Neposrečene poteze slovenske oblasti se nadaljujejo

33

Ko sem se v komentarju “Ekipa nove mandatarke bo morala pokazati več” obregnil ob tok (neposrečenih) dogodkov, ki so se zaključili do konca marca, mi občutek navidezne izgubljenosti najvidnejših predstavnikov slovenske oblasti ni deloval pozitivno oziroma zaželeno. Situacija preprosto ni takšna, da bi dopuščala ustvarjanje občutka neresnosti, še najmanj zaželeno bi bilo, če tudi pomanjkanja znanja in vedenja o tem, kaj sploh narediti v tem času.

Svetovni mediji Slovenijo že lep čas identificirajo kot državo, ki bo naslednja v vrsti za pomoč iz evropskih skladov. Sam pravim in ekonomsko-finančni indikatorji kažejo, da takšen pogled ni neupravičen in da se je naša država dejansko znašla v zelo nezavidljivem položaju. S tega vidika se je vabilo za nastop v CNNovi oddaji zdelo kot odlična priložnost, da se tej skeptični svetovni javnosti predstavi svoj, seveda svetlejši pogled trenutnega stanja pri nas in morda celo postreže s kakšno nepoznano ali prezirano podrobnostjo, ki bi imela vsaj potencial spreobrniti pogled na nas. Ampak za to je potrebno imeti sposobnost prepričati.

Ogled nastopa premierke drugega kot pa zabavnega vložka ni prinesel. Zdi se, da je je zmanjkalo že pri prvih dveh načelih javnega nastopanja: (i) nujnosti poznavanja svojega občinstva in (ii) nujnosti osebne priprave na pogovor. Ker ni bilo tega, sam pogovor tudi pri ostalih elementih dobrega komuniciranja ni mogel ponuditi kaj dosti. Kot glavno točko oziroma kot bistvo svoje sporočilnosti ponavljati besedno zvezo “Slovenija ni Ciper”, je dolgočasno, predvsem pa deluje neprepričljivo. Morebiti se vprašati, kaj dela Slovenijo drugačno od Cipra oziroma izraziti resno začudenje, da se ti dve državi sploh enači. Seveda se za kaj takšnega, če želijo besede izpasti kredibilno, potrebujejo močni argumenti. Ne gole izjave, ampak argumenti.

Transparentnost, kredibilnost, ugled. Ko se v sistem naseli nezaupanje, je potreba po transparentnosti toliko večja. Glede na to, da je vzdržnost finančnega računa odvisna od tujega financiranja, si padca ugleda ne moremo in ne smemo privoščiti. Tujci so zahtevnejše stranke kot domače institucije, na katere se je država toliko zanašala v preteklosti. In to je dobro, saj bi tudi od investicijskih potez domačih vlagateljev pričakoval, da so plod zasledovanja cost-benefit analize in ne političnega dogovora. Priznanje z zanikanjem, da Slovenija pač ni Ciper, ni sredstvo, ki bi dvigovalo kredibilnost in ugled. Prej nasprotno. Če želi neugledno okolje ostati zanimivo, mora ponuditi višje donose, ki se morajo tudi prej realizirati. Država v tem kontekstu nima kaj dosti za ponuditi.

Pripraviti se na neprijetna vprašanja, je najmanj, kar je bilo za pričakovati. Dobro bi bilo kaj takšnega obrniti v priložnost. Na težka vprašanja odgovoriti s prepričljivimi odgovori. Konec koncev pomeni dobiti medijski prostor, še posebej velikega CNNa, privilegij. Kaj torej storiti? Bom ponovil že zapisano iz enega izmed svojih preteklih komentarjev.

Prvič, ali oblikovana projektna ekipa ljudi vsebuje vse sestavine za uspeh projekta? Glede na to, da se je center odločanja v poglavitnem delu prestavil iz Ljubljane v Bruselj, Frankfurt, skratka v tujino, kredibilen nastop pred to tujo ekonomsko in finančno javnostjo zahteva “pismenega” človeka. Sposobnost sporazumevanja v angleščini, je osnovni element te “pismenosti”, strokovna podkovanost je druga stvar, brez katere ne gre. Projekt z ekipo gre ali pade.

