Slovenija med Cankarjem in Handkejem

63

Nedavno je nekdanji ljubljanski župan Jože Strgar vsesplošno nelagodje, v katerem smo se znašli, označil nekoliko poetično: “Kot narod smo velika uganka.”

Ta uganka je vsaj v vprašanju, kaj je šlo v dvajsetih letih po sprejemu demokratične ustave tako narobe, da smo danes tam, kjer smo (huda kriza pravne države, občutek zgolj formalne demokracije, izjemna nestabilnost političnega sistema, globoka finančna in gospodarska kriza, nezdrav odpor do sprememb itd.). Oziroma: ali je šlo nekaj narobe ali pa so morda manjkali že potrebni predpogoji.

Slovensko tradicionalno samopercepcijo je klasično formuliral Cankar v predavanju Slovenci in Jugoslovani (1913). Tu Cankar Jugoslavijo značilno dojema kot zgolj politično tvorbo, Slovenci pa z južnoslovanskimi narodi nimamo prav dosti skupnega: »Po krvi smo bratje, po jeziku vsaj bratranci, po kulturi, ki je sad večstoletne separatne vzgoje, pa smo si med seboj veliko bolj tuji nego je tuj naš gorenjski kmet tirolskemu ali goriški viničar furlanskemu.« Po tej logiki smo se leta 2004 z vstopom v EU vrnili tja, kjer smo od nekdaj bili, stran z Balkana, na katerem smo pristali zgolj po spletu zgodovinskih okoliščin. Vrnili smo se torej domov, v Evropo.

Toda, ko smo v zadnji etapi tranzicije vedno bolj priča ekonomskemu nacionalizmu, eroziji javnega življenja na raven reality showa, korupciji in gospodarski neučinkovitosti, postaja vedno bolj jasno, da smo zelo daleč od zahodne paradigme, ki jo zaznamujeta transparentnost in fair play, svoboda in razumen individualizem ter njuna dvojčka, odrekanje in odgovornost.

Ta razvoj mnogi razlagajo z nekoč spregledanimi, pa zdaj v zaostrenih razmerah krize vedno očitnejšimi neprijetnimi potezami slovenske mentalitete oz. kulture. Kot da bi evropskega dr. Jekylla pri nas z leti zasenčil njegov alter ego, provincialni Mr. Hyde. Ta teza seveda ni povsem brez soli. Kaj se še sliši bolj zastarelo kot pri nas zimzelena fantazma o nekakšnem hlapčevstvu ali bojni klic k upiranju »svetovnemu hegemonu«, pa večni strah pred tujimi investitorji itd. Da o filipikah zoper tako in drugače iztirjeni kapitalizem ne govorimo.

Tak javni diskurz, ki ne prihaja od koderkoli, pač pa s strani medijskega in političnega establišmenta, kaže na značilno samozadostnost in čudaško samoniklost province. Tudi zadnja epizoda tovrstne nacionalno šovinistične histerije (šifra: Dražgoše), ki jo je povsem nekritično amplificiral pretežni del medijskega mainstreama, po svoji vsebini ni prinesla ničesar, česar ne bi bili že vajeni. Ekscesna je bila le v svoji intenzivnosti. In kaj taka govorica pravzaprav sporoča slovenskemu, zlasti mlademu človeku? Vsekakor ničesar o pomenu odprtosti za nove ideje, ničesar o inovativnosti. Ničesar o zdravi kritični distanci do avtoritet, ničesar o izjemnem pomenu ekonomske svobode. Tudi mi bi radi izdelovali iPade, toda Steve Jobs v svojem znamenitem govoru na univerzi Stanford študentom ni govoril o škodljivosti hlapčevstva pa tudi o svetovni revoluciji ne. Govoril pa je o trdem delu, o tveganju pa o pustolovstvu, o zaupanju, o lepoti in izgubi, o odrekanju in ukvarjanju s tistim, kar imaš rad.

