Slovenija posodila največ in vse lahko izgubi

7
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

V življenju živo občutimo tisto, kar je resnično, vedno pa nastopajo tudi zunanji dejavniki, ki zaradi svojih možnosti in vpliva delijo svoje domnevne resnice o dogodkih in vsem drugem. Tudi zdaj je v Sloveniji tako. Znani pater Christian Gostečnik ob tem sicer pravi, da za vse v življenju sprejemamo odločitve. Tudi za dopust se moramo odločiti. Odločiti se moramo, da bomo v tej julijski, pričakovani vročini naslednji mesec sprostili telo in duha, da se bomo na dopustu pogovarjali, živeli vsaj nekaj dni sproščeno in si oddahnili.

O dopustu je v uvodniku, objavljenem v novi številki Naše družine, mesečne priloge tednika Družina, prav gotovo z najboljšimi nameni in željami napisal uvodnik Karlo Smodiš, urednik omenjene mesečne priloge. V svojem pisanju z naslovom Odločite se za počitek, se sprašuje, “ali delamo za to, da živimo, ali živimo za to, da delamo. Velikokrat se mi zdi, kot da živimo za to, da delamo. Mnogi med nami se ne znajo ustaviti in odpočiti. Sveto pismo je polno odlomkov, ko Bog naroča Izraelcem, naj se odpočijejo”.

Seveda naj bi odšli na dopust, na počitnice, kamorkoli že, vsi, ki jim bo to, upoštevaje denar v žepu, mogoče, toda dvomimo, da bi odšli študenti, od vseh v Sloveniji naj bi jih bilo kar dve tretjini, ki se boje, da po končanem študiju v domovini ne bodo dobili zaposlitve. Tudi smo v dvomu glede brezskrbnih počitnic za 1086 brezposelnih učiteljev in profesorjev osnovnih in srednjih šol, ki so prijavljeni na Zavodih za zaposlovanje. Za to množico brezposelnih pedagogov je pred začetkom podpisovanja pogodb za nove začasne zaposlitve v vsej Sloveniji na voljo samo 58 prostih delovnih mest. Brez zaposlitve je tudi veliko število vzgojiteljic in njihovih pomočnic oz. pomočnikov v otroških vrtcih.

V Sloveniji pa optimistično vzdušje stalno in najbolj širita premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor. Zagotovljena jima je navijaška in najbolj pogosto nekritična podpora vdanih in lojalnih medijev, med njimi tudi vplivne nacionalne TV Slovenije. Navajamo, da je Slovenija država za reševanje dramatične grške evrske ter finančno-gospodarske krize v obliki posojil in poroštev v zadnjih nekaj letih zelo velikodušno dala skoraj 1,6 milijarde evrov. Ta znesek glede na ustvarjeni slovenski bruto domači proizvod pomeni sploh največji prispevek obubožani Grčiji med vsemi državami članicami EU. Našli smo celo prostor v oddaji britanske javne TV BBC, ki je Slovenijo označila “za največjo izpostavljenko grške krize, za njeno največjo žrtev”.

Predsednik vlade pa je celotni zadevi, ki po referendumu preteklo nedeljo krizo samo še poglablja, poskušal vzeti aktualnost in nevarnost z izjavo, “naj državljani glede posojila oziroma prispevka Grčiji ne skrbijo. Situacijo obvladujemo in ne bo prišlo do takšnih stvari, ki bi lahko bile kritične”. Sploh pa ni omenil možnosti, ki se kaže kot verjetna in realna, namreč, da bodo morale mednarodne finančne ustanove dobršen del dolga Grčiji odpisati. Slovenija bi s tem izgubila svoj prispevek, dan Grčiji, na kar pa si je upal javnost opozoriti le predsednik stranke Desus in zunanji minister Karel Erjavec. In nadalje: predsednik vlade Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor sta kot velik uspeh vladne privatizacijske politike označila prodajo Nove kreditne banke Maribor, znane z oznako NKBM. Država je za njeno usposobitev, reorganizacijo in razširitev v zadnjih letih porabila nad milijardo evrov, prodala pa jo je za borih 250.000 evrov. NKBM, drugo največjo poslovno banko v Sloveniji, sta kupila ameriški Investicijski sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj. Vlada tudi ni izrekla posebne zaskrbljenosti, ker je Evropska komisija zavrnila projekt gradnje že nekaj desetletij utemeljevane gradnje drugega tira železniške proge Koper-Divača, kar da je bistvenega pomena celo za bližnjo prihodnost Luke Koper. Ob izstopu Bojana Grobovška, enega izmed ustanoviteljev vodilne vladne stranke SMC, iz njene poslanske skupine, so rekli, da je “odšel iz osebnih razlogov”. On pa je naštel vzroke, zakaj odhaja, to pa je neizpolnjen program vlade, “poslansko skupino SMC pa zapušča zaradi tega, ker se v njej kljub opozorilom ni zgodilo nič pomembnega”.

