Slovenska narodna zastava

2

Ministrstvo notranjih zadev na Dunaju je 23. septembra 1848 potrdilo kranjske deželne barve: belo, modro in rdečo, ki jih je že leta 1836 določil cesar Ferdinand. Tako je belo-modro-rdeča zastava postala slovenska narodna zastava. Ob tej priliki je Fran Blažič objavil pesem o zastavi, v Bleiweisovih Novicah pa je 18. oktobra Matevž Ravnikar-Poženčan priobčil pesem zastavi, ki se konča s citirano kitico:«Zato te naše barve tri, najlepše nam stoje, brez višega pomena ni, kar one govore.«

Foto: Wikipedia

 

2 KOMENTARJI

  1. Kaj naj bi to razmišljanje pomenilo?
    Slovenska zastava sploh ni rdeča-modra-bela (barve se berejo od spodaj navzgor), cesar Ferdinand pa jih je z veseljem določil kot takšne, da bi Slovencem dejansko odrekel samobitnost in jih pahnil v objem Rusom.

  2. @Cheruviim
    Moraš vedeti, da je naša trobojnica starejša od ruske! Je pa res da to ni zgodovinska slovenska zastava, ki bi mogla biti v kombinaciji rumene(zlate) – modre in črno – bele(srebrbne) kombinacije.
    Mene bolj kot barve moti skropucalo, ki se mu pravi grb. Barve so bile pač vzete iz deželnega grba Kranjske, ki je bila center takratnih slovenskih dežel (Primorska, Kranjska, Koroška, Štajerska in Dalmacija, če gledamo iz perspektive pripadnosti Avstriji.

    Mimogrede, kar nekaj ruskih zgodovinarjev iz 19. stoletja je trdilo, da Rusi izhajajo iz nas Slovencev kot dela Venetske(Slovanske) etnije, ki je bila najprej omenjena v zgodovinskih kronikah. Ni potrebe, da smo nestrpni do katerihkolih venetskih bratov.

Comments are closed.