Slovenija v prostem padu

8

 

 

prosti padKombinatke so nedavno organizirale shod “samo-organiziranih zborov s področja nekdanje Jugoslavije, ki v svojem delovanju načrtno ohranjajo in razvijajo pesmi upora”. Kje so Slovenci, ki so jim v taisti Jugoslaviji vsi zavidali razumnost, treznost, inteligenco, pustili vse te vrednote in jih prodali za “vstajništvo”? Se nam mar bližajo Turki? Ali nas bodo okupirali nacisti in fašisti?

Tako kot te dni nespretni in celo nasilni odzivi turške vlade na demonstracije zmanjšujejo ugled in privlačnost, ki jo je turška varianta islamske demokracije imela v arabskih državah, tudi vseslovenska vstaja poraja pri drugih narodih nekdanje Jugoslavije nekakšno olajšanje, da konec koncev tudi Slovenci niso nič boljši (in da jim tudi članstvo v EU ne more pomagati).

Pač pa bi lahko rekli, da se vstajniška mentaliteta dobro upira tujim naložbam. Ameriški veleposlanik v Sloveniji, Mussomeli, ob zaključku svojega mandata obžaluje, da mu ni uspelo v Slovenijo pripeljati niti enega ameriškega investitorja.

Pač pa je prišel hrvaški v Mercator. Podjetje, ki naj bi predstavljalo nacionalni interes, je – v počastitev hrvaškega vstopa v EU – postalo hrvaško, v dokaz trhlih temeljev t.i. nacionalnega interesa, pa tudi, da nas njegovi zagovorniki vidijo v jugovzhodni Evropi.

V takšnem okolju dogajanje okrog sojenja v zadevi Patria ni presenečenje. Proces sam je seveda le še poglobil dvome v slovensko sodstvo. Karkoli se je že s poslom dogajalo, vsakomur je jasno, da je prvostopenjska sodba – vsaj kar se Janše tiče – na majavih tleh.

Sodba bo iz Janeza Janše naredila še večjega mučenika, tudi povsem trezna presoja delovanja Janeza Janše in SDS bo postala še bolj neprimerna in na desnici bo še manj priložnosti, da bi vzniknil zmeren konzervativni voditelj.  Dolgotrajno nadaljevanje sojenja na drugi stopnji bo Janeza Janšo in njegovo stranko odtegovalo od resnega političnega dela in iz prihodnje volilne kampanje zopet naredilo izbiro za ali proti Janši.

Ponovno se z vso resnostjo zastavlja vprašanje našega pravosodja celo ministru Pličaniču. Slabo je, da bodo tudi razprave o tem pod vtisom sojenja Janši. A proteste zoper sodstvo bi morala SDS in Janša zavrniti. Poti do verodostojnega sodstva so drugje, ne pred sodno palačo, ampak s spremembo zakona ali morda tudi ustave. Ta pot seveda ne bo lahka. Če jo bo poskušala naslednja, predpostavljamo, desno-sredinska vlada, bo zlahka naletela na podobne očitke kot Orbanova stranka na Madžarskem. Tako kočljive spremembe se opazovalcem iz etabliranih demokracij že same po sebi zdijo sumljive, pod vtisom domačih pristranskih medijev in pretežno levo-sredinske inteligence (obema tujina zaupa bolj kot spletnim stranem SDS) pa bo sum le še potrjen.

Tuji mediji so, lahkoverno, že potegnili vzporednice z obsodbo Sanaderja in nekdanjega romunskega premiera. V takšnem geopolitičnem kontekstu smo torej pristali.

V državi, ki načeloma velja za demokratično in je prestala test članstva v EU, je vsakršen poskus, da bi vzpostavili resnično neodvisnost sodstva, izjemno tvegan in sumljiv. Ob postavitvi države je bilo pravosodje deležno malo posegov; nekako je bilo deklarirano za neodvisno, upajoč, da bo takšno tudi postalo. Pravosodje tega zaupanja ni izkoristilo. Morda se je od posegov vanj distancirala zakonodajna in izvršna veja oblasti, pravosodje pa ni sámo postalo neodvisno od zunanjih vplivov in mnogi sodniki in tožilci se niso odrekli osebnim političnim lojalnostim do starih-novih oblastnikov.