Drugič, nujno je poznavanje vseh relevantnih dejstev, ki jih je treba znati javnosti tudi predočiti na primeren način. Ponavljanje besedne zveze “Slovenija ni Ciper” utruja in ne nosi v sebi nobene sporočilnosti. Kvečjemu odmik. Namesto tega je nujno imeti postavljeno jasno sliko trenutnega stanja in imeti pripravljene odgovore na sicer neprijetna vprašanja. Zaželeno bi bilo imeti še natančno predstavljene in ovrednotene alternative. Tretjič, potreba po transparentnosti ukrepov je dobila na pomenu. Četrtič, dobro bi bilo imeti oblikovan neke vrste poslovni načrt delovanja za naprej.

Sam nastop premierke na CNNu je zgolj pridodal v fond primerov slabih praks. Ponavljam svoj sklep izpred dveh tednov: vsa trenutna vprašanja so povezana z ekonomijo oziroma financami, v ekipi pa ne vidim ekonomistov (razen finančnega ministra). A se naj potem čudimo takšnim nastopom? Ampak dogodki puščajo posledice, če se jih dotični zavedajo ali ne.

Pripis: razmišljanje je bilo najprej objavljeno na Steinbacher media, na portalu z veliko aktualnimi komentarji.


33 KOMENTARJI

 1. Očitno nekateri krogi iz maščevalnosti in servilnosti do tujcev delajo vse, da bi Slovenijo pahnili v bankrot, slovensko prebivalstvo pa v obupno revščino. To so petokolonaši, narodni izdajalci, ki so zelo podobni tistim iz leta 1941. Vse kaže, da v te kroge sodi tudi g. Steinbacher.

   • Resnica je resnica, pa četudi boleča. Saj tudi v bibliji piše: “Resnica vas bo osvobodila”, mar ne?

    • Aha, smo že tam, ko je resnica samo na strani enih, ko poznajo samo eni edino “pravo” resnico. Resnica je odslej torej izključno na strani levih in je potemtakem edina prava leva resnica. BRAVO!!!!

     • Očitno vas moti, ker je Val povedal resnico. In zato tako infantilni odzivi.

     • Saj je vse jasno kot beli dan: idejni (pa tudi biološki) potomci tistih, ki so 20. aprila 1944 za Bežigradom prisegli zvestobo Hitlerju, danes slepo častijo in sledijo Merklovi in njeni pogubni politiki varčevanja za vsako ceno. Bedni nemškutarji in avstrijakanti! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni!

     • val
      je tipičen omejenec, ki verjame gobcem kaviar komunistov, ki so izropali kar so lahko, na ropanje tistega, kar je še ostalo se pa pravkar priparvljajo.
      Cel svet je ugotovil, da je cesarica GOLA, samo rdeča trobila in rdeči opranoglavčki ne.

  • Tujci, od katerih zdaj potrebujemo posojila (čigava zasluga je to?), nas že predobro poznajo, da bi se odločali po naših besedah. Bo treba kar kaj narediti, da nam bodo še posojali.
   Kot je lepo povedala pokojna Thatcherjeva: problem socializma je v tem, da vam enkrat zmanjka tujega denarja.

   • aha,
    in včasih so denar tiskali noč in dan na Topčiderju v Beogradu. odnos do denarja imajo še vedno enak.
    Dežurni udbovski ekonomist Mencinger je itak izjavil, da v Aziji denar leži na tleh, samo pobrati ga je treba

  • Čudno, ne, ko nekdo napiše, kaj in kako izgleda zunaj. Šel sem 3 dni malo ven, v srednjo Evropo, znanci so visoko izobraženi ljudje in začnejo spraševati…pa rečem, ma dajte mi mir, tudi poročil NE GLEDAM VEČ,odkar so sesuli sposobno vlado Janeza Janše. Ne brigajo me, ma niti milimeter ne…pa pade vprašane, če zaupam novi PM…pa jim rečem, ME NE ZANIMA…pa vseeno vprašam, od kje jo pa poznate? Seveda, ti ljudje spremljajo tudi CNN in malo EVROPSKE ČASOPISE in vedo točno, koliko je ura…Žal, nikoli me ni bilo tako sram, kot te dni!!!

