Slovenska mistikinja – Magdalena Gornik

3

mg8x6PREJELI SMO.

Kot popolna začetnica na filmskem področju (tako na področju scenarija, snemanja in montaže) sem se lotila kar zahtevnega projekta. Kako zahtevnega sem spoznavala šele v času samega nastajanja filma. Moram reči, da je bila to dobra šola in sem se veliko naučila.

Sprva sem v delavnici Ustvari dokumentarec hotela izbrati tematiko predstavitve tujih mistikov – med samo delavnico pa je prišel predlog, naj bi snemala o slovenski mistkinji Magdaleni Gornik. Ker sem ravno tedaj brala knjigo gospe Martine Kraljič o Magdaleni Gornik, sem izziv sprejela, rezultat tega izziva pa je nastali film o Magdaleni Gornik, ki tehnično sicer ni popoln, ker je za kaj takega enostavno zmanjkalo časa, je pa to vseeno verna in dosledna predstavitev predvsem Magdaleninega mističnega življenja, ki temelji predvsem na dokumentih iz Nadškofijskega arhiva v Ljubljani, kot tudi na podatkih v knjigi gospe Martine Kraljič. V Nadškofijskem arhivu obstaja več kot 2000 strani dokumentov, ki opisujejo Magdalenina mistična doživljanja in njeno življenje, tako da je film lahko zajel resnično le peščico vsega dokumentiranega in je to dobro področje še za nadaljnje raziskovanje.

Pri nastajanju filma sem predvsem imela pred očmi, da bi Magdaleno Gornik kar najbolje predstavila tudi tistim, ki neradi ali sploh ne berejo knjig in imajo tako priložnost si kaj malega ogledati in spoznati Magdaleno Gornik tudi v filmski obliki oziroma na netu.

Še enkrat se zahvaljujem Socialni akademiji in vsem sodelujočim in upam, da bo film pripomogel k večji prepoznavnosti Magdalene Gornik v slovenskem, pa tudi v svetovnem prostoru. To si Magdalena Gornik resnično zasluži.

Prijetno gledanje,
Kolar Jožica

Foto: Župnija Sodražica

3 KOMENTARJI

 1. Najprej prosnja za pojasnitev:
  To vazno porocilo reziserke in morda tudi glavne igralke Jozice Kolar o novi slovenski blazeni, Magdaleni Gornik, s celotnim filmom, sem slucajno odkril.
  Kako to, da je urednistvo Casnika odrinilo to neverjetno vazno porocilo s filmom vred pod manj zapazeno rubriko, “Zadnji prispevki”?
  Ta prispevek je pisel morda k vam zadnji, vendar bi zasluzil, da pride na glavno stran.
  Magdalena Gornik je poleg Slomska, Grozdeta in drugih kandidatov ponos slovenske zemlje.
  Vazno je, da se o njej/njih cim vec pise, da se ji/m bodo ljudje priporocali in bodo uslisani.
  Saj menda vsi vemo, da so za beatifikacijo potrebni cudezi?

  • Jan, Jožica Kolar je scenaristka, režiserka, snemalka in montažerka filma, za Magdaleno Gornik pa sem “stas in glas” posodila Petra Likovič. Sicer pa to lepo piše v odjavni špici filma. 🙂

   Lep pozdrav,
   Petra Likovič

 2. Čudovit film. Ne vem, če je kaj boljšega na tej spletni strani. Pomanjkljivosti niso pomembne. Kdaj pa je človek sploh kaj popolnega naredil? Naročilo filma je potreba po dobrih dejanjih.

Comments are closed.