Sloveniji ne preostane drugega, kakor da si redki še verodostojni levi voditelji in desni politiki (slednji tokrat brez očitkov prvim) pogledajo v oči in se zares dogovorijo, v kakšni Sloveniji želimo živeti. Desnica si mora priznati, da je za ostaline prejšnjega sistema več podpore prebivalstva, kot smo upali; verjetno bi se več kot polovica Slovencev in Slovenk zlahka sprijaznila z neko obliko komunizma, ki bi imel kolikor toliko človeški obraz in ne bi ekonomsko popolnoma zavozil. Toda levica (ki je prav na ekonomskem področju popolnoma odpovedala) se mora odločiti, ali bo prihodnost res gradila predvsem na teh ostalinah. Le takšen dogovor bi lahko bil tudi osnova za reformo pravosodja, ki bi bila verodostojna doma in navzven ter bi zagotovila resnično neodvisno sodstvo.  

8 KOMENTARJI

 1. Brez trdnih temeljev v družbi ne bo šlo.

  Sinoči smo poslušali po TV dr. Jakliča, da obstoja na pravnih fakultetah v ZDA poseben predmet o pravičnosti.
  Pri nas pa o tem ni sluha.

  Pa se po drugi strani delamo kot da smo občutljivi za družbeno pravičnost.

  Očitno je za tiste, ki imajo v družbi škarje in platno v rokah, pravičnost ovira, da se njihovi cilji ne bi uresničevali.

 2. Ne strinjam se z avtorjevimi zaključki.Pravičnih ali po avtorjevo verodostojnih politikov Slovenska zgodovina pravzaprav do sedaj še ni mogla izoblikovati:tu smo žal šele začetniki.Res pa je,da moramo shajati sami s seboj in z drugimi takšnimi,kakršni smo-druge možnosti ni.Čisto zagotovo pa “pravični komunizem”-gledano celostno,zgodovinsko in tudi iz Slovenskih izkušenj-do sedaj ni obstajal in ne obstaja.Ni potrebno,da se varamo in si lažemo ob tem vprašanju.

 3. Kako težko mi je brati take vsegliharske članke in avtorje, kvazidiplomate, relativiste.

  Kaj avtor sploh hoče povedati v celem članku in kaj v posameznih odstavkih?

  Komu sporoča?

  Kako iskreno sporoča?

  Dejmo že nehati kupovati za suho zlato vseslovenske demonstracije, ki so se v vsem izkazale za protislovenske in za VSESOCIALISTIČNE. Moj kolega, ki je klasični liberalec, je sodeloval z vstajniki, ker je mlajši in bolj idealističen. Res je verjel, da so to ljudje, ki želijo spremeniti državo na bolje. Na koncu pa je videl, da so to sami paraziti brez vrednot, ki jim je edini cilj priti do državnega korita oz. do čim višje podkupnine, da neha kričati parole.

  Kombinatke so največja sramota s stališča kulture in umetnosti. To so v resnici komunistke, ki pojejo komunistične pesmi. Proti komu se pa borijo? Ali one v življenju sploh kaj delajo ali so državni paraziti, ki živijo od velikih davkov kmetov , delavcev, obrtnikov, inženirjev? Se proti njim upirajo, ker jih ti prisilno futrajo? Se upirajo proti lastnim izkoriščanju delavcev? Se upirajo rdeči mafiji, ki je za 75 let uzurpirala vse veje družbe?
  Zakaj se povezujejo z YU komunisti – si želijo nasilno okupirati Slovenijo in jo Anschlussirati Beogradu?
  Temu se ne reče svoboda, ampak okupacija!
  Temu se ne rečejo pesmi in dejanja upora, temveč pesmi in dejanja ZATIRANJE.
  Ta dela so VELEIZDAJA DRŽAVE IN NARODA in rušenje pravnega reda kot vsaka revolucija.

  Podobno, če bi fašistična sekta začela z okupacijo in čiščenjem Slovenije, podobno se komunisti obnašajo.

  Brezvezen članek in zelo brezvezen, dolgočasen in mlačnostno relativističen avtor, kot kak Virant ali Žerjav.

  • Beogradu nas bodo težko anšlusirale, ker bodo tam prej ali slej spet uvedli monarhijo. Morda nas bodo priključili Severni Koreji: “Nekje je dežela, kjer vlada svoboda, kjer srečo uživa delavski rod…” 😉

