Slomedia: 70 let od pokola na Rossettijevi v Trstu

1

V stanovanju na Rossettijevi ulici so trije neznanci umorili Dani Tomažič, Pinkovo sestro, njenega moža dr. Stanka Vuka in Draga Zajca, ki je bil na obisku.

Deseti marec 1944. leta je zabeležen med pomnike slovenske zgodovine tržaškega mesta. V stanovanju na Rossettijevi ulici so trije neznanci (še vedno !) umorili Dani Tomažič, Pinkovo sestro, njenega moža dr. Stanka Vuka in Draga Zajca, ki je bil na obisku. Hladna likvidacija.

Zaman bi iskali na stavbi pomnik, kakršne najdemo na primer za vsa stanovanja, kjer je prebival po mestu Joyce, kje je popival, kje je imel občasna predavanja.

In vendar gre za tragično zgodbo, ki jo je v letih zabeležila ne samo slovenska, ampak tudi italijanska literatura. Naj omenim le Tomizzov roman Novoporočenca z Rossettijeve ulice z odrsko priredbo.

Zvečer 10.marca je doktor diplomatskih in konzularnih ved Stanko Vuk odšel sam iz svojega stanovanja v ulici Rossetti v Trstu na bližnji dom ženinih staršev. Tja sta hodila mlada zakonca kosit in večerjat. To pot je ženo Dani izgovoril, češ da se ne počuti dobro in si bo kar doma napravila nekaj malega. Pri večerji so ga vznemirila časniška poročila o novih aretacijah tržaških znancev in si ni mogel sprijazniti s požigom mirenskega »Gradu«. Ni ostal dolgo. Gospe Tomažičevi se je opravičil, da jo pusti samo – njenega moža še ni bilo domov, mora pa se vrniti na stanovaje tudi zato, ker ga čaka znanec, ki ga je že večkrat iskal. Odpravil se je na stanovanje, na katero sta z ženo tolikokrat mislila, tačas ko je bil zaprt. Komaj štiri mesece sta bila poročena,ko so ga prijeli. Obsojen je bil na petnajst let ječe, Danin brat Pinko pa na smrt. Po treh letih in štirih mesecih se je Vuk vendarle rešil zaporov in zdaj ni bil še mesec dni ne doma pri dragi šestindvajsetletni ženi. Oba sta se pripravljala, da gresta v hribe. Zmenjeno je bilo, da pride Stanko v Pokrajinski narodnoosvobodilni odbor za Primorsko.

Četrt ure po njegovem odhodu je pri Tomažičevih razburjeno zazvonil telefon. Vratarica v hiši, kjer sta stanovala hči in zet, je spraševala po ključih od stanovanja, češ da so slišali iz njega strele. Ko sta prišla Tomažičeva tja, je stal pred hišo policijski voz in okrog njega so se gnetli ljudje. Šla sta s policijskim komisarjem gor in gospa je odklenila. V sobi, kjer je ostala luč prižgana, je pred mizo ležal Stanko, v katerega je bilo sproženih sedem strelov; Dani, oblečena v krznen plašč, kakor da bi la pripravljena za ven, pa je bila ustreljena od vrha navzdol v oko. Kolena je imela vsa krvava. Najbrž ga je hotela obvarovati in se je po tleh privlekla k njemu. Tretja žrtev je bil znanec, ki je bil prišel na pogovor. Vratarica je bila videla tri moške, ki so prišli po stopnicah in eden od njih ji je še rekel, da streljajo za njimi. Policija morilcev ni našla in jih tudi ni iskala. Tri mesece zatem, ko je gospa Tomažičeva izgubila še zadnjega otroka in zeta, ji je bomba ubila moža.

Več lahko preberete v Slomedia.


1 komentar

  1. Komunisti so jih likvidirali.
    Če imajo manjšino, potem zahrbtno izvajajo teroristične akcije. Če pa imajo večino, pa ljudstvo nadvladujejo s trobili, gradijo 4m visoke betonske zidove, streljajo na ubežnike ali pa čeznje vozijo tanki.

    Morda takih komunistov ni več, so pa še vedno popularni njihovi simboli in njihovi “uspehi”.

Comments are closed.