Slovenska nezrelost navzven

4

Če bo Milan Kučan res imenovan za posebnega odposlanca za BiH, kot to poročajo nekateri mediji, potem naj to opozicija pozdravi. Zagotovo bo Milan Kučan tudi v tej funkciji ravnal v skladu s svojimi prepričanji in morda vsak njegov korak ne bo po okusu njegovih političnih nasprotnikov. Toda interese, ki jih Slovenija ima v BiH in za BiH, bo vendarle lahko dovolj dostojno zastopal, četudi bo s svojim delom pridobival »točke« predvsem za svojo politično opcijo. Glede na svojo funkcijo (nekdanji šef države) in izkušnje iz Jugoslavije bi lahko bil vsaj tako odličen visoki predstavnik EU za BiH kot so bili nekateri zahodnjaki. Ne glede na to, kaj si mislim o njegovi vlogi v Sloveniji, mu bi bil to vlogo v BiH pripravljen zaupati. V BiH bo dobro sprejet in to je tisto, kar v tej njegovi vlogi edino šteje.

Toda sedanja levo-sredinska (ali celo zgolj leva) slovenska vlada bi morala biti enako široka, znati bi morala pogledati čez zamere, ki jih goji do Rupla, Peterleta in drugih in takšne može ponuditi za visoke funkcije v EU ali zgolj za slovenske odposlance. Predsednik države dr. Turk te širine pri dr. Ruplu ni zmogel – četudi je res, da si bivši zunanji minister ne takrat ne kasneje ni znal ali želel pri tem pomagati. Rupel bi bil na Dunaju (ali kje drugje) sprejet drugače kot kak karierni veleposlanik – to je dejstvo, ki bi ga morala sprejeti tudi levica.

Tuja javnost seznanjena s primerom Masleša

Tudi o tej potezi SDS beremo te dni v medijih. Tudi opozicija mora dozoreti in spoznati, da nam je bila s članstvom v EU navzven priznana zrelost, sposobnost, da sami poskrbimo, kadar se pojavijo primeri kršenja pravnega reda ali druge anomalije. Če tega še nismo sposobni – in več znakov žal kaže, da je naša pravna država izredno šibka, skoraj povsem pa je otopel tudi splošni čut za politično spodobnost in legitimnost – potem nimamo druge poti kot prizadevanja od znotraj. Klicanje na pomoč tuje javnosti je domovini medvedja usluga. Senzibilizirati je potrebno namreč našo otopelo javnost.

Predstavnica tujega EU veleposlaništva in homoseksualci

Prav pa bi bilo, da bi se SDS (ali kdo drug) oglasil, ko se je predstavnica tujega EU veleposlaništva vmešala v naš zakonodajni postopek glede vprašanja, ali naj homoseksualni pari imajo pravico do posvojitve ali ne. Slovenija ni kaka muslimanska dežela, kjer je homoseksualnost prepovedana in homoseksualci preganjani, hkrati pa posvojitev za homoseksualne pare tudi ni pravica, ki bi jo od držav zahteval kak mednarodni dokument. Gre za vprašanje, o katerem se lahko in moramo pogovarjati, ne pa za absolutno pravico, zato so lekcije tuje EU države o tem vprašanju Sloveniji neprimerne – tudi za vlado, ki je sicer predlagatelj sporne zakonske spremembe. Tu bi vlada morala znati iti preko svojih ideoloških bregov in se zavzeti predvsem za suverenost in avtonomijo naših lastnih demokratičnih odločitev.

Od Kučana do primera Masleša in homoseksualnih posvojitev – v vseh teh primerih, levica ali desnica kažeta, kako strašno smo nedorasli vlogi države, nacije, naproti sebi in tudi proti  zunanjemu svetu. Lahko se le tolažimo, da na vidiku ni takšnih mednarodnih izzivov, ki bi nas tako nepripravljene, nezrele in notranje sprte, spet lahko pahnili v kako nacionalno tragedijo.

Foto: Wikipedia

4 KOMENTARJI

  1. “Prav pa bi bilo, da bi se SDS (ali kdo drug) oglasil, ko se je predstavnica tujega EU veleposlaništva vmešala v naš zakonodajni postopek glede vprašanja, ali naj homoseksualni pari imajo pravico do posvojitve ali ne”

    Velja to tudi za Španijo, kjer se na državnem obisku ravnokar vmešuje papež?

  2. Slovenija v evropskem medijskem prostoru ni prisotna kot problem. Je pa jasno, da je na stranskem tiru, ker nima ne v trenutnem kadru ne v vsebini neke presežne vrednosti. Nismo dobili niti enega EU veleposlanika , tui investitorji se Slovenije izogibajo. Ravno ta vikend sem se pogovarjal z zaposlenim v veliki svetvoni nepremičniski družbi , ki pavi da so dobro na tekočem, kako korumpirna je nepremičninjski trg v Sloveniji in da se ga izogibajo.
    Če bo Masleša imenovan, bodo, Slovenci laže dobili tožebe na evropskem sodišču, kajti sporčilo EU pravu bo jasno pokazalo, na kakšnih temeljih stoji slovensko pravo.
    V Sloveniji poteka vse preko medejev in česar ni v medijih ne obsatja. Izven Slovenije se realno življeje odvija mimo medijev in to bsitveno bolj ,kot si to mislimo.

Comments are closed.