Slovenci imamo dve domovini: Slovenijo in Evropo

9

evropa slovenija ponočiV vesolju izgubljeni Slovenci na prvi pogled nimamo vzroka za samopomilovanje, saj imamo dve domovini: Slovenijo in Evropo. Slovenijo kot podarjeno uresničitev prizadevanj največjih in najboljših slovenskih duhov in Evropo, ki je s svojim kulturnim bogastvom in gospodarstvom (vsaj v zadnjem času) svetovni vzor blagostanja in garant demokracije.

In vendar nismo srečni. Ko nastavljamo naše peharje »nebeški mani sreče in zadovoljstva« ti ostajajo prazni. Pot do Indije Koromandije, o kateri smo sanjali pa postaja vse bolj vijugasta in blatna. Za nameček so nas okradli še tajkuni. Medsebojnega razdora, ki smo ga prinesli iz zgodovine ne znamo odpraviti. Kaj naj storimo? Naši predniki so v kriznih časih, sanjali o “Ameriki, deželi hrepenenja”. Nekateri uspešno , mnogi pa tudi neuspešno, so se o njej prepričali s preselitvijo. K nam pa je v zadnjem desetletju Amerika prišla »kar sama«, v obliki Združene Evrope (EU).

V novo skupnost sta prinesli Evropa in Slovenija, vsaka s svojo preteklost, ki sta bili delno med seboj podobni, npr. po terorju, ki sta ga bili obe deležni ob zločinskih poskusih pijanega evropskega razuma v obliki fašizma, nacizma in komunizma. Vendar je bila bližnja slovenska preteklost, zaradi naše nezrelosti in razdvojenosti, glede na našo majhnost, še bolj kruta, kot marsikje v Evropi. Po ekonomski nezrelosti in politično – kulturni razdvojenosti, ki smo jo prinesli s seboj kot doto v EU, se od nje tudi razlikujemo.

Še pred nekaj leti je kazalo, da Slovenci svoje hibe dokaj uspešno odstranjujemo in postajamo vse bolj evropski. Vendar se je zadnje čase pokazalo, da je bil to samo videz. Razgalila nas je svetovna gospodarska (finančna) kriza, iz katere se glavnina Evrope uspešno pobira (predvsem materialno), mi pa še vedno tonemo, materialno in duhovno.

Slovenija je bolna. Kriza je predvsem duhovna , etično moralna. Za oblastno elito, utemeljeno v prejšnjem družbenem sistemu je sekularizem, edino zdravilo, ki ga pozna. Vendar je neučinkovito, saj ločitev Cerkve od države navezuje na sovraštvo do krščanstva. Za razbolelo Slovenijo je to še posebej pereče, saj je sekularizacija v preteklem sistemu potekala ob prav takem sovraštvu. (v Evropi je npr. poleg Slovenije samo nekaj dežel, ki v šolskem programu nimajo verske vzgoje). Poleg tega je bila etika v zadnjih dveh desetletjih za našo javnost skoraj neznan pojem in tako tudi njena vsebina.

Pravzaprav je ta duhovno-etična kriza v veliki meri vzrok za našo ekonomsko in finančno krizo. Namesto Mojzesove zapovedi »Ne kradi!« je, predvsem za tajkune, več desetletij na tiho veljalo: »Vzemi!«.

Če rečemo, da je Evropa prehlajena, Slovenija pa bolna, poglejmo najprej Evropo. Vidni so znaki, da Evropa zaostaja za Ameriko, čeprav ni bilo vedno tako, in čeprav obe jemljeta sekularizacijo kot »prehransko dopolnilo«, vendar z različnim doziranjem in različnimi dodatki. Merljiv rezultat analize vzrokov za uspešnost »zdravljenje« lahko štejemo odstotni delež aktivnih vernikov. V tem Amerika v znatni meri prekaša Evropo.

Kaj pa Slovenija? Slovenija ima s sekularizacijo grenke izkušnje iz prejšnje totalitarne države, ki pa kažejo nasprotujoče si rezultate. V obdobju druge polovice prejšnjega stoletja se je pod nasilno sekularizacijo in tihim odporom, pokazala obratna sorazmernost z nasiljem. Tedaj je bilo npr. število duhovniških kandidatov bistveno večje, kot je danes, ko je uradni pritisk na Cerkev manjši, je pa zaradi strahu pred povečano vlogo krščanstva v družbi, do njega povečano medijsko sovraštvo. Na zmanjšanje vernosti pa vpliva tudi ohlapni liberalizem, ki se širi predvsem z elektronskimi mediji.

Kljub temu iz slovenskih krščanskih vrst prihaja trenutno močna podpora svetovnemu etičnemu gibanju, (Küngovemu) Svetovnemu etosu, ki ga po naši domovini razširja društvo Svetovni etos Slovenija in vključuje sodelavce z različnimi nazorskimi opredelitvami. Prav to različnost, v enotnosti, lahko štejemo kot prvega resnega pobudnika slovenske narodne sprave.

Kaj pa prihodnost? Čeprav Evropa po svetovnih merilih ni več prva, se svojemu poslanstvu med vodilnimi, ne sme odpovedati. Njena vsestranska stabilnost in gospodarski napredek naj bosta bistvena opora za gospodarski uspeh obrobnih držav, tudi Slovenije. Naše razumevanje njene vloge in naša »evropska domovinska ljubezen« ne smeta biti samo vljudnostna fraza, ampak naj bosta del evropske povezovalne sile.

Slovenija pa ima pred seboj tri pomembne in težke naloge: spravo med levico in desnico, moralno-etično prenovo in zagon gospodarstva.

