Slovenija mora imeti jasno sporočilo

4

Parlamentarnim strankam v sredo ni uspelo doseči soglasja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Ali naj zapišemo, da je bilo tako tudi pričakovano? Ne, v izredno težkih časih smo od opozicije pričakovali več odgovornosti. Skrb vzbujajoča je lahkotnost, s katero sedanja levica, potem ko se je otresla Pahorja, in sindikati (zlasti šolski je že podoben politični stranki) pristopata k temu vprašanju. Kaka Francija že lahko razmišlja o tem, ali bo fiskalno pravilo uvrstila v ustavo ali ne (sklepi Evropskega sveta zahtevajo, da se fiskalno pravilo sprejme na ustavni ali drugi temu ustrezni ravni). Država velikosti in vpliva, kakršna je Slovenija,  ki je pod Pahorjevim vodstvom sklenila strateško partnerstvo z Nemčijo, pa se mora naravnost truditi, da finančnim trgom in evropskim partnerjem poda najvišje možna zagotovila o svoji odločenosti za zdrave finance.

Treba je reči, da se tudi premier Janša v zadnjih mesecih ni posebej trudil, da ne bi z ničemer vznejevoljil opozicije in tako pripravil teren za večjo ko-operativnost opozicije, ki ji je seveda vsaka Janševa bodica dobrodošel izgovor za napad na vlado in za manj pripravljenosti za sodelovanje.

Pri vsem tem najbolj čudi, kako sta se slovenska politika in slovenska javnost sprijaznili s tem, da nas tudi že evropski tisk omenja skupaj z bolniki kot sta Grčija in Španija in s katerimi delimo malo dejanskih problemov. Naenkrat so boljši od nas Estonija, Slovaška, Češka, da o Poljski ne govorimo; celo podatki o pribitkih na hrvaške vrednostne papirje so – kakor so pisale Finance – za Slovenijo ne najbolj ugodni.

Če bomo v takšnem stanju res prisiljeni za zaprosilo za finančno pomoč iz EFSF ali ESM sklada, potem se bo to zgodilo predvsem zaradi napačnih – in glede NLB neodločnih – signalov, ki jih pošilja slovenska politika, saj se država lahko brez posebnih težav zadolžuje za sprotne obveznosti, dokler obrestne mere seveda ostajajo v normalnih okvirih. Predvsem opozicija bo morala prevzeti odgovornost za tak scenarij: a iz tujine, tudi iz pisarne kanclerke Merklove ne bodo seveda klicarili Zorana Jankovića, dr. Igorja Lukšiča ali Branimirja Štruklja, ampak bodo od svojega političnega somišljenika, premiera Janše, pričakovali inventivnih odgovorov tudi v situaciji, v kateri je opozicija skupno usodo države podredila svojim interesom.

Na padajoče bonitetne ocene in rastoče pribitke Slovenija še ni podala jasnega in odločnega odgovora. Nič ni pomembnejše v tem trenutku, kot da to stori nemudoma. Premier mora ravnati pragmatično in se nehati ukvarjati z opozicijo. Če ne gre s spremembo ustave, naj po hitrem postopku skozi parlament spravi zakon o fiskalnem pravilu. Predvsem pa naj z največjo hitrostjo pristopi k pokojninski reformi (glede slednje smo že ob nastopu vlade opozarjali, da bo Desus najšibkejši in najmanj zanesljiv člen) in reformi trga dela ter reševanju bank. Glede slednjega so potrebne hitre, radikalne rešitve.

V času, ko se Evropa na novo deli na sever in jug, in ko razmere v Romuniji, Srbiji in celo Madžarskem zbujajo dvom v globino demokratičnih reform v Vzhodni Evropi, je nujno, da si Slovenija zagotovi pravo mesto v Evropi. Če v teh razmerah res pride do padca vlade in morda krmilo prevzame levica, potem bi nas to najverjetneje res peljalo le na evropski Jugovzhod.  Včasih se ne morem znebiti vtisa, da bi se velik del levice s tem povsem zadovoljil.

Foto: Drugi svet

4 KOMENTARJI

 1. Tale stavek “Ne, v izredno težkih časih smo od opozicije pričakovali več odgovornosti.” pove, da je avtor zelo politično naiven.
  Že naslednji stavek “Skrb vzbujajoča je lahkotnost, s katero sedanja levica, potem ko se je otresla Pahorja, in sindikati (zlasti šolski je že podoben politični stranki) pristopata k temu vprašanju.”, pa pove, da avtor politike sploh ne pozna in ne živi v Sloveniji, amapk na Luni.
  V Sloveniji nimamo levice, niti sindikatov. Imamo pa še vedno socialistične stranke in pa socialistične “sindikate”, ki se samo delajo sindikate, v resnici so podaljšek Partije oz. rdeče mafije, saj niso nikoli bili proaktivni za boljše pravice in spoštovanje delavcev, temveč so ves čas branili samo sistem status quo, privilegije rdečega fevdalizma.
  Rdeča mafija je jemala 18 miljard €pufiv za 500km AC, ki so nekajkrat držaje kot nemške oz. evropske AC, čeprav so bili delavci tu vsaj 3x podplačani. Rdeča mafija je tajkunizirala in prezadolževala državna podjetja za nekaj 10 miljard. Rdeča mafija je hodila brez odgovornosti v državne banke in jim naprtila cca 20 miljard € minusa. Rdeča mafija je podpkupovala zaposlene v državnem sektorju z 20% previsokimi plačami ( glede na ustvarjeno), zakar nas je Križnič zadolževal 2 miljarde € letno.
  Danes ozki dolg države znaša med 20 in 30 miljardami €, skupaj z garancijami podjetjem in DARSU pa blizu 60 miljard €. ČE prištejemo še dolgove številnih prezadolženih podjetij, ki so se šli rajši kot delničarsko financiranje, bančno in prepleteno tajkunsko financiranje – je blizu 75 miljard in če prištejemo še potrebno dokapitalizacijo 3 državnih bank za 25 miljard € ( kar je ugotovila ena tuja svetovalna hiša) smo na 100 miljardah € dolgov države Slovenije. Če vemo, da ima Grčija 280 miljard dolgov in je 5x večja od Slovenije….

 2. Na kratko je to to, gospod Pavel. Edina moja opomba je tisto o 20% prevelikih plačah v javnem sektorju. Jaz trdim, da čistilka v javnem sektorju nikakor ni imela 20 % prevelike plače. Trdim še, da je pa cel kup vladnih agencij za mešanje megle in cel kup ljudi z izmišljenimi službami v sicer potrebnih vladnih agencijah. Če bi to samo polovično popravili, bi lahko čistilkam dvignili plačo.

 3. “Treba je reči, da se tudi premier Janša v zadnjih mesecih ni posebej trudil, da ne bi z ničemer vznejevoljil opozicije, in tako pripravil teren za večjo ko-operativnost opozicije,…”

  Ali smo v otroškem vrtcu, da je cepetanje veljaven argument??
  Očitno smo, ker je za večino to vejaven argument, vključno z avtorjem.

 4. Levica sanja mokre sanje, da se bo vrnila na oblast.

  Ker ne zna vladati brez pretiranih kreditov in ker ji dol visi usoda slovenske države in Slovencev, je proti zapisu zlatega fiskalnega pavila v ustavo.

Comments are closed.