Potemtakem lahko Cankarjevi ideji evropske Slovenije zoperstavimo trdo oceno Petra Handkeja, po materi Slovenca, da se pri nas že začenja samozadostni, zaprti in nezaupljivi balkanski prostor: “Slovenija je že od zmeraj spadala v veliko Jugoslavijo, ki se je začela južno od Karavank in se končala globoko tam spodaj, na primer pri bizantinskih cerkvah na Ohridskem jezeru in pri islamskih mošejah pred Albanijo ali na makedonskih ravnicah pred Grčijo.”

Handke je seveda mojster manipulacije in pretiravanj. Pozabil je, da so stoletna pripadnost germanskemu pravnopolitičnemu krogu, pa katolicizem in protestantska reformacija nedvomno najgloblje oblikovali slovensko psiho. Toda res je vsaj to, da bi bilo utopično pričakovati, da je 70 let beograjskega centralizma ter desetletja zaukazane marksistične ideologije ostalo brez posledic za katerokoli od postjugoslovanskih državic.

Dvajset let po sprejemu demokratične ustave je skrajni čas za pogled v zrcalo in za vprašanje, katere so in kako pri nas funkcionirajo tiste značilne institucije pa vrednote in tradicije, ki so predpogoj odprte družbe in tržne ekonomije (kljub pobožnim željam npr. Slavoja Žižka, sta kapitalizem in demokracija pač bistveno povezana). Priča smo torej medigri dveh dediščin, med seboj tekmujeta dva vrednostna sistema, evropski na eni in provincialni, domačijski na drugi strani. Kateri bo prevladal, je odvisno tudi od tega, koliko naše medijske in politične elite v resnici cenijo vrednote odprte družbe. Vse je odvisno od nas samih. Bližnjic in naključij ni.

Foto: Stanford University

63 KOMENTARJI

 1. V Sloveniji se je zadnjih 20 let kradlo.kradalo na debelo. Okradlo se je vsaj za 20 mrd€. Žal so tatovi ostali nekaznovani. Večina jih je denar zapravila in tako ostajamo bez kapitala, revni kot cerkvena miš.
  Če bi ti tatovi bili vsaj malo bolj sposobni, bi za ukraden denar nastalo nekja, kar bi lahko služilo, tako pa ostajajo za tem veleropom le pogorišča podjetij z delavci na cesti in prešetevilnimi upokojenci.
  Nova vlada bo morala najostreje zarezati v kriminal in odločno zahtevati od policije, tožilstva in sodstva učinkovitost.
  Potrebno je rešiti že letošnji etat in pokriti proračunski primanjkljaj v višini 800 mio€.To ni nemogoče.

  • HANDKE , čeprav po materi SLOVENEC je pravi levak iz zahoda , kot odtujen od naših teženj ! ŠE dandanes živi v zmoti , da smo SLOVENCI razbili gnilo JUGO in da je bil MILOŠEVIĆ njen zadnji varuh !
   SRBOM se je z našim odhom razbila “zlata skleda ” ! Teško MU BO TO DOPOVEDATI !

 2. Lagati so nas naučili z uvedbo lj in nj pred 165 leti, pa to še kar delajo in po letu 1942 prestrašeni Slovenci kar nasedajo – na srečo ne vsi. O da bi nas bilo več takšnih!

 3. Najtežje se je izvleči iz revščine in komunizma!

  Oboje gre tako tesno z roko v roki.

  Vzdržujeta pa ju prevara in laž.

 4. Mene pa zanima, v čem se je Handke zmotil? Slovenci smo pač slovanski narod. Tako kot je pradomovina Romanov na Apeninskem polotoku, je pradomovina Slovanov za Karpati. In Slovenci nismo samo jezikovno, pač pa tudi kulturno veliko bližje drugim slovanskim narodom (predvsem bivše Jugoslavije) kot pa denimo Avstrijcem. Res je, da smo zaradi soseščine Avstrije in Italije nekoliko drugačni od Srbov in Črnogorcev, toda v svojem jedru smo del jugovzhodne Evrope, pa če nam je to všeč ali ne. Razlika je morda samo v tem, da je Slovenija skupaj s Hrvaško, Poljsko, Češko, Madžarsko in Slovaško večinsko katoliška (in tudi protestantska), medtem ko so drugi slovanski narodi v okviru pravoslavnega vzhodnega krščanstva.

