Slovenska karitas zbira sredstva za pomoč ob potresu v Italiji

10

italija potresV noči na 24. avgust 2016 je Italijo prizadel uničujoč potres z magnitudo 6,2 in prizadel kraje na območju pokrajine Rieti, najhuje so prizadeta mesta Amatrice in Accumoli, z epicentrom v Norcii. Povzročil je številne žrtve in porušil mnogo domov.

“Položaj je grozen, vse je uničeno,” je dejal škof Giovanni D’Ercole Ascoli Piceno, ki je prišel nekaj minut po prvem potresu v mestu Pescara del Tronto. “Takoj smo začeli sodelovati s Karitas, da bi nudili pravo pomoči ljudem,” je nadalje dejal.

Papež Frančišek je nagovoril romarje na Trgu svetega Petra v Rimu, nekaj ur po potresu. “Ne morem dovolj globoko izraziti svoje iskreno sožalje in duhovno bližino vsem ljudem na prizadetih območjih,” je dejal. “Vsem prebivalcem Accumuli, Amatrice, škofije v Rieti, Ascoli Piceno, in prebivalcem Lazia, Umbrie in Le Marche, zagotavljam molitveno bližino in solidarnost celotne Cerkve”.

Katoliška Cerkev v Italiji je takoj namenila 1 milion EUR za pomoč s potresom prizadetim ljudem in pozvala župnije po vsej Italiji naj konkretno podprejo prizadevanja Karitas Italije (Caritas Italiana) za pomoč ljudem v s potresom prizadetih območjih, ki so se znašli v zelo težki situaciji, s katero se bodo soočali v prihodnjih dneh, tednih in mesecih. Karitas Italije je tudi že namenila 100.000 EUR za pomoč.

Prostovoljci Karitas v Rieti so takoj začeli z razdeljevanjem nujne pomoči, hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin. Karitas v Italiji organizira nadaljnjo pomoč ljudem, medtem ko italijanska civilna zaščita še išče preživele.

Na pomoč Italiji so se takoj priskočile tudi mednarodna mreža Karitas – Caritas Internationalis in Europa in posamezne njune članice. Tudi na Slovenski karitas želimo podpreti ta prizadevanja Karitas Italije za pomoč s potresom prizadetim ljudem, zato danes začenjamo z zbiranjem sredstev.

Vse Slovence vabimo, da velikodušno priskočijo na pomoč ljudem v sosednji Italiji.

Svoj prispevek lahko posredujete na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Potres Italija
Sklic: SI00 630
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Imre Jerebic,
Generalni tajnik Slovenske karitas

10 KOMENTARJI

 1. Zanimivo, da je je zgodovinsko mesto Norcia ( to je že pokrajima Umbria), kjer članek locira epicenter potresa, razmeroma dobro odneslo. Vsaj brez mrtvih in brez hudih rušenj. Norcia je prelepo zgodovinsko mesto; od tod je sv. Benedikt, začetnik zahodnega meništva in zavetnik Evrope. Po potresu 1979 je bila temeljito obnovljena in najbrž ji je tudi to pomagalo v zdajšnjem potresu.

  Amatrice, tudi čudovito zgodovinsko mestece, ki je že del Lazia, pa skoraj v celoti sesuto, kljub isti ali manjši amplitudi potresa. Amatrice je dalo tudi ime priljubljenemu receptu za špagete ( all` amatriciana).

  Ubogi ljudje. Prav zdaj so bili ti kraji polni, tudi družin z otroci. Izven počitniškega časa so domači ljudje v veliki meri razseljeni v mesta in nižje ležeče kraje in je tu bilo polprazno, za konce tedne in počitnice se pa vračajo gor. In doletelo jih je prav sredi noči.

  Posledice pa kot v sirskem Alepu. Vzroki različni, a ista slika, nesreča in trpljenje ljudi. Bog daj, da bi prizadevni reševalci še koga rešili.

 2. Na cel apeninski polotok, od Furlanije do mesinskega preliva prežijo hudi in pogosti potresi. Ta srednji del je še posebej pogosto na udaru. Pred manj kot desetletjem malo južneje v Aquilli v Abruzzih. Potem severneje v proti Emiglii Romani, pred obema je nastradal vmesni umbrijski Assisi, vključno s frančiškovo baziliko in frančiškani. Norcia pa, kot sem že omenil 1979.

  Škoda in trajna ogroženost. Humana in tudi velika zgodovinsko-umetnostna. Še nekaj imenitnih zgodovinskih mest, ki niso daleč od epicentra zadnjega potresa: Rieti, Spoleto, Perugia.

 3. Naj ob tem pohvalim poročanje novega rimskega dopisnika nacionalne TV Janka Petrovca iz prizadetih krajev. Inteligentno, razgledano, občuteno poročanje. Zakaj pa ne, tudi čustva sodijo zraven. Lep jezik in izražanje. Upam, da ga ne bo minil začetni elan ( Sicer tudi Mojca Širok ni bila slaba, da ne bi bil narobe razumljen). Osvežitev iz naših medijev, ki se jih redko čutim nagovorjen pohvalit.

