“Slovenija je tarča ruskega hibridnega vojskovanja”

5

vojskaOdbor za obrambo, ki ga vodi poslanec SDS Žan Mahnič, se je v torek sestal na seji, kjer je spregovoril o hibridnem vojskovanju oziroma o Sloveniji kot tarči ruskega hibridnega vojskovanja.

»Hibridno vojskovanje ni nekaj novega, pojavlja se že dlje časa pod različnimi imeni, gre pa za neko nekonvencionalno bojevanje, ki vključuje tako ekonomsko, kibernetsko, kot tudi propagandno bojevanje,« je uvodoma pojasnil predsednik odbora za obrambo. Ob tem je dodal, da je po današnji seji razvidno, da je Slovenija tarča ruskega hibridnega vojskovanja, pri čemer pa je mogoče zaznati, da je Slovenija največja tarča s strani propagande. »V slovenskih medijih je mogoče zaslediti veliko proruskih in kontra-ameriških stališč predvsem v primeru krize v Siriji in Iraku in krize v Ukrajini. Danes smo dobili potrditev, da so tu aktivne ruske obveščevalne službe in da targetirajo tudi nekatere slovenske novinarje, ki jim ob tem asistirajo,« je dejal predsednik odbora za obrambo.

Ob tem je še izpostavil, da je v prihodnosti, pred obiskom ruskega predsednika Putina v Sloveniji, mogoče pričakovati, da se bo na tržišču pojavil nek nov spletni medij, na katerem bodo objavljene večinoma ruske novice v slovenskem jeziku, »ki bodo služile predvsem propagandi in temu, da bo ruska stran skušala vnesti neko prorusko mnenje v slovenski medijski prostor.«

Po besedah poslanca je Slovenija tarča tudi zaradi članstva v Zvezi Nato in v Evropski uniji. »Bolj intenzivno hibridno vojskovanje se namreč pojavlja po našem članstvu v Evropski uniji in Zvezi Nato,«je dejal poslanec Mahnič. Ob tem je še dodal, da je bilo na seji tudi rečeno, da Rusija v zadnjem času stoji za ustanavljanjem protifašističnih gibanj z namenom destabilizacije Evropske unije in Zveze Nato, kar pa je tudi eden od modelov hibridnega vojskovanja.

Člani odbora za obrambo so na seji sprejeli tudi dva sklepa, in sicer, da priporočajo ministrstvu za obrambo ter Vladi Republike Slovenije,da na podlagi spremenjenih varnostnih okoliščin v Evropski uniji in njeni soseščini pripravijo oceno varnostnega tveganja v Republiki Sloveniji z vidika konvencionalnega in nekonvencionalnega vojskovanja. »Naš drugi sklepa pa je, da ministrstvu za obrambo in Vladi Republike Slovenije priporočamo, da aktivno sodelujejo pri uresničevanju posameznih točk resolucije Evropskega parlamenta o razmerah v Ukrajini, ki je bila sprejeta lansko leto.«

5 KOMENTARJI

 1. Upam, da ima najmlajši poslanec SDS in parlamenta kaj dokazov za to, kar govori. Da ne gre le za teorijo zarote. Tudi če ima dokaze, je stvar zelo občutljiva in je vprašanje, če je odgovorno od njega z njo iti v javnost na način namigov.

  Odnosi z Rusijo za Slovenijo niso nepomembni, posebej gospodarska izmenjava je močna in jih je škoda kvarit zaradi nekih kapric in notranjepolitičnih preigravanj. Dejansko bi bilo bolje, da opozicija, tudi če ima upravičene zadržke do Putina, te v primeru njegovega obiska pod Vršičem zadrži bolj za interno uporabo.

  Četudi je šel Putin v Ukrajini s samoodločbo in priključitvijo Krima očitno predaleč ( dobro, ampak v primeru Kosova smo pa samoodločbo in odcepitev od Srbije podprli), nismo več v obdobju hladne vojne.

 2. Obenem je res tudi, da je v slovenskem medijskem prostoru v analizah in komentarjih ne samo presenetljivo veliko antiamerikanizma, ampak tudi včasih prav fanatične advokature ravnanj Putinove Rusije. Navedel bi posebej novinarje Dela. Recimo Čibej, Jež in še kar nekaj njih. Še bolj zanimiv je fenomen Polone Frelih, pred časom njihove dopisnice iz Moskve. Ona je obrnila ploščo za 180 stopinj in iz se iz ostrega kritika Putina spremenila v skoraj apologeta napol imperialne in agresivne zunanje politike aktualne ruske oblasti.

  Je možno, da nekateri slovenski novinarji res delujejo z roko v roki z ruskimi obveščevalnimi službami? Če so indici, če so dokazi, v javnost z njimi!

  Zanimivo tudi, da pri nas v spletnih komentarjih pod članki, recimo v Delu, pa MMC RTV, pa 24.UR tako prevladujejo prorusko-proputinovski ali antiameriški glasovi. Ali pri všečkanjih pd članki – tudi v razmerjih 10:1. Vedno sem se spraševal, kdo so ti ljudje, saj med meni znanim krogom skoraj ni ljudi takega prepričanja.

  Je možno, da je to del propagandne vojne post-KGBjevcev?

  • Po drugi stani je Boris Soban v Delu eden vodilnih rusofobov na Slovenskem. Da ne omenjam skrajno neumnega članka o dopingu v današnji prilogi Rekord.

 3. To je očitno že nekaj časa.

  Ne moreš verjeti, kako so se nekateri mediji pozabili na to da smo v zvezo držav Evrope in v nasprotju s tem zagovarjajo imperialistične teženje Putina in v tem smislu objavljajo članke o Ukrajini in nasploh.

  Pri tem prednjači časopis delo.

Comments are closed.