skrajneži so tudi tisti, ki brez razloga dopuščajo smrtonostno ograjo ob meji. Bogve samo koliko živali je že crknilo v tej žici. O tem niti ne poročajo več. Da ne govorim o problemu svobode v deželi.

 8. Edina ograja, ki so jo namestili skrajneži, je tista, ki je državljanom preprečevala izhod iz države. Nadzor na vstopom pa je osnovna pravica države in nad načinom varovanja meje se sprenevedajo samo skrajneži.

Comments are closed.