Slomškov dan: “Če ste se odločili za učiteljski poklic, ga nosite in živite z veseljem!”

1
Letošnji dobitniki Slomškovih priznanj
Letošnji dobitniki Slomškovih priznanj

Že 12. srečanje katoliških učiteljev, vzgojiteljev in katehetov je potekalo v soboto, 26. septembra. Blaženi Slomšek je na Ponikvi združil učitelje katoliških šol, člane Društva katoliških pedagogov Slovenije in letošnje Slomškove nagrajence. Učitelji so imeli na Ponikvi že drugi dan katoliškega šolstva in z njihovo številčno udeležbo je dan pridobil na slavnostnem vzdušju. Bil lep, poln in doživet.

Sveta maša v župnijski cerkvi Sv. Martina na Ponikvi je bila lep uvod v dan. Somaševanje je vodil nadškof msgr. Stanislav Zore, njegov nagovor pa nam je ponovno položil na srce našo odgovornost do mladih in njihovih staršev, ki jih pogosto nadomeščamo. Spodbujal nas je in nas usmeril k pogumu našega zavetnika bl. Slomška. “Blagoslavljajte mlade, ko stopite v razred” je misel, ki nam jo vedno znova polaga na srce.

Predavanje dr. Aleksandra Zadela v OŠ Ponikva je bilo enkratno. Predavatelj nam je postavil vrsto ogledal, v katerih se je dalo skozi plohe smeha videti svojo držo, prepričanje, napake, sodbe, kritiko in obsojanje vedenja mladih. “Če ste se odločili za učiteljski poklic, ga nosite in živite z veseljem! Ne bodite žrtve, odločajte se za dobro in srečno življenje, lahko izbirate in ne jemljite sebe in vsega, kar se vam dogaja, tako zelo zares…” To je le nekaj misli, ki so se mi vtisnile v spomin in v srce.

Predavanju je sledil pogovor v predmetnih in strokovnih skupinah. Čas za pogovor je bil kratek, v eni šolski uri smo si komaj uspeli povedati, kako lahko živimo in sporočamo svojo katoliško držo v šoli, ter s kakšnimi odmevi učencev in sodelavcev se srečujemo. Uspelo nam je zbrati tudi nekaj misli o tem, kaj učitelji pričakujemo od cerkve. Organizatorji nas bodo v kratkem seznanili z zbranimi razmišljanji v delovnih skupinah.

Najlepši del srečanja je bil kulturni program s podelitvijo Slomškovih priznanj. Letošnji dobitniki so:

  • Andrej Capuder kot dobitnik naziva Častni član Društva katoliških pedagogov Slovenije;
  • katoliške šole so priznanje podelile Jožetu Kurinčiču iz Škofijske klasične gimnazije Ljubljana,
  • kateheti so nagradili za dolgoletno prizadevno delo g. Jožta Pegana,
  • v Društvu katoliških pedagogov Slovenije pa smo priznanje za dolgoletno strokovno in društveno delo podelili gospe Slavki Janša iz OS Zahodna Dolenjska.

Vsak od prejemnikov je v kratkem nagovoru povedal, kako sprejema priznanje in kaj mu pomeni. Pričevanja dobitnikov so čudovito doživetje tako za nagrajence kot za občinstvo.

Prireditev so nam s kvalitetnim glasbenim programom polepšale dijakinje ŠKG Ljubljana.

Srečanje smo zaključili s kosilom, z okusnim golažem, gibanico in žlahtno štajersko kapljico, ki je prisrčno druženje dopolnila in zaokrožila v ponovno nepozaben dan z našim zavetnikom bl. Slomškom na Ponikvi.

Foto: spletna stran Društva katoliških pedagovov Slovenije

1 komentar

  1. Slomšek je res skoval par dobrih pregovorov. Na sliki je: “Kdor hoče druge vneti, mora sam goreti!”

Comments are closed.