Kaj imajo skupnega Mišič, Komel in slaba banka?

15

prazna guma težaveTransparentnost in koherentnost sta besedi, ki sta v Sloveniji zelo pogosto zlorabljeni. Pravzaprav ju vsakdo že uporablja, kakor mu je ljubo. Vsakdo jima da različen pomen oziroma se nanju sklicuje, ko je zanj to koristno, in ju spregleda (ali ju reinterpretira), ko se ne sklada več s trenutnimi interesi ali okoliščinami. V zvezi s tem lahko samo v zadnjem obdobju najdemo več primerov pomanjkanja klene in koherentne slovenske drže. Gre nekako v slogu: eno govorimo, drugo delamo. Pa Bog pomagaj, če se dejanja in besede ne skladajo.

Primer slaba banka

Primer slaba banka: prvi primer, ki ga predstavljamo, je delovanje slabe banke oz. Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Gre za tisti organizem, ki bi moral najbolj odločno pripomoči k rešitvi hude bančne krize v Sloveniji. Po objavi rezultatov stresnih testov (12. december lani) je začel delati s polno paro. DUTB je z državno garancijo izdala obveznice v višini 1,6 milijarde evrov. NLB in NKBM sta prenesli na slabo banko slabe terjatve in zato doslej prejeli 711 milijonov evrov (NLB) in 422 milijonov evrov (NKBM) v protivrednosti obveznic. Pri tem je treba pojasniti nekaj stvari: DUTB je v državni lasti. Obe banki, ki sta že izvedli prenos slabih terjatev, sta dejansko tudi v celoti v državni lasti. Transparentnost bi narekovala, da se terjatve, ki so bile prenesene na DUTB, javno objavijo. Ne samo imena dolžnikov, ampak tudi vrednost vsake posamezne terjatve. Da bodo vrednosti vsake posamezne terjatve ostale zakrite, je jasno že dalj časa. To so na državnih bankah in državnem DUTB govorili že od začetka. Ob tem pa so pri DUTB tudi zatrjevali, da bodo javno objavili vsaj imena dolžnikov, katerih terjatve so bile prenesene. To bi morali storiti na tiskovni konferenci prejšnjo sredo. Ampak, že spet, nič! Problem naj bi tokrat bil zakon, ki ureja bančništvo in ki določa zaupnost podatkov za delniške družbe. Da bi se izognili neprijetnim tveganjem, so se na DUTB tako odločili, da ne bodo do nadaljnjega razkrivali ničesar. Transparentnost in koherentnost, pač!

Primer Gašpar Gašpar Mišič

Primer Gašpar Gašpar Mišič: Gašparja Gašparja Mišiča je policija “ulovila” v vinjenem stanju za volanom. Gre za vidnega politika in menedžerja, ki je bil nedavno še državni sekretar pri predsedstvu vlade in je danes predsednik uprave Luke Koper. Zaradi tega bi morala imeti vožnja v vinjenem stanju logične posledice: Mišič bi moral takoj odstopiti z najvišjega stolčka v Luki Koper, ki je ne samo ena od najpomembnejših gospodarskih realnosti v državi, ampak tudi v večinski državni lasti. V tem primeru so etične norme še toliko strožje. Sploh pa bi v Mišičevem primeru morale veljati stroge etnične norme zaradi njegove preteklosti v samem vrhu slovenske vlade. Pa to še ni bilo vse: Mišič se je očitno policistom ob izvajanju alkotesta upiral, tako da so ga prijavili tudi zaradi kaljenja javnega reda. Kaj se je zgodilo po razkritju vožnje pod vplivom alkohola? Prvi človek Luke Koper je pred mediji iskal izgovore: najprej tega, da je napihal občutno preveč zaradi močnih zdravil, ki jih jemlje. Le malo zatem je pred kamerami še dejal, da je bilo njegovo psihofizično stanje primerno za vožnjo ter da bi v primeru, ko bi občutil, da vožnja ne bi bila varna, ne bi sedel za volan. Smešno! Le nekaj dni po neljubem dogodku je nadzorni svet Luke Koper odločal o morebitni odstavitvi Mišiča. A glej ga, zlomka, ko je na vrsto prišla ta točka dnevnega reda, so nekateri od nadzornikov zapustili sejo in sklepčnosti ni bilo več. Mišič pa je ohranil svoje mesto. Tudi v tem primeru sta torej “zmagali” koherentnost in transparentnost.