  • Ja, dober je.

   Ni vse črno belo.

   Tudi mediji so začeli pisati o Udbi predvsem po izvrstni intervenciji Grimsa, ki je včeraj podkrepil dvome glede 1.000 udbovskih pištol v Sloveniji z uničenimi identifikacijami in toliko spečih samomorislkih bomb. Predvsem je odprl strahopetno ( ali ideološko ali podkupljeno) ukrepanje preiskovalnega sodnika, ki je kar zaprl preiskavo.

   • Naša sodišča bi lahko mirno preimenovali v nekaj kot Urad za zaščito naroda, po modelu OZNE. Še vedno delujejo po istih načelih.

 4. No, če s samim tekstom nikogar ne nagovorim, naj poskusim še z dodatkom podobe in glasbe:

  https://www.youtube.com/watch?v=3OfLwcK8WEk

  Glasbeni legendi Baglioni in Morandi sta lani pred serijo skupnih koncertov prav v teh krajih posnela skupen videospot. Videospot “Pogumnih kapitanov” se začne v centru Norcia-e na trgu pred kipom svetega Benedikta in njegovo cerkvijo, potem so vmes, bojim se, tudi posnetki danes porušenega Amatricea, konča se pa poleg Norciae na bližnji gorski planoti Piana di Castelluccio. To je del nacionalnega parka Monti Sibillini. Sama Norcia in Castelluccio sta tudi poškodovana v zadnjem potresu, drugi bolj, mrtvih pa tu ni.

 5. Še zanimiv video o življenju današnji naslednikov sv. Benedikta v Norcii ( ali tudi Nursii). Samostan je bil sicer zapuščen po prihodu Napoleonove vojske v te kraje. Pred okoli 20. leti, po popotresni obnovi so se na željo domačinov vrnili tudi benediktinci, precej jih je prišlo iz ZDA:

  https://www.youtube.com/watch?v=KUvZHuM6mmw

  • Benediktinci iz Nursije so izdali tudi CD Benedicta s posnetki svojih gregorijanskih latinskih napevov ( v bistvu njihova redna skupna molitev, menda 9 krat dnevno), nagrajena s Grammyjem in nekaj časa na vrhu Billboard lestvice klasične glasbe.

   Njihov prior doma iz ameriške Indiane ima na povezavi, ki sem jo dal, zelo zanimiv intervju. Že deset let je, odkar je zbolel za težkim rakom, praviloma neozdravljivim multiplim mielomom.

 6. Pazite, tole – naša strokovnjakinja in svetovalka za protipotresno varnost in gradnjo Marjana Lutman iz Zavoda za gradbeništvo v današnjih Odmevih pri Bergantu na okoli 7 minuti:

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174423130

  Gospa predlagajo, naj namesto v potresu podrtih kulturno-zgodovinskih in turističnih srednjeitalijanskih biserov kot je Amatrice Italijani zgradijo naselje po novem konceptu. In za vzor daje slovenski Breginj po potresu 1976. Ojojoj! 🙁

  Tale članek iz Družine o popotresnem Breginju ob 30-letnici ( letos je bila 40-letnica): Hoteli so zgraditi socialistično vas http://druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/55-20-CerkevDoma-1

  Skoraj ves Breginj so porušili. Hoteli so porušiti tudi cerkveni zvonik, bil je označen z rdečo piko za rušenje in bil s težavo rešen. Župnišče je edino ostalo v stari vasi. Vse drugo se je preselilo na čisto drugi breg, skoraj pol ure hoje oddaljen. Montažne vrstne hiše, vse enake; v ničemer skladne z dotedanjo arhitekturo. Preko italijanske meje so ob istem potresu, pa je bil tam epicenter, vse obnovili, sicer počasi z leti, tako kot je bilo.

  Lejte- to so naši velestrokovnjaki, ta gospa tovarišica Lutman, fohidiotsko in še to v smislu tistega foha iz časov Edija Kardelja. Leta 2016. 🙁

  Seveda je Italijani ne bojo poslušali, tega se ni treba bati. Amatrice bojo skušali obnoviti takega, kot je bil. Drugačen ni potreben.

  Ampak žal mi je za Slovence, da imamo take “strokovnjake”. Pomislite, da bo ona odločala, kaj se bo gradilo, če, Bog ne daj, potres nekoč podre recimo srednjeveško Škofjo Loko, Kamnik, Ptuj, Piran, ali tudi središče Ljubljane.

  “Ekspertka z velikim” smislom za kulturo in identito Marjana Lutman iz zavoda za gradbeništvo bi nam na tem mestu zgradila neko novo mesto. 🙁

Comments are closed.