  • Kolikor vem, Stainbacher sodi v tisti krog mislecev, ki prisegajo na neoliberalizem, torej na smer, ki je sicer zelo blizu tudi Janši. Podobno tudi Štih in še kdo. Očitno imajo ti gospodje velike težave z realnostjo, verjetno jih muči slaba vest, ker so bili tudi sami pri koritu, pa niso naredili nič koristnega. Sedaj, ko so od korita odrinjeni, pa cvilijo in do onemoglosti sesuvajo predsednico vlade, ki slučajno ni prave politične barve.

    • Jaz pišem o ozadju takega pisanja. Ni vredno, da sploh komentiram vsebino.

     • Lažeš. Ti napadaš osebo, ker ti ni všeč vsebina.

      Z realnostjo imaš pa ti težave. Nemci tudi nočejo biti naši sužji – in so istočasno tisti, ki dajejo denar. Če bi ga dajali brez pogojev, bi bili oni naši sužnji.

   • Gospa, zelo me zanima, kaj bi vi osebno, doma, na svojem proračunu naredili, ko bi enkrat ugotovili, da je “prazen v minus”: plača vsak mesec nižja, položnice vedno višje, kreditov ne moreš več odplačevati, če želiš kupiti osnovne življenjske potrebščine…?

    Glede na vaše komentarje si mislim, da bi verjetno
    – prenehali kuhati doma, ampak hodili na hrano v najdražje restavracije;
    – vrt bi pustili v “bio-stanju” (= neobdelan in opleveljen), saj je seme tako drago, pa še samo od sebe nič ne zraste (ej, veš koliko je delovna ura! če delaš doma, ti je nihče ne plača! – Če nič ne delaš, pa tudi ne (to je moja pripomba));
    – preuredili bi obstoječ (dobro delujoč, par let star) sistem ogrevanja, da bi se lahko ogrevali takorekoč zastonj (seveda bi pri tem zanemarili stroške investicije, ki se ti praktično nikoli ne povrnejo, ker postane sistem prej potreben sanacije)
    – nabavili bi si novo kolekcijo (celotne)garderobe in čim prej zamenjali starejšega od dveh avtomobilov (veš, da ima že pet let!! Take starine pa že ne bom vozil!) …….

    In ko bi dokončno izpraznili bančno kartico in dosegli limit na kreditni kartici??…. Zagotovili bi si kredit za odplačilo prejšnjega zapadlega kredita ter še nekoliko za »tekoče stroške«. Ker ga banka verjetno ne bi hotela dati (pač niste na seznamu »prijateljev«), ste zanj pripravljeni odšteti višje obresti pri kreditu »na črno«, saj vam voda teče v grlo. No, mogoče bi pa šli na obisk k vsem možnim sorodnikom, da bi se vsaj tam nasitili ter se spotoma postavljali s svojimi dosežki (verjetno navideznimi, ker bi vas bilo sram priznati dejansko stanje). Predstavljajte si: kruli vam v želodcu, vi pa trdite, da slišite grmenje (“čudno, pa kar z jasnega”); izgovarjate se, ker ne morete kupiti darila zlatoporočencema (“žal mi je, takrat ne morem priti na zabavo – grem na križarjenje”, pa čeprav to pomeni le križ-kraž po dnevni sobi – kot prof. Baltazar, ki išče čudežno formulo)…..

    (Vsaka podrobnost z dogajanjem v naši politiki je zgolj slučajna….)

    Mislim, da je bila ravno rajna Thatcer-jeva tista, ki je zagotavljala, da je treba z državnim proračunom delati vsaj približno tako kot z zasebnim. To bi bil tudi moj edini nasvet vsakokratni vladi.