Primer Tina Komel

Primer Tina Komel: Pozdravni nagovor ministrice Tine Komel na Dnevu emigranta v Čedadu je postal malodane “casus belli”, predvsem po seji državnozborske komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Dobršen del javnosti (tudi in predvsem znotraj naše manjšine) je “škandal” ob ministričinem nastopu poskušal močno relativizirati, češ da gre za potrato časa. Le malokdo si je upal zadevo vseeno problematizirati. Ministričin pozdrav (v katerem je bila italijanščina veliko bolj prisotna, to je dejstvo) kaže na širšo problematiko, o kateri si Slovenija še ni razčistila pojmov: zakaj slovenski jezik v takih primerih nima enakega dostojanstva kot drugi jeziki? To vprašanje gre mimo samega nastopa ministrice Komelove v Čedadu in ga je potrebno postaviti številnim slovenskim javnim funkcionarjem (tudi na najvišji ravni), ki v duhu “modernega” multikulturalizma radi kažejo, kako dobri poligloti so. Če minister slovenske vlade, ki predstavlja celotno slovensko državo, nastopi na prireditvi, ki jo v sosednji državi organizira slovenska narodna skupnost, ne bi smelo biti dvomov o tem, v katerem jeziku bo nastopil. Gre za vprašanje koherentnosti pri razumevanju pomena narodnostne tematike. Žal postane čaščenje in slavljenje pisatelja Borisa Pahorja in njegove narodne pokončnosti, ki poteka vzporedno ob takih primerih, čista dvoličnost. Ljubljana pa očitno dokazuje, da ne razume bistva manjšinskih skupnosti v sosednih državah in po svetu. Žal.

Pripis uredništva: V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom, objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

Foto: Flickr

15 KOMENTARJI

 1. Demokratična pravila veljajo, žal, le za drobtinice od kruha, medtem ko veljajo za kruh avtokratska in oligarhična pravila. Narobe svet.

  Mišičev primer je dokaz vladavine mafijskih pravil.

  Primer Komelove pa vladavine nedomoljubja in pomanjkanja zdrave samozavesti.

  • Za to pa res ni treba, da bi vas skrbelo. Tudi pri Ivanu Zidarju in Zoranu Jankoviću (pa tudi Zemljariču in Kučanu) nič ne kaže, da bi zmagali slovenska hudobija in nevoščljivost. Zato nam pa gre tako dobro.

 2. Zdravko, ne vem zakaj a to me spominja na tisto “Zdrav um v zdravem telesu!”

  A to je še daleć od tistega, kar so nam vcepili- kritičnega razmišlanja se ni treba sramovati, če temelji na vzročni povezavi dejstev in moralno etičnih načel.

  In kam pašejo vaši zapisi? Rdeči pamfleti, brez vsebine, brez tistega, kar pošten slovenec ne more pogoltniti, brez, da bi rekel je… se golazen rdeča.

 3. Za tisti hud faux pas v Čedadu bi morala Komelova res odstopiti oz. biti odstopljena, če ne bi hotela odstopiti sama. Bratuškova bi jo res morala odsloviti iz vladne ekipe!

  Glede Mišiča pa malo počakajmo – morda pa se bo izkazal za dobrega šefa Luke Koper. Who knows?

 4. Čeprav je Gašpar ni eden od treh kraljev..Sicer pa poglejte ali se tako obnašajo direktorji podobnih pristanišč v Evropi…

  Kakšna nevoščljivost slovenska pa je v primeru predsednika uprave luke Koper.