  • KRŠČANSKI DEMOKRAT, govoriti smeš le v svojem imenu.

   Moja prestolnica je še vedno Dunaj, deželno glavno mesto pa Gradec.

   • Mefisto, potem pa očitno nisi Slovenec. Ali pa svoje poreklo tajiš.

    Glavno mesto je sicer stvar izbire, zame je to Ljubljana kot uradna državna prestolnica. Če pa imaš neko sentimentalno navezavo na avstrijsko cesarstvo, je to tvoj problem.

    • Vsak razumen Slovenec se hvaležno spominja nekdanjega Mutterlanda.

     Ja, Avstrija nam je dal veliko dobrih cesarjev.

     Po njih nismo imeli več dobrih in pametnih voditeljev.

     Kaže, da bo edina izjema le Janša, toda to je že drugi del tvoje bolečine.

     • Hvala lepa za “Mutterland”, v katerem smo bili navadni avstrijski konjski hlapci! Če tebi mentalna obzorja ne sežejo dlje kot do Vatikana in Hofburga, to ne velja za večino Slovencev! Ne vem zakaj bi se morali sramovati slovanskega porekla, o katerem priča naš jezik, v zadnjih letih pa tudi genetske raziskave? Svoje avstrijakanstvo obdrži kar zase!

     • Moraš pa priznati, da je Hofburg čisto nekaj drugega kot je Ulica kneza Miloša in da nastop trubačev ni Opernbal.

     • Belko: tvoje genetske raziskave ste delali v FUŽINAMA ali u Jesenicama! Kali!
      Vi, panslovani kar pojdite nazaj od koder ste prišli! Tu se niste nič naučili in ste godni za svoje brate nazaj!

     • Belkotov nacionalizem ne temelji na realnosti.

      Genetsko sploh ne moremo določiti naroda, ker se je skozi zgodovino ta genetski material tako pomešal.

      Narodnost določa jezik in kultura. Po navadah, vrednotah itd., smo bližje Nemcem kot ostali Jugi. Žal pa so nekatere slabe vrednote tudi pri nas.

  • krščanski demokrat: kaj naj ti rečem, bed..! Ne naredi vera naroda, narod naredi vero! In medtem ko tvoji panslovani, tvoji geni, priseljenec, potolčejo danes, kar imajo in ne mislijo na jutri, se še vedno po umoru oproste z odpustki, do naslednjega umora, tipično pravoslavje, razgrajanje in destruktivizem! Tvoji panslovani, Srbi, so najbolj odpadniško pleme v Evropi! Celo Germani so vas zbrcali z štang vozov na katerih ste se šlepali pri selitvi narodov, zbrcali pri Donavi!!”
   Se mi, Veneti in Germani kesamo, molimo in delamo! Samo mi, Veneti in Germani, delamo za jutri in mislimo na jutri!
   Samo mi, Veneti in Germani, spoštujemo in častimo svoje žene, dekleta in Kraljico Marijo! Vi, panslovani, pa jih posiljujete in smešite! Vaša Marija je slikana v črnem, naša v belem!

  • Hudo si ga usral. Čeprav ti ni všeč, smo po vsem drugem, razen v jeziku dosti bolj podobni Avstrijcem kot pa Srbom.

 5. “Krščanski demokrat”
  Zgleda, da si se dobro naučil slovanske in nemške zgodovine, kajti obema paše, da smo Slovenci iza Karpatov – a od tam smo dobili le Tita in podrepnike, ki so spridili slovenskemu rodu pamet.
  Kar malo poglej na http://www.hervardi.com.

  • Peter, brez zamere, ampak razni Hervardiji niso ravno strokovna referenca za slovenski izvor.