    • To je pa preveč boleča vsebina, za katoličanko, zato to ignorira, raje te zmerja tam, kjer lahko.

   • Pravzaprav tudi pri njej ne gre za politično barvo, ampak čisto preprosto z IQ! Ta je tisti, ki ne štima.

   • Vidiš, katoličanka, kako si zaslepljena s sovraštvom do Janše.

    Janša je še vedno socialist, zelo oddaljen od klasičnega liberalizma.

    Izraz neoliberalizem te pa izdaja, da pojma nimaš.

 2. Komunisti morajo Bratovškovo odstaviti. Zaradi njenega bednega magisterija. Cela FDV je ena sama blamaža od faksa. Dobro, da danes lahko preko interneta prebiramo diplome in magisteriji.
  Mislim, da je po CNN vsakemu slovenskemu srednješolcu jasno, da je angleščina in ekonomija za našo PM španska vas. Tako slabe vlade po Pahorjevi in tako slabega finančnega ministra še nismo imeli.

  Zamerim Bajuku, da ni te neumne koklje prvi dan brcnil iz službe. Kako je lahko tako neumno bleferko prenašal v vsej njeni nadutosti. Pa celo življenje je samo bližnjice in veze uporabljala.

  Verjetno bodo postavili tistega nakladača Kraljiča, ki ji je prvi čestital.

  • Na podlagi česa pa vi lahko tako nonšalantno trdite, da je FDV “ena sama blamaža od faksa”? Sumim, da se falirani študent FDV-ja, ki zdaj pljuje po fakulteti, ki je ni bil sposoben končati!

   Konec koncev – tudi vaš idol Janez Janša alias Tomaž Majer je diplomiral na FDV-ju (takrat še FSPN) in to na smeri, kjer so se takrat dejansko zbirali ljudje, ki (niso) bili, recimo temu, pretirano inteligentni in razgledani – na obramboslovju.

   • Gospod Val,
    sami ste poskrbeli za kronski dokaz kvalitete FDV – tam je tudi Tomaž Majer diplomiral!!!! Kaj boste pa sedaj?

    • Jaz sem hotel samo reči, da tudi na FDV-ju (kot v bistvu na vseh fakultetah) lahko diplomirajo tudi ne ravno inteligentni ljudje, nestrpneži, fašisti ipd.

     Sicer je pa FDV čisto O. K. družboslovna fakulteta, upam si trditi, da je nad evropskim povprečjem. Res pa je, da zadnja leta študijski standardi zaradi te bolonjske reforme tudi tam padajo …

     • Se strinjam, nestrpneži in fašisti, kot si ti, lahko tudi tam diplomirate.

      Kvalitetnega znanja pa ne da.

      Ni kriva bolonjska reforma, da je FDV zanič in je podpovprečna, ne pa nadpovprečna.

 3. No, bomo videli, kako bo z njenim plagiatorstvom oziroma, kdaj bomo koncno izvedeli mnenje komisije. Dobro bi bilo, da se to zgodi cim prej, sicer se bo gospa prevec zasedela na premierskem
  stolcku. Poleg tega obstaja objektivna nevarnost, da bi sla se kdaj v Bruselj, ce bodo dolgo meckali!
  Kaj bomo pa potem?

  • To, da bo omenjena komisija premierko razglasila za plagiatorko, so vaše mokre sanje, ki pa se ne bodo uresničile!

   • To niso mokre sanje, to je dejstvo, da je plagiatorka.

    Žal pa na FDV-ju lahko tudi razglasijo za ne-plagiat, čeprav to je dokazano.

    • Alojz, quod dixisti, dixisti. :-)))
     Kar si rekel, si rekel. PODPIŠEM!
     Sicer pa verjetno nima nikakršnega smisla razlagati in poskušati dopovedati nekaterim tega, kar je večini preostalih že dolgo jasno in je nasploh prepoznavno celo z letala! Le zakaj bi se sicer rektor in dekan odločila imenovati še to zadnjo, “usodno” komisijo?

Comments are closed.