 4. Najbrž bodo vedno ljudje sanjali pravično družbo v kateri bodo ljudje enaki pred bogom in zakonom in imeli enake potrebe in enake možnosti za uresničitev le teh! Iz teh logov najbrž ali naj bi prihajali tisti ki zagovarjajo nacionalni gospodarski in socialni interes. Iz teh vrst naj bi prihajali levo usmerjeni intelektualci in nasprotno naj bi bili na desni, tisti ki verjamejo le vase in v svojo prizadevnost. Trdno so prepričani da modeli katere so nam ponujali socialistični teoretiki v praksi ne delujejo. Razlog je preprost ker tiči v človeku ki je vse drugo kot idealno bitje. Da bomo še dolgo imeli v naši družbi te osnovne delitve ni treba dvomiti . Svoj čas sem sugeriral veliko koalicijo dveh že izoblikovanih strank na Slovenskem ki bi odpravila blokado ki se dogaja v državnem zboru skoraj permanentno. Strank z dolžnim opravičilom kot so upokojenska,pohodniška,pivska,…ne potrebujemo,lahko delujejo znotraj obstoječih kot v ZDA! Z konsenzom bi utrdili položaj sodstva ki bi končno prenehalo biti v službi politike. Drugače bo treba razmisliti o uvozu tujih sodnikov?! Nekaj podobnega se je dogajalo že v bivši državi na nogometnih igriščih ko so pol sezone sodili tuji sodniki. Namreč nekateri naši prvoligaši niso več zaupali nobenemu sodniku z področja Jugoslavije ker naj bi vsi bili pod vplivom nogometne zveze v Beogradu?! Ta naj bi režirala izide nogometnih tekem?! Žal se je pokazalo da so klubi imeli prav in se je zveza hitro premislila in uvedla star sistem z domačimi sodniki. Med ostalim tudi za to se je ta država pozneje sesula! Nič hudega se ne bi zgodilo če bi v primeru Patria sodil sodnik iz tujine seveda na osnovi Slovenskih zakonov kateri bi mogli biti usklajeni z Evropskimi zakoni pa pridemo na isto. Srečo imamo da v končnici cela zadeva pride na Evropsko sodišče ki bo prav gotovo ugotovilo utemeljenost obsodbe!

 5. Edina točna ocene tega članak je, da Slovenci sprejemajo neke vrste komunizma, čeprav avor ne razvije vzroka. Bivši sistem je razpadel, ker je v 80. letih ekonmsko propadel, ker smo na zahodni strani meje videli polne trgovine, hrepeneli smo po potrošništvu. Ko je Slovenija omogočila potrošništvo so se Slovenci zadovljili s tem. Pojem demokracije se je ustavil v trgovskih centrih.
  Da bi Janša postal še večji mučenikpo sodbi, ni točno. Dokler bodo vse žrtve bišega sistema, od povojnih pobojev do dahvskih procesov razumeli, kot ljudi, ki so bili na napačni strani, ne pa kot uzorpacijo prva , do takrat bo prvao lahko tako kot je. Ljudjem je za pravo vseneno, dokler jim oblast zagotavlja potrošništvo. Z lahkoto sprejmejo tezo, da je za padec njihovo kupne moči, krivda v koruptivnosti SDSa.

  Avtor predlaga, da bi se desnica vrnila 20 let nazaj, ko je stavila na razumen mekeh prehod v demorkaicjo. Kar 15 let je v vlogi dveh strank, krščasnkih demokratov in SLS desnica parteciprirala oblasti . Rezultat pozanmo. Edino kar sta uspeli je, da do takrat ni bilo Dražguš , Kombinatk ,…v gradnjo demokracije nista prispevali nič bistvenega, če izvzamem en referdum. Drnovšek jim je dal nekaj fevdalne moči in na Darsu, kmetistvu in nekaj kocesij cerkvi . Fevdi so bili njun domet.

 6. Samo zanima me, od kod desnim intelektualcem taka neomajna vera v Janezovo nedolžnost. V depeši ameriškega veleposlanika, napisani še pred izbruhom afere, piše, da je bil Janša podkupljen. V Avstriji je bil en akter že obsojen zaradi podkupovanja. Finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist je rekel, da je bila razsodba v skladu z ugotovitvami njihove preiskave. Med desničarji je drugače Amerika huda referenca, pa tudi Avstrija in Skandinavija, ampak to njihovega prepričanja ne more omajati. Očitno SDS res nima volivcev, ampak vernike.

  • Neomajna vera???

   Trdim, da nisem osamljen v mnenju, da je človek nedolžen, dokler sodišče ne odloči drugače. Sicer je odločilo drugače, ampak strokovnjaki prava trdijo, da je bilo to v “nepravnem” procesu

   Skratka, kdor želi pravno državo, ta mora zagovarjati stališče, da je JJ nedolžen. Čeprav mu JJ ni simpatičen. Samo za primer:

   Še levičarski pravnik Matevž Krivic obsodil “krivo” obsodbo Janeza Janše! 100% kršitev načela “in dubio pro reo”
   http://www.politikis.si/?p=93301

Comments are closed.