Slovenska in normalna levica

7

Vse politično korektne besede, četudi ostre, so prešibke, kadar je treba označiti t.i. levico v Sloveniji. Če uporabiš ustrezen izraz, si nujno »pod pasom«, s tem pa samega sebe izločiš kot prostaka. Spodoben človek jih preprosto ne more poimenovati s pravim imenom.

Ni kaj reči, dobro so zaščiteni …

V zadnjem času sem imel možnost od blizu spoznati, kaj lahko v svetu pomeni biti levega političnega prepričanja. Prvi primer je iz Francije. Gospa je vzgojena zunaj krščanskega miljeja, navdušuje se za zeleno gibanje in dejansko tako doma kot v Vzhodni Evropi neutrudno dela, da bi bil naš odnos do narave primernejši. Politično desnico težko prenaša, obenem pa spoštljivo sledi molitvi pred kosilom in se zanima za sakralno gotiko in romaniko.

Drugi primer je Slovenski državljan, ki že nad dvajset let živi v Stockholmu. Potomec borčevskih staršev je iz razmajane družine pobegnil v tujino. Čeprav povsem adaptiran na švedske razmere, se je iz inozemske odprtosti naučil ceniti svoje korenine, neguje materni jezik in spremlja razmere v Sloveniji. Aktiviral se je v korist »izbrisanim«, po drugi strani pa zmore racionalno presojati krščanski doprinos civilizaciji.

Tretji primer prihaja iz islamskega sveta. Možakarja so dušile teokratične spone, ki jih spretno izkoriščajo severnoafriški samodržci. Rešitev vidi v evropski levici, ki jo seveda sprejema v paketu z demokracijo, rockom, žensko emancipacijo, splavom itd. V ljubezni do svoje dežele se na vse pretega trudi, da bi jo rešil preozkih versko-političnih razmer.

Kaj pa njihova relacija s Slovenijo?

Gospa iz Francije niti ne trzne, ko ji na slovenskem primeru trgaš precej idealno podobo marksistično partizanskega gibanja med drugo svetovno vojno. V hipu zapopade zlorabo okupacije za krvavo žehto, ki se ji je zahotelo na desettisoče smrtnih žrtev in nepregledno število tragičnih usod.

Stockholmski gospod po dvajsetih letih ugotavlja, da mu je ljubše stike s svojimi levimi prijatelji v Sloveniji omejiti. Razgledu iz tujine, ki mu je Janša seveda antipatičen, namreč ne gre več v glavo, kako je vse politiziranje omejeno na brezumno sovraštvo do njega in tistih, ki si drznejo z njim delati.

Severnoafriški gospod je že po nekaj mesecih bivanja v naši tranziciji našel vrsto vzporednic z razmerami v njegovi nesvobodni državi. Kako so določene stvari daleč od realizacije (prelom s totalitarizmom v medijih, v sodstvu, v gospodarskih strukturah), kako so tudi v Sloveniji nedotakljive svete krave (»NOB«), kako se določenih stvari pri nas ne sme povedati na glas itd. itd.

Skratka, vsi trije so v naši deželi, ki jo že desetletja (s kakim pljuskom demokracije vmes) obvladuje »levica«, hipoma našli močno določujoče stvari, ki so od normalne leve drže oddaljene kot vzhod od zahoda.

Zato se normalna levica, kar je je v Sloveniji, zadržuje v marsikateri stranki, ki jo porivajo na desno, medtem ko tranzicijska ostaja v hlapih krvave izparine iznad brezen. V destruktivnosti teroristične dediščine. Zunaj civilizacije in zunaj slovenske prihodnosti.

Foto: Jože Bartolj


7 KOMENTARJI

 1. Včeraj zvečer je bil na kanalu ARD intervju s Helmutom Schmidtom, neverjeten um in modrost še pri 93 letih. To je en spodoben in sposoben levičar, a takih je tudi Nemčija premogla bolj malo.

  • Intervju, vreden ogleda. Clovek, ki ima sirino duha in na vse dnevnopoliticne dogodke glede ze skoraj “z drugega brega”.
   Danes v njegovi stranki SPD ne premorejo vec politikov njegovega kova, zal tudi v desnih strankah ne. Pri nas pa smo se zelo zelo dalec od tako razmisljujocih, evropskih, politikov. Tudi razni “napredni” komentatorji in provokatorji na tem portalu bi si lahko ogledali to oddajo in se malo zamislili nad “vrednotami”, ki jih sirijo.

 2. Težko je biti strokoven ob tej “levici” in hkrati spoštljiv ob vseh teh lažnih idealih, ob vsem nasilju, zločinih, ki do danes ne nehajo.

  Vesel bi bil, da nekdo, ki se ima za levčiarja napiše kaj so vrednote levičarja.

  Dejstvo je, da so vse delavske, socialistične, komunistične in fašistične države prej ali slej trpele veliko lakoto, velik padec svobode, blaginje.

  Ob številnih idealov je resnica teh socialističnih izvedb samo ta, da pride na oblast kriminalna elita in si jo prisvoji in UTRDI na fevdalen način: torej oblast, renta, bogastvo, privilegiji bodo ves čas naši in od naših sorodnikov, drugi nimate šans kot da se nam podredite.

  V Sloveniji 2 miljonom socialistom niti na kraj pameti ne pade, da bi se sramovali povojnih množičnih zločinov cca 120.000 nedolžno pbitih, kaj šele preko 50.000 umorov zaradi revolucije tokom WW2. Ker vedo, da s TEM ŠČITIJO SVOJE FEVDALNE PRIVILEGIJE oz. da ELITA NESPOSOBNIH LENUHOV NEPRAVIČNO ŽIVI NA RAČUN GROBO IZKORIŠČANIH DELAVCEV.

  • Zadnji odstavek mi je nerazumljiv. Jaz bi zapisal, da gre za skupino kakih 20 % Slovencev in ne za 2 milijona socialistov. Ima pa ta petina vse vzvode oblasti v svojih rokah: medije, šolstvo in predvsem BANKE.

 3. Desnica je vedno veljala za ta pravo roko, levica pa za napacno. To, da je desno dobro, levo slabo, je utemeljeno tudi v vseh verstvih. Tako je bilo od zacetka sveta do francoske revolucije. Pravijo, da se je takrat vtrgal hudic z verige in se bojuje na ravni cloveskih, medijskih in svetovnih odnosov proti tistim, ki so se za Boga, ki svoje postenosti se niso prodali za skledo lece. Dokler bomo ostali verni, bomo s tem tudi bolj posteni. S tem bomo dejansko boljsi ljudje od levicarjev, ki so se prodali hudicu. Dokler bomo pred Bogom in pred svojo vestjo ostali ponizni, bomo ostali tudi zavedni Slovenci, nas prodane levicarske duse ne bodo podjamile. Dandanes smo ze tako dalec, da ima hudic povsod mlade. Povsod imamo eno pohujsano dolino Stentflorijansko. Zato skrbijo nasi levicarski javni mediji, ki imajo od svojega hudicevega sefa mandat, da morajo to ubogo rajo cim bolj pokvariti. Premijo zato dobijo ze na tem svetu. Mi pa moramo na naso premijo se malo pocakati…

  • Ja, leva roka je zlobna. Ko sem v šoli pisal z njo, me je učitelj udarjal s palico, dokler se nisem navadil pisati z desno. Saj smo še v 19. stoletju, ne?

Comments are closed.