V kroniki prejšnjih dni se je oglasila tudi Eva Irgl, predsednica parlamentarne komisije za človekove pravice in enake možnosti. Sporočila je, da Komisija “ni podprla predloga, naj Državni zbor podpre v drugih državah že sprejeto resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmih, ki med le-te uvršča tudi komunizem. To je že drugič v naši parlamentarni praksi, ko vladna koalicija skupaj z nekaterimi drugimi strankami v parlamentu zavrača oceno, da je tudi komunizem totalitarni sistem. Poslanka Eva Irgl je tudi sedaj ponovila tisto, kar je že večkrat poudarila: “Nerazumljivo je, da v koalicijskih vrstah ne podprejo resolucije o evropski zavesti in totalitarizmih. Upoštevati bi morali, da so jo v Evropskem parlamentu v letu 2009 podprli prav vsi slovenski poslanci, ne glede na svoje politično prepričanje oziroma strankarsko pripadnost”.

In še zadnja tema, ki me posebej razveseljuje. Naravni prirastek prebivalstva je bil tudi lansko leto pozitiven, kar pomeni, da se je rodilo več prebivalcev, kot pa jih je umrlo. V Sloveniji se je lani rodilo 10.928 dečkov in 10.237 deklic. Največ novorojenih fantkov je lani, to pa se je zgodilo že šestnajsto leto zapored, dobilo ime Luka, največ novih dojenčic pa ime Eva. Za velik del Slovencev pa pomeni bolečino in celo nacionalno travmo spoznanje, da kar 58% mater, ki so lansko leto rodile, ni bilo poročenih.

Zaradi razkrajanja zakonske zveze, ustanove, zasnovane na tradicionalnih vrednotah in izročilih, z utemeljitvami tudi v Svetem pismu in v mnogih novih dokumentih katoliške Cerkve, navdihuje in opogumlja tudi nastanek spletnega portala katStik. si, namenjenega vernim samskim ljudem, ki iščejo življenjskega sopotnika. Omenjajo, da so se tudi starši papeža Benedikta XVI. našli preko časopisnega oglasa. Portal katStik. si uporabnikom naenkrat ponuja možnost, da spoznajo več sto (z drugimi državami skupaj še več) vernih samskih, ki jih usmerja želja po resni zvezi, zakonu in družini. V Sloveniji se jih je samo v nekaj dneh prijavilo na omenjenem portalu že več kot 700.

V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

7 KOMENTARJI

 1. Z vsem bi se strinjal, razen potenciranju naše izpostavljenosti do Grčije. To je naš najmanjši problem. Mimogrede nismo izpostavljeni, ker bi tako hoteli (Slovenci nikoli ne bi Grkom pomagali), ampak ker smo kot članica EU bili dolžni to storiti zaradi odločitve na nivoju EU.
  Dejansko je kljub temu Grčija za nas najmanjši problem.
  Drugi tir je sramotni projekt za tistega, ki je ta projekt na razpisu izbral. Seveda je ta leteči tir zavrnila Evropa. Toliko se pa spet ne norčuje iz davkoplačevalcev.