  Kolikor vem so predpisi jasni. Če voziš službeni avtomobil
  je toleranca alkohola ničelna!!!
  Vseeno je, če ga vozi direktor ali pa šofer, ki razvaža izdelke. Če se to tolerira pri direktorju, vsaj med ljudmi-predpisi so jasni- potem naj se tudi ostalo.
  Kdo bi bil kaj nevoščjiv recimo žerjavistu na delovnem mestu, ki bi pijan izpustil kontejner ali pa kaj drugega.
  Potem bi pa rekel, da jemlje močna zdravila.
  Veste kaj bi reklo slovensko ljudstvo.. Prav mu je naj odgovarja. Samo drugi dan ne bi bil na svojem delovnem mestu ampak na zavodu za zaposlovanje….Če si pa direktor dobiš pa šoferja….

  • Kajzer, lahko je terorizirat s črko. Takih teroristov je polna slovenija in naša oblast. Ko gre pa za njihovo rit, pa cvilijo kot sužnji. Hvala.
   Vi, ki tako vneto berete predpise, bi po črki kamnali vsakega, ki vam ni všeč.

   • In naj končam: Mišič je očitno tu dosegel božjo milost in odpuščanje. Ali ste ga tudi vi, ki bi ga kamnali?

 5. Kdo terorizira s črko. Torej tudi vi zagovarjate vožnjo v pijanosti. Če še morda ne veste to ni črka. To je realno življenje. Res pa da ste živ dokaz, prilagajanja predpisov. To kar sem napisal drži. In prava demokracija je to, da so vsi pred zakonom enaki… tudi v sankcijah.
  Veste eno je brati predpise, druga pa razumeti kaj pomenijo.
  Nazadnje pa je sam direktor luke izjavil, da je naredil prekršek..

  Ostale besede pa ne bom komentiral… so pač vaš literani domet

  • Ja, kar požrite se. Tako vam pravim. Dokler bodo “pošteni” ljudje v resnici hudobni, naj komunisti vladajo. To vam pravim jaz, ki jih res ne maram in sem njihov velik sovražnik. Vendar, naj navedem: ljudomrznost vernikov je hujša od brezboštva. To si nisem jaz izmislil, a vedno bolj vidim resničnost tega stavka.

   In niste edini. Tu na Časniku je tega žal še preveč. Za premnogimi lepimi besedami se skriva gajžla. A komunist komaj čaka na take, da jih raztrga. Tako da se meni ni treba s tem ukvarjati. Hočete teror, imate ga in imeli ga boste v izobilju.

 6. Ali ne piše v svetem pismu ljubite svoje sovražnike.
  Kadar koga sovražite ali ste ljudomrzneš ali človekoljub.
  V vsej debati je samo eno… vaš in moj pogled do odgovornosti nekega prekrška.. s strani recimo nekega predsednika uprave vzrok je alkohol, oziroma vožnja pod vplivom alkohola. Tukaj pa moram reči, da je g. predsednik uprave imel vsaj jajca in priznal prekršek…

  Sicer pa pač vsakdo argumentira tisto kar je po njegovem prav….

 7. Popolnoma se strinjam s svitase, da demokratična pravila v SLO veljajo različno, pač, od kod prihajaš. Vendar pa je težko pričakovati od nekoga, da jih bo v svojem primeru spoštoval tako, kot veljajo, če pa v primeru drugega ne veljajo. Nihče pa ne želi biti prvi, ki bi sprejel to žrtvovanje. Res je GG politik in znan slovenec. Ampak, če bi še bolj znan slovenec in politik spoštoval pravila (mislim na sprejemanje poštnih pošiljk slovenskih sodišč), ki veljajo v demokratični Sloveniji, verjamem, da bi se te zadeve res začele odvijati v pravi smeri.
  Ministrica Komelova je, če je res to, kar piše, pravi odraz slovenskega hlapčevstva. Slovenija je majhna država, želimo si, da bi nas v svetu čim bolj spoznali. S sramovanjem svojega jezika in s polomljeno tujščino pri tem ne bomo ne vem kako uspešni. Res bi morala predsednica vlade v tem primeru ukrepati.

Comments are closed.