Sovraštvo levice do desnice in (v manjši meri obratno), se vleče še iz časa pred drugo svetovno vojno, ko je imela desnica v rokah vso oblast. Njena, okrog 80 odstotna zmaga na zadnjih predvojnih volitvah, in dodatna osovraženost s strani levice, je bila eden od vzrokov izjemnemu krvoprelitju med NOB in državljansko vojno. Etična vzgoja je bila v vseh zadnjih 75 let zanemarjena. V prejšnjem sistemu jo je nadomeščal strah pred oblastjo, po osamosvojitvi pa je bila skupaj z vzgojo obravnavana kot nepotrebna.

Gospodarstvo je v desetletjih od osamosvojitve, do nekaj let nazaj uspevalo ob uporabi »družbene srebrnine« , ki pa je bila v v zadnjem času na tiho pokradena. Sedaj preštevamo zadolžnice in drobiž, ki je še ostal. Po zgledu naših zlatih zimskih olimpijcev je treba pljuniti v roke in našo malo a lepo Slovenijo spremeniti v gospodarsko smučišče v vseh treh naštetih smereh.

Foto: Flickr

9 KOMENTARJI

 1. Briljanten prispevek avtorja!

  Če so otroška in mladostna leta človeka kalikla z velikimi preizkušnjami je to odlična podlaga, da bo takšen človek postal pozitivno izoblokavan zrela osebnost.

  To velja tudi za Slovenijo!

  Na prvem mestu je vrednostna prenova, ki pogojuje spravo, sicer se do nje ni mogoče dokopati.

  Vrednostna prenova pogojuje duhovno in materialno rast nasploh.

  Zanimivo je, da je pobudnik te vrednostne prenove zadnje čase stranka SDS, ki resnično odkriva temeljne vzroke duhovnega in materialnega nazadovanja Slovenije.

  Tudi cerkev bi morala biti bolj angažirana pri tej prenovi.

  Slovenija potrebuje organizirano zdravo jedro, ki bo popeljalo slovensko skupnost k resničnemu duhovnemu in materialnemu napredku!

 2. Se opravičujem. Tudi slovenska cerkev prispeva veliko k moralnemu preporodu. Vendar se še da storiti več.

 3. Ah, Slovenci izgubljamo še to domovino, ki jo imamo, ne pa da bi imeli dve. Strašno se je uveljavil ta model neke svetovljanskosti, po katerem domovine sploh ne rabiš. Samo da bi prikrili komunistične nepravične pregone ljudi. Danes tako častimo zastavo EU kot nacionalno zastavo, ali še bolj. Seveda, še vedno niti približno ne obešamo zastave tako kot kakšni američani, recimo. Tudi oblikovno je grb namerno tako nemarno oblikovan, da ga je težko gledat.
  Zgodovinsko gledano je menda prva slovenska narodna vlada izhaja iz države SHS. Tu bi morali potegniti kontinuiteto, ne pa da smo ’91 spet vse prekinili in zgodovino začeli znova.

 4. Očitno nekatere moti, da smo enakopravni narod in država v Evropi, ki civilizacijsko daleč prednjači pred Balkanom, kjer smo bili le 70 let.

  Negujmo zdravo samozavest, ki se zaveda narodnih in človekovih vrednot!

 5. Hm, dvomim, da ste pravilno analizirali vzroke za padec Slovenije.

  Sam menim, da imajo pokvarjenci, ki so izbrisali izbrisane, enako slab odnos do “svojega” naroda, katerega so po tajkunsko oravbali in mu pustili drobtinice v obliki socialnih pravic. Osebe, ki so brezobzirno širile vojno med nanjo nepripravljene republike, so se enako brezobzirno obnašale tudi do interesov svojih sonarodnjakov.

  Po mojem mnenju Slovenija dandanes plačuje račune za brezobzirnost v zadnji fazi osamosvajanja. Ko je cel svet opazil, da nas zanima naš in samo naš prav. Posledice? Pomagali smo uničiti bivše trge, ki so pili slovenske izdelke in bi jih še vedno, če na njih zaradi vojne ne bi tako zelo padla kupna moč. In kam smo potem prodali slovenske izdelke? Nekaj časa nam je še Evropa (zlasti Nemčija) široko odpirala svoje trge. A med recesijo smo utrpeli večjo škodo kot drugi.

  In potem se čudimo, da nismo druga Švica, pač pa delimo usodo podobno brezobzirnih baltskih republik. Ja, seveda jim je boljše, kot bi jim bilo v Rusiji. Tako ekonomsko kot glede demokracije. A če bi bili bolj obzirni do svojih rusko govorečih sodržavljanov (oziroma someščanov), bi jim šlo še veliko bolje. A oni so se odcepljali od svetovne velesile, medtem ko se je Slovenija odcepljala s Šešljevim “blagoslovom” (“pojdite čim prej”). Pač slaba izbira sogovornikov rodi slabe zaključke debate.

 6. Igor, seveda plačuje račune in o tem tudi govori ta članek, kot ga jaz razumem. Seveda pa, kar se Juge tiče, šlo je za razpad komunizma, ki je potegnil vse v krvavo morijo. Nas je svet priznal, ker bi sicer imel vojno še tu na meji z Avstrijo in Italijo. S priznanjem Slovenije si je to prihranil.
  Da je Kučan vedel da bo vojna še takrat ko je odšel s kongresa ZKJ pa ni dvoma. Čeprav se je potem sprenevedal da nič ne ve. Ampak ko komunizem propada niti komunisti nimajo izbire.
  Podobno je sedaj v bivši SZ. Na videz se je mirno razdružila, bojim pa se da bomo tam videli še marsikaj.

 7. “v Evropi je npr. poleg Slovenije samo nekaj dežel, ki v šolskem programu nimajo verske vzgoje”

  Glej glej spet ta lažniva puhlica. 🙂

Comments are closed.