Sličice fuzbalerjev so obnorele starše

6

Vsak ponedeljek popoldne se pred dvorano Tivoli zbere množica staršev (okoli 500), tudi nekaj dedkov in babic je med njimi, ki z veliko vnemo menjavajo sličice fuzbalerjev, ki bodo sodelovali na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki in jih lepijo v albume. Resnici na ljubo je treba reči, da je med njimi tudi nekaj otrok.

Pet sličic stane 50 centov. Poznavalci trdijo, da je treba za cel album odšteti nekako 200 €. In zabijati ponedeljkove popoldneve pred Tivolijem. Skrb za otroke ali “odnašanje riti” otrokom?

6 KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni!

  Čemu je pri tej sliki potreben sarkastičen prizvok?…. recimo pripomba, da je celo vmes “tudi nekaj otrok”? Čemu sploh videnje tega “pojava” kot negativnega – kot zabinjanje časa, kot zapravljanje denarja? Tako se žal ta članek (če se temu lahko sploh reče članek) bere…

  Ali imate popolnoma napačne informacije ali ste preprosto ozkogledi in se ne znate vživeti ne v mlade ne v otroke in niti ne v starše.

  “Ob ponedeljkih se zbere množica ljudi pred Tivolijem” (če povemo točno – pri Lepi žogi) — to drži!
  Vse ostalo pa je flancanje… Recimo informacija, da so tam samo starši… Kot da prav oni zbirajo!! (Eni že, vendar večina pride zaradi svojih mladih nadobudnežev)…
  Verjetno vam ni prišlo na misel, da pridejo starši skupaj z otroci, jim pomagajo zbrati slikice, mladi se družijo, klepetajo in dobivajo tudi nova poznanstva… mogoče celo nove prijateljčke.
  Poleg tega pridejo tja tudi drugi, ki zbirajo, tudi fantje, dedci in starci, tudi babice in dedki (kar se mi zdi samo prisrčno?) in tudi dekleta:).

  Čeprav vi trdite drugače, se meni ni zdelo (ja, sem bila tam… ravno ta ponedeljek – za razliko od vas ali tistega, ki vas je informiral) zabijanje časa, ampak prijetna sprostitev in celo zanimiva izkušnja – sem bila prvič.

  Aja, pa še to. Ti vaši poznavalci(!), ki pravijo, da je potrebno za album nekako odšteti 200€, pa verjetno niso v življenju držali albuma v rokah, kaj šele zbirali slikice!

  Želite preprost izračun?
  v albumu je 638 slikic plus še dve, ki sta oštevilčeni z 00 in 000 – torej 640 slikic. V paketku dobite po 5 slikic – torej skupno potebnih 128 paketkov, da se napolni album. Recimo da imate še vsaj 60 slikic za menjavo – torej vsega skupaj 140 paketkov po pol €. To pride 140*0,5€=70€.
  Ne rečem, to je veliko denarja, ampak 200€???

  Nekateri bi kljub temu sicer rekli, da je to denar vržen stran, ampak to le tisti, ki nikoli niso v življenju zbirali ne slikic ne nalepk, ne znamk, ne prtičkov, ne frnikol, ne telefonskih kartic, ne zamaškov, ne avtkov…
  Vi ste jih?

 2. Draga Sara,

  hvala za tako dolg in izčrpen komentar. Naj pojasnim. Zelo podpiram zbiranje česarkoli in naj zbira kdorkoli (starši, otroci, dedki, babice). Tudi sličice fuzbalerjev. Nič ni ni s tem narobe. Tudi sam sem zbiral. Prav tako nogometaše – mislim, da je bilo to leta 1974, ko je bilo svetovno prvenstvo v Munchnu. Menim, da se otrok s tem veliko nauči, pridobi veliko veščin in se druži s svojimi sovrstniki.

  Vendar, da bi mi oče menjaval sličice, se on pogajal, hodil okoli, … ne to pa ne. Prepustil mi je iniciativo in mi omogočil, da sem se lahko učil, da sem pridobival izkušnje. Sam sem poskusil s člankom opozoriti, da starši prav vse želimo narediti namesto otrok (da jim “zanašamo rit”). Tega je ogromno in tale primer je zame samo zelo simbolen in precej absurden. S tem ko otrokom ne omogočimo lastnih izkušenj (kot sem uspel videti v pol ure zadrževanja tam, so menjali večinoma starši), jih pravzaprav prikrajšamo za velike dragocenosti in jih prinesemo nekaj materialnega. Ali se vam zdi, da ni smisel in zbiranja ravno v tem, da se otroci učijo? Ali moramo res prav vse otrokom prinesti na pladnju?

  Cena: Sem govoril z enim kar velikim poznavalcem (vsaj tak vtis je dajal) in mi je naredil hiter izračun iz cene sličic kot ste ga vi (vaš izračun drži), a je povedal, da se nekatere sličice težko dobi in da so veliko dražje (baje jih nekateri plačujejo tudi po 7 € za sličico).

  Vse dobro vam želim.

 3. Hvala za odgovor in pojasnilo, gospod Čerin.
  Žal imate popolnoma prav, pa ne zato žal, ker mi dajete “kontro”:), ampak, ker velikokrat tudi jaz to vidim.

  In, če bi ostalo samo pri slikicah…
  In potem ti mali otroci postanejo veliki (otroci), ki – trapasto se sliši – še vedno čakajo za mizo, da jim bo vse prinešeno in odkorakajo od mize, ker bodo itak drugi za njimi pospravili… (to prav dobro vidim pri svoji generaciji in me vsakič prav šokira… kaj bo, ko staršev ne bo več?…).

  Lep pozdrav!

 4. Ja, se popolnoma strinjam z vami. Tudi sam pravim, da je to dogajanje samo simbolika t.i. “curling vzgoje”. Več o simboliki tega pojava pišem na svojem blogu Preprostost – tudi v povezavi z menjavanjem sličic fuzbalerjev.

  Lep dan.

 5. Lep pozdrav.
  O tem kakšna je današnja vzgoja ne želim izgubljat besed… Bi se pa samo dotaknil cene sličic… Tisti (vaš “poznavalec”) ki odšteje za posamezno sličico 7€ mu dam dve možnosti: Ali ga žuli denarnica ali pa ne zna brati. Na koncu vsakega albuma piše, da ti mankajoče sličice (do 50) pošlejo na dom. Cena posamezne sličice je 0,50 €!!! Torej vprašam vas kdo da za sličico 7€?
  Moral sem se oglasit, saj je očitno potrebno ljudem razjasnit, da se v tem hobiju ne obračajo veliki denarji 🙂

  Lep pozdrav

 6. Sem opazil da sem naredil napako. Vsaka naročena sličica stane 0,25€! Tako da je vse skupaj še cenejše 😉

Comments are closed.