Je Slovenija edina še preostala socialistična država v Evropi?

20
Marjan Šarec /twitter
Marjan Šarec /twitter

Sloveniji je še vedno aktualno skoraj vse, kar se dogaja v novi izvršilni oblasti, ki jo vodi novi premier, Marjan Šarec. V njemu naklonjeni politiki in v delu t. i. običajne javnosti ocenjujejo, da je prvi oziroma začetni del svojega mandata opravil uspešno, celo bolje, kot so mnogi napovedovali. Sestavil je vlado in se predstavil na zasedanju vrha evropske povezave v Salzburgu.

Kako bo oblikoval in razvijal svojo politiko in usmerjal koalicijo, pa je neznanka. Na dogajanje bo zagotovo vplival spor, ki je nastal med Marjanom Šarcem in stranko Levica in se poglablja. V Levici zdaj nasprotujejo nekaterim politikom, ki jih je vlada bodisi že ali pa jih namerava še imenovati na različne položaje, začeli pa so se tudi spraševati, ali premier Levico sploh namerava upoštevati za svojega političnega partnerja. Razkol v stališčih bi v skrajnem primeru lahko privedel do opustitve sodelovanja med vlado oziroma vladajočo koalicijo in Levico, ki je s svojim programom prestrašila dobršen del slovenske javnosti.

Slaba poteza premiera je bila, da je vse ministre in državne funkcionarje iz prejšnje vlade dovolil imenovati na nove funkcije oziroma položaje, ne glede na posledice in škodo, ki so jo s svojim prejšnjim delovanjem povzročili državi. Marjan Šarec in njegovi ne omenjajo, denimo, zlorab v bančnem sistemu in zdravstvu, ki sta jih zelo natančno ugotovili preiskovalni komisiji prejšnje sestave državnega zbora, ki je njune izsledke tudi potrdil. Milojka Kolar Celarc, prejšnja ministrica za zdravje, ki je odgovorna ali soodgovorna za pomanjkljivosti v zdravstvu, tudi za korupcijo, je mirno, ne da bi jo kdo kaj vprašal, odšla v pokoj.

Slovenijo so v Evropi zaradi mnogih razlogov, tudi spričo agresivnega delovanja političnih skrajnežev v stranki Levica, začeli nazivati, da je edina še preostala socialistična država v Evropi.

Karel Erjavec, nekdanji zunanji minister, sicer ni bil izvoljen za poslanca, ni pa bil deležen nobenih ugovorov, kritik ali sankcij zaradi proruske politike, ki jo je izvajal v svojem mandatu. Nasprotno, dobil je drugo visoko funkcijo, postal je minister za obrambo v novi slovenski vladi. Vendar kaže, da je dr. Miro Cerar, prej premier, v novi koaliciji pa zunanji minister, začel spreminjati slovensko mednarodno usmeritev in zunanjo politiko. Bili naj bi uravnoteženi tudi v odnosih do Rusije (natančneje Ruske federacije) in do ZDA. Aktualen komentar o zunanjepolitičnem delovanju je 19. septembra v časniku Delo objavila časnikarka Saša Vidmajer. Zapisala je tudi naslednje:

“Ni posebnega dvoma, nova vlada bo slovensko zunanjo politiko zaobrnila v transatlantsko, Natovo smer. S poudarjeno prorusko politiko, ki se je manifestirala v dolgih letih Erjavčevega ministrovanja in je ni spremenil niti nekdanji šef vlade, dr. Miro Cerar, je konec. Bila je anomalija, izredno problematičen zunanjepolitični vidik, navsezadnje tudi v nasprotju s članstvom v Zvezi Nato, večkrat tudi s pripadnostjo Evropski uniji. Ker so se, na drugi strani, v preteklih letih opazno razrahljali odnosi z Združenimi državami Amerike, je nastajal neobičajen vtis, ni bilo več jasno, kam Slovenija sploh sodi. Včasih se je Slovenija vedla, kakor da ni ne v Natu in ne v Evropski uniji. Slovenska zunanja politika ni vedela, kaj naj počne s članstvom v Natu in Evropski uniji”.

Objavljeno Novi Glas, 27. september 2018, st. 13

20 KOMENTARJI

 1. Slovenija je bila edina drzava zaveznistva, ki ob zastrupitvah s smrtnim strupom novicokom na britanskih tleh ni zelela pokazati solidarnosti z zaveznisko VB in sprejeti kakrsnegakoli, vsaj simbolnega ukrepa proti kremeljskemu rezimu. Glavna odgovorna za to sta bila seveda Erjavec in Cerar. Ces da ni dokazov in bi bilo ukrepanje preuranjeno. Danes je dokazana prisotnost izkusenega polkovnika ruskih obvescevalcev v tistih dneh na lokaciji Salisburyja. Kako bosta danes odreagirala zunanji minister Cerar in obrambni minister Erjavec? Se bosta posula s pepelom in koncno obsodila, kar je obsodbe vredno? Ali se bosta se naprej obnasala kot kremeljska placanca in povzrocala vsakrsno blamazo Sloveniji?!

 2. lahko privedel do opustitve sodelovanja med vlado oziroma vladajočo koalicijo in Levico,….To bi jaz malo popravil,in sicer bi bilo bolje zapisati:med vladajočo Levico in koalicijo.Se mi zdi bol posrečeno.

 3. Slovenija ni samo edina preostala socialistična država v Evropi, temveč tudi edina, ki jo vodi mafijsko ozadje. To je za mandatarja postavilo Šarca in mu tudi sestavilo vlado. In sicer iz kadra, ki se zaveda svoje podrejenosti gospodarjem. Tako kot tudi medijski in drugi trobentači.

  Imajo le eno nalogo: ohraniti status quo. Zato je koalicijska pogodba lahko takšna ali pa njeno nasprotje. Torej, nima nobene stvarne vrednosti. Šarec je igralec, ki mu scenarij sproti pišejo tisti, ki so ga na ta položaj tudi pripeljali.

  Izboljšanja stanja pod to vlado ni pričakovati. Upamo lahko le, da se razmere ne bodo veliko poslabšale.

 4. Naloga gospoda Šarca je držati nespremenjeno stanje. To dela zelo dobro! Tako dobro, da pol vlade sploh ni zamenjal.

 5. …”se bosta posula s pepelom”
  —-
  Ni se ima treba.
  Saj v Sloveniji se vendar izvaja družbeni eksperiment (kot se je na TV pohvalil sedanji predsednik DZ).

 6. Edina socialistična država v Evropi? Kaj pa Danska, pa Švedska, pa Nizozemska? In kako naj bi bil socializem povezan z Rusijo, ko pa SDS bolj simpatizira s Putinom kot leve stranke?

  • Hočem rečt, SDS idejno simpatizira s Putinom. Deklaratorno zaenkrat je proti Putinu in drži z Natom, kar je seveda prav.

   • Kolikor vem, SDS simpatizira s politikoTrumpa in ustanoviteljev EU in ne Putinove.

    Vsekakor nima nič skupnega s Putinovo formalno demokracijo. Ta je blizu levim strankam, ki v sodelovanju z globoko državo vodijo enako monopolno politiko kot Putin.

   • Vsako opravičevanje nesposobnosti in napak ” velikega vodje” neobjektivnim podpornikom SDS prav pride.

 7. Vsako opravičevanje nesposobnosti in napak ” velikega vodje” neobjektivnim podpornikom SDS prav pride. SDS igra jugo politiko malo bi denarja od Trumpa zaradi Melanie, malo od Orbana za TV, ampak Trump ni vaški javnež.

 8. Zakaj je Šarec dobro ocenjen pi javnomnenjski raziskavi.
  Ker je SDS popolnoma pasiven od volitev naprej. Kje je famozni program in ukrepi za Slovenijo SDS.In kaj je “ZATE” ?
  Očitno so se SDS poslanci zadovoljili z svojo podaljšani službo in neaktivnostjo pri predlaganju kakršnih koli reform. Zgolj predvolilne floskule,brez vsebine
  Enako Marjan Podobnik v SLS, veliko javnega nastopanja, brez vsebine. Desnice ni, tako ubogo kot je, je neomembe vredno! Kaj počnejo v NSi? Ne eni, ne drugi in tretji- velik NIČ !

  • Kaj te ni nič sram, da za judežev denar serješ po tem portalu? Sicer pa, kaj sploh sprašujem. Taki ljudje nimajo ne dostojanstva in ne vesti, torej tudi sramu ne. Za denar bi prodali tudi lastno mater. Armani levičarji. Nima se smisla ukvarjati z njihovimi nebulozami.

 9. Ne verjamem, da bo leva vlada resnična zaveznica NATA.

  Na obzorju se namreč kaže neuvrščen politika – po vzoru Tita, ki jo predvsem zagovarja skrajna levica in se že udejanja, saj je predsednik Pahor že v Etiopiji na obisku.

  Leva oblast je očitno ugotovila, da bo z neuvrščeno politiko lahko neizmerno potovala po svetu in zapravljala denar. Tam pa jo bodo lepše sprejeli kot v ZDA in Evropi, kjer vedo kakšno nezrelo in neodgovorno politiko vodi slovenska levica.

 10. Že dalj časa se sprašujem, kako da Eu politikov nihče ne seznani z osebnostnimi lastnostmi “naših”.

  • Verjetno zato, ker oni niso nič boljši. Predsednik EK časti Karla Marxa, zaganjajo se v Poljsko, ki odstranjuje s komunizmom kontaminirana sodnike, ne motijo jih slovenski montirani sodni procesi itd.

   Sicer pa socialistični otok verjetno uspeva tudi zaradi konformizma. Menda se 75 odstotkov ljudi vedno odloča tako kot večina, čeprav na lastne oči vidijo, da to ni dobro ali celo ni resnično. Kako misli večina, je naloga, ki jo morajo opraviti skorumpirani mediji in njihovi družbeno politični delavci. Kot kaže, to v Sloveniji odlično deluje.

Comments are closed.