 2. Po vojni/drugi svetovn/so nas osvoboditelji pokradli do obisti,vse do tako imenovane osamosvojitve,sedaj zopet kradejo in celo posojajo,čudim se EU,da v primerih,kakršna je Slovenija,vendar ne ocenijo in precenijo odločitve,ali je bolje državo,ki gre z vidno
  hitrostjo v ponovni komunistični ekonomski pekel,obremeniti z oobvezami iz naslova
  evropske solidarnosti,da vendar obremeniti primerno stanju v kakršnem smo!Menda niso slepi in gluhi in ne vidijo,ali pa nočejo videti,da so nas postkomunistične oblasti ponovno pripeljale do finančnega zloma in v moralno krizo in celo omogočajo kredite,ki jih glede na na stanje ne bomo mogli nikoli vrniti!
  Ali se kdo vpraša koliko je bilo prevar na račun evropski sredstev,ki so se kanalizirala po politični liniji v investicije raznih špekulantov in kaj potem,vračilo in kazen po načelu “korenček in palica”!Ogromno je za gospodarski razvoj države nepomebnih investicij,mostovi čez Ljubljanico,megalomanska investicija v stožiškem
  primeru,ki je bila posledica jankovičeve predvolilne kuhinje in njegovih osebnih
  interesov,mostovi na državnih cestah pa razpadajo in kot taki predstavljajo veliko
  zavoro v gospodarstvu,saj ne moreta hkrati čeznje dva osebna avtomobila!
  Za naše samouke v gospodarstvu,to pač ni pomembno,za vsako zavoženo investicijo stojijo botri,ki zagovarjajo nacionalni interes in si na kriminalen način ustvarjajo zaloge za preživetje!Navedel sem le primere,ki vpijejo v nebo in razkrivajo samovoljnost in predrznost samo enega od prepotentnih investitorjev,ki kupujejo sebi in nič vredni državi politične točke,še vč v parlament so navlekli ortodoksne komunistične radikalce,ki se po mojem skromnem mnenju na volilnem seznamu sploh ne bi smeli pojaviti,kajti njihov koren sega globoko v komunistično podrast in je po
  mednarodni peticiji o zločinski dejavnosti nekdanjih režimov nezaželjena,oziroma v državah s korektnim odnosom do zločinske preteklosti celo prepovedana!Nikakor se ne strinjam z zdravkovim mnenjem mnenjem,da moramo v vsakem primeru slediti
  direktivam EU,da samo v sprejemljivi obliki,na žalost lahko ugotovim,da so naši
  poslanci samo številke,ki omogočajo delovanje evropskega volilnega stroja in se
  razen redkih izjem individualno in egocentrično oklepajo donosnega poslanskega
  stola in visokih nagrad zato,da kimajo vsakemu predlogu,ki nas useka po grbi!
  Če se že gremo EU,potem jim sledimo po svojih zmožnostih in končno onemogočimo
  destruktivne elemente v slovenski vladi na vseh nivojih,ne pa mirno gledati,kako
  politični diletanti krošnjarijo z našo državo!Čisto na koncu,naj mi nekdo pove,kaj ima
  Kučan in še veliko drugih obrabljenih politikov,ki se drže komunistične doktrine za iskati v parlamentu,ki ravno zaradi njih še vedno ribarijo v kalnem in tiščijo državo v
  propad/prepad,če hočete/!Kaj pa lahko naredi opozicija,ki je v isti kletki kot zveri,
  ki ji permanentno grizejo rep,ampak iz videnega in slišanega nekateri v kvazi opoziciji
  pritlehno in perfidno popuščajo zverem in v določenih situacijah in celo tišče glavo v
  čeljusti zveri,po načelu stati in obstati,do konca politične kariere,Imamo se fajn pravijo
  in pri tem zavestno pozabljajo na žalostno zgodovino slovencev!
  Mi pa se bomo še vedno vozili na morje po železni cesti Marije Terezije!

 3. Daniel Hamilton ‏@danielrhamilton 3 hrs3 hours ago
  Fascinating to see Slovenia PM Cerar has left the EU #GreeceCrisis summit and deputised Dutch PM Rutte to vote on his behalf. That’s trust!
  ============

  🙂 Izmikanje.

 4. Danes v Studiu ob 17:00 pogovor s predsednikom vlade Mirom Cerarjem
  ===========

  Ni imel časa za glasovanje, ima čas za klepetanje.

Comments are closed.