(S)lepota

0

Socialna akademija je med novembrom 2012 in marcem 2013 izvedla delavnico Ustvari dokumentarec. Udeleženci so s pomočjo mentorjev, režiserja Jerneja Kasteleca, direktorja fotografije Simona Gosnika in filmarja Matjaža Feguša, spoznali proces nastajanja dokumentarca: od začetne ideje, pisanja scenarija, snemanja na terenu ter končne montaže. Nastalo je pet kratkih dokumentarcev. Kot prvega predstavljamo dokumentarec (S)lepota Dejanja Jurečiča.

(S)lepota

Za snemanje dokumentarnega filma sem se odločil, ker sem se pred tem že spoznal s snemanjem igranega filma in me je preprosto zanimalo, kakšna je razlika v načinu dela oz. ustvarjanja med obema filmskima zvrstema. Sam sem na začetku pričakoval, da bo pri ustvarjanju dokumentarnega filma delo manj podrejeno predhodnemu scenariju, da se bo zgodba pisala sproti, kar “sama od sebe”, vendar se je na koncu izkazalo, da je tudi pri dokmentarnem filmu še kako pomembno najprej pripraviti natančen scenarij, saj ti to kasneje pri montaži precej olajša delo.

Temo dokumentarnega filma sem izbral precej spontano. Ker imam že po službeni dolžnosti nekaj malega stikov s slepimi in slabovidnimi, se mi je dokumentarni film zdel dobra priložnost, da svet slepih in njihov način življenja spoznam še malo bolj od blizu. Našo vsakdanjo obremenjenost z vizualnostjo sem poskusil predstaviti skozi njihov “pogled”. Pri tem me je zanimal predvsem njihov način doživljanja lepote.

Na koncu sem ugotovil, da slepim v določenih situacijah kakšna vizualna informacija manj tudi koristi. Včasih je manj več. Njihov svet je zaradi neobremenjenosti z vizualnimi informacijami bolj ponotranjen in manj obremenjen s tempom vsakdanjega življenja.

Dejan Jurečič