   Gre pač za podobne sanjarije kot pri t. i. venetski teoriji, ki jo lahko vsak resen zgodovinar ovrže v petih minutah. Čudi pa me, da toliko Slovencev temu mitu naseda. Le kje je njihova pamet? Očitno jih je sram slovanskega izvora. To manjvrednost so nam germanski in romanski sosedje ves čas vcepljali, mi pa smo to kar sprejeli in ponotranjili.

   • Če bi rad bil za vsako ceno balkanec, pa bodi.

    Kar strah me je, kaj bo s teboj počel cenjeni PETROVC.

    • Še en dokaz več, da se sramuješ svojega porekla.

     Balkanec gor ali dol, jaz se slovanskega izvora nič ne sramujem. Če imaš morda kakšne nemške korenine, te sicer razumem. Vendar pa je tako: eno je, kako subjektivno čutiš, drugo pa je objektivnost. Imaš primer Melanije Knavs, ki je žena Donalda Trumpa, sama je doma iz Sevnice, vsi jo imajo za neko Avstrijko, sama pa izrecno odklanja, da bi jo imeli za Slovenko. To je pač posledica manjvrednostnega kompleksa.

     • Mar si pozabil, kako škodo so nam leta 1918 naredili panslovani, ko so nas z dunajskega parketa spravili pod svinjske trgovce?

      Odtlej si nismo več opomogli.

     • čE REČEŠ V SVETU, DA SI SLOVENEC, te smatrajo za komunista, če rečeš, da si vindišar, si Slovenec, ki razume, kaj piše na dveh Mojzesovih tablah!

   • Hervardi – strokovna referenca? Hahaha Mogoče le za polpismene nekritične oboževalce že pokojnega, zelo amaterskega zgodovinarja iz Gorice, ki je kar preveč rad pogledoval za (pre)mladimi fanti …

   • Krščanski demokrat: nas ni sram, kaj drugi čvekajo! Nas je sram, da imamo v sredi take, kot si ti in Belko! Panslovanska sela!

    • A slovenski jezik morda sodi med germanske? Ne Med romanske? Tudi ne. Med indijske? Prav tako ne! Slovenščina je slovanski jezik in Slovenci smo Slovani. Drug problem pa je, da se hlapčevski nemškutarji s tem ne morejo sprijaznit! Zakaj ne greš v Avstrijo ali Nemčijo, če si tako navdušen nad temi jodlarji?

   • Pišeš o Venetski teoriji, ne, da bi jo sploh poznal.

    Tudi po venetski teoriji (original, ne nekaj, o čemer se govori) smo Slovani. Le zgodovina je drugačna.

    • Točno tako, Alojz! Venetologi so začeli svoje raziskave z namenom, da dokažejo, da Slovenci nismo Slovani. No, izkazalo se je, da so bili Veneti predniki vseh Slovanov, katerih pradomovina je po zadnjih izsledkih širše srednjeevropsko-balkansko območje (Podonavje).

     • Belko, spet se lažeš. Tisti zgodovinarji, ki zagovarjajo venetsko teorijo niso nikoli imeli namena dokazati, da Slovenci nismo Slovani.

      Gre zgolj za drugačno zgodovino.

 6. Osamosvojili smo se, sprejeli smo novo ustavo, “demokratizirali” družbo, politiko in medije, gospodarstvo “pokapitalizirali” na komunomafijski način, vzgojo, šolstvo in kulturo pustili nedotaknjeno, a “vzvodi” upravljanja so ostali v istih rokah kot v bivši Jugi. Ali smo Slovenci Slovani ali Veneti ali neka specifična mešanica, zgodovinsko pogojena z vojnami, prehodi tujih vojska z vzhoda, zahoda, juga in severa niti ni pomembno. Celo za Avstrice nekateri trdijo, da so to germanizirani Slovenci. Več o tem prebiram, bolj sem v dvomih. A to je stvar zgodovinarjev in genetikov. Je pa dejstvo, da smo trenutno obremenjeni z balkansko mentaliteto, ki smo se je tako zlahka navzeli in izpopolnili v času sobivanja. V zadnjem času pa jo celo tudi genetsko utrjujemo. In glede naše servilnosti je imel Miloševič kar prav.
  Kot da nas v zgodovini niso že dovolj številčno zdesetkali in geografsko omejili, zdaj še sami v svoji ozkosti hitro limitiramo proti zadnji trdnjavi, imenovani Ljubljana. In ve se, kdo nas tam čaka.

    • Zadnjič sem bil Ljubljani, pa sloraj nisem slišal slovenske besede in ne videl prisrčnega kranjskega nasmeha.

     • MEFISTO: baje je v Ljubljani velik škandal! Tata Janković je za sina naročil doktorat in mimogrede naj rektor Univerze, Edvarda Kardelja, prinese še pizzo in pivo, za Jurčka, ko bo že šel mimo pizzerije!!
      In je rektor prinesel pizzo!
      In je sine klical tato:
      “Tata, šta so mi uradili, Janšisti, na doktorat so mi napisali nepravilno prezime!”
      Tata:” A šta so napisali!”
      Sine: ” Pa, tata, DR. OETKER!”
      TATA: ” Majki jim jebem, barem bi bio meki “R”!

  • Rak: Avstrijci so mešanica Venetskih kurb in Rimskih vojščakov, Germanov in Čehov! To niso nacija! In prav za to so izumili teorijo, da smo mi Panslovani!

 7. HANDKE , čeprav po materi SLOVENEC je pravi levak iz zahoda , kot odtujen od naših teženj ! ŠE dandanes živi v zmoti , da smo SLOVENCI razbili gnilo JUGO in da je bil MILOŠEVIĆ njen zadnji varuh !
  SRBOM se je z našim odhom razbila “zlata skleda ” !

 8. Božo Dimnik je govoril, da se lahko zgodi, da bomo samo še podalpski Hrvati… Malo Morgen.
  Je pa tale teza, ki sem je med pogovorom ujel zame zelo ‘kao prihvatljiva’.
  Mi smo slovansko govoreči Germani, Avstrijci so pa nemško govoreči Slovani! Skupnega imamo kar nekaj, če ne drugega enako rečemo škrnicel schkarnitzel in paradajz paradajzerju, da ne omenjam šnicelna. Ko smo prišli k vojakom, so nas zmerjali nepismeni Balkanci ‘sa Švabama’. No, pa tudi to je minilo. Imamo daljšo skupno zgodovino kot z južnimi narodi, čeprav je to že kar dolgo tega. Vojne in sistemske spremembe so naredile svoje, tako da danes rad poslušam tako Ötzija ali pa Nedo. Opanka pa ne bom nosil nikoli, tako kot nam jih ponujajo zadnje tedne in hlapec tudi nikoli ne bom, mi je kar dobro biti Oberkrainer! Ja, pa irhance so nam izbrisali, ne nosimo jih več, včasih smo jih, po dvoje, troje smo jih znosili.

 9. KARANTANCI: katastrofa za nas, Karantance, je, ko so se dobri pesniki in pisatelji lotili zgodovine o kateri pojma niso imeli!
  Tako je Prešeren za fabulo vzel krst pri Savici, kot pesniško prispodobo, danes pa jo neuki in bebavi razlagajo kot krščansko nasilno pokristjevanje!
  In tako je Cankar, zagrizen Yugoslovanar, popolnoma falil! Takonazvani Slovenci, v resnici pa potomci Venetov, Germanov, NISMO NIKOLI BILI bratje po krvi panslovanom!
  HOČEMO, ZAHTEVAMO, da se naziv bebave države Slovenije spremeni v KARANTANIJA!
  HOČEMO, da je na naši zastavi simbol panterja!
  HOČEMO, da je naš grb grb VENETSKEGA prestola!
  1,5 miljona takonazvanih Slovencev, v resnici pa Karantanci, Veneti, NIMAMO S PANSLOVANI NIČ!
  1. Veneti smo prišli na to območje pred Rimljani, Germani, Hrvatje!
  2. Panslovani so se ob razpadu Rimskega cesarstva, poselili SAMO DO DONAVE! In korak dalje ne!
  3. Veneti in stari Rusi, smo govorili sličen jezik, za uho, ne pa za razumet! In tako so nas kasneje Rimski površni in vzvišeni pisci kar poenotili, tako in tako so cenili zgolj Rim, vsi ostali so za njih bili barbari!
  Vendar pa smo imeli dvojino!
  Vendar pa smo častili lipo!
  Vendar pa smo prisegali na meču!
  TEGA PANSLOVANI NITI NE POZNAJO!
  In fakt, da nas porivajo med slovane (sužnje) je preprost:
  3.1. Rimu-RKC je ustrezalo, da so drobili staroselce, uničili so tudi Etruščane, RKC pa je s tem ločila pomenben del ozemlja od Lutherancev!
  3.2. Habsburgom je ustrezalo, da smo pritepenci, sicer bi morali priznati, da mi imamo pedigre, oni pa so ščeneta!
  3.3 Yugoslovanarjem je ustrezalo, da smo pritepenci, kajti s tem ponižanjem so nam lahko vladali!
  Karantanci, Veneti, nismo nikoli bili in nikoli ne bomo Slovani, panslovani ali yugoslovanarji!
  Tako RU zgodovinarji, tako Nemški moderni zgodovinarji,…..
  IN NUJNO JE, DA NOVA VLADA SPREJME NOV NAZIV DRŽAVE, KARANTANIJA!

 10. Ja, tudi sam sem Slovenec iz današnega Heilegenbluta, torej imam več vezi z današnimi avstrijci (naš priimek je še vedno tam), kot pa z poneumlenimi balkanskimi bolševiki.

 11. KARAQNTANCI: skupaj smo bivali pod Himalajo z Germani in Skifi, bratje!
  Skupaj smo bivali in se ohranili z brati Germani pred Rimom, Turki, Huni! Bratje in prijatelji!
  Mi smo bratje, krvni, z Germani, mi smo kulturni bratje z Germani!
  Panslovani pa so zgolj posiljevalci naše zgodovine in kulture!
  IN NUJNO JE, DA NOVA VLADA SPREJME NOV NAZIV DRŽAVE, KARANTANIJA!

 12. PRIŠLI; PRVI: izpod Himalaje, kar je vedel že Hitler in tam iskal prednike, Germanov! Toda mi, Veneti, smo prvi prišli v te kraje Evrope! Za nami Germani! Skifi so ostali in izginili pod Huni v Aziji!
  Bojevali smo se pred Trojo!
  In se umaknili pod Alpe!
  Srečali Kelte!
  Ilirov tu nikoli ni bilo, to je zgodovinska laž!
  Rimski barbari so nas zdesetkali, kot Etruščane!
  Preživeli smo maloštevilno!
  Mešali se z Germani, Tirolskimi, Bavarskimi!
  Takole 150 vsi in mest v sedanji domovini je popolnoma Germanskih!
  Da so prvič prišli raztrgani in v opankah panslovani v te kraje 1918!
  Ropali, kradli, zanesli uši in bolezni!
  Da je Tito pripeljal svojat morilsko, panslovansko!
  Kar je med nami panslovanov so izgnani problematični prebivalci bivše yuge v Slovenijo, z namenom Karadjorđevića in Tita, da se Slovenija kulturno uniči!
  In danes to delo nadaljuje Milan Kućan!

  OPALA; OPRASTITE! G. bivšega predsednika izjemno cenim in ga imam rad, lahko bi rekel, da ga po svoje celo zelo ljubim!

  • PETROVC, KRŠČANSKI DEMOKRAT nas je pa drugače učil in se nam posmehoval!

   Tvojo teorijo je postavil na glavo.

   Mogoče zato, ker se zanj neha svet tam, kjer so se končale meje nekdanje pokojne (hvala večnemu Bogu) Jugoslavije.

  • Še tole, KRŠČANSKI DEMOKRAT in BELKO ne spoštujeta naših blagopokojnih avstrijskih cesarjev.

   Pa za njimi nismo imeli boljših vladarjev, razen, kot kaže, Janše.

   • MEFISTO: krščanski demokrat in belko spadata med panslovane!
    Pribežnike v naše kraje!
    Prišli iz sela, selo pa je v njih in je šlo z njima!
    Edina selitev panslovanov je bila:
    1. Karadjorđevićeva s priseljenimi oficirji YU armije in orožniki!
    2. Titova, s partizanskimi morilci, Bosanskimi pastirji za SLO železarne in štreke!
    3. Kućanova sistematična poselitev volilcev levice!

   • IDEALNA EVROPSKA DRŽAVA: AVSTROOGRSKA!
    V bistvu je bila to država Karantancev, združenega dela bratov, Venetov in Germanov in Čehov! Bila je država Lutheranskih načel in vzhodne široke duše!
    V tistih 700 letih smo bili center sveta! Razviti, srečni in uspešni!
    Uničili so nas Angleži!
    In cesarji, Habsburgi so bili razgledani, pošteni, ustvarjalni in nas ljubili nad vsemi!
    V Avstroogrski je veljalo bratstvo z Germani a tudi tekmovalnost in različnost! Za to tudi toliko vojn med Habsburgi in Germani! Vojn za prestiž!
    Habsburgi so znali naš jezik in nas imenovali: “MOJI LUBI KRANCI!”
    Tito pa je novinarju tam leta 1970 dejal: ” Ovaj, ne ljubim ovih Slovenaca, ded mi je kazao, lenuh Hrvaški!” Približno!
    In v časih Avstroogrske smo imeli deželo od Cresa do Zagreba, do Dunaja, do Udin, do Piave, Trst! Kaj imamo danes!?
    In samo Germanskim bratom in Rommlu se imamo zahvaliti, da imamo danes Trento in Sočo!

  • Bi ga imel rad , če bi bil hišnik, tako pa je okolihišnik, a ne ve, kako se skrbi za okolico, sicer bi bil tiho in v miru užival svoj nezaslužen pezjon in komuprivilegije

 13. Bravo, bravo, Petrovc! Tudi moji predniki so iz Tirolske! V naših krajih jih je veliko in še nosimo njihove značilne priimke!
  Tebe brati je užitek!

 14. Kje tiči razlika slovenskega napram slovanskim.
  Mi rečemo 23 – trindvajset! Vsi ostali 23 – dvadesettri.
  Je pa res, da se nemško reče dreiundzwanzig, angleško twentythree!

 15. SRBA VUKA KARAĐIĆA je usmeril , naravnal glavo , veliki JERNEJ KOPITAR ! TUDI TISTO PAMETOVANJE “PIŠI KAO ŠTO GOVORIŠ ” , je bil dobrohotni nasvet JERNEJA prijatelju VUKU , s pojasnilom . :” TVOJI LJUDJE SO NA TAKO NIZKI CIVILIZACIJSKI RAVNI , DA NE GRE DRUGAČE ! In to se je “prijelo ” , kot se temu reče !
  Sicer pa je srbski jezik poln turkcizmov , germanizmov in tudi romanskih pojmov ! Jastug , ćekić , šećer , rakija , čarape , jorgan ; fudbal , basket , štampa , pantalone itd….

 16. Mojzes je hodil po puščavi 40 let. Nam manjka še 20 let. Živel liberalizem! Kar je bilo slabih kopij, kot je LDS, je propadlo. Nastopil je čas za pravi liberalizem! Svobodo, odgovornost, enakost, prodornost! Živeli mi vsi!

 17. LIBERALC @ , kaj pa veš iz katere luknje bo nazaj prilezla KRESALKA ali te iz ptičje perspektive onečedil golobič ! POTUHNI se , oni so maščevalni !

Comments are closed.