Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna, svobodo smo si sami izborili

10
Sophie in’ t Veld / Foto: TW

Na Planet TV so ekskluzivno razkrili komunikacijo med pristojnimi službami Evropskega parlamenta in Kabinetom predsednika vlade RS, ki dokazuje, da je bilo pred nastopom predsednika vlade Janeza Janše pred skupino za spoštovanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic o vladavini prava in medijski svobodi v Sloveniji vse dogovorjeno in pripravljeno za predstavitev videoposnetka, ki ga je nato samovoljno umaknila predsedujoča Sophie in’ t Veld.

Dogovarjanje o predvajanju videoposnetka je sprva potekalo prek slovenskega veleposlanika v Bruslju Iztoka Jarca, ki je v internem zaznamku prenesel potrditev predsedujoče in’ t Veldove, da bodo omogočili tudi grafično predstavitev.«

»Vse je pripravljeno! Držimo pesti, da bo sistem sodeloval,« je Jonathan Corner z oddelka informacijskih tehnologij Evropskega parlamenta več kot uro in pol pred predstavitvijo slovenskega premierja Janeza Janše sporočil predstavniku vladnega kabineta. Corner je še tik pred Janševim nastopom znova potrdil, da je posnetek pripravljen. Nato je sledil samovoljen umik posnetka s strani predsedujoče Sophie in’ t Veld.

»In’ t Veld je potrdila, da so razprave časovno omejene, uvodoma bi imela PV Janša in MK Simoniti možnost uvodne predstavitve, ki ni daljša od 10–15 minut, sledijo vprašanja delovne skupine po načelu vprašanje/odgovor. Če bo želja po grafični ureditvi, bodo to tudi omogočili,« se glasi interni zaznamek med veleposlanikom Jarcem in vladnim kabinetom.

Kot nekoč Beograd danes Bruselj

Kot smo lahko videli na dogodku, pa je ob prošnji predsednika vlade Janše za predvajanje posnetka prišlo do neverjetnega sprenevedanja predsedujoče: »Hvala lepa, predsednik vlade, ne vem natančno, kaj je v tem videu, ampak prejeli smo ga v zadnjem trenutku

Protest premierja Janše ni pomagal: »Pred tremi urami ste prejeli video. Prepričan sem, da so službe Evropskega parlamenta dovolj dobro plačane, da v tem času pripravijo tak kratek video za projekcijo

»Ampak ne moremo ga predvajati v tem trenutku, kajti tolmači tega videoposnetka ne bodo tolmačili. Videoposnetek nam je bil poslan tik pred sejo in bili smo izjemno prožni, skušali smo vam ustreči,« se je zlagala in’ t Veldova, kar dokazuje korespondenca med Jonathanom Cornerjem z oddelka informacijskih tehnologij Evropskega parlamenta in kabinetom predsednika vlade, ki je še več kot uro in pol pred sejo potrdil, da je vse pripravljeno za predvajanje videoposnetka. Corner je še tik pred Janševim nastopom (ob 15.18) znova potrdil, da je posnetek pripravljen, v kabinetu pa so ga spet opozorili, naj posnetek predvajajo po Janševem uvodnem nagovoru.

Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna, svobodo smo si sami izborili

 »O svobodi in demokraciji nam ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blaginjo. Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo,« je v odzivu poudaril premier Janez Janša, potem ko so na Planet TV razkrili, da je predsedujoča razpravi o medijih in novinarjih v Sloveniji Sophie in’ t Veld, samovoljno umaknila videoposnetek, ki bi razkril dejansko stanje glede svobode na tem področju pri nas.

»Slovenija ni Bruslju popolnoma nič dolžna. Svobodo in demokracijo smo si pred tridesetimi leti izborili sami,« je bil v odzivu jasen predsednik vlade Janez Janša ter nadaljeval, da se za vladavino prava in svobodo izražanja, za človekove pravice in temeljne svoboščine nekateri borimo in plačujemo ceno že 35 let. O svobodi in demokraciji zato po njegovih besedah ne bodo pridigali z našim denarjem preplačani birokrati, ki so bili rojeni v blaginjo.

Cenzure nismo dovolili Miloševiću, tudi Bruslju je ne bomo dovolili!

»Prav tako ne bomo nikoli pristali, da nas samooklicani varuhi svobode cenzurirajo.« Tega nismo dovolili Slobodanu Miloševiću niti ne bomo dovolili bruseljskim cenzorjem. Vse, kar je bilo v zgodovini cenzurirano, je prej ali slej postalo javno.

»Tudi video o medijski sliki v Sloveniji bo prav zaradi nesramne cenzure videlo več Evropejcev, kot bi ga sicer,« je bil še jasen predsednik vlade.

Viri: Twitter in Planet TV

10 KOMENTARJI

 1. Kot sam razumem incident, je predvajanje videa ( je poučen, a lahko bi bil tudi bolje narejen) samovoljno preprečila vodja odbora, ki je na Nizozemskem izvoljena evroparlamentarka. Ne vem, če ima bruseljska birokracija karkoli prste vmes pri tem posegu, ki ga je mozno opredeliti kot nesprejemljivo cenzuro. Evropske komisije, evroparlamenta in birokratskega aparata vseeno ne bi bilo smiselno videti kot enoten blok samih negativnosti. Kritično da, a z zavestjo, da EU pripadamo, da tej povezavi nimamo boljših alternativ in da je za dober učinek nujno graditi zaupanje in zavezništva in to znotraj EU.

 2. Bomo videli, ali je bila reakcija premierja na nepredvajanje videa učinkovita ali ne.

  Vsekakor pa bi video moral biti posredovan prej, ne pa le 3 ure pred sejo, saj ga je potrebno kot dokazno sredstvo , pregledati, prevesti in ga proučiti, kaj to pomeni, za ugotavljanje dejanjskega stanja demokracije na Slovenskem.

  Poleg tega pa posredovanje videa ni dovolj, če se ne navedejo v prilogi vsa dejstva , ki jih dokazuje video kot dokazno sredstvo.
  Prav gotovo pa je potrebno navesti ivsa dejstva priložiti tudi razne druge listinske dokaze, ki dokazujejo stanje demokracije na Slovenskem.
  Poleg tega je potrebno pisno in ustno zdravorazumsko argumentirati, zakaj je stanje demokracije pod desnosredinsko vlado v Sloveniji pozitivno.
  Vse jedrnato in učinkovito.

 3. ker imamo dovolj dejstev in dokazov, da so ukrepi desnosredinske vlade naravnani k višji stopnji demokratizacije, ni nobene potrebe, da bi se posluževali blokad glede ugotavljanja stanja demokracije na Slovenskem.
  Zdaj je tudi primeren čas, da dokažemo, da je desnosredinska vlada tista, ki omogoča uveljavitev demokracije na Slovenskem, ne pa nasprotno..

 4. Čas bi že bil, da se takega pristopa navadi tudi slovenski parlament, pa bodo seje krajše in bolj učinkovite.

 5. Poglaviten element demokracije je – pripravljenost na umirjeno, potrpežljivo in argumentirano in z dejstvi in dokazi podprto razpravljati o vsakršni problematiki.

 6. Socialisti vedno vpijejo zato, da poskušajo prevpiti. Video je res narejen amatersko z popolno odsotnostjo profesionalnega pristopa. Prav tako če predsednik vlade reče 10 minut je deset minut in ne šestnajst. Zadnji del prevajanja pa se vidi da je bil narejen na hitro.
  Torej ta desna stran bi morala delati celo noč in zjutraj poslati v Bruselj kompletno – končno verzijo 8:50. Če jo pošlješ ob 12:00 pomeni da si lepo spal celo noč in potem zjutraj nekaj naredil.
  To pač manjka še desničarjem. Levičarji ko delajo kot norci samo zato da so v roku.
  Torej še enkrat, drugič 10 minut pred deveto ker v Bruslju začnejo ob 9:00.
  Drugače pa levičarjev ne bomo zmleli.

  • Ne vem, če je iz videa dovolj jasno, kako za razliko od desnice levica v vrh RTVja kadrira visoke funkcionarje komunističnega režima in obenem voditelje levih strank ( Kocijančič, ne le Baskovic) in da so bolj ali manj vsi uredniški polozaji v tej ustanovi danes usklajeni z voljo politične in ideološke levice. Ne vem, če je jasno iz videa, da je bil Veselinovič po njihovi volji izbran na čelo STA in da je brutalno obračunal s kritično bolnim urednikom Meškom prav zato, ker ta ni bil levi. Sploh ni omenjena politična umestitev Mira Petka. Thompson je nepotrebno opredeljen kot nacionalist, čeprav je recimo na zadnjih volitvah podprl ne Most, ne Skorovo domoljubno desnico, temveč HDZ, ki se nikoli ni bil tako sredinski kot pod Plenkovicem. Video zamolči, da zaradi Thompsona nista bila zamenjana le Pirkovič in Rebernikova, ampak tudi direktorica Biziljeva in jo postavlja na drugo stran. Našteva vrsto eks novinarjev, ki jim je potem delo našla leva politika, ampak ne definira dovolj jasno, zakaj je to v Sloveniji problem. Ker samo po sebi ni problem, če kakšen novinar gre v politiko. Seveda če zna ali sploh hoče ločevati med podrocjema in se ne gre politike ali politične sluzincadi ze kot novinar. Težko je sicer v kratkem času zgostiti dovolj dejstev in jih se razumljivo obrazložiti. Dober v videu mi je zaključek Petra Jančiča. Redkokateremu novinarju na Slovenskem logika deluje tako prepričljivo kot njemu.

 7. Zdaj bo imel premier popravni izpit, ko mu bo Bruselj posredoval pisna vprašanja na katera bo moral odgovoriti.

  Ali se bo tudi zdaj izvlekel in ne bo odgovoril? In zakaj ne?!

 8. Ali bodo odgovori vsebovali vsa dejstva in z dokazi podprto argumentacijo, kar vse bo koristilo dokazovanju, da se desnosredinska vlada prizadeva za uveljavitev demokratičnih standardov, ne pa nasprotno?